Nepal rondreizen

Onuitwisbare indrukken

np, bhaktapur (7).jpg
Koningsstad Bhaktapur
np, kathmandu, bodnath (10).jpg
Kathmandu, Bodnath tempel
np, chitwan national park (5).jpg
Chitwan National Park
np, trekking, algemeen.jpg
Trekking in de Himalaya
np, kathmandu, swayambunath (2).jpg
Kathmandu, Swayambunath tempel
np, nagarkot (3).jpg
Nagarkot

Nepal beste reistijd

Naar Nepal kun je het hele jaar reizen
Naar Nepal kun je het hele jaar reizen. Wel heeft iedere regio in Nepal zijn specifieke kenmerken zowel qua klimaat als beste reistijd. In het algemeen worden de maanden oktober, november, maart en april gezien als de ‘overall’ beste reistijd voor Nepal. De temperaturen zijn aangenaam, er valt nauwelijks regen en de luchten zijn helder, zeker in oktober en november. Ook de maanden december t/m februari zijn prima, de luchten zijn helder en ook dan valt er nauwelijks regen. Wel kan het ’s nachts behoorlijk afkoelen in de hoger gelegen steden en dorpen van Nepal. Mei is een overgangsmaand. De temperaturen zijn hoog en er valt al zo nu en dan een bui, waarmee de moesson zich aankondigt.
Van juni t/m september is het in Nepal de natte periode; de moesson. De temperaturen zijn hoog en er valt veel regen in de vorm van fikse buien. De bergen schuilen achter de regenwolken, maar Nepal is dan wel op z’n groenst.
Klimaat in Nepal
Nepal is een relatief klein land, max 241 km breed en 800 km lang. Toch zijn de landschapsverschillen groot en zo ook de klimaatverschillen. De belangrijk reden is het enorme hoogteverschil.
In het zuiden bij de grens met India, in de Terai, steekt het land amper 70 meter boven zeeniveau uit. Slechts 200 kilometer noordelijker ligt het hoogste gebergte op aarde, de Himalaya, met alleen al in Nepal 10 toppen boven de 8000 meter. Daartussen in ligt de Mahabharat keten, ook wel de ‘Middle Hills’ genoemd, met toppen van 1500-2700 meter, samen met de Pahar zone, waarin de vruchtbare valleien van Kathmandu, Pokhara en Banepa liggen. Het zuiden van Nepal lijkt qua klimaat op het noorden van India, waaraan het grenst. Het is er subtropisch en warm, vooral van mei t/m september.

De moesson heeft Nepal in z’n greep van juni t/m september. Er valt veel regen in de vorm van heftige buien. De moesson in Nepal kan soms heftig zijn, al verschilt de regenval per regio. In het oosten valt de meeste regen, gemiddeld 2500 mm per jaar. In Kathmandu is dit ongeveer 1400 mm per jaar en in het westen van Nepal 1000 mm per jaar. De Himalaya is de grens van de moesson. Alle regen valt tegen de zuidelijke hellingen van de heuvels en bergen en in de vorm van sneeuw in het hooggebergte. Al die regen verzamelt zich in de talloze rivieren die allemaal eindigen in de Indiase laagvlakte, en uiteindelijk in de heilige rivieren Brahmaputra en Ganges. Door al die regenval is Nepal ook een vruchtbaar land.

Buiten de moesson van oktober tot mei is het zonnig en droog. De temperatuur is afhankelijk van de hoogte. Zeker ’s nachts, van december t/m februari, koelt het behoorlijk af in de ‘Middle Hills’ en in de Pahar zone. In het hooggebergte daalt de temperatuur ver onder het vriespunt.
Beste reistijd Kathmandu en de Vallei
De beste reistijd voor Kathmandu en de Kathmandu Vallei is van oktober t/m april. Het is dan overdag droog en zonnig, en u heeft bijna altijd goed zicht op de bergen. Het kan tussen december en februari ’s nachts wel behoorlijk afkoelen, zeker in de hoger gelegen plaatsen in de Vallei zoals Nagarkot. Maart en april zijn het aangenaamst qua temperatuur. In mei kan het behoorlijk warm worden, en valt er zo nu en dan een bui. De natte periode is van juni t/m september. Er vallen veel buien en de temperaturen zijn hoog. De bergen schuilen achter of boven de bewolking. Wel is het overal groen in de Vallei. In Kathmandu en in de Vallei zijn er het hele jaar reizigers.
Beste reistijd Chitwan National Park en de Terai
De beste reistijd voor Chitwan National Park en voor de Terai regio is van oktober t/m maart. De temperaturen zijn aangenaam en het is de droge tijd. April en mei zijn ook droog, maar heel heet. De moesson is van eind mei tot eind september, het is warm, ook ’s nachts, en er valt veel regen. Chitwan is het hele jaar open, maar de allerbeste reistijd om wild te zien is van januari t/m maart. Een groot deel van het struikgewas is dan verdwenen.
Beste reistijd Pokhara en het Annapurna gebergte
De beste reistijd voor Pokhara en het Annapurna gebergte is van oktober t/m maart. De lucht is meestal helder en de bergen schuilen sporadisch achter bewolking. Pokhara ligt 400 meter lager dan Kathmandu en zelfs in januari is er overdag bijna altijd een aangename temperatuur. Wel zijn dan de nachten kouder en de dagen korter. April en mei zijn warm, de lucht is niet altijd helder, en er is meer kans op bewolking en vooral in mei op regen. In april bloeien de rododendrons. Nepal staat er vol mee. Echt nat is het van juni t/m september. De bergen zijn meestal onzichtbaar vanwege de bewolking. Het hele jaar zijn er reizigers in Pokhara, zelfs van juni t/m september.
Beste reistijd Everest en Lukla
De beste reistijd voor het berggebied rond de Everest is van oktober t/m april. Het piekseizoen voor de toppogingen van de Everest is eind april/begin mei.
Het voorjaar van maart t/m begin mei is een goede periode om een Everest trekking te doen. De temperaturen overdag zijn aangenaam, tot wel 25 graden en veel struiken en bomen staan in bloei. Wel kan het 's nachts boven 4000 meter tot wel -15 graden afkoelen. Ook is het druk op de paden, met zowel klimmers als trekkers.
Ook de maanden oktober en november zijn top. Er staat minder in bloei, maar het is wel overal groen en de lucht is bijna altijd helder. Overdag zijn de temperaturen prima, gemiddeld 17 graden. Ook dan kan het op hoogte fors afkoelen tot meer dan –10 graden.
De wintermaanden, december/januari/februari zijn koud in het Everest gebied. Overdag vriest het regelmatig en vooral tijdens de nachten is het onaangenaam koud. Regelmatig valt er deze maanden veel sneeuw, en zijn de paden nauwelijks begaanbaar.
In de zomermaanden worden de trekkingen naar het Everest gebied niet aangeboden, omdat het regenseizoen is, waardoor de paden vaak glad zijn. De vlucht naar Lukla, startpunt van alle Everest trekkings wordt vanwege de weersomstandigheden ook regelmatig geannuleerd.
Klimaattabel Chitwan
Maand
Gemiddelde dagtemperatuur
Gemiddelde nachttemperatuur
Gemiddeld aantal zonuren per dag
Gemiddelde neerslag in mm per maand
Jan.
20
3
6
20
Feb.
24
9
7
20
Mrt.
30
13
7
12
Apr.
34
21
5
60
Mei.
38
25
8
227
Jun.
37
25
5
351
Jul.
34
26
4
754
Aug.
33
26
4
720
Sep.
31
20
5
338
Okt.
29
16
7
127
Nov.
26
10
6
20
Dec.
24
5
7
12
Klimaattabel Kathmandu
Maand
Gemiddelde dagtemperatuur
Gemiddelde nachttemperatuur
Gemiddeld aantal zonuren per dag
Gemiddelde neerslag in mm per maand
Jan.
18
3
6
17
Feb.
22
6
7
25
Mrt.
25
9
8
33
Apr.
28
13
7
55
Mei.
29
16
7
116
Jun.
30
20
5
252
Jul.
28
21
4
370
Aug.
29
20
4
334
Sep.
28
19
5
212
Okt.
26
14
6
68
Nov.
22
8
7
10
Dec.
19
5
6
12
Klimaattabel Pokhara
Maand
Gemiddelde dagtemperatuur
Gemiddelde nachttemperatuur
Gemiddeld aantal zonuren per dag
Gemiddelde neerslag in mm per maand
Jan.
18
-1
6
28
Feb.
20
3
7
24
Mrt.
22
6
7
52
Apr.
24
11
6
106
Mei.
23
12
8
312
Jun.
24
15
5
626
Jul.
24
15
4
876
Aug.
25
15
4
807
Sep.
24
14
5
491
Okt.
23
12
6
140
Nov.
21
5
6
6
Dec.
19
1
6
6
Blijf op de hoogte van aanbiedingen en acties

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Informatie over HelloBeautifulWorld

HelloBeautifulWorld is jong, ambitieus en dynamisch. Ook al zijn we jong, we hebben tientallen jaren reiservaring. Zowel professioneel als privé. Professionele ervaring in leidende posities o.a. bij grote (inter)nationale reisbedrijven. Onze privé reiservaring beslaat enkele decennia, en gaat over alle continenten. We weten wat er in de wereld te koop is. We weten waar u wilt zijn. En weet u het zelf nog niet, dan hebben wij het voor u bedacht. Liefde voor reizen is wat ons drijft. Reizen verrijkt je leven. HelloBeautifulWorld ziet reizen als de vervulling van een primaire levensbehoefte; pure nieuwsgierigheid naar wat er achter de horizon verborgen ligt. We zetten onze reiservaring in, en onze liefde voor reizen, om voor u de meest optimale rondreis samen te stellen. Rondreizen die u in staat stellen zorgeloos te genieten van wat achter de horizon verborgen ligt. Rondreizen die u desgewenst kunt 'tunen' op uw persoonlijke wensen. Betrouwbaar: we zijn aangesloten bij de branche organisatie ANVR. We zijn lid van de SGR, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en van het Calamiteitenfonds.
Kunnen wij u helpen?