Bali rondreizen

Onuitwisbare indrukken

id, bali, kuta beach (4).jpg
Kuta, Bali
id, bali, algemene beelden, rice farmer 2.jpg
Sidemen
id, bali, algemeen, rijstvelden (1).jpg
Rijstvelden rondom Ubud
id, bali, ubud palace (2).jpg
Ubud Paleis, Ubud, Bali
id, bali, lovina.jpg
Lovina op Bali
Bekijk highlights op kaart

Bali Highlights, onuitwisbare indrukken

Godeneiland Bali is uniek. Bij HelloBeautifulWorld zijn we grote fans van Bali. We vinden Bali één groot highlight en dan met een hoofdletter. Bali is een aaneenschakeling van highlights. Het meest bijzondere highlight is de tempelcultuur. Overal op Bali zijn er de mooiste tempels, die nog bijna allemaal in gebruik zijn. Altijd is er ergens op Bali een tempelfeest of tempelfeesten. Bijzondere bomen en andere natuur in het Balinese landschap worden zichtbaar vereerd. De goden moeten dagelijks gunstig worden gestemd met offers. Overal op straat, zelfs in de drukste toeristische centra zie je daarvan de uitingen. Highlight is het bijwonen van een tempelceremonie op Bali. De mooiste rijstterrassen, de sawa’s, vindt u op Bali. Een rit langs die terrassen is een waar highlight van uw bezoek aan Bali. Maak een stop en loop over de smalle dijkjes van de sawa’s en leer alles over rijst. De meer dan 3000 meter hoge vulkaan Agung domineert het landschap op Bali, samen met de half zo hoge Batur. De Agung is een heilige berg, daar wonen de goden volgens de Balinezen. Halverwege de top staat dan ook de hoofdtempel, de Pura Besakih, nog zo’n highlight van Bali, ook vanwege het geweldige uitzicht. Bij helder weer ziet u het hele eiland. Ubud is een heel bijzonder highlight van Bali. Het is het culturele centrum van het eiland met tal van ateliers en zang- en dans voorstellingen. Ubud is samen met omliggende dorpen ook het centrum van kunstnijverheid.

lees meer
Amed
Amed ligt aan de afgelegen noordoostkust van Bali, boven Candidasa. De rustige omgeving, de mooie accommodaties en vooral de onderwaterwereld zijn de aantrekkelijke pluspunten van deze badplaats. Het strand van Amed bestaat voornamelijk uit zwart lavazand en kiezelstenen. Vanaf het strand kunt u zo de zee in lopen en geweldig snorkelen. Er beginnen hier meteen oogverblindend mooie koraalriffen met een uitbundig zeeleven. Voor zowel snorkelaars als duikers is Amed een ideale locatie. Voor de ervaren duikers zijn niet ver van Amed twee scheepswrakken te zien. Op slechts 20 meter vanaf het strand ligt een Japans scheepswrak. Bij Tulamben kunt u zwemmen naar het scheepswrak van de USS Liberty, dat op ongeveer 35 meter vanaf het strand is gezonken. Rondom de wrakken zijn enorm veel vissen te spotten. Tussen Amed en Candidasa ligt één van de mooiste kustwegen van de wereld en zeker van Bali. Baai na baai is het strand overdag bezaaid met kleurrijke vissersboten. De vissers op Bali zijn bijna altijd moslim. Hindoes houden niet van de risico's van de zee.
id, bali, volcano agung and amed beach.jpg
Candidasa
Candidasa is de perfecte uitvalsbasis om uitstapjes te maken in het oostelijk deel van Bali, het meest authentieke deel van het eiland. Candidasa ligt vlakbij de haven van Padang Bai, waar u de boot naar Lombok of naar de tropische Gili eilanden neemt. De stranden van Candidasa zelf zijn helaas weggeslagen door de golven. Hiervoor hebben de hotels een creatieve oplossing bedacht: brede vlonders bedekt met zand en uitgerust met luie strandstoelen. Wie het oorspronkelijke Bali wil meemaken, staat vroeg op en gaat het binnenland in. Bezoek het dorp Tenganan, waar nog de oorspronkelijke Balinezen, de Bali Aga, leven. Wandel vanuit het dorp de rijstvelden in over de smalle paadjes, ga dwalen en geniet van de vergezichten over het platteland.
id, bali, candidasa.jpg
Jatiluwih rijstterrassen
De mooiste rijstterrassen van Bali ziet u in het afgelegen dorp Jatiluwih in het noorden van Bali. Niet ver van Munduk en Tabanan ligt dit bergoord, dat letterlijk betekent ‘echt wonderbaarlijk’. Vanuit het dorpje heeft u weidse uitzichten over de hellingen met uitgestrekte sawa's. De directe omgeving van Jatiluwih is weelderig begroeid. Hoge bomen, groene varens, bananenbomen, allerlei soorten kruiden en fruitsoorten; U komt hier van alles tegen. In dit gebied leven nog wilde civetkatten. Deze dieren eten koffiebonen.
id, bali, terrace rice fields in tegallalang (2).jpg
Klungkung
In Klungkung ziet u een wat minder fraaie kant van het Nederlandse koloniale bewind. Deze kleine stad in Oost-Bali, bekend onder de moderne naam Semarapura, was ooit het centrum van het Klungkung vorstendom. Begin 18e eeuw stond hier een groots paleis, Semarapura. De vorst verzette zich tegen het Nederlandse koloniale bewind. Op 28 april 1908 werd het paleis in een strafexpeditie door Nederlandse troepen platgebrand en pleegde de gehele familie van de Klungkung vorst rituele zelfmoord, inclusief vrouwen en kinderen. Dit beruchte incident staat bekend als “puputan”. In een museum vlakbij de paleisruïnes wordt de geschiedenis van de Klungkung familie en de “puputan” toegelicht. Wat nog rest van het paleis zijn een poort en een rechtbank. Deze Kertha Gosa rechtbank is een prachtig staaltje van Klungkung bouwmeesterkunst, met verfijnde schilderingen op het plafond.
Lovina
Wie rust zoekt, is in het lome Lovina op de goede plek. Er zijn bijzondere zwarte vulkanische lavazandstranden aan deze noordkust van Bali. Bijna alle hotels in Lovina hebben royale tuinen met zicht op zee. Op de smalle stranden liggen veel vissersboten. En wie van verse vis houdt, is hier op de goede plek: in de restaurants en eethuisjes van Lovina is veel van de verse vangst van de dag te proeven. Bijna iedereen die in Lovina logeert, maakt natuurlijk een tocht op zee om dolfijnen te zien. Daarvoor moet u wel al vroeg opstaan. De dieren laten zich alleen ’s ochtends vroeg heel dicht bij de kust zien. De tocht op zee bij het prachtige ochtendgloren, het spotten van de dolfijnen met als decor op de achtergrond de vulkanen van Noord-Bali maken deze tocht uniek. ’s Middags kunt u heerlijk gaan baden in de hotsprings vlakbij Lovina. Deze zwavelhoudende warmwaterbaden zijn geliefd bij toeristen en de lokale bevolking. Samen baden met de Balinezen geeft u bij uitstek de kans om een praatje te maken met uw badgenoten. Dat kan desnoods met handen en voeten. Neem zelf slippers, badkleding en een handdoek mee.
id, bali, lovina, dolphins jumping lovina beach (2).jpg
Munduk
Tussen de koele bergen in het hoge noorden van Bali ligt een prachtig dorp verscholen tussen kratermeren, koffieplantages en kruidnagelbomen: Munduk. De reis erheen is al schitterend en maakt u bij voorkeur in een heel rustig tempo. Het uitzicht onderweg over de bergen en dalen met soms laaghangende bewolking is prachtig en zorgt voor onuitwisbare indrukken. Dit is het andere Bali, met zijn weidse vergezichten gedomineerd door vulkanen. Onderweg passeert u vele sawa's en kleine dorpjes, terwijl uw auto geleidelijk aan steeds verder klimt. Munduk ligt namelijk op 800 meter hoogte. Door het koele klimaat groeien er gewassen als koffie, cacao, vanille, kruidnagel en vooral tabak. De Nederlanders hadden begin 20e eeuw Munduk al ontdekt en bouwden hier hun vakantiehuizen om de hitte aan de kust te ontvluchten. Sommige van deze huizen zijn nu hotels geworden. In het koele klimaat van Munduk begonnen zij onder andere met de aanplant van koffie. Nu zijn er nog steeds koffieplantages in Munduk. Probeer zeker de beroemde 'kopi luwak'. 'Kopi' betekent koffie en 'luwak' is de lokale naam voor de civetkat. Deze wilde kat eet de rauwe rode koffiebes. De pit van de bes, de koffieboon, wordt teruggevonden in de ontlasting van de luwak op de bodem van het bos. De koffiebonen van de luwak worden speciaal geroosterd en zijn bijzonder kostbaar. In Munduk is het sereen stil en prachtig wandelen langs de plantages, door bossen en velden met bloemen en planten als ‘kerststerren’ en hortensia’s. Er zijn vele trekking routes in de omgeving uitgestippeld. Het is slechts een korte rit naar de beroemde tweelingmeren Tamblingan en Buyan. Wie niet bang is voor een steile wandeling, gaat kijken naar de 200 meter hoge imposante Munduk waterval. Aan het nabijgelegen kratermeer Bratan vindt u in Bedugul schitterend natuurschoon en de bekende elegante hindoeïstische tempels met de typische torens en daken.
Nusa Lembongan
Heerlijk relaxen, zonnebaden en genieten van de zandstranden op het eilandje Nusa Lembongan. Dit eilandje is 8 km2 groot en is even groot als het Waddeneiland Rottumerplaat. Het ligt voor de zuidoostkust van Bali op slechts een half uur varen met de boot vanaf Sanur op Bali. Nusa Lembongan is gezegend met mooie zandstranden, palmbomen en mangrovebossen.
Overdag zijn er dagjesmensen die Nusa Lembongan bezoeken, en als die eind van de middag zijn vertrokken is het er rustig, veel rustiger dan op Bali. Er is weinig nachtleven op het eiland en juist voor die rust raden we u aan een paar dagen extra te verblijven. Op zowel Nusa Lembongan als aangrenzend Nusa Ceningan rijden amper auto's. Het is heerlijk om te relaxen en te ontspannen op de vele stranden en baaien, zoals Dream Beach aan de zuidkant van Nusa Lembongan. Hier vindt u een mooi strand ingekaderd door palmbomen en rotskliffen. Heerlijk luieren en bijkomen hier. Wanneer u wilt zwemmen: laat u goed informeren en pas op voor sterke stromingen, hoge branding en de onstuimige zee. Mushroom Bay is beter geschikt om te zwemmen, hier is het zeewater kalm en rustig. Aan de uiterste westkant van Nusa Lembongan beukt de zee op de Duivel's Traan, een gewelfde klif. Ongeschikt natuurlijk om te zwemmen, maar ideaal om uit te waaien of spectaculaire foto's of selfies te maken. Pas wel op voor hoog opspattend water op je camera! In twee uur loopt u het eiland rond en wandelt u over goede paden van dorpje tot dorpje. Is wandelen onder de tropische zon niks voor u, huur dan een fiets of scooter en verken het eiland. Of maak een boottocht per kayak naar de mangrovebossen op het eiland. Het eiland is favoriet bij duikers en snorkelaars vanwege het mooie koraal, heldere zee en grote keuze uit duikscholen. Ga snorkelen of duiken voor de kust van het naburige eiland Nusa Penida en bewonder bij Manta Point de reuzenmantaroggen die wel vier tot vijf meter groot zijn. Ga eilandhoppen en steek via de opvallend gele hangbrug over naar het naburige eilandje Nusa Ceningan met zijn mooie kliffen. De oversteek over deze houten brug met vlonders is een avontuur op zich. De krakende brug is veilig maar kan bij sterke wind en hoge waterstand gesloten worden. Zie de bijzondere zeewierteelt in vele plantages in de zeestraat tussen Nusa Ceningan en Nusa Lembongan. Ga kijken op Jungut Batu Beach, waar zeewier wordt geoogst en gedroogd. De typische lucht van het zeewier ruikt u al van verre. Vanaf hier heeft u mooi zicht op Bali en vulkaan Agung.
Bezoek de Puncak Sari tempel iets buiten het stadje Lembongan. Wandel naar deze fraai gelegen hindoetempel boven op de heuvel en geniet onderweg van het schitterende uitzicht over de Indische Oceaan, en de nabijgelegen eilanden Nusa Penida en Nusa Ceningan. Aan het eind van de middag gaat u prinsheerlijk zitten op een terrasje aan Sunset Beach aan de westkust van het eiland, waar u natuurlijk een schitterende zonsondergang ziet.

U kunt Nusa Lembongan in veel rondreizen kiezen aan het einde van uw reis. U vervangt dan de laatste 3 nachten strand op Zuid-Bali voor een hotel op dit eilandje. Vraag aan uw reisspecialist.
Pemuteran
De onderwaterwereld vlakbij de onbekende badplaats Pemuteran aan de stille noordwestkust van Bali leent zich uitstekend voor snorkelen en duiken. Kleurrijke koralen en de meest exotische vissen zijn in relatief ondiep water te zien rondom het onbewoonde eiland Menjangan. Pemuteran ligt schuin tegenover het Menjangan eiland. Er zijn hier de mooiste steile wanden voor duikers, de prachtige harde en zachte koralen en zelfs een wrak. Sommige hotels liggen aan stille baaien met dichtbegroeide mangroves, zonder strand. Andere hotels liggen aan lavazandstranden. Een aantal hotels beschikt over eigen duikscholen. Ook op het land is er mooie natuur te zien in het West-Bali Nationale Park, waar u met een gids trekkings kunt maken. Paardrijden en vogels spotten zijn mooie opties. Iets buiten Pemuteran is een opvangcentrum voor zeeschildpadden, het Project Penyu. Pemuteran is slechts een korte rit verwijderd van de ferry naar Java. Mocht u met de ferry van Java komen, dan is Pemuteran een ideale eerste stop op uw Bali-reis.
id, bali, fishing boats in pemuteran village bay.jpg
Sidemen
Wie het pure Bali zoekt, gaat naar Sidemen. Sidemen ligt op het platteland in het oosten van Bali, niet ver van Candi Dasa, aan de voet van de heilige berg Gunung Agung. Sidemen ligt midden tussen de sawas: de vele rijstterrassen zijn tot hoog op de hellingen gebouwd en lopen door tot in de valleien. Het is schitterend om te wandelen over de smalle paadjes tussen de sawa's en tot rust te komen in dit mooie vruchtbare landschap. Het is niet toevallig dat veel yoga- en retraite centra in dit deel van Bali zijn gevestigd. Wie het authentieke Bali wil meemaken, staat vroeg op en gaat op bezoek in het dorp Tenganan, waar de oorspronkelijke Balinezen, de Bali Aga, leven. Wie over vervoer beschikt, rijdt omhoog de berg Gunung Agung op, de hoogste vulkaan van het eiland. Halverwege de helling van de Agung berg ligt de tempel Besakih, de moedertempel van Bali. Besakih is het oudste, grootste en meest indrukwekkende tempelcomplex op Bali. Veel Balinezen gaan hierheen om te offeren. Het kost wat moeite om hier te komen, maar u wordt beloond. Het uitzicht vanaf de hooggelegen tempel over het zuiden van het eiland is weids en spectaculair. Bij helder weer kunt u zelfs de stranden van Sanur zien.
id, bali, sidemen, rijstvelden.jpg
Stranden van Zuid-Bali
Zuid-Bali heeft een aantal stranden, die ieder een eigen karakter hebben. Bent u op zoek naar rust of juist naar vertier, of wilt u golfsurfen? Het is allemaal mogelijk. Wij hebben de belangrijkste stranden op een rijtje gezet.
Sanur
Voor sfeer en de mooie zandstranden van Bali ga je naar Sanur. Sanur is een beschutte badplaats aan de zuidoostkust. Het voelt hier nog steeds gemoedelijk, zelfs een beetje dorps en Balinees aan. Er zijn langgerekte zandstranden met palmbomen met een smalle wandelpromenade tussen het strand en de hotels. De zee is rustig met een kabbelende branding, dus bij uitstek veilig om te zwemmen, ook voor kinderen. De branding is ver weg uit de kust, dus u springt niet zomaar vanaf het strand de hoge golven in. U kunt zich heerlijk laten masseren op een bedje op het strand. Sanur heeft volop keuze aan winkels, restaurants aan het strand, eethuisjes, coffeeshops en bars. Van alle badplaatsen in het Zuiden van Bali is Sanur het populairst bij Nederlanders. Hoe dat komt? Sanur komt het dichts bij wat wij gezellig en sfeervol vinden.
Kuta
Kuta is de populaire badplaats aan de zuidwestkust van Bali en beroemd om zijn brede witte zandstranden en hoge golven. De sterke branding van Kuta maakt het de ideale plek om te leren surfen. Er zijn Balinese jongens op het strand die u graag leren hoe u de golven moet bedwingen. Kuta biedt een oneindige keuze aan hotels in alle prijsklassen, restaurants en eetstalletjes, shoppingmalls, kleding- en souvenirwinkels, en coffeeshops. Het nachtleven met zijn bars, discotheken en clubs gaat tot in de kleine uurtjes door. Kuta is ook erg geliefd bij Indonesische toeristen die zich komen vermaken in deze “westerse” badplaats. Kuta was al in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw in trek bij een jongere reizigers. Toen waren het vooral hippies en backpackers. Nu is Kuta nog steeds populair bij jongere reizigers op zoek naar zon, zee, strand en vermaak.
Jimbaran
Wie een rustige badplaats zoekt en dol is op seafood, moet in Jimbaran zijn. Jimbaran is een intieme badplaats met een mooie kustlijn, en witte stranden. Het is hier rustig ondanks zijn ligging niet ver van de luchthaven. U heeft gelukkig geen geluidsoverlast: vliegtuigen vliegen namelijk niet over de hotels. Jimbaran is van oorsprong een vissersdorp; u zult de kleurig beschilderde boten de hele dag door in de branding voor anker zien liggen. ’s Avonds verandert het strand in een groot terras met tafels. U kunt vis gaan eten in de eenvoudige restaurantjes aan het strand. De vers gevangen vis ligt in open bakken, zoals bij ons op de markt. U maakt uw keuze, de vis wordt gewogen en direct geroosterd op de barbecue. Terwijl u geniet van de zonsondergang wordt uw diner geserveerd op het strand. Ook als u niet in Jimbaran logeert, kunt u natuurlijk een taxi nemen naar dit strand om hier ’s avonds vers geroosterde vis te gaan eten.
Legian
Wie de drukte en hectiek van Kuta wil mijden, maar wel alle gemakken van Kuta dichtbij wil hebben, gaat naar Legian: u loopt in een kwartier tot een klein half uur over het strand naar Kuta. De zandstranden van Legian zijn heerlijk breed en de zonsondergang aan deze kant van het eiland is prachtig. Er is een breed wandelpad langs het strand. Vooral ter hoogte van Jalan Padma is het wat drukker, hier heet het Padma Beach. Mooie hotels, restaurants en winkeltjes liggen op loopafstand. Neem plaats in een luie loungestoel of zitzak en geniet van een tropisch vruchtensapje of een cocktail aan het strand tot de zon ondergaat.
Seminyak
Ooit was Seminyak een klein dorpje aan zee, omringd door rijstvelden. Net als alle andere Balinese badplaatsen in het Zuiden. Seminyak is nu uitgegroeid tot de ultieme hippe badplaats met een trendy Ibiza-achtige sfeer. U vindt hier mooie 5* hotels, boutique designhotels, hippe clubs, dure cocktailbars, coffeeshops, trendy restaurants, lifestyle winkels, mode boutiques enz. De stranden van Seminyak lopen over in die van Legian. Ze zijn net zo mooi, wit en breed als die van Legian en een stuk rustiger. Wie gaat zwemmen, moet wel goed oppassen in de branding. Die is net als in Kuta en Legian erg sterk.
Canggu
Wie echt een heel rustig afgelegen wit zandstrand zoekt voor zichzelf en absoluut niet de drukte van Kuta, het dorpse van Sanur of de hippe sfeer van Seminyak wenst, zal zich thuis voelen in Canggu (spreek uit: Tjang-goe). Op het strand kom je hooguit surfers tegen. Het ligt ongeveer een kwartier rijden ten noorden van Seminyak, te midden van landbouwvelden en dorpjes. In Canggu zelf heerst nog sterk de sfeer van een vissersdorp. Er zijn (nog) niet veel hotels en restaurants in Canggu, maar dat kan zomaar snel veranderen.
Nusa Dua
Nusa Dua is de meest exclusieve enclave van 5* topluxe strandresorts op Bali. Nusa Dua betekent letterlijk “Twee Eilanden” en ligt aan de oostkust van het druppelvormige schiereiland op Zuid-Bali. Als u absolute rust, mooie zandstranden en ultieme luxe zoekt, dan moet u hier zijn. In Nusa Dua bent u in een besloten paradijs beland! Nusa Dua heeft naast de luxe hotels ook een luxe winkelcentrum, met winkelaanbod dat afgestemd is op een kapitaalkrachtige doelgroep. Nusa Dua is niet geschikt voor reizigers die overdag of 's avonds gezellig rond willen lopen langs winkeltjes of op zoek naar een leuk lokaal restaurant. Dat kan alleen door een taxi te nemen naar Kuta of Sanur. Zo niet, dan bent u aangewezen op het uitstekende restaurant aanbod van uw hotel of de overige hotels in de enclave.
id, bali, strand kuta.jpg
Tempels van Bali
Bij uw eerste bezoek aan Bali zal het u opvallen wat voor een enorm belangrijke plaats het hindoeïstische geloof inneemt in het dagelijkse leven van de Balinees. Overal ziet u tempels, in elke stad en dorp, op hoeken van straten. De Balinees maakt onderscheid tussen een tempel en een schrijn. “Pura” is Balinees voor 'tempel' en betekent letterlijk: “een ruimte omheind door een muur”. Dit zijn de tempels, meestal in een ommuurd complex, die de dorpsgemeenschap dienen. Schrijnen ziet u overal. Het zijn vaak kleine eenvoudige altaartjes bij de deur van een huis, in een rijstveld, naast een boom of op straat. Sommige tempels zijn zo oud en heilig dat ze niet alleen exclusief voor het dorp, maar voor alle eilandbewoners, en natuurlijk ook buitenlandse bezoekers, open staan. Zoals de Pura Besakih, de moedertempel van Bali.

-Pura Besakih
Halverwege de Agung vulkaan staat deze Besakih tempel, het oudste, het grootste en het meest indrukwekkende tempelcomplex op Bali. Veel Balinezen gaan hierheen om te offeren. Het kost wat moeite om hier te komen, maar u wordt beloond. Het uitzicht vanaf de hooggelegen tempel over het zuiden van het eiland is weids en spectaculair.

Andere Balinese tempels, die u niet mag missen:

-Tanah Lot
Tanah Lot is de meest gefotografeerde tempel van Bali, gebouwd op rotsen in de branding van de zee. Zien is geloven: op een paar rotsen in de wilde zee is deze verfijnde en zeer populaire zeetempel gebouwd. Bij eb kunt u naar de tempel wandelen. Het kan hier druk zijn, vooral tegen zonsondergang bent u zeker niet de enige bezoeker.

-Pura Ulun Danu
Bij het kratermeer Bratan in Noord-Bali staat de betoverend elegante Bedugul tempel, of voluit, de Pura Ulun Danu. Deze herkent u vast van foto's uit reisgidsen en websites. Met zijn schitterende ligging in het kratermeer, en zijn verfijnde daken en slanke silhouet is het één van de meest geliefde tempels van Bali.

-Uluwatu
De Uluwatu tempel is een zelden bezochte tempel hooggelegen op een spectaculaire klif op het uiterste zuidwestelijke puntje van het schiereiland. De steile klif valt bijna loodrecht naar beneden. De tempel is bescheiden, maar zijn locatie is ontroerend mooi. Het uitzicht over de Indische Oceaan is weids en betoverend.

-Tirta Empul
In Tampak Siring staan de unieke heilige baden van Tirta Empul. “Tirta empul” betekent “kristalheldere stroom”. In dit tempelcomplex komen Balinezen zich reinigen in het “heilige” water. Vlakbij Tirta Empul ziet u de zelden bezochte Gunung Kawi tempel, een complex van 10 in een rotswand uitgehouwen stupa's ter ere van de koning van de Udayana dynastie uit de 11e eeuw. Een indrukwekkend monument in een verstilde natuurlijke omgeving.

-Goa Gajah
“Goa” betekent 'grot' en “gajah”is 'olifant'. Deze heilige olifantengrottempel dateert uit de 11e eeuw. Er zijn geen olifanten te bespeuren in deze tempel, wel een beeld van de hindoeïstische god Ganesh met een olifantenhoofd. Een wijd opengesperde bek van een mythologisch monster vormt de entree tot de grottempel: sommige Balinezen zien een olifant in het monster.
Kledingvoorschriften in tempels
Balinezen zullen u altijd welkom heten in hun tempels. Respecteer wel de regels en houdt u aan de kledingvoorschriften wanneer u een 'pura' of een andere religieuze plaats bezoekt. -Uw knieën en schouders moeten bedekt zijn bij tempelbezoek. Korte broeken en hemdjes zijn dus uit den boze. U dient een jurk of lange broek te dragen. Handig: koop ter plekke een sarong (Indonesische wikkeldoek) en neem deze altijd mee in uw reistas. -Maak geen foto's van mensen die bidden in de tempel of bezig zijn met ceremonies in de tempel, tenzij zij u hiervoor toestemming geven. -U mag niet hoger staan of zitten dan de priester tijdens een bezoek aan de tempel. -Het wordt niet op prijs gesteld wanneer u vóór de mensen gaat staan of lopen die aan het bidden zijn. -Het is voor vrouwen verboden de tempel te bezoeken tijdens de menstruatie.
Festivals
Tempelfestivals worden veelvuldig gehouden in elke Balinese tempel; groot of klein. Men gelooft dat op heilige dagen de goden en geesten uit de hemel afdalen naar de aarde. In de tempel bruist het dan van de activiteiten; er worden dansen opgevoerd en ceremonies uitgevoerd. Vooral tijdens de volle maan en in de periode van begin tot midden april en eind september tot begin oktober vinden veel tempelfestivals plaats op Bali. Er zijn twee festivals om rekening mee te houden: -Het Indiase Hindu Diwali festival heet op Bali Galungan-Kuningan en duurt 10 dagen. De data vallen elk jaar weer anders. De Balinese kalender telt namelijk 210 dagen, dus elk jaar valt Galungan weer op andere data. Tijdens Galungan viert men de komst van de geesten van de voorouders naar de aarde. Met Kuningan vieren de Balinezen de terugkeer van de geesten naar de hemel. -Het Nyepi festival, de Dag van de Stilte, valt in 2024 op 11 en 12 maart en in 2025 op 29 en 30 maart, van 6 uur 's ochtends tot 6 uur 's avonds. De Balinese kalender telt 210 dagen, dus elk jaar valt Nyepi weer op een andere datum. Wanneer u op Nyepi Bali bezoekt, houdt u er dan rekening mee dat het dagelijkse leven van Bali letterlijk en figuurlijk volledig stil valt. Balinezen moeten op deze dag binnen blijven, stil zijn, vasten en mediteren. De lichten blijven uit, winkels en banken zijn gesloten, de stranden blijven leeg en zelfs het vliegveld is dicht op deze dag. Toeristen worden geacht in hun hotels te blijven en niet naar buiten te gaan. De dag voor Nyepi is er een grote offerceremonie aan de boze geesten van de onderwereld. Tijdens de Ogoh-Ogoh processie worden grote poppen in een optocht over straat rondgedragen. Deze poppen stellen boze geesten voor. Tijdens Nyepi wordt de boze geesten een rad voor de ogen gedraaid: zij moeten denken dat Bali donker, verlaten en stil is en dus onaantrekkelijk om er zich te vestigen. Vandaar dat het Balinese leven op deze dag, 24 uur lang van zonsondergang tot zonsopgang, volledig stil valt.
Ubud
Ubud is hét kloppende culturele hart van Bali. In en rond Ubud wonen de beste dansers, musici, schilders, houtsnijders en andere kunstenaars en ambachtslieden van Bali. Elke dag van de week is er in de omgeving van Ubud wel een tempelfestival, viering of een tentoonstelling te zien. In het hoogseizoen kunt u elke avond van de week een opvoering van klassieke Balinese dans bijwonen. Ubud biedt veel keuze aan mooi gelegen rustige hotels, resorts en spa’s. U kunt gewoon heerlijk in uw hotel uitrusten of kuren in een spa. Ubud is ook een goede plek om cadeaus te kopen. Er is de plaatselijke pasar (markt) waar u mooie souvenirs kunt inslaan. Er zijn kleine galeries, boutiques en winkels waar u uren kunt shoppen voor ambachtelijk gemaakte producten, kunstwerken, kleding, noem maar op. Ubud ligt in een vruchtbare groene streek doorsneden door rivieren. U kunt heerlijk dwalen tussen de sawa's op de hellingen of gaan fietsen in de heuvels rond Ubud. Wie meer actie wil en niet bang is om nat te worden, kan gaan raften op één van de snelstromende rivieren. Vlakbij Ubud kunt u dieren zien in bijvoorbeeld een vlindertuin, een olifantenpark (met hotel), het vogelpark Taman Burung, en de Bali Zoo. U kunt apen zien in het Monkey Forest. In dit apenbos aan de zuidkant van Ubud leven drie groepen langstaartapen. Volgens het hindoeïsme zijn apen heilige dieren. De apen zijn zeker niet schuw voor mensen en al helemaal niet zo heilig. Alles wat glanst grijpen ze: zonnebrillen, sieraden, mobiele telefoons. Voer de apen dus niet en pas goed op uw spullen. Wie dol is op Indonesisch eten, volgt een kookcursus in Ubud. U doet ’s ochtends boodschappen met de kok op de markt en gaat aan de slag om de Balinese gerechten te bereiden. En daarna mag u uiteraard alles proeven en opeten! U kunt natuurlijk ook uit eten gaan in één van de vele restaurants van Ubud. In het aangename klimaat van Centraal Bali is het heerlijk buiten eten en drinken op de terrassen, zoals het bekende Lotus Café met uitzicht op een lotusvijver en een tempel.
id, bali, stone road in ubud.jpg
Blijf op de hoogte van aanbiedingen en acties

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Informatie over HelloBeautifulWorld

HelloBeautifulWorld is jong, ambitieus en dynamisch. Ook al zijn we jong, we hebben tientallen jaren reiservaring. Zowel professioneel als privé. Professionele ervaring in leidende posities o.a. bij grote (inter)nationale reisbedrijven. Onze privé reiservaring beslaat enkele decennia, en gaat over alle continenten. We weten wat er in de wereld te koop is. We weten waar u wilt zijn. En weet u het zelf nog niet, dan hebben wij het voor u bedacht. Liefde voor reizen is wat ons drijft. Reizen verrijkt je leven. HelloBeautifulWorld ziet reizen als de vervulling van een primaire levensbehoefte; pure nieuwsgierigheid naar wat er achter de horizon verborgen ligt. We zetten onze reiservaring in, en onze liefde voor reizen, om voor u de meest optimale rondreis samen te stellen. Rondreizen die u in staat stellen zorgeloos te genieten van wat achter de horizon verborgen ligt. Rondreizen die u desgewenst kunt 'tunen' op uw persoonlijke wensen. Betrouwbaar: we zijn aangesloten bij de branche organisatie ANVR. We zijn lid van de SGR, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en van het Calamiteitenfonds.
Kunnen wij u helpen?