Nepal rondreizen

Onuitwisbare indrukken

np, bhaktapur (7).jpg
Koningsstad Bhaktapur
np, kathmandu, bodnath (10).jpg
Kathmandu, Bodnath tempel
np, chitwan national park (5).jpg
Chitwan National Park
np, trekking, algemeen.jpg
Trekking in de Himalaya
np, kathmandu, swayambunath (2).jpg
Kathmandu, Swayambunath tempel
np, nagarkot (3).jpg
Nagarkot
Bekijk highlights op kaart

Nepal Highlights, onuitwisbare indrukken

De highlights van Nepal zijn talrijk en overweldigend en dat voor een piepklein land, van zo'n 800 km lang en 240 km breed. En toch zo talrijk en overweldigend dat we de, volgens HelloBeautifulWorld, belangrijkste voor u hebben geselecteerd. Hier heeft u een indrukwekkend overzicht van de bezienswaardigheden van Nepal, het voormalig Himalaya koninkrijk. Ingeklemd tussen de grootmachten China en India, en toch altijd onafhankelijk gebleven en nooit een kolonie geweest. Een geweldige mix van 2800 jaar historie, de hoogste besneeuwde toppen van de wereld, prachtige jungle safari’s, indrukwekkende natuur en de hartverwarmende glimlach van de Nepalezen. Onderga de chaos van Kathmandu en verbaas u over de weelde en de rijkdom van de architectuur van de drie koningssteden in de Kathmandu Vallei. Bewonder alle kleine juweeltjes in de Kathmandu vallei, van de mooiste tempels en kloosters tot de indrukwekkendste vergezichten. Ga terug in de tijd en ga relaxen op het platteland, in authentieke dorpen en middeleeuwse stadjes. Zoek samen met uw gids de zeldzame tijger in Chitwan National Park en als dat niet lukt dan toch zeker de éénhoornige neushoorn en de vele olifanten. Geniet van de indrukwekkende Himalaya, hét handelsmerk van Nepal. Ga wandelen of trekken in het grootste trekking gebied op aarde, het Annapurna massief. Of volg uw bucketlist en waag u in het Everest gebied en sta oog in oog met 's werelds hoogste berg, de 8850 meter hoge Mount Everest. Geen tijd of conditie voor een trekking en toch die majestueuze bergreus zien? Dan is een rondvlucht met gegarandeerd raamplaats of nog beter een helikoptertour met een korte stop bij het Everest Base Camp op 5350 meter hoogte en ontbijten met uitzicht op die reus onder de bergen een optie die evengoed uw leven zal verrijken.

lees meer
Bandipur
Bandipur is eigenlijk een klein openluchtmuseum en ligt in een van de valleien tussen Kathmandu en Pokhara. Bandipur is een uniek stadje en afficheert zich helemaal terecht als ‘Warm Heart of Nepal’. Bandipur heeft de reputatie van de mooiste uitzichten op de Annapurna en Manaslu, terwijl het slechts op een hoogte ligt van 1000 meter.

Wanneer u het stadje binnenrijdt, lijkt het alsof u terug in de tijd gaat. Hier heeft de tijd stil gestaan. Een hoofdstraat/de bazaar leidt u naar een klein plein. Daaromheen zijn de traditionele huizen gebouwd. Er staat ook een prachtige tempel bij het plein. Het geheel geeft bijna een magisch gevoel. De gebouwen zijn uit 18e eeuw en nog in mooie staat Het geweldige uitzicht op de Himalaya zorgt voor die extra dimensie waarom Bandipur zo geliefd is. Vanuit Bandipur is het mogelijk om mooie korte hikes of een langere trekking te maken.

Een favoriete accommodatie is The Old Inn. Dit is een eenvoudige accommodatie die centraal aan de hoofdstraat ligt. Het gebouw is geheel in originele staat gerestaureerd. De kamers zijn allen in Newari stijl ingericht. Het terras heeft uitzicht op de bergen. Ontbijt op het terras met een heerlijke verse yoghurt en kijk hoe de wolken langzaam wegtrekken en de bergen steeds meer zichtbaar worden.
np, bandipur.jpg
Bhaktapur
Bhaktapur is een van de drie koningssteden in de Kathmandu Vallei, en tegelijk de mooiste stad van de vallei. Het is de ‘stad der getrouwen’. Bhaktapur is van de drie steden, die waarschijnlijk het best bewaard is gebleven. Het heeft onmiskenbaar de mooiste schatten aan boeddhistische en hindoeïstische architectuur. De meeste gebouwen in de stad dateren uit de 17e eeuw.
Bhaktapur zelf werd in de 12e eeuw al gesticht door koning Ananda Malla. Het was tot de helft van de 15e eeuw de hoofdstad van het grote Malla Koninkrijk. De heersers van Malla speelden een belangrijke rol bij het aanleggen van de paleizen en tempels, die vooral op en rond Durbar Plein liggen.
Er heerst een bijna middeleeuwse sfeer in de stad. Dat komt doordat er weinig gemotoriseerd verkeer door het centrum rijdt. Terwijl u door de straatjes wandelt en over het plein loopt, waant u zichzelf al in de Middeleeuwen. Hier heerst pure rust en dat is fijn vergeleken met de hectiek van Kathmandu.
De stad staat bijna in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Houdt u van cultuur snuiven? Dan is Bhaktapur de plek voor u. Niet alleen op Durbar Plein liggen veel mooie tempels en kloosters, maar ook andere mooie pleinen zijn de moeite waard om te bekijken.
De Vatsala Durga tempel op Durbar Plein is gewijd aan de godin Vatsala. Dit is een prachtige tempel, versierd met bijzonder mooie artistieke motieven. Bij de ingang staan beelden van twee paarden en twee olifanten die de wacht houden. Een interessant detail is de bel die op het terras staat. Als in de vroege ochtend de bel wordt geluid, is dit om de ochtendpuja (gebed) aan te kondigen voor de lokale bevolking.

Een andere interessante bezienswaardigheid is de National Art Gallery. Het is een klein museum waar schilderijen en stenen beelden te zien zijn. De meeste schilderijen komen uit de 18e eeuw. Het topstuk is het beeld van Hari Hara.
Vergeet ook niet even door het Peacock Window te kijken, een van Nepals meest kostbare houtsnijwerken en een nationale kunstschat. Vlakbij zit ook de Peacock winkel waarvan de eigenaar beweert dat de winkel alleen gevonden kan worden met een goed karma.

Bhaktapur voelt als een groot openluchtmuseum waar u makkelijk een paar dagen kunt doorbrengen. Wij raden daarom aan om in Bhaktapur te verblijven. Overnacht in een van de sfeervolle guesthouses of hotels. Wordt wakker met zonsopgang en ga ontbijten op het dakterras. Zie hoe de stad ontwaakt en de lokale bevolking hun koopwaar komt uitstallen. Dat levert de mooiste foto’s op! Blijft u hier niet overnachten? Ga dan op een van de terrassen even een kopje koffie drinken met een versgebakken appeltaart. Vanaf de dakterrassen heeft u het mooiste uitzicht over het reilen en zeilen op de pleinen van Bhaktapur.
Durbar Plein
Het belangrijkste punt van Bhaktapur is Durbar Plein, het hart van de stad. Durbar Plein is het koningsplein. Aan dit plein liggen de mooiste tempels, religieuze beelden en het koninklijk paleis. Het is echt het pronkstuk van de Kathmandu Vallei. Elk jaar komen hier vele bezoekers om dit plein te bewonderen. Ook bij de lokale bevolking is het plein populair. Ze komen hier graag samen. Maak samen met hen een wandeling of even een praatje. Zij vertellen u graag van alles over de stad en hun leven.
Pottenbakkersplein
Niet alleen de gebouwen geven het gevoel dat u zich in de Middeleeuwen bevindt. Zo zijn er oude ambachten die hier nog volop worden uitgeoefend. Op het Pottenbakkersplein zijn elke dag nog vele pottenbakkers aan het werk. De taken worden verdeeld tussen mannen en vrouwen. De mannen vormen de potten waarbij de pottenbakkersschijven met de hand via een stok op snelheid gehouden worden. De vrouwen versieren de potten en keren ze regelmatig om ze te drogen, waarna ze in kalkovens gebakken worden. Voor ons bijzonder voor Bhaktapur de dagelijkse praktijk. Struin over het plein en kijk hoe de pottenbakkers aan het werk zijn. Misschien mag u zelf een keer proberen hoe de pottenbakkersschijf werkt.
Tachupal Tole
Tachupal Tole was tot de 14e eeuw het centrum van Bhaktapur. Hier staat de mooie Dattatreya tempel. Aan dit plein staan veel prachtige oude tempels en gebouwen die allemaal geheel in traditionele bouwstijl zijn gebouwd. Zelfs de geiten voelen zich hier thuis, want die lopen hier gewoon over het plein te banjeren.
Taumadhi Tole
Aan het Taumadhi Tole staat de grootste pagode van Nepal, de 30 meter hoge Nyatapola. Deze pagode is in 1708 gebouwd. De Nyatapola heeft 5 daken en 5 trapsgewijs oplopende terrassen. De ingang wordt bewaakt door een aantal stenen wachters. De pagode is tegenwoordig een museum die u kunt bezoeken. Er zijn prachtige boeddhistische en hindoeïstische schilderingen. De poort van goud is al een museumstuk op zich. Let op de bijzondere details, zoals de garuda die zijn aartsvijand verslindt.
np, bhaktapur (10).jpg
Chitwan National Park
Het eerste en tevens oudste nationale park in Nepal is Chitwan National Park. Chitwan ligt in het subtropische laagland van Nepal, in de Terai regio. Het park is in 1973 opgericht en is dus nog niet zo oud. Het gebied werd in de 19e eeuw gebruikt als privaat jachtgebied door de heersers van deze regio. Er woonden geen mensen. Cultivering werd tegengehouden door de heersers om zo een barrière te vormen tegen ziektes uit het zuiden. Toen de Ranaheersers werden afgezet, verslechterde de economische situatie. Dat was het sein voor de lokale bevolking om zich toch in Chitwan te vestigen. De toestroom aan mensen had een enorm effect op het aantal wilde dieren. Er werd veel gestroopt en daar werd nauwelijks tegen opgetreden door de autoriteiten. De Indische neushoorn was hier het grootste slachtoffer van. Zijn hoorn bracht veel geld op, vooral in het Verre Oosten. Langzamerhand drong het besef door dat er betere wetgeving moest komen. Anders zou de Indische neushoorn uitsterven. Het barasingha hert en de waterbuffel waren al bijna uitgestorven. In 1961 werd er een nationaal park opgericht, ten noorden van de rivier de Rapti. Dat leidde nog niet tot het gewenste resultaat. Pas in 1970 werd ook het deel ten zuiden van de rivier National Park en kwam er een bufferzone. In 1975 werd het leger er gestationeerd en werd het stropen aan banden gelegd. Dit heeft er voor gezorgd dat er nu weer ongeveer 650 Indische neushoorns en 145 Bengaalse tijgers leven in Chitwan.

Tegenwoordig is Chitwan National Park goed beschermd, maar wel openbaar toegankelijk. Naast diverse programma’s die zijn ontwikkeld om de biodiversiteit te beschermen, zijn er ook veel duurzame programma’s voor toeristen opgezet. Door het grasland en de subtropische begroeiing is er grote verscheidenheid aan diersoorten. Er zijn veel prachtige dieren te zien in het park. Naast de Bengaalse tijger en de Indische neushoorn leven er ook zo’n 350 vogelsoorten, Indische olifanten, zwijnen, beren, en diverse herten. Oorspronkelijke bewoners van deze regio zijn de Tharu. De Tharu zijn een etnische groep die in het zuiden van de Terai leven. Nog steeds leven zij hier, waarbij ze het park ook van groot belang voor hun cultuur vinden.

Bij een bezoek aan Chitwan ziet u vooral de meest voorkomende diersoorten. Om een tijger te spotten heeft u een flinke dosis geluk nodig. Er zijn verschillende manieren om het park te bezoeken en er zijn diverse activiteiten mogelijk. U kunt per jeep door het park op safari gaan. U rijdt met uw gids door het park op zoek naar de dieren die hier tijdelijk of permanent zijn. De neushoorn is het lastigst om te spotten. Daarom worden er diverse olifantentours georganiseerd. Op de rug van een olifant komt u dichtbij de neushoorns en zullen ze niet wegrennen wanneer u heel stil blijft. Hoe aantrekkelijk ook, wij raden een dergelijke excursie af. Er is geen enkele garantie dat de olifanten goed verzorgd worden, en olifanten zijn niet gemaakt om op te rijden. Andere avontuurlijke activiteiten zijn korte wandelingen door het park onder leiding van een ervaren ranger of per kano op zoek naar de krokodillen.

Wij raden aan om minimaal 2 nachten te verblijven in Chitwan. U heeft dan 1 hele dag voor activiteiten en excursies. Chitwan is het gehele jaar open. De droge tijd van eind september tot medio mei is populair vanwege de heldere luchten en de beste condities voor activiteiten. De beste tijd om wilde dieren te zien is van halverwege (januari) tot het einde (april/mei) van de droge tijd. Van eind januari tot begin april is een groot deel van het struikgewas verdwenen zodat u de meeste kans heeft om dieren te spotten. Garanties om neushoorns of tijgers te zien zijn er niet. In elk jaargetijde is een bezoek aan Chitwan de moeite waard. Al was het maar vanwege het uitbundige vogelleven, de krokodillen, het kleinere wild en de kennismaking met de leden van de Tharu stam.
np, chitwan np (9).jpg
Kathmandu
Wees voorbereid op een cultuurschok. Kathmandu is totale chaos, eigenlijk moet je dat woord met hoofdletters schrijven en er een uitroepteken achter zetten, CHAOS!, zo dus. En tegelijkertijd is Kathmandu indrukwekkend, kleurrijk en zinnenprikkelend. Bij het horen van de naam alleen al gaat het hart van de reiziger sneller kloppen. Het houdt een belofte in van avontuur en verre verten. Vanuit Kathmandu vertrokken de expedities naar de Himalaya toppen, en dat doen ze nog steeds. Het moet raar lopen als u in uw hotel in Kathmandu geen bergbeklimmers treft of reizigers die een trek gaan maken in de bergen. Decennia geleden trokken hippies uit alle windstreken naar Kathmandu, aangetrokken door de in hun ogen puurheid van het bestaan, de puurheid van de inwoners en van de natuur. En natuurlijk ook voor de onvermijdelijke joint. Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, heeft iets bijzonders. De stad brengt je een beetje in verwarring vanwege de grote tegenstellingen. Het is druk en chaotisch en tegelijkertijd ook relaxed, dankzij de mensen die u graag helpen met een glimlach op hun gezicht. Het is er op sommige plekken vies en smerig, maar de vrouwen lopen er in de meest kleurige sari’s. Met 2,5 miljoen inwoners is het een heuse metropool. Toch voelt het ook op veel plekken net als een groot dorp. In de afgelopen decennia groeide Kathmandu uit van kleine stad tot grote metropool. Het economische, culturele en bestuurlijke centrum van het bijzondere land Nepal. Het roemrijke verleden is overal in de stad terug te vinden, net als de alom tegenwoordige religiositeit. Getuigen daarvan zijn het beroemde Durbar Plein, waar u zich in de Middeleeuwen waant en de Apentempel vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over de stad. Of het tempelcomplex van Pashupatinath waar de lijkverbrandingen plaatsvinden en de Tibetaanse stoepa Bodnath. Op elke hoek is er wel een prachtig gebouw of tempel te vinden. Deze worden echter lang niet allemaal netjes onderhouden en gerestaureerd. Daar is simpelweg het geld niet voor. Toch is Kathmandu geen museumstad, want veel erfgoed is nog volop in gebruik. Dat is de charme van deze stad, met haar mooie straatjes, interessante winkeltjes, indrukwekkende tempels en lieve bewoners. Kathmandu laat niemand onberoerd, ‘you love it or you hate it’ zeggen de Engelsen dan. Welnu, wij houden van Kathmandu!

De naam Kathmandu is afgeleid van het woord “Kasta Mandap” dat “Houten Tempel” betekent in het Sanskriet. Samen met Bhaktapur en Patan valt Kathmandu onder de koningssteden van de Kathmandu Vallei. De vorstendommen waar de drie steden het machtscentrum van vormden hadden hun bloeitijd van de 16e tot de 19e eeuw. Elk vorstendom had haar eigen prachtige paleis, schitterende tempels, en de vele met houtsnijwerk versierde huizen, in de Newarstijl. Sommige eerste bezoekers vonden zelfs dat er meer tempels en godenbeelden waren dan inwoners in Kathmandu. Er zijn zoveel mooie plekjes te vinden in Kathmandu dat het onmogelijk is om alles in een dag te zien. Blijf twee, beter nog drie dagen in Kathmandu. Struin door de kleine steegjes, snuif de heerlijke geuren van de bazaars op en voel de spiritualiteit van de vele tempels.
Hoewel de hoogste toppen van de Himalaya niet ver weg zijn ligt Kathmandu op slechts 1350 meter hoogte.
Durbar Plein
Het historische middeleeuwse centrum van Kathmandu is Durbar Plein, of wel Koningsplein. Hoewel het plein niet zo goed is onderhouden als het Durbar Plein in Patan elders in de Kathmandu vallei, is het absoluut de moeite waard. Het is een typisch Nepalees plein vol met tempels, paleizen en pagodes. In totaal zijn er zeker wel 50 monumenten te vinden, waarvan de oudste tempel maar liefst uit de 12e eeuw dateert. Het belangrijkste doel van het plein is ontmoeten. De hele dag door is het er een drukte van jewelste. Kopers, verkopers, toeristen, bedelaars en heel veel duiven bewegen zich op en rond het plein. Het beste is om Durbar Plein in de ochtend te bezoeken. Zoek een rustig plekje en zie de stad langzaam ontwaken. Dit is al een plezier op zich. Heerlijke geuren van wierook die overal wordt aangestoken, klokgeluiden en gelovigen die zich opmaken voor de puja.

Een greep uit de vele tempels die zich op Durbar Plein bevinden zijn de Mahadeva tempel, een drie etages hoge tempel ter ere van Shiva, de Bhagwati tempel en de Nasal Devta tempel, ook ter ere van Shiva. De klokkentoren neemt een dominante positie op het plein in. Ook het vroegere koninklijke paleis Hanuman Dhoka, het standbeeld Garuda, en verschillende heiligdommen zijn slechts een kleine opsomming van wat er verder nog meer te zien is. Koop een goede reisgids en een stadsplattegrond. Wandel rustig rond want er is ontzettend veel te zien en u maakt er prachtige foto’s.
Het grote plein Basanthapur is vandaag de dag een markt vol met leuke souvenirs. Vroeg in de ochtend komen de marktlui hun kraampjes en kleden klaar zetten. Vroeger was dit plein de standplaats voor de koninklijke olifanten. Breng ook een bezoek aan de oude buurten aan de noord- en de zuidkant van het plein. Een bekende zijstraat van Durbar Plein is New Road, waar veel elektronica-winkels te vinden zijn. Heeft u nog camera-accessoires nodig of andere foto apparatuur? Dit is de ‘place to be’!

Neem ook een kijkje in Old Freak Street, een smalle straat ten zuiden van het Durbar Plein. De oude straat stond bekend als de hippiestraat van Kathmandu in de 60’er en 70’er jaren.

Nepal werd in 2015 opgeschrikt door een grote aardbeving. De aardbeving richtte veel schade aan, en nog lang niet alles is hersteld. Ook op Durbar Plein zijn de gevolgen nog merkbaar. Veel traditionele huizen zijn verloren gegaan en veel tempels zijn beschadigd. Men is druk bezig alles weer op te bouwen. Het herstel vordert langzaam, maar gestaag. Het plein is inmiddels weer even levendig als voorheen en er is nog steeds genoeg te zien.
Huis van Kumari, de levende godin
Net voorbij Hanuman Dhoka, het vroegere koninklijk paleis, richting Basanthpur plein ligt het 18e-eeuwse huis, Kumari Ghar. Kumari Ghar is een indrukwekkend gebouw uit 1757, alleen al vanaf de buitenkant. Het houtsnijwerk van de deuren en de raamposten zijn prachtig in Newari stijl. Let daarbij vooral op de verschillende afbeeldingen van de pauwen en duiven. Twee stenen leeuwen staan aan de ingang. De binnenplaats is zeer de moeite waard om te bewonderen, maar het huis is echter om een heel andere reden bijzonder. Hier woont namelijk de Kumari, de levende godin.

De Kumari is een meisje dat als de incarnatie van Parvati, de echtgenote van Shiva, wordt vereerd. Ze is een symbool van zuiverheid en kracht. Het meisje wordt op 5-jarige leeftijd, na een zeer strenge selectie, uitgekozen uit de Newar kaste. Voor de familie is het een hele eer. Haar hele jeugd zal zij als Kumari doorbrengen. Zodra het meisje bloedt, door een verwonding of haar eerste menstruatie, is zij Kumari-af en zal er een nieuwe Kumari worden gekozen. De Kumari komt hoogstens 5x per jaar het huis uit, meestal voor bijzondere festivals en feesten. Met een beetje geluk vangt u een glimp op van de Kumari, want een aantal keren per dag verschijnt zij voor het raam.
Swayambhunath tempel / Apentempel
Op de top van een heuvel en kijkend over de stad Kathmandu ligt de stoepa Swayambhunath. Swayambhunath is Tibetaans en betekent “Sublieme Bomen”, dankzij de diversiteit aan bomen die op de heuvel groeien. Swayambhunath staat ook ook wel bekend als Apentempel en bestaat uit een paar prachtige heilige stoepa’s die waarschijnlijk al meer dan tweeduizend jaar oud zijn. Het is het oudste boeddhistische heiligdom in de Kathmandu vallei. Over de oorsprong van het heiligdom is weinig bekend. Er gaat een boeddhistische legende rond, die het ontstaan verklaart. Deze legende gaat over Bodhisattva Vishvapani. Hij bezocht het meer Nagadaha, of wel het Slangenmeer dat nu de Kathmanduvallei is. De Bodhisattva nam plaats op de top van de heuvel Nag Arjun en wierp enkele lotuszaden in het meer. Zes maanden nadat hij deze zaden had gezaaid, bloeide er een prachtige grote lotusbloem midden in het meer. Uit de kelk van deze lotusbloem straalde een verblindend licht. Het nieuws verspreidde zich snel en kwam ook andere Bodhisattva ter ore. Een Bodhisattva uit China kwam het licht bekijken en verklaarde het gebied heilig na dagen van meditatie. Hij wilde dat het toegankelijk werd voor het gewone publiek. Hij nam zijn zwaard en doorkliefde de rotsen bij Chobar. Het water stroomde uit het meer en de vallei kwam droog te liggen, prachtig groen en vruchtbaar. Waar de lotus bloeide en wortel had geschoten, werd een heiligdom gebouwd. Dit was het ontstaan van Swayambhunath. De lotusbloem zou nog steeds in het midden van de stoepa van Swayambhunath bloeien.

De stoepa is prachtig versierd. Bovenop de stoepa bevindt zich een goudgekleurd dak met een gouden vierkant en gouden ringen. Vanaf de vier zijden van het vierkant staren de alziende ogen van Boeddha de wereld in. De heuvel is verder bezaaid met kleinere stoepa’s, gebedswielen, pilaren en andere heiligdommen.
De heilige heuvel wordt niet voor niets de apentempel genoemd. Er wonen waarschijnlijk wel meer dan duizend apen op het tempelterrein. Wanneer u een bezoek brengt aan Swayambhunath, is het beter geen eten mee te nemen. De apen zijn brutaal en zullen proberen het voedsel van u af te pakken. Let ook goed op uw tassen, camera’s, telefoons etc. Op het terrein vindt u ook het Swayambhu Buddhist Museum. Het is een klein museum met enkele stenen Boeddhabeelden, die in 1979 tijdens restauratie werken werden gevonden. De bomen hier zijn geen gewone bomen, maar heilige bodhi bomen. Boeddha vond zijn verlichting onder een Bodhi boom in India. Sindsdien worden deze bomen met elkaar verbonden door lange linten met gebedsvlaggetjes.

Veel pelgrims en gelovigen komen hier dagelijks om rond de stoepa te wandelen. Wandel met ze mee, en toon zo uw respect. Zoals bij alle boeddhistische heiligdommen loopt u met de richting van de wijzers van de klok en draait u aan de gebedswielen met uw rechterhand (linkerhand is onrein). Of zoek een mooi plekje onder een boom en bekijk alle handelingen van de gelovigen; een prachtig spiritueel schouwspel. Vooral in de vroege ochtend of einde dag is de beste tijd om te gaan. Er zijn op dat moment relatief weinig toeristen en het is dan de tijd voor de boeddhisten zelf om hun Boeddha aan te roepen.

Swayambhunath staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is het hele jaar door te bezoeken. Let op, het is een hele klim naar de tempel. Het kost u minimaal 30 minuten trappen klimmen.
Bodnath
Een van de mooiste en grootste stoepa’s bevindt zich in Kathmandu. Bodnath, of Boudhanath ligt in de Tibetaanse wijk Bouddha. De tempel ligt precies op de handelsweg naar Tibet. Na de annexatie van Tibet door China vluchtten veel Tibetanen en met hen veel Tibetaanse monniken naar Nepal. Zij vestigden zich in de wijk Bouddha, dat tegenwoordig ook wel ‘Little Tibet’ wordt genoemd. De stoepa Bodnath ontstond volgens de Boeddhistische legende als volgt: de weduwe Jyazima wilde graag een heiligdom voor Lord Boeddha. Omdat zij als kippenhoedster werkte, had zij weinig geld. Van het beetje spaargeld dat zij verzamelde, liet ze een monument bouwen. Ze had hiervoor toestemming van de koning gekregen. Al mocht de stoepa niet groter zijn dan de huid van een buffel. De weduwe was slim en sneed de huid van een buffel in dunne reepjes. Ze legde ze in een ronde vorm en bouwde de stoepa. Ondanks commentaar van de rijke bewoners, moest de koning de bouw toestaan. Het voldeed geheel aan zijn voorwaarden. Zo ontstond Bodnath.

De Bodnath stoepa is ongeveer 500 jaar oud. De naam Bodnath betekent letterlijk ‘verlichte’. Het is het belangrijkste boeddhistische monument in de Kathmandu vallei. De stoepa is maar liefst 43 meter hoog. De grote, witte en ronde garbha staat op een vier verdiepingen tellende basis. Bovenop de garbha staat een goudkleurige kubus waarop de mystieke alziende ogen van Boeddha zijn geschilderd. Boven bevindt zich een trapvormige piramide, het hoogtepunt van het heiligdom. Om de stoepa heen zijn prachtige versieringen zoals gebedsvlaggetjes opgehangen. Op het plein van de stoepa zijn veel gebedswielen en beelden van goden. De aardbeving in 2015 heeft flinke schade toegebracht aan de stoepa. De gehele gouden bovenkant is gerenoveerd en werd na een jaar weer teruggeplaatst.

Elke dag wandelen hier tal van boeddhistische gelovigen met de klok mee om de stoepa. Wandel met ze mee en draai aan de gebedswielen. Het werkt mediterend. Terwijl u wandelt, ziet u links het Tsamchen klooster met een prachtig interieur en een enorm beeld van 9 meter hoog van de Maitreya, de toekomstige Boeddha. Wanneer u verder wandelt, komt u langs meerdere kloosters, ofwel gompa’s die om het plein gevestigd zijn. Een goede dag om te bezoeken is de zaterdag. Dan zijn er veel gelovigen en is het druk op het plein. Met volle maan wordt het plein verlicht met allemaal olielampjes. Geniet van dit prachtige ritueel en neem de tijd om de sfeer op te nemen. Wilt u niet meelopen, maar wel het ritueel zien? Bestel dan een ‘chai latte’ op een van de dakterrassen van de restaurantjes die om het plein gevestigd zijn en geniet van het prachtige uitzicht op de stoepa. Bodnath staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is het hele jaar door te bezoeken.
Pashupatinath
Langs de weg van Bodnath ligt sinds 1696 de allerheiligste Shivatempel van Nepal, Pashupatinath. Deze bijzonder fascinerende tempel ligt aan de oever van de heilige Bagmati rivier. Pashupati was de beschermheer van Nepal en de heer van alle levende wezens. Volgens de meeste Nepalese Hindoes is hij een reïncarnatie van Shiva. De naam Pashupatinath verwijst naar deze beschermheer. Het is een van de meest heilige plekken voor de Hindoe’s in Kathmandu, hindoeïsme in haar puurste vorm. De tempel Pashupatinath is een twee verdiepingen tellende pagode met goudkleurige daken. De toegangspoorten zijn afgezet met zilverwerk. Daaromheen zijn diverse heiligdommen te vinden en prachtige beelden van goden. Het tempelterrein is alleen toegankelijk voor hindoes, maar vanaf de heuvel op de andere oever heeft u een prachtig uitzicht over de tempel. Via de loopbrug steekt u de rivier over.

Wanneer u verder wandelt, net voorbij de brug en de rivier volgt, ziet u vanzelf de ghats aan de overzijde. Ghats zijn de treden op de oever die naar de rivier leiden, de lijkverbrandingsplaatsen. Aan deze ghats voeren gelovigen rituelen uit om hun overleden dierbaren te verbranden. Voor ons westerlingen een luguber idee, maar voor de Hindoe een prachtig einde van het ene leven en een goede stap naar het volgende. Na de verbranding wordt de as van de overledene over het water van de heilige rivier verstrooid. De hindoe gelooft het moksha, het absolute zijn, de bevrijding van de cyclus van dood en wedergeboorte, zodra hun as over deze heilige rivier wordt uitgestrooid. Een bijzonder schouwspel dat het geloof in haar puurste vorm laat zien. Op het terrein vindt u nog vele andere kleine tempels. Het is een prachtige plek om mooie foto’s te maken.

Tijdens een bezoek aan Pashupatinath zult u ongetwijfeld sadhus tegenkomen. Deze heilige mannen hebben de eerste drie hindoeïstische levensdoelen, plezier, rijkdom en juist handelen opgegeven. Een sadhu is volledig toegewijd aan het behalen van spirituele bevrijding moksha door meditatie. Deze sadhus willen maar al te graag met u op de foto...tegen een vergoeding uiteraard.

Pashupatinath staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het tempelcomplex is het hele jaar te bezoeken.
Thamel
Het toeristische hart van Kathmandu is de wijk Thamel. Thamel ligt op ongeveer een kilometer ten noorden van het Durbar Plein. Veel interessante bezienswaardigheden zoals de Bazaar, Durbar Plein en Swayambhunath liggen op loopafstand. De wijk staat vol met hotels, guesthouses, winkeltjes, restaurants en cybercafés. Eigenlijk is Thamel een wirwar van nauwe straatjes; heerlijk om hier rond te struinen. Ondanks de drukte en chaos van Thamel, is het vooral een gezellige wijk om te verblijven. De keuze uit hotels is groot, dus voor ieder wat wils. Tientallen jaren geleden hebben hippies de wijk ontdekt, en was het hun favoriete hang-out. Zelfs nu voel je nog het relaxte sfeertje. Ook voor degene die op zoek is naar het nachtleven, is hier op de juiste plaats.

Op zoek naar mooie souvenirs? Dan is dit de plek voor u. Thamel wordt ook wel het shopping mekka van Nepal genoemd. In Thamel is namelijk alles te koop, van wierook, gebedsvlaggen, Boeddhabeelden, gebedsmolens tot thangka’s. Afdingen en onderhandelen is hier de norm. Altijd doen, al is het maar voor de leuk. Gaat u deze reis een trekking maken? Start dan in Thamel en koop hier uw laatste benodigdheden. De prijs is goed en de winkeliers weten wat u nodig heeft tijdens de trekking.

Even uit de hectiek? Pak dan een rustmoment, en zoek een ‘courtyard’ (binnenplaats/tuin) die verscholen liggen tussen de drukke steegjes. Deze rustige ‘ courtyards’ zijn mooie plekken om even bij te komen en waren ook erg geliefd bij de hippies. Geniet hier van de rust en laat de drukte even aan u voorbij gaan.

In Thamel vindt u ontelbaar veel restaurantjes. Aan heerlijk eten dus geen gebrek. Een richtlijn om een goed restaurant te vinden is checken of het druk is in het restaurant. Wanneer er veel mensen aanwezig zijn in een restaurant, is het hoogstwaarschijnlijk prima eten. Bij twijfel kunt u natuurlijk ook in een van de vele hotels dineren. De meeste hotels hebben een goed restaurant. Er zijn weinig opties waar er echt authentiek Nepalees gegeten kan worden. De westerse keuken voert de boventoon. Een echte aanrader is Fire & Ice. Hier kunt u de heerlijkste verse pizza’s eten. De prijzen zijn dan wel hoger dan de gemiddelde prijzen voor een diner in Nepal. Tegenover Kathmandu Guesthouse ligt New Orleans Café, een gezellig café met een fijne tuin waar goed eten wordt geserveerd, van Italiaans tot Nepalees. Ondanks dat het niet echt Nepalees aandoet, hangt er een fijne sfeer. Geniet van een kopje koffie in de tuin of neem ’s avonds een biertje aan de bar. Vergeet ook niet een keer om de Nepalees, Tibetaanse momo’s te proeven. Een momo is een lekkere snack, en bestaat uit een deegtasje gevuld met vlees, groentes of bijvoorbeeld kaas.
Garden of Dreams
Net iets buiten de drukte van Thamel is er een plek waar u echt even tot rust kunt komen. Een plek die sereniteit en schoonheid uitstraalt. Dit is de Garden of Dreams. Midden in de hectiek van Kathmandu ligt deze prachtige tuin, waar u zich even kunt terugtrekken. Het is een unieke plek voor een dergelijke drukke en chaotische stad als Kathmandu.

De Garden of Dreams is een neoklassieke historische tuin, ontworpen door de Marshal Kaisar Sumsher Rana in 1920. De tuin stond toen ook wel bekend als de Garden of Six Seasons. Het was een prachtige tuin, ingericht geheel in ‘Edwardian’ stijl met de mooiste plantengroei. Het voelt als een droom, een paradijs, door de prachtige fonteinen, paviljoenen en mooie beelden. De zes indrukwekkende paviljoenen zijn allen geïnspireerd op de seizoenen van Nepal. Vandaag de dag is slechts de helft van de tuin nog intact. De restauratie van 2000 tot 2007 is mede mogelijk gemaakt door de Oostenrijkse regering. Wanneer u zich echt even aan drukte wilt onttrekken, maak dan een mooie wandeling door de tuin. Zoek een plekje in de schaduw en laat alle indrukken op u af komen. Geniet daarna van een heerlijke lunch in het gezellige Kaiser Café. U bent weer helemaal opgeladen om de stad verder te verkennen.
Royal Palace en King’s Way
In het hart van Kathmandu ligt de Durbar Marg. Het is de belangrijkste straat van de stad. Bij toeristen staat het ook wel bekend als King’s Way, aangezien het leidt naar de Royal Palace of Narayanhiti. Na Thamel is dit de populairste plek om te verblijven. Hier vindt u de betere hotels zoals Yak & Yeti en hotel Del’Annapurna. Ook zijn hier goede restaurants en winkels. Het is een van de schoonste straten van de stad. Op de rotonde staat een beeld van de voormalige koning Mahendra, kijkend naar het paleis. Durbar Marg betekent letterlijk ‘weg naar Durbar’, het koninklijke paleis. Aan het einde van de straat bevindt zich namelijk Narayanhiti, het voormalige koninklijke paleis.

Narayanhiti bestaat uit twee woorden, narayan en hiti. Narayan is een vorm van Lord Vishnu, voor wie de tempel tegenover het paleis is gebouwd. Hiti betekent waterfontein, die zich oostelijk van de hoofdingang bevindt. Het oorspronkelijke paleis stamt uit 1846. Op deze plek werden de eerste huizen gebouwd voor de koninklijke familie. Na de aardbeving in 1934 lag een groot deel van het paleis in puin. Grondig renovatiewerk zorgde ervoor dat er weer een paleis stond. Koning Mahendra heeft echter het startsein gegeven voor de bouw van het paleis zoals we het vandaag de dag kennen. Het oude paleis werd afgebroken en het nieuwe paleis werd gebouwd in 1963 voor de bruiloft van zijn zoon prins Birenda Bir Bikram Shah.

In 2001 was het paleis het toneel van Nepals grootste tragedie; de moord op de koninklijke familie. De moord is tot op de dag van vandaag nooit helemaal opgehelderd. Het is een zwarte bladzijde in de geschiedenis en leeft nog steeds onder veel Nepalezen. De overlevende broer van de koning heeft na de moordpartij nog een aantal jaren geregeerd, wat door velen in Nepal als dubieus werd ervaren. In 2008 werd de Republiek uitgeroepen. De toenmalige koning kreeg een aantal dagen om te verhuizen en het paleis werd geopend als een openbaar museum.

Sindsdien is het mogelijk om het museum/paleis te bezoeken. Het is een prachtig gebouw met verschillende vleugels, die niet voor iedereen toegankelijk zijn. Het interieur is geheel in Victoriaanse stijl, prachtig, luxe en stijlvol. Opvallend zijn de twee Bengaalse tijgers die bij de receptie staan. De tijgers zijn de jachttrofeeën van de koning en de prins zelf. De mooiste ruimte is de troonzaal Gorkha Baithak. De stijl van een Hindoe tempel was de inspiratie van deze zaal, met zijn prachtige kandelaars, pagode en Hindoe beelden. De kroonjuwelen worden ook nog steeds tentoongesteld en worden gezien als de meest kostbare objecten van het museum. Het museum is niet alleen interessant vanwege de prachtige kostbaarheden die er te zien zijn, maar ook door de bijzondere geschiedenis.
np, kathmandu, swayambunath (4).jpg
Kathmandu Vallei
De Kathmandu Vallei is het culturele en historische hart, nog beter, de schatkamer van Nepal. De vallei zelf is niet zo groot en heeft als kern de stad Kathmandu. Het heeft een diameter van amper vijftien kilometer. Toch is het er dichtbevolkt; hier wonen meer dan 2 miljoen mensen! Dit is het hart van Nepal, dit is waar het allemaal gebeurt.

Van de 16e tot de 19e eeuw bestond de vallei uit verschillende vorstendommen. Zij hadden elk hun eigen koninklijke paleis, prachtige tempels en vele versierde gebouwen. De één nog mooier dan de ander. Drie steden hadden hier hun machtscentrum en domineerden de vallei: Kathmandu, Patan en Bhaktapur. In hun schaduw kwamen ook de kleinere vorstendommen tot bloei en verwerden tot kleine openluchtmusea. Veel tempels werden toen gebouwd. Zelfs zoveel dat er werd beweerd dat er meer tempels waren dan bewoners van de vallei. Er wonen veel verschillende etnische bevolkingsgroepen in de vallei. Dat maakt een bezoek aan de vallei extra interessant. Het is een kleurrijk geheel. Het lijkt net of u door een schilderij wandelt. Al die verschillende bevolkingsgroepen hebben hun eigen tradities en zijn daar erg trots op. Zoek een plekje op een van de pleinen en neem de camera mee. Geniet van al deze mensen die samenkomen. Alles en iedereen leeft met elkaar, het maakt niet uit hoe je eruit ziet of wie je bent; dit is smeltkroes van de Kathmandu vallei.

Het is ondoenlijk om alle bijzondere bezienswaardigheden te benoemen. We pikken er een paar ‘highlights’ uit. Dit zijn volgens ons de toppers, die u niet mag missen. Veel plekken zijn met de auto goed bereikbaar. U kunt de meeste plaatsen en bezienswaardigheden in de vallei tijdens dagtrips vanuit Kathmandu bezoeken. Dat heeft niet onze voorkeur. Om niets te missen van het leven in de vallei en om niets te missen van alle bijzondere bezienswaardigheden adviseren wij om er een paar nachten te verblijven. Houdt u van een actievere vakantie? Huur dan een mountainbike en fiets door de vallei langs de vele interessante dorpjes op het platteland. Ontdek dan ook de minder bekende plekken. Onderweg zwaaien de Nepalese kinderen enthousiast naar u.

Plan minimaal 5 volle dagen voor de Kathmandu vallei. Dan passen de meeste ‘highlights’ er in. Nog beter is een week of langer, dan leert u het leven in de vallei nog beter kennen.
Nagarkot
Op een hoogte van 2195 meter, op een plateau in het Bhaktapur district, ligt Nagarkot. Het dorpje zelf is niet zo interessant, maar door haar ligging is het een fascinerende plek om te bezoeken. Vanaf Nagarkot heeft u de mooiste uitzichten. De Himalaya ligt namelijk in de achtertuin. Met een beetje geluk, bij helder weer, heeft u zicht op de toppen van de hoogste bergen van de wereld, zoals de Mount Everest, en op andere achtduizenders van de Himalaya keten. Aan de andere kant van het dorp kijkt u uit over de Kathmandu Vallei. Dan ziet u pas hoe groot deze vallei is. Nagarkot ligt prachtig midden in het groen. Er zijn verschillende ‘hiking’ routes, die u langs de mooiste uitzichten leiden. Dit is een prima alternatief als u geen grote trekking wilt maken. De wandelingen gaan door de kleine dorpjes in de omgeving van Nagarkot. Maak kennis met de gastvrije inwoners. Zij nodigen u graag u uit voor een kopje Chai. Camera mee, statief mee, want onderweg heeft u de mooiste vergezichten op de Himalaya.

Uit de periode van de vorstendommen zijn in Nagarkot nog archeologische resten te vinden. Er staat een oud fort, dat later een zomerverblijf van de koninklijke familie werd.

Nagarkot is een fijne plek om even te verblijven. Zeker wanneer u uit het drukke Kathmandu komt, is Nagarkot een verademing. De hotels hebben naast prima kamers allemaal een goed uitzicht over de Himalaya. Wij raden aan om hier minstens 1 nacht te blijven. Sta vroeg op en zorg dat u met zonsopgang op een uitkijkpunt bent. De zon komt langzaam op achter de hoogste sneeuwtoppen en het lijkt net een levend schilderij. Mooier wordt het niet! Nagarkot is populair bij natuurliefhebbers, maar ook voor de actieve reiziger is het een heerlijke plek. Paragliding is hier top. Niet zomaar paragliding, maar paragliding met op de achtergrond de Mount Everest. Dat is een unieke “once in a lifetime experience”!
Dhulikhel
Dhulikhel is een prachtig oud handelsstadje dat op een hoogte van 1550 meter in de vallei ligt. Het plaatsje ligt aan de belangrijke handelsroute tussen Nepal en Tibet. Het is, net als Nagarkot, een heerlijke rustige plek om even bij te komen van de hoge ijle lucht in de Himalaya of van de hectische stad Kathmandu, en te genieten van het panorama van de bergen.

In de oude stad staan veel huizen die versierd zijn met prachtig houtsnijwerk. De Newari stijl is kenmerkend voor deze regio. Gelukkig is dat hier goed bewaard gebleven. Ook de hotels proberen deze stijl aan te houden.

Door de centrale ligging van het dorp wonen er veel verschillende etnische bevolkingsgroepen in de omgeving. Maakt u graag portretfoto’s dan is dit ‘the place to be’. Vraag het wel even aan de bevolking. Niet iedereen vindt het fijn om op de foto te gaan. Maar meestal krijgt u een grote glimlach. Nepalezen lachen graag naar de camera! Een belangrijke tempel in Dhulikhel is de Narayan Tempel. Met haar goudgele dak valt ze direct op midden in het stadje. De tempel is gebouwd voor Lord Krishna. U komt hier nog veel meer tempels tegen, als u rond wandelt. De inwoners zijn trouwe gelovigen en laten u graag zien welke tempel zij belangrijk vinden.

Naast mooie gebouwen en tempels is ook de natuur wonderschoon. Groene valleien, bloeiende struiken en besneeuwde bergen op de achtergrond; het lijkt wel een levend decor waar u deel van uitmaakt. Dhulikhel is een geweldige plek om mooie wandelingen te maken door de omgeving. De hotels liggen allemaal op een rustige plek tegen de groene heuvelruggen aan. Elk hotel heeft daarom de mooiste vergezichten op de Annapurna, de Lhotse en vele andere van hoogste bergtoppen ter wereld. Spot u ze allemaal?

Een interessant weetje is dat in Dhulikhel het beste drinkwater van Nepal te vinden is. Dit is mogelijk gemaakt door een Duitse NGO.
Panauti
Midden in de Kathmandu Vallei liggen verschillende kleine juweeltjes verscholen tussen de heuvels. Panauti is zo’n juweeltje. Het dorp lag precies op de handelsroute van Tibet naar India. Handelaren gebruikten deze route voor de zouthandel en bouwden hier een ‘snelweg’. Daarom is Panauti tegenwoordig nog steeds goed bereikbaar. Panauti ligt er bij alsof de handelaren van toen maar net hun biezen hebben gepakt. Wandel door de kleine straatjes en zie de mooie historische gebouwen. Overal proef je nog die oude handelssfeer.

De geschiedenis van Panauti gaat terug tot aan de middeleeuwen. Het is daarom ook een van de oudste dorpen van Nepal, en misschien ook wel het mooiste. In het dorp staan overal prachtige monumentale gebouwen. Ook hier is de Newari stijl goed te zien aan de houtsnijwerken van de gevels. Een van de mooiste en tevens de grootste tempel is de Indreshwar tempel. Deze tempel is gebouwd in 1294 en heeft een bijzondere pagode. Het onderste gedeelte bestaat uit kunstig houtsnijwerk. Het bovenste gedeelte is behangen met potten en pannen. Het zijn offers van bruidsparen voor een lang en gelukkig gezinsleven. Helaas heeft de aardbeving in 2005 de pagode flink beschadigd en is de pagode nog steeds niet helemaal gerestaureerd. Naast alle mooie boeddhistische en hindoe monumenten, heeft Paunati ook een artistieke kant. Er worden verschillende festivals georganiseerd zoals het Panauti Jatra (het einde van de moesson). Dit festival bestaat uit verschillende onderdelen, zoals het offeren van dieren, een processie door het dorp en het rituele wassen in de rivier. Wanneer u tijdens het festival in Panauti bent, is het absoluut een bijzondere ervaring om mee te maken! Iedereen is op straat en het is een drukte van jewelste.

Panauti kan prima vanuit Kathmandu bezocht worden, als dagexcursie. Het is echter leuker om in de omgeving te blijven overnachten, om het echte dorpsgevoel te krijgen. In Panauti zijn geen goede guesthouses/hotels. U overnacht in een hotel in het nabije plaatjes Balthali.
Namo Budha
Een van de meest bijzondere plekken in de Kathmandu Vallei is Namo Buddha. Het is een klein dorp met oude huizen, op circa 40 kilometer van Kathmandu. Het Thrangu Tashi Yangtse klooster staat midden in het dorp en is een belangrijke pelgrimsplek voor Boeddhisten. Dit is namelijk een heilige plaats. Hier heeft Boedha in een vorig leven als prins zijn leven gegeven aan een verhongerende tijger met haar cubs. Er staat ook een prachtige oude tempel.

U kunt per auto naar Namo Buddha reizen, maar nog leuker is het om naar Namo Buddha te wandelen. Vanuit Dhulikhel is het slechts 3-4 uur lopen. Voor mensen die niet graag de hoge bergen in willen, maar wel graag hikes maken is dit een perfect gebied. Wandelen door de groene heuvels, langs de mooie rododendron stuiken, via kleine plattelandsdorpjes en ontmoetingen met de lokale bevolking zijn een bijzondere ervaring.

U overnacht hier in het Namo Buddha Resort. Dit is een ontzettend leuke accommodatie die midden op het platteland ligt. Het is een organische boerderij, waarbij u echt het plattelandsgevoel zult beleven. Geniet van de mooie natuur om de boerderij die perfect is voor korte wandelingen. De boerderij is geheel in Newari stijl gebouwd en de kamers zijn netjes ingericht. Word wakker en zie de zon opkomen tussen de heuvels, geniet van de mooie besneeuwde bergtoppen op de achtergrond en eindig de dag aan het warme kampvuur met hun beroemde punch!
Budhanilkantha
In het noorden van de Kathmandu Vallei, op circa 10 kilometer van Kathmandu, aan de voet van de heuvels van Shivapuri, staat een bijzondere tempel; de Hindu tempel Budhanilkantha. Het is een tempel in de openlucht, speciaal voor Vishnu gebouwd, en is een belangrijk pelgrimsoord. In de tempel is het indrukwekkende beeld van de slapende Vishnu te zien. Het beeld is maar liefst 5 meter lang, waardoor het erg imposant oogt. Het is helemaal van basalt en uit een blok gehouwen. Er zijn diverse legendes die de ronde doen over de origine van het beeld. Nog steeds fascineert dat veel mensen en er wordt nog altijd studie naar verricht.

Er komen niet veel toeristen en het is juist daarom een prachtige plek om te bezoeken. Als niet-hindu mag u niet naar binnen. Achter het hek heeft u echter nog steeds prachtig uitzicht op het beeld, en maakt u mooie foto’s. Nog mooier en intrigerend zijn de pelgrims die hun puja (gebed) doen.
Omdat het een zeer heilige plek is, wordt ook hier een belangrijk festival georganiseerd. Mocht u er zijn in oktober-november, dan is de kans groot dat u iets kunt meemaken van de Haribondhini Ekadashi Mela. Er komen dan duizenden pelgrims. Ga zeker kijken, want niets is zo mooi als een Nepalees festival.
np, nagarkot (2).jpg
Nuwakot
Een van de mooiste plekjes van Nepal is Nuwakot. En dat op slechts 75 kilometer van Kathmandu. Nuwakot is een echt plattelandsdorp. Het ligt midden tussen de prachtige groene heuvels, die ‘The Middle Hills’ worden genoemd. Op de achtergrond torent het Langtang gebergte overal bovenuit. Dit is een belangrijk trekkingsgebied in de Himalaya. Helaas heeft de aardbeving van 2015 veel schade aangericht in dit gebied, en veel huizen zijn verwoest, en worden nu langzaam aan opnieuw opgebouwd.

In het dal stroomt al kronkelend de rivier de Trisuli. De oorsprong van deze rivier ligt in Tibet en stroomt zo het dal van Nepal in. De smeltende sneeuw van de Himalaya zorgt ervoor dat er in bepaalde seizoenen flinke stromingen zijn. Daardoor is de rivier perfect voor rafting. Zin in avontuur? Er worden tours voor verschillende niveaus aangeboden, van beginner tot gevorderde.

De centrale ligging van Nuwakot maakte Nuwakot tot de perfecte handelslocatie. Veel kooplui kwamen hierlangs om hun koopwaar verder te verhandelen naar andere plekken zoals India. De stad werd de hoofdstad van deze vallei. De toenmalige koning Prithvi Narayan Shah bouwde een prachtig fort om de stad te bewaken. Het fort is zeker wel 1200 jaar oud en was vaak het strijdtoneel van verschillende oorlogen.
Ondanks dat de ruïne van het fort beschermd wordt door UNESCO, heeft het heel wat te lijden gehad. Vooral de aardbeving in 2015 heeft voor flink wat schade gezorgd. Met hulp uit China zijn ze bezig om het fort te renoveren. Toch is het een prachtige plek om te bezoeken, juist omdat het niet helemaal perfect is. De fijne sfeer hangt er nog steeds. De lokale bevolking wandelt graag met u mee door het dorpje en maakt een praatje met u. Zoveel toeristen komen hier niet, en na de aardbeving zijn ze helemaal blij om buitenlanders te zien. Naast de ruïne van het fort, is er ook een heiligdom gewijd aan Shiva.

Er zijn nog heel weinig overnachtingsmogelijkheden in deze omgeving. Echter, onze favoriet ligt in deze vallei, op circa 10 minuten lopen van Nuwakot. ‘The Famous Farm’ is een boerderij omgebouwd tot een eenvoudig hotel, helemaal in Newari stijl. De 13 kamers zijn heel eenvoudig ingericht, maar wel met originele details, en netjes. Als u meer van luxe houdt, dan is dit niet de juiste plek.
’s Ochtends wordt u al vroeg gewekt door het kakelen van de haan. Geniet van het heerlijke vers gemaakt ontbijt in de tuin met uitzicht op de bergen. Lees een boek, wandel door Nuwakot of maak een langere wandeling in de vallei.
Sluit de dag af met een drankje bij kaarslicht. Geen drukke verkeersgeluiden, geen lawaai, maar pure stilte en een mooie sterrenhemel. Dit is echt Nepal, zo puur en zo mooi.
np, nuwakot (22).jpg
Patan
Deze stad, een van de drie koningssteden, Is de op een na grootste stad in de vallei en ligt ten zuiden van de Bagmati rivier. Ondanks deze scheiding zijn Kathmandu en Patan de laatste jaren steeds meer met elkaar vergroeid.

Patan is ook wel bekend als Lalitpur. De stad lijkt een groot openluchtmuseum. U kijkt uw ogen uit. Overal staan prachtige gebouwen met elk hun eigen verhaal. Wandel door de kleine straatjes, ga lekker winkelen of geniet van een goede lunch in een van de gezellige restaurants. Patan is genieten. Zoek een plekje met uitzicht op een kruispunt en neem uw camera mee. Kijk hoe alles aan u voorbij gaat.

Het oude gedeelte van Patan heeft meer tempels en kloosters dan Kathmandu. Prachtige stoepa’s, bijzondere paleizen, boeddhistische tempels; er is een grote verscheidenheid aan gebouwen en bouwstijlen. De Krishna tempel, gebouwd in 1637, is een van de beroemdste monumenten van Patan. De tempel heeft prachtig beeldhouwwerk, met als wachters verschillende mythologische dierenbeelden. Veel reizigers verblijven in Kathmandu, maar wij raden aan om zeker ook een nacht in Patan zelf te slapen. Er zijn leuke accommodaties en u heeft meer tijd om alles goed te zien en de sfeer te proeven. Net buiten Patan, ligt Kirtipur. Kirtipur is zeker de moeite waard om te bezoeken als u langer in Patan verblijft. De oude stad is een centrum van Newari cultuur met prachtige tempels en boeddhistische kloosters.
Durbar Plein
Durbar Plein is het mooiste en belangrijkste plein in Patan en is het hart van de stad. Hier bevinden zich de meeste tempels, al zijn sommige verwoest door de laatste aardbeving. Ook het paleis ligt aan dit plein en is gebouwd in 1734. De Malla heersers woonden hier. Tegenwoordig is het paleis een museum.

Het Durbar Plein is de perfecte plek om de cultuur, historie, architectuur en de kunst te ontdekken van Patan. Wandel rond op het plein en bewonder de mooie gebouwen erom heen. Herkent u de Newari stijl al? Ga even zitten op een bankje, en geniet van alles wat aan u voorbij komt. U schiet hier de mooiste plaatjes van de lokale bevolking, die het ook leuk vinden om een gesprek met u aan te gaan.
Patan Museum
Prachtige artefacten bezichtigt u in het Patan Museum. Het Patan Museum is het voormalige paleis van de Malla koningen en valt onder het beheer van UNESCO als werelderfgoed. Ook hier ziet u weer de prachtige houtsnijwerken in Newari stijl terug. Er zijn een paar zalen beschadigd door de aardbeving, maar het museum is toegankelijk en open om te bezoeken. Er staan bijzondere objecten uit de gehele Nepalese historie. U vindt hier veel brons- en koperwerk, die vooral een religieus doel dienden. U wandelt hier makkelijk een paar uur rond. In de tuin van het paleis bevindt zich het Patan Museum Cafe. De plek om te genieten van een kopje koffie of een lekkere lunch.
Gouden Tempel
Er zijn heel veel tempels en kloosters in en rond Patan. Maar er is er een die wel het meest in het oog springt, dat is de Gouden Tempel, Kwa Bahal. Het is een prachtig en uniek 12e eeuws boeddhistisch klooster, dat net even buiten Durbar Plein ligt. Het klooster is mooi versierd en bij de kleine ingang staan twee beelden van grote leeuwen die de poort bewaken. Op de binnenplaats van het klooster staat de Hiranyavarna MahaViharna. Deze tempel wordt vanwege het veelvuldig gebruik van bladgoud de Gouden Tempel genoemd. De tempel is van grote betekenis voor de Boeddhisten. Er hangt een heerlijke spirituele en serene sfeer. Breng een bezoek aan deze tempel en voel de spiritualiteit. Ook het metaalwerk is prachtig, dus vergeet niet de details te bewonderen. Let op: u mag geen leer mee naar binnen nemen.
np, patan, durbar square (8).jpg
Pokhara
Aan de voet van de Annapurna ligt Pokhara, na Kathmandu de grootste stad van Nepal. Zo voelt het echter niet. Het is echt een plek om verliefd op te worden. De 8 meren waaronder het Begnas Meer en het Fewa Meer, de Himalaya, de gezellige winkels en de lieve inwoners maken het allemaal tot een prachtige plek om te verblijven. Verschillende bevolkingsgroepen zoals de Khas, Gurung en de Magar wonen in Pokhara en vormen daarmee een zeer diverse gemeenschap. Ook wonen er veel Tibetaanse vluchtelingen. Al deze culturen bij elkaar maakt de sfeer bijzonder prettig. De meeste bezoekers komen naar Pokhara om hiervandaan te starten met een trekking door het Annapurna massief. Dat hoeft echter niet. Pokhara zelf heeft genoeg te bieden om hier een paar dagen te verblijven.

Bovenop een heuvel ten zuiden van Fewa Meer ligt de World Peace Temple. Het is niet alleen een prachtige tempel om te zien, het is ook de eerste Peace Temple die in Nepal gebouwd is. Vanaf het tempelterrein heeft u een geweldig mooi uitzicht over een deel van Nepal. De hoogste toppen van de Himalaya zijn te zien, zoals de Fishtail, Dhaulagiri, Annapurna South en Annapurna III. Dichtbij ligt het meditatiecentrum Tushita, waarbij u zichzelf een paar dagen kunt onderdompelen in meditatie, geluk en vrede. Naar de tempel neemt u een taxi, maar het is net zo leuk om een mooie wandeling te maken. Dat is wel pittig, met onderweg een paar flinke trappen. Onderweg wordt u beloond met de mooiste uitzichten en u wordt begeleid door de apen uit het bos.
Sarangkot Hill is een andere bijzondere plek met prachtige vergezichten op de Himalaya. Maak een stevige wandeling naar Sarangkot, het liefst aan het einde van de middag met zicht op de zon die zakt achter de hoogste bergen. Mooier wordt het niet. De meest spectaculairste uitzichten zijn te zien op de hoogste top, die u te voet maar ook per motorfiets kunt bezoeken.

Pokhara is bij uitstek de bestemming voor sportieve activiteiten. Natuurlijk zijn de trekkings de belangrijkste activiteiten, in allerlei gradaties van beginnend tot gevorderd, comfortabel of eenvoudig, lang of kort. De meren bij Pokhara zijn perfect voor het huren van een boot of een kano. Ook mountainbiken is erg populair in deze regio. Er zijn diverse routes uitgestippeld die u langs kleine dorpjes, mooie natuur en de prachtigste vergezichten leiden. Wilt u echt iets bijzonders ondernemen? Ga dan paragliden! Geweldig om over de meren en langs de Himalaya te vliegen.

De stad Pokhara zelf is ook de moeite waard om te bezichtigen. Wandel door de straten rondom de ‘Lakeside’. Er zijn veel gezellige cafés en leuke winkels. Zoekt u nog spullen voor uw trekking? Hier vindt u deze zeker, hier wordt alles verkocht. De Tibetaanse vluchtelingen wonen niet in de stad, maar in speciale vluchtelingenkampen. Er zijn er vier van in Pokhara. De Tibetanen zijn zeer gastvrij, dus kom gerust een kijkje nemen. Ze vertellen graag over hun eigen cultuur en tradities. Ook vindt u er prachtig Tibetaans handwerk; u koop hier de mooiste souvenirs.
Fewa Meer
Fewa Meer of Phewa Lake is een prachtig zoetwatermeer in de Pokhara vallei. Het is een van de grootste meren van Nepal en ligt op een hoogte van 742 meter. Het meer is kenmerkend voor Pokhara. Het geeft iets schilderachtigs aan de stad, met de weerspiegeling van de Himalaya in het water. Midden in het meer ligt de Tal Barahi Tempel. Dit is een van de belangrijkste religieuze monumenten van Pokhara. De pagode is gebouwd voor Vishnu en mag ook door niet-Hindoes bezocht worden.

Baida, ook wel ‘Lakeside’ genoemd, ligt aan de oostkant van het Fewa Meer. Dit is de meest populaire wijk voor reizigers. Het staat vol met leuke hotels, cafés, restaurants en winkels. Heerlijk om hier te verblijven voordat u begint aan een bijzondere trekking door het Annapurna gebergte.

Huur een boot of een kano en vaar over het meer. Bezoek daarbij de tempel of leg aan aan de andere kant van het meer. Zo kunt u alle kanten van het meer goed bekijken. Overal ziet het er weer anders uit.
np, pokhara (9).jpg
Wandelen en trekking in de Himalaya
De Himalaya is onweerstaanbaar voor wandelaars en bergbeklimmers. Wandelen en trekken in de Himalaya is ongekend populair. Het is een 'once in a life time' ervaring. Iedereen die fit en gezond is en niet opziet tegen een flinke lichamelijke inspanning, raden wij vol overtuiging aan een trekking te boeken. Met als voornaamste risico dat het heel erg verslavend is. Iedereen die wij kennen en die een trekking heeft gemaakt in de Himalaya, kijkt altijd uit naar de volgende trekking. Wat onderscheidt een trekking in de Himalaya van een trekking elders op de wereld? Natuurlijk is dat de aantrekkingskracht van lopen in het hoogste gebergte op aarde, met duizelingwekkende vergezichten en onvergetelijke zonsopgangen en zonsondergangen. Maar wij vinden dat trekken in de Himalaya vooral zo aansprekend is omdat u heel veel 'locals' zult tegenkomen. Van schoolkinderen tot de begeleiders van ezel karavanen, van boeren die de terrassen bewerken tot vrouwen op weg naar de markt. U loopt door dorpjes en nederzettingen, die niet verlaten zijn, maar het hart vormen van levendige gemeenschappen. En in geen ander land in de wereld is er zo'n goede infrastructuur van paden, trappen, gidsen, dragers en overnachtingsmogelijkheden. Van eenvoudige 'teahouse' lodges tot relatief luxe lodges met uw eigen badkamer. Dat maakt Nepal zo bijzonder als bestemming! Er zijn verschillende gebieden in de Himalaya waar u een trekking kunt maken. Elk gebied is uniek en heeft z'n eigen bijzondere aantrekkingskracht. Dus als u eenmaal verslaafd bent geraakt aan trekken in Nepal, dan zijn er talloze mogelijkheden om die verslaving te bevredigen. Dit zijn de belangrijkste trekkingsgebieden:
Annapurna
Waarschijnlijk het meest bekend en ook het meest toegankelijk is het Annapurna gebied. Het enorme Annapurna massief met toppen net boven de 8000 meter en de karakteristieke 'Fishtail' is het meest geliefde trekking gebied van Nepal. Van beginner tot ervaren trekker, iedereen kan er uit de voeten. Van de veeleisende populaire klassieke 2 weekse Annapurna Circuit trekking voor de meer ervaren wandelaar, tot kortere 4- of 6-daagse trekkings voor de minder ervaren wandelaars. Zelfs een 1-daagse trek is een optie. Tijdens uw wandelingen ontmoet u de bewoners die in de kleine bergdorpjes wonen, wandelt u door mooie bosgebieden, en geniet u van de prachtigste rijstvelden. De trekkings hebben hun begin- en eindpunt in Pokhara. Samen met goede gidsen gaat u op zoek naar de mooiste vergezichten, unieke zonsopgangen en wandelt u langs de besneeuwde bergtoppen als voortdurend decor.
Langtang National Park
Langtang National Park ligt in de Himalaya, maar ook op slechts 32 km vanaf Kathmandu. Langtang is een prachtig gebied waar u heerlijk kunt wandelen. U wordt begeleid langs rivieren, gletsjers en imposante besneeuwde bergtoppen. Misschien heeft u veel geluk en komt u onderweg de kleine panda, zwarte beren of zelfs het luipaard tegen. Zij leven in dit gebied. Een trekking door Langtang is goed te combineren met een bezoek aan Bandipur en Nuwakot.
Het Everest gebied
Iedereen die houdt van het hooggebergte heeft ongetwijfeld het Everest gebied op z'n 'bucketlist'. En als dat niet zo is, dan willen wij u graag overtuigen waarom het er toch op hoort. Want oog-in-oog staan met de hoogste berg op aarde is voor velen een bijna mythische ervaring. Een deel van het spoor volgen van Hillary en Tenzing is een bijzondere belevenis. De meest uitdagende trekking in dit gebied is die naar het Everest Base Camp op 5360 meter hoogte. Van het Basecamp is de Everest niet te zien, wel de beruchte Khumba Icefall. Het beste zicht op de Everest, zonder hem te beklimmen, heeft u vanaf de piek van Kala Pattar op 5545 meter hoogte. Het kost u minimaal 2 weken vanaf Lukla, maar beter is het om er circa 3 weken voor uit te trekken. Gelukkig zijn er ook kortere trekkings van circa 6/7 dagen, die heel goed het Everest gevoel weten aan te boren. Een trekking in het Everest gebied is niet alleen genieten van die overweldigende bergwereld, maar ook kennismaken met de bewoners, vooral met de Sherpa's. U loopt samen met uw gids over hun paden, door hun dorpen en ziet en bezoekt hun kloosters. Bijna iedereen die gaat trekken in het Everest gebied vliegt in een uurtje van Kathmandu naar Lukla; alleen de puristen gaan over land. In Lukla starten alle trekkings. U loopt samen met uw gids, ongetwijfeld een Sherpa. Een trekking in het Everest gebied gaat altijd naar hoogten boven de 3000 meter. Vanaf 2800 meter kan hoogteziekte toeslaan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar. Het kan iedereen overkomen, zelfs al bent u eerder op hoogte geweest en had u nergens last van. Lees meer over hoogteziekte onder de tab 'praktische informatie'.
Mustang
Minder bekend, maar erg bijzonder en uniek trekking gebied is Mustang. Mustang is een klein afgelegen koninkrijk midden in de Himalaya. Het is een klein stukje Tibet, waaraan het grenst, maar dan in Nepal. U maakt hier kennis met het boeddhisme, eeuwenoude tradities en authentiek dorpsleven. Dit gebied is lange tijd van de buitenwereld afgesloten geweest. Tegenwoordig is het nog steeds niet makkelijk om een permit te krijgen. En die permits zijn duur. Er worden jaarlijks maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten. Dat maakt Mustang een unieke bestemming. Geniet onderweg van indrukwekkende landschappen, die bijna op maanlandschappen lijken. De meeste reizigers nemen het vliegtuig van Pokhara naar Jomson, de hoofdstad van het koninkrijk. U kunt ook over land reizen door de vallei die de Dhaulagiri scheidt van het Annapurna massief. Bijzonder aan het gebied is ook dat u er in onze zomer, van juni t/m augustus, prima kunt wandelen. Het gebied is hoog genoeg om te ontsnappen aan de moessonregens. Het hooggebergte gaat maar zelden schuil achter de regenwolken.
np, trekking, everest region (2).jpg
Blijf op de hoogte van aanbiedingen en acties

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Informatie over HelloBeautifulWorld

HelloBeautifulWorld is jong, ambitieus en dynamisch. Ook al zijn we jong, we hebben tientallen jaren reiservaring. Zowel professioneel als privé. Professionele ervaring in leidende posities o.a. bij grote (inter)nationale reisbedrijven. Onze privé reiservaring beslaat enkele decennia, en gaat over alle continenten. We weten wat er in de wereld te koop is. We weten waar u wilt zijn. En weet u het zelf nog niet, dan hebben wij het voor u bedacht. Liefde voor reizen is wat ons drijft. Reizen verrijkt je leven. HelloBeautifulWorld ziet reizen als de vervulling van een primaire levensbehoefte; pure nieuwsgierigheid naar wat er achter de horizon verborgen ligt. We zetten onze reiservaring in, en onze liefde voor reizen, om voor u de meest optimale rondreis samen te stellen. Rondreizen die u in staat stellen zorgeloos te genieten van wat achter de horizon verborgen ligt. Rondreizen die u desgewenst kunt 'tunen' op uw persoonlijke wensen. Betrouwbaar: we zijn aangesloten bij de branche organisatie ANVR. We zijn lid van de SGR, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en van het Calamiteitenfonds.
Kunnen wij u helpen?