rondreis gevonden rondreizen gevonden
Haal alles uit uw Indonesië rondreis
Wat maakt Indonesië zo bijzonder?
Wat gaat u overtuigen om voor een rondreis door Indonesië te kiezen?
Indonesië is het grootste eilandenrijk ter wereld met ruim 13.000 eilanden. Het land is immens; van oost naar west is het wel 5000 km, ruwweg de afstand van Ierland tot de Oeral. Dit is het land van vulkanen en sawa’s, van tropische jungle, van de orang-oetans en van de Komodo varanen. Het land van tradities, van het dorpsleven, maar ook van bruisende steden en zonovergoten stranden, met hippe en trendy koffiebars, clubs en restaurants. Van eiland tot eiland zijn de mensen verschillend en hun talen, cultuur en tradities bijzonder. Indonesië kent een eeuwenoude cultuur en een rijke geschiedenis. Samen delen we 400 jaar koloniaal verleden. En niet te vergeten: Indonesië ligt net ten zuiden van de evenaar en heeft een tropisch klimaat, tropische stranden en een heerlijke keuken.
Is het de natuur?
Voor een land op de evenaar kent Indonesië een enorme diversiteit aan landschappen, van regenwouden tot savannes, van mangrovebossen tot besneeuwde bergtoppen. Vulkanen hebben Indonesië ‘gevormd’ en ze zijn dominant aanwezig in het typische vlakke landschap van sawa’s (rijstterrassen). Van west naar oost loopt een ring van ca. 150 vulkanen waarvan sommige regelmatig actief zijn. Indonesië is onderdeel van de zgn. ‘Pacific Ring of Fire’; de talloze vulkanen die je overal aantreft in de landen rond de Stille Ocean. Hun uitbarstingen vormen een gevaar maar zorgen ook voor vruchtbare grond. Veel steden in het land liggen dicht bij een vulkaan. Elk Indonesisch eiland heeft zijn supervulkaan: Sumatra heeft de actieve Sinabung vulkaan. Het Toba meer op Sumatra is eigenlijk een groot kratermeer, overblijfsel van een enorme eruptie lang geleden. Op Java vindt u de hoge Merapi vlakbij Jogyakarta en de meest gefotografeerde bezochte vulkaan, de Bromo in het oosten. Op Bali wordt de vulkaan Agung vereerd als een heilige berg. De Rinjani met bijna 3800 meter de op één na hoogste vulkaan van het land neemt bijna de helft van het eiland Lombok in beslag. Ondanks de bevolkingsdruk en dan met name op Java, is Indonesië rijk aan flora en fauna. Er zijn in het hele land natuurreservaten te vinden zoals het Gunung Leuser Natuur Reservaat op Noord-Sumatra, bekend om zijn bedreigde orang-oetans. Het Komodo National Park op het eiland Komodo bij Flores waar u samen met een ranger op zoek gaat naar de gevaarlijke Komodo varanen. Deze spectaculaire reptielen komen alleen hier voor en ogen als prehistorische draken. Om een indruk te krijgen van de vele inheemse planten en bomen die Indonesië rijk is, bezoekt u de beroemde botanische tuin in Bogor.
Zijn het de mensen?
Er is geen ander land op de wereld met zo’n variëteit aan talen en culturen. Door de enorme uitgestrektheid van de archipel hebben de bewoners op de meer dan 13.000 eilanden per eiland een unieke culturele identiteit ontwikkeld. Zoals de Bataks op Sumatra, de Sasaks op Lombok, of de bewoners van Bali: allemaal hebben zij hun eigen taal en hun eigen cultuur. Op Bali behielden de inwoners hun eigen religie, het hindoeïsme. Dat maakt Bali met zijn tempelcultuur en dagelijkse offers weer zo heel anders dan de rest van het overwegend islamitische land. Indonesiërs zijn vriendelijk en gastvrij. In het eilandenrijk wonen meer dan 240 miljoen mensen. Indonesië strekt zich over een lengte van ruim 5000 km uit, dat is net zo ver als van Ierland tot aan de Oeral! Op Java woont het grootste deel van de Indonesische bevolking. Om de bevolkingsdruk op het eiland te verminderen stimuleert de overheid transmigratie naar andere eilanden. Dit zorgt soms voor spanningen tussen de Javanen en de andere oorspronkelijke eilandbewoners.
Is het de rijke geschiedenis?
Indonesië kent een eeuwenoude cultuur en een rijke geschiedenis. Door zijn ligging op een kruispunt van handelsroutes tussen het Midden-Oosten, India en de rest van Azië hebben al die volkeren en culturen grote invloed gehad op de Indonesische cultuur. Al in de 4de eeuw kwamen Arabieren naar Indonesië om handel te drijven. Indiase missionarissen brachten het Boeddhisme naar Indonesië. Het Hindu-Boeddhistische rijk Mataram duurde van de 8ste tot de 10e eeuw met als machtscentrum Centraal-Java. Tijdens deze dynastie werden de beroemde Borobudur en Prambanan tempels bij Jogjakarta gebouwd. Het machtige Hindu-Boeddhistische rijk Majapahit duurde van circa 1300 tot 1500 en had Oost-Java als machtscentrum. Het breidde zijn heerschappij uit over de eilanden Bali, Borneo, Sumatra en het huidige West-Maleisië. Handel binnen het eilandenrijk was belangrijk voor de heersers van Majapahit. Het was tijdens dit koninkrijk dat de verspreiding van de islam in Indonesie begon. Het geloof deed begin 13e eeuw via moslimhandelaren voor het eerst zijn intrede in Noord-Sumatra.
De eersten die zich bekeerden tot het nieuwe geloof waren lokale handelaren en leden van de koninklijke familie. Eind 16e eeuw was de islam de grootste religie op Java en Sumatra. Het eiland Bali bleef hindoeïstisch-boeddhistisch.
Is het ons koloniale verleden?
Indonesië heeft een bijzondere band met Nederland door de lange geschiedenis van bijna 400 jaar die Nederland met zijn voormalige kolonie deelt. Juist dat verleden, de koloniale erfenis, en mogelijk een “indische” familieconnectie, is voor veel Nederlanders een belangrijke beweegreden om voor de eerste keer of opnieuw naar Indonesië te gaan. Al decennia staat Indonesië dicht achter koploper Amerika als het populairste verre vakantieland waar u en ik zeker nog eens naar toe willen.
De eerste Europeanen die naar Indonesië voeren, waren de Portugezen omstreeks 1512. De Nederlanders kwamen pas in 1596, op West-Java met slechts vier schepen. Toen de eerste Nederlandse expedities veilig in Holland terugkeerden met hun waardevolle lading specerijen, volgde wilde speculatie over de onmetelijke rijkdom aan de andere kant van de wereld. Meerdere expedities zouden volgen. Er werden steunpunten gevestigd in de archipel en de macht werd verstevigd. De VOC, de Verenigde Oost-Indische Compagnie, was inmiddels opgericht, de eerste multinational ter wereld. In de 19e eeuw was de macht van de Nederlandse koloniale overheersing op zijn hoogtepunt. Veel Nederlanders trokken naar het verre ‘Insulinde’ om hun geluk te beproeven en rijk te worden. Met de Tweede Wereldoorlog, en de invasie van de Japanners in 1942 kwam een einde aan de koloniale tijd. In 1945 riep het land de onafhankelijkheid uit. Na 1945 kwamen vele (Indische) Nederlanders, soms noodgedwongen, terug naar Nederland, een vaderland dat sommigen voor het eerst zagen, een land dat totaal niet op deze groep nieuwkomers zat te wachten. Het duurde nog tot 1950 voordat Nederland zich formeel terug trok en het land z’n onafhankelijkheid gunde.
Wie nu in Indonesië rondreist, kan nog veel erfgoed uit de koloniale tijd zien, vooral in Bandung. De Nederlandse woonwijken met huizen met naambordjes als “Villa Apeldoorn” zijn geliefd bij de huidige elite. Zelfs in nieuwe villa’s worden glas-in-lood ramen toegepast. Ook in het huidige taalgebruik zijn talloze wederzijdse invloeden terug te vinden. In het Bahasa Indonesia, het moderne Indonesisch, zijn talloze Nederlandse leenwoorden terug te vinden. Sommigen houden het op zo’n 500 anderen claimen dat er wel duizenden voorbeelden zijn. Voorde hand liggend zijn woorden die te maken hebben met transportmiddelen zoals fietsen en auto’s. Denk aan knalpot (uitlaatpijp), spooring, sokbreker, persnelling, sadel, ban (band). Maar wat dacht u van pasien, sekolah, handuk, aspal, bir of buncis. Altijd leuk; bekijk de reclameborden onderweg en turf het aantal leenwoorden.
We beseffen het misschien niet maar de volgende Nederlandse woorden en uitdrukkingen komen uit het Indonesisch: amok maken, pienter, piekeren, branie, guru (leraar), kongsi (club), dat is niet mijn ‘pakkie an’. (“Het is niet mijn verantwoordelijkheid”), mataklap (“Toestand van verbijstering”), pasar (markt), toko, senang (blij, prettig).
Zijn het de zonovergoten stranden?
Wie denkt aan zorgeloze dagen op een zonovergoten tropisch strand, die denkt aan Bali. En misschien aan Lombok, Nusa Lembongan of aan de Gili’s. Godeneiland Bali heeft alles wat je van een tropische strandvakantie verwacht. De meeste reizigers gaan naar de stranden in het zuiden rond Kuta, Seminyak of Nusa Dua. De meeste Nederlanders gaan naar het gezellige Sanur. Er zijn leuke strandtentjes, restaurants, eetstalletjes waar u kunt eten en drinken, van goedkoop tot hip en luxe. U kunt de verse visvangst van de dag gegrild op de barbecue eten, of gewoon genieten van de zonsondergang onderuitgezakt in een zitzak op het strand, cocktail in de hand.
Zijn het de markten en festivals?
Elke stad of dorp in Indonesië heeft wel een markt waar u de overvloedige oogst van het land ziet: groente, tropisch fruit, thee, koffie, kruiden, specerijen, maar ook kleding, batikstoffen en ambachtelijke producten. En waar veel toeristen komen, ligt de nadruk vooral op souvenirs; houtsnijwerk, lederen producten, sieraden, antiek, noem maar op. Vooral in het hart van het hindoe eiland Bali treft u veel kunstenaarsdorpen aan met elk hun eigen specialiteit, zoals batik, houtsnijwerk, zilversmeden, schilderkunst. En als u geluk heeft, bent u op Bali getuige van een religieus festival, een tempel ceremonie, of een begrafenis. In het zuiden van het eiland Sulawesi verwelkomen de Toraja’s u als buitenstaander om hun festivals bij te wonen. De Toraja’s staan bekend om hun unieke dodencultuur: het bijwonen van een begrafenis, de rituelen en ceremonieën die de overleden ziel begeleiden naar het hiernamaals zijn bijzonder.
Is het het heerlijke eten?
Bijna iedereen kent de Indonesische keuken. In elke stad in Nederland vind je wel een Indonesisch restaurant, een toko, of er wordt jaarlijks een pasar malam gehouden. Dat alles is mede te danken aan de komst van vele Indische Nederlanders naar Nederland na 1945. Vreemd genoeg is het heerlijke eten van Indonesië buiten eigen land en Nederland amper bekend, terwijl je overal ter wereld wel een Chinees, Thais of Italiaans restaurant in de straat tegenkomt. Toch kent Indonesië één van de grootste culinaire tradities van de wereld. Doordat het land op het kruispunt lag van handelsroutes binnen Azië, kwam Indonesië in aanraking met vele uitheemse eetculturen, ingrediënten, specerijen en kruiden. Exotische ingrediënten zijn creatief opgenomen in de keukens van de eilanden. Elk eiland, elke regio kent zijn specialiteiten en dat maakt de Indonesische keuken zo rijk, nieuw en gevarieerd. Bijvoorbeeld de bekende kippensoep soto ayam smaakt verschillend van West- naar Oost-Java. Het van oorsprong Sumatraanse scherpe rundvleesgerecht rendang smaakt juist weer mild op West-Java. Andere bekende gerechten zijn onder meer nasi goreng, gebakken banaan en spekkoek. En natuurlijk saté: aan stokjes geregen gemarineerde kip (sate ayam), rundvlees (sate daging), geitenvlees (sate kambing) of varkensvlees (sate babi), op houtskool gegrild en overgoten met een hete pindasaus of soyasaus. De rijsttafel, het koloniale kroonjuweel, wordt als Nederlandse uitvinding bijna tot de Nederlandse keuken gerekend. Het staat in elk Indonesisch restaurant in Nederland op de menukaart. Een ceremoniële rijsttafel kon vroeger wel uit honderden gerechten bestaan. Tegenwoordig is 10 tot 15 gerechten de norm. Met het vertrek van de Nederlanders uit Nederlands-Indië is dit culinaire erfgoed vandaag de dag moeilijker te vinden in de restaurants van Indonesië. In een beperkt aantal restaurants met een koloniaal thema staat de rijsttafel nog op de kaart. Gelukkig kun je overal in het land net als elders in Azië op elke hoek van de straat kiezen uit de lekkerste snacks en ter plekke bereide maaltijden.
Individueel rondreizen in Indonesië
Al onze rondreizen en ‘Grand Voyages’ in Indonesië zijn individuele rondreizen. In Indonesië bieden we u uitsluitend de mogelijkheid om ‘private’ rond te reizen. Dat vinden wij voor Indonesië veruit de beste optie en voegt waarde toe aan uw rondreis. Het openbaar vervoer is, uitgezonderd de treinreizen, erg hectisch en lang niet altijd comfortabel en punctueel genoeg om onze reizen ook ‘share’ aan te bieden.
Private
Een ‘private’ rondreis is een geweldige manier om Indonesië te beleven. Bij aankomst op de luchthaven in Indonesië wordt u opgewacht door een Engelssprekende gids en chauffeur en naar uw hotel gebracht. U reist rond met uw eigen reisgezelschap in een auto of minibus met uw eigen privé chauffeur. Behalve op Java reist er ook altijd een Engelssprekende gids met u mee. Op Java spreekt uw chauffeur Engels en soms ook Nederlands en tijdens excursies en bij bezoek aan bezienswaardigheden is er een lokale Engelstalige gids. Onderweg wisselt u regelmatig van chauffeur en van gids; de chauffeurs en gidsen opereren vaak alleen in hun eigen regio. Alle excursies zijn ook ‘private’. ‘Private’ rondreizen in Indonesië is comfortabel en geeft vrijheid en flexibiliteit om onderweg te stoppen. De ‘private’ manier van reizen is ook een ideale manier om alles te weten te komen over het dagelijkse leven in Indonesië. Uw Indonesische chauffeur en gids zijn natuurlijk ideale bronnen. Onder de ‘tab’ inbegrepen ziet u precies wat inclusief is tijdens het vervoer ter plaatse en tijdens de excursies.
Belangrijk: het is goed dat u weet dat de infrastructuur in Indonesië overal behoorlijk achter loopt bij de enorme toename van het verkeer. Schattingen van de tijd die het kost om een bepaalde afstand te overbruggen zijn altijd onbetrouwbaar. Van u wordt veel flexibiliteit verwacht. Soms doet u 7 uur over een afstand van 120 km. Wie opziet tegen lange reisdagen en onzekere aankomsttijden in de hotels kan Indonesië beter mijden.
Vliegen en vluchtkeuze
De getoonde prijzen van alle Indonesië reizen zijn inclusief intercontinentale vlucht en eventuele binnenlandse vluchten. Dit is een basisprijs, die niet is gescand op actualiteit en beschikbaarheid. Boekt u de reis van uw keuze op de vertrekdatum van uw keuze, dan kunt u aangeven in welke mate u flexibel bent met de gekozen vertrekdatum. En of u voorkeur heeft voor een specifieke luchtvaartmaatschappij, wilt u een directe vlucht of vindt u overstappen geen bezwaar. Ook kunt u de vertrekluchthaven van uw voorkeur opgeven. Naast Schiphol zijn dat Brussel of Düsseldorf. Na boeking nemen wij dan contact met u op, en bespreken met u de mogelijke opties. Onze ervaring is dat hoe flexibeler u bent met uw vluchtkeuze en vertrekdatum, hoe gunstiger de vliegopties. Ook loont het om zo vroeg mogelijk te boeken, zeker in de hoogseizoenen tijdens vakantieperiodes.
Vliegt u Singapore Airlines dan weet u zeker dat het u aan niets zal ontbreken. De maatschappij, uitgeroepen tot ’s werelds beste luchtvaartmaatschappij, biedt u een all inclusive product. Zo zijn alle maaltijden en (alcoholische) drankjes - inclusief de wereldberoemde Singapore Sling – inbegrepen en kunt u in Economy Class 30 kgs bagage meenemen. Aan boord geniet u in uiterst comfortabele stoelen van de 5-sterren inflight service waar de maatschappij bekend om staat. En dankzij KrisWorld, het bekroonde inflight entertainment systeem met meer dan 1.000 on-demand opties, vliegt de tijd voorbij. Vanuit Amsterdam vliegt de moderne Airbus A350, met aan boord een ruime Business Class, Premium Economy Class en Economy Class, dagelijks naar Singapore. Deze vlucht sluit in Singapore goed aan op doorvluchten naar bestemmingen in Azië, Australië en Nieuw-Zeeland.
Vlieg comfortabel in ruime stoelen, in een unieke 3 – 3 – 3 opstelling, non-stop van Amsterdam naar Jakarta in slechts 13,5 uur en laat u bedienen door de 4 jaar op rij bekroonde “World’s Best Cabin Crew”. Als nationale luchtvaartmaatschappij van Indonesië laat Garuda Indonesia u de authentieke Indonesische gastvrijheid ervaren vanaf het moment van boarden. Binnen Indonesië heeft Garuda Indonesia met meer dan 65 bestemmingen het grootste netwerk, waardoor u gemakkelijk uw gehele rondreis kunt samenstellen. U geniet van een standaard bagagelimiet van 30kg, waarbij u zelfs kosteloos tot 23kg aan sportbagage meenemen! U geniet dus niet alleen van goede verbindingen in een modern toestel, maar bent daarnaast gegarandeerd van een professionele service met een glimlach!
Of u nu een avontuurlijke reis gaat maken of toch liever naar een relaxte zonbestemming vliegt, met KLM begint uw vakantie al aan boord. U krijgt de beste persoonlijke service, aan boord zijn alle maaltijden, snacks en (alcoholische) drankjes inbegrepen en u kunt altijd rekenen op een ruime, comfortabele zitplaats. Daarbij beschikt KLM over een jonge vloot, voorzien van de modernste snufjes. Denk bijvoorbeeld aan een gratis persoonlijk entertainmentsysteem voor iedere passagier op intercontinentale vluchten. Het persoonlijke entertainmentsysteem biedt u onder meer de nieuwste films, tv-series en muziek aan. En wat misschien nog wel belangrijker is: de nieuwste schonere vliegtuigen van KLM zijn minder belastend voor het milieu. Hiermee zorgt KLM niet alleen voor u en uw medepassagiers, maar ook voor een schonere wereld.
Vlieg met Cathay Pacific naar Hongkong, Azië en verder
Cathay Pacific Airways vliegt dagelijks non-stop vanuit Amsterdam met een Boeing 777-300ER naar Hongkong en van daaruit verder naar bijna 200 bestemmingen in Azië, Australië, Europa en Noord-Amerika. De dagelijkse vluchten naar Hongkong biedt reizigers de uitgelezen kans om deze metropool te verkennen en de reis te combineren met een andere mooie bestemming. Cathay Pacific staat bekend om haar persoonlijke Aziatische service en kwaliteit op topniveau. Het is niet voor niets dat Cathay Pacific als één van de weinige luchtvaartmaatschappijen kan zeggen dat zij de vijfsterren classificatie van Skytrax draagt. Cathay Pacific heeft van één van de jongste en modernste vloten ter wereld en biedt premium service en kwaliteit aan boord. Daarmee voldoet zij wereldwijd aan de wensen en behoeften van haar passagiers.
Reis de wereld over in luxe en gastvrijheid. Van boeking tot aankomst. Sinds hun eerste vlucht streeft Emirates naar kwaliteit en innovatie. Zij zijn een van de meest prominente en snelst groeiende luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Vlieg met Emirates naar meer dan 140 bestemmingen.
Kies de hotels in Indonesië die bij u passen
Het kiezen van de juiste hotels voor uw Indonesië rondreis is altijd spannend. De juiste hotelkeuze draagt immers ook in belangrijke mate bij aan uw reiservaring, ongeacht het beschikbare budget. Op elke Indonesië rondreis van HelloBeautifulWorld kunt u kiezen uit 3 hotel categorieën. We hebben alle hotels persoonlijk gekozen. Klik op ‘bekijk hotels’ en u ziet alle door ons geselecteerde hotels in Indonesië, per categorie in de handige hotel vergelijker. Houd er rekening mee dat er tussen de verschillende eilanden grote verschillen zijn in prijs, comfort en beleving tussen de diverse hotel categorieën.
Midrange
Beautiful Choice
Luxe
Hotel vergelijker Indonesië
Per plaats in Indonesië, op alfabetische volgorde, kunt u al onze hotels in Indonesië vergelijken. Per categorie staan ze per plaats naast elkaar. Soms zijn er per plaats meerdere hotels. In een enkel geval gebruiken we in een plaats hetzelfde voorbeeld hotel in verschillende categorieën. Mocht een hotel bij boeking niet beschikbaar zijn, dan boeken we voor u een vergelijkbaar hotel.