India rondreizen

Onuitwisbare indrukken

in, agra, taj mahal (2).jpg
Taj Mahal, Agra
in, algemeen, indian woman in sari costume.jpg
Vrouw in sari
in, varanasi.jpg
De Ganges in Varanasi
in, algemeen, eten (14).jpg
Indiaas eten
in, algemeen, kamelensafari (2).jpg
Kamelensafari in Tharwoestijn
in, goa, strand (3).jpg
Strand van Goa
in, corbett, tijger.jpg
Bengaalse tijger
Bekijk highlights op kaart

India Highlights, onuitwisbare indrukken

De highlights van India zijn talrijk en overweldigend. Zo talrijk dat we de belangrijkste, volgens HelloBeautifulWorld, voor u hebben geselecteerd. Hier heeft u een indrukwekkend overzicht van de bezienswaardigheden van India, eigenlijk geen land, maar eerder een (sub-)continent. India heeft een geweldige mix van 5000 jaar beschaving, bijzondere natuur, fascinerende miljoenensteden, een heel traditioneel platteland, indrukwekkende landschappen, de dynamiek van meer dan 1,3 miljard mensen en de overal aanwezige religie. Bewonder al die uitingen van 5000 jaar beschaving. Van tempels, grafmonumenten, forten en paleizen; India is letterlijk bezaaid met monumenten die getuigen van het rijke verleden. Het verleden is nooit ver in India; elke stad in India heeft wel iets bijzonders wat herinnert aan dat bijzondere verleden. Van wereldwonder Taj Mahal in Agra tot de vele eeuwenoude, nog altijd in gebruik zijnde tempels in het zuiden van India.

Ondanks de enorme bevolkingsdruk is er in India nog altijd volop ruimte voor de natuur. Die natuur wordt beter beschermd dan ooit, vooral in de vele Nationale Parken van India. Zelfs de tijger, die gedoemd leek te verdwijnen, is dankzij beschermingsmaartregelen weer aan een opmars bezig. India is een land met enorme tegenstellingen, tussen stad en platteland, tussen de bevolkingsgroepen, tussen de religies en tussen arm en rijk.

lees meer
Agra en de Taj Mahal
Tijdens de 16e en 17e eeuw was Agra de hoofdstad van de Mogolkeizers, net voordat Delhi de hoofdstad werd. Door de centrale ligging werd Agra een belangrijke stad voor de handel vanuit Perzië en Centraal-Azië. Daarom staan er ook de mooiste gebouwen in deze moslimstad. Hoogtepunt is natuurlijk de Taj Mahal, een van de zeven wereldwonderen. De Taj Mahal is in 1643 gebouwd door Mogolkeizer Shah Jahan. Hij liet dit gebouw bouwen ter ere van zijn favoriete vrouw Mumtaz Mahal, die in 1631 overleed. Het gebouw bestaat geheel uit marmer en er werkten twaalf jaar lang zo’n 20.000 arbeiders aan. Als dat geen echte liefde is? Naast de Taj Mahal biedt Agra ook andere bijzondere bezienswaardigheden, zoals het kolossale en bijna geheel intacte Agra Fort met prachtige tuinen en zuilengalerijen. Of de tombe van Itimad ud-Daulah (ook wel de Baby Taj Mahal genoemd) en Fatehpur Sikri, net even buiten Agra gelegen.

Zeg je India, denk je Taj Mahal! De Taj Mahal is een van de zeven moderne wereldwonderen en wereldwijd bekend. Het is een prachtig bouwwerk waar elke dag weer duizenden mensen graag een ‘selfie’ voor willen maken. De Taj Mahal is gebouwd in 1643 in opdracht van Mogolkeizer Shah Jahan. De bouw duurde ongeveer 12 jaar en kostte bijna 41 miljoen rupee en 500 kg goud. De keizer liet het bouwen ter nagedachtenis van zijn zeer geliefde vrouw, Mumtaz Mahal. Zij overleed in 1631. Met het gebouw dat perfecte verhoudingen heeft en prachtige rondingen, gaf de keizer uiting aan zijn oneindige liefde voor haar. Het gebouw bestaat volledig uit marmer, zowel van binnen als van buiten. Binnen in de koepel bevindt zich de grafkamer waar de cenotaaf (grafteken) van Mumtaz staat. Deze staat op een verhoging naast die van Shah Jahan zelf. De graven zelf zijn gesloten voor publiek.

Om het mausoleum staan vier minaretten (chhatri), die in perfecte symmetrie om de koepel zijn gebouwd. Om de Taj Mahal heen ligt een prachtige tuin die pure rust uitstraalt. U kunt hier heerlijk wandelen en natuurlijk de mooiste foto’s maken met de vijver als spiegel. Het beste is om in de ochtend de Taj Mahal te bezoeken, het liefst met zonsopgang. Dan is de oranje gloed over het marmer van de Taj Mahal enorm fotogeniek. Bovendien is het minder druk dan in de middag. In de middag komen er veel lokale bezoekers langs. Voor de Indiër is het namelijk ook een bijzondere bezienswaardigheid en mensen komen van heinde en ver om de Taj Mahal te aanschouwen. Vraag uw chauffeur om aan het einde van de middag naar de andere kant van de Yemuna rivier te rijden naar de tuinen van Mehtab Bagh. Vanaf de oever kunt u prachtige foto’s maken van de Taj Mahal.
in, agra, red fort.jpg
Amritsar
Amritsar is een topper onder de vele highlights van India. Dat allemaal dankzij de Gouden Tempel. De Gouden Tempel in Amritsar is het belangrijkste heiligdom voor de Sikhgemeenschap. In 1984 zijn delen van de tempel flink beschadigd tijdens een militaire actie. Tegenwoordig is de tempel geheel hersteld. Het is een enorm complex dat bijna zo groot is als een kleine stad. Binnen in de tempel bevinden zich diverse kleinere gebouwen en poorten. In het museum worden prachtige schilderijen, munten, manuscripten en wapens getoond. Zij geven een goed beeld van de geschiedenis van de Sikhs. De Hari Mandir (de Tempel van God) met haar gouden koepel is het centrum van het complex. Alle bezoekers die Hari Mandir binnen treden, krijgen een schepje zoete prasad (heilige offergave). Het is zelfs mogelijk om een hapje mee te eten in de gaarkeuken, die wordt gerund door vrijwilligers. Voor een heel bijzondere ceremonie moet u vroeg op. Om 05.00 uur in de winter en om 04.00 uur in de zomer wordt het heilige boek van Sikhs, de Goeroe Granth Sahib, de tempel binnen gebracht. ’s Avonds om 21.30 uur of 22.30 uur verlaat het boek de tempel weer om opgeborgen te worden op ‘de Troon’. Zolang het boek in de tempel is wordt er uit voorgelezen.

Amritsar ligt ca. 450 km ten noordwesten van Delhi, ter hoogte van de Pakistaanse stad Lahore. Het is 25 km naar de grens. Iets bijzonders meemaken? Ga dan naar de Wagah grensovergang, voor een belevenis die zijn gelijke niet kent, tenminste als het om grenzen gaat. De grensovergang lijkt op een groot theater in de open lucht. Hoge tribunes met veel enthousiaste toeschouwers. Ze komen voor de openings- en sluitingsceremonie van de grens. Het is een bizar en tegelijkertijd hilarisch spektakel dat wordt opgevoerd door in feesttenue gestoken grenswachten. Vanwege de animositeit met Pakistan zit er een hoog machogehalte in het spektakel, wat de toeschouwers prachtig vinden. Die worden flink aangemoedigd door de ‘floormanager’ (cheerleader) die de toeschouwers voortdurend aanmoedigt en aanvuurt. Het mooie van dit alles: aan de Pakistaanse kant van de grens doen ze vrolijk mee. U moet het zien om het te geloven.
in, amritsar, harmandir sahib.jpg
Deze highlight komt voor bij de volgende rondreizen:
Bangalore
Bangalore werd in de 16e eeuw gesticht door Kempe Gowda, een lokale hoofdman. De naam Bangalore komt uit een legende van een koning die verdwaald was in het bos. De koning kwam hongerig en moe aan bij een vrouwtje in het bos. Hij vroeg haar om eten en zij gaf hem gebakken bonen. Hij vond het maal zo lekker dat hij het Benda Kalu Ooru noemde, naar de plek waar hij het had gegeten. De Britten verbasterden dit tot Bangalore.

Bangalore, ook wel de Indiase Silicon Valley genoemd, is de snelst groeiende stad van India. De bloeiende IT-industrie zorgt voor deze enorme groei. Veel grote softwarebedrijven hebben hier hun vestiging en bezorgen veel Indiërs, maar ook expats werk in de IT-branche. Toch is het niet altijd de IT- stad geweest. In de jaren tachtig werd Bangalore namelijk ook wel Garden City genoemd, vanwege de prachtige plantengroei en het aangename klimaat. De stad ligt namelijk op het Mysore Plateau op een hoogte van ongeveer 900 meter. Het is er wat koeler dan het omringende laagland. De Britten verbleven daarom ook graag in deze stad. Er zijn prachtige parken waar u even de rust kunt zoeken, zoals Cubbon Park en Lallbagh. Zoveel groen als in Bangalore vindt u nergens anders in een stad in India. In januari en augustus staat de stad vol met kleur. Dahlia’s, goudsbloemen en rozenstruiken staan volop in bloei en je ziet ze overal in de stad. Naast al het groen zijn er ook prachtige gebouwen, die een groot contrast vormen met de moderne kantoorgebouwen. Vidhana Soudha, een imposant gebouw van graniet en porfier, biedt het secretariaat en de wetgevende macht van Karnataka een thuis. De bijzonder mooie pilaren bij de entree geven een beeld van de neo-Dravidiaanse stijl waarin het gebouw gebouwd is. Binnen is het houtsnijwerk prachtig, zoals de deur naar de Cabinet Room en de Speaker’s Chair. Bent u in het weekend in Bangalore, rijdt dan zondagavond langs en bewonder het prachtig verlichte gebouw. Het ziet er spectaculair uit. Een ander mooi overblijfsel in het oude gedeelte is het Tipu’s Fort, ook wel bekend als Palakked Fort. Tipu Sultan was zeer belangrijk voor de inwoners van Bangalore en wordt nog steeds geëerd door velen.

Mahatma Gandhi Road staat bekend om de vele pubs waar de IT-specialisten graag hun vrije tijd doorbrengen. Hier kunt u heerlijk bijkomen met een drankje. Heeft u zin in een goede lunch of een uitgebreid diner? Bangalore heeft een uitgebreide keuze aan restaurants. Geniet van een vegetarische lunch in Café Thulp, een leuke hangout populair bij locals. Bestel hier een veggie falafel burger of de crispy tofu burger en klets met de jonge inwoners van Bangalore. Doe als een echte local en drink daarna een verse kop koffie bij Matteo Caffee.
in, bangalore, bangalore palace.jpg
Bikaner
Bikaner ligt midden in de woestijn. Samen met Jodhpur en Jaisalmer behoorde de stad tot een van de grote drie woestijnkoninkrijken van Rajasthan. Door zijn strategische ligging op de Zijderoute kwamen veel handelaren langs Bikaner op weg naar Centraal Azië en China. Jodhpur en Jaisalmer zijn veel bekender geworden en trekken meer reizigers. Bikaner staat op minder lijstjes en dat is jammer voor degenen die de stad overslaan. Bikaner heeft veel te bieden, zoals een ommuurde binnenstad, veel tempels en paleizen en het mooie Junagarh Fort.

Junagarh Fort is een prachtig versierd fort dat gebouwd werd tussen 1587 en 1593. Het fort heeft een aantal van de mooiste en meest luxueus ingerichte keizerlijke vertrekken in Rajasthan, zoals de Anup Mahal. Verder vindt u binnen de muren van de stad kleurrijke stalletjes en leuke winkeltjes waar u heerlijk kunt shoppen. U vindt er prachtig lokaal handwerk, zoals mooie tapijten en karpetten. Iets bijzonders proeven? Probeer dan de lekkernij Bhujia, oftewel kamelenmelk-snoepje, beroemd in heel India. Net buiten de stad ligt de Camel Breeding Farm. Bezoek de boerderij aan het einde van de middag, op het moment dat de kamelen terugkomen van het grazen.

Iets bizars meemaken? Dan moet u gaan kijken in de rattentempel van Durga. Nergens ter wereld zult u zoveel ratten bij elkaar zien. De ratten worden als heilig gezien en worden goed verzorgd door de priesters. Zij voeden hen met snoepjes en melk. De priesters geloven dat de ratten gereïncarneerde heiligen zijn.
in, bikaner, junagarh fort.jpg
Cochin
Vooral in Fort Cochin, het oude centrum van de stad, vindt men nog veel koloniaal erfgoed uit deze tijd. De verschillende gebouwen, kerkjes en begraafplaatsen ademen de koloniale historie van de stad. Het Fort werd in de 16e eeuw door de Portugezen gebouwd ter bescherming van hun belangen. Later namen de Nederlanders en daarna de Britten het Fort over. Wandel door de kleine straatjes en proef de koloniale sfeer van die tijd. Doe alsof u de VOC-tijd weer inwandelt en geniet van al die prachtige gebouwen die zijn achtergelaten.

Ga naar de Nederlandse begraafplaats, die weer hersteld is, en lees de namen op de graven van hen die ver van huis en haard, in dienst van de VOC, het moederland nooit meer terugzagen. Van Vera van Heininge in 1664 tot de 3-jarige Helena Muller in 1814; alle Nederlanders die in Cochin stierven liggen hier begraven. De begraafplaats is een van de oudste Europese begraafplaatsen in India.
De Santa Cruz Cathedral is een prachtige kathedraal die geheel in Portugese stijl is gebouwd. De kathedraal heeft mooie plafondschilderingen, dus kijk gerust even omhoog bij binnenkomst. De St. Francis Church is de kerk waar Vasco da Gama werd begraven in 1524, tot hij teruggebracht werd naar Portugal om daar zijn laatste rustplaats te vinden. De 16e-eeuwse residentie van de Portugese gouverneur, Bishops House, is nu de woning van de bisschop van Kochi.

Ook buiten Fort Cochin zijn interessante plekken om te bezoeken. Jew Town is de Joodse wijk. Al eeuwenlang wonen er Joden in Cochin. De wijk heeft gezellige kleine straatjes met veel winkels. Hier kunt u geweldige souvenirs kopen, voornamelijk mooie antiek. De Paradesi Synagoge staat in het hart van de Jew Town. Het is de oudste synagoge van het land, en nog steeds in gebruik.

Mattancherry Palace staat niet ver buiten de Joodse wijk. Het Mattancherry Palace werd rond 1550 door de Portugezen gebouwd en aan de heerser van Cochin geschonken. Later renoveerden de Nederlanders het gebouw en werd het ook wel de Dutch Palace genoemd. Mooie schilderingen vindt u hier van vorsten en heersers in Kochi. Ook bijzondere religieuze kunstwerken zijn hier te vinden.

Kochi staat wereldwijd bekend om een bijzondere manier van vissen. De Chinese visnetten zijn typisch voor deze regio. Kochi ligt 5000 km van China, dus dit type netten werd geïntroduceerd door Chinese handelaren ver voor de komst van de Portugezen. Per boot kunt u langs de visnetten varen om te zien hoe dit ambacht werkt. Ga dan met zonsondergang en maak de mooiste foto’s.
in, cochin, chinese visnetten (3).jpg
Delhi
Met 19 miljoen inwoners is Delhi een van de grootste steden ter wereld. Delhi is de hoofdstad van India en bestaat uit twee delen; het oude (Old Delhi) en het nieuwe gedeelte (New Delhi). Wanneer u van het oude gedeelte naar het nieuwe gedeelte reist, lijkt het alsof u zich in een tijdmachine bevindt. De tegenstellingen zijn enorm, rijk en arm wonen naast elkaar.
Het oude Delhi bestaat uit een wirwar van straatjes en huizen. Hier vindt u Chandni Chowk, de oude bazaar, waar het krioelt van de mensen. Er worden onder andere specerijen, stoffen, voedsel en kleding verkocht. Vooral in het specerijen gedeelte ruikt het heerlijk en slaat de geur van kaneel op de longen. In dit deel van de stad wonen veel moslims, vandaar dat er ook de grootste moskee van India staat, de Jama Masjid. De Jama Masjid is een imposant gebouw bestaande uit zandsteen en marmer. Het is gebouwd door Shah Jahan in 1656. De binnenplaats is goed voor maar liefst 25.000 bezoekers tijdens het vrijdaggebed.

In Old Delhi vindt u ook Lal Qila, beter bekend als het Rode Fort. Dit monument is misschien wel het bekendste bouwwerk van Delhi. Het fort werd in 1648 als paleis gebouwd door de Mogolse keizer Shah Jahan. Het indrukwekkende gebouw heeft hoge, massieve muren van rood zandsteen en beslaat een oppervlakte van meer dan twee km en is omringd door een gracht. De indrukwekkende hoofdingang, de Lahore Gate, is zo genoemd omdat het gericht is naar de Pakistaanse stad Lahore. De nog grotere Delhi Gate werd gebruikt door de keizer voor ceremoniële processies.

Het nieuwe gedeelte van Delhi, New Delhi, is veel planmatiger en netter opgezet. Het heeft iets weg van Parijs, met brede wegen en met parlementsgebouwen. Hier vindt u mooie parken waar u de hectiek even kunt ontlopen. Ook zijn er veel interessante bezienswaardigheden te vinden zoals bijvoorbeeld de India Gate, de ‘Arc de Triomphe’ van New Delhi. Het monument is er ter nagedachtenis aan de meer dan 70.000 leden van het Indiase leger die omkwamen in de Eerste Wereldoorlog en de periode kort daarna.

In Delhi staan veel tempels en in het nieuwe deel staat een bijzondere, de beroemde Lotus Tempel. Bijzonder vanwege de architectuur in de vorm van een lotusbloem en bijzonder omdat het een Bahai heiligdom is. Nog een bijzondere tempel is de Gurudwara Bangla Sahib, een tempel van de Sikh gemeenschap in India. De Akshardham Tempel is een hindoe tempel. Hier worden ‘sound & light shows’ opgevoerd en de tempel wordt dan ook regelmatig vergeleken met een Disney-achtige attractie. Reist u met kinderen, dan moet u zeker gaan kijken.
Ook de Tombe van Hamayun, de tweede Mogol keizer, is een bezoek meer dan waard, maar er wordt gezegd dat deze niet in de schaduw kan staan van de Taj Mahal. Vergelijken gaat altijd een beetje mank, dus ons advies: ga kijken en oordeel zelf.
in, delhi, markt.jpg
Dharamsala
In 1959 vluchtte de Dalai Lama Tensin Gyatso, en samen met hem vele duizenden Tibetanen, de Himalaya over naar India. De aanleiding voor die vlucht was de vrees dat de Dalai Lama, de spiritueel en door velen ook gezien als wereldlijk leider van de Tibetanen, zou worden opgepakt door de Chinezen. Er was in 1959 een opstand uitgebroken in Tibet tegen de overheersing door de Han-Chinezen, die sinds 1950 Tibet hadden overgenomen. Dharamsala werd de eindbestemming waar de Dalai Lama zetelde met de Tibetaanse regering in ballingschap. Tot aan de dag van vandaag wordt er het religieuze en culturele erfgoed van Tibet bewaard en gekoesterd. Daarom staat Dharamsala ook wel bekend als Klein Tibet. Honderdduizend Tibetaanse vluchtelingen wonen er en jaarlijks komen er vele Boeddhisten langs uit de hele wereld, zoals bijvoorbeeld Richard Gere.

Dharamsala ligt in de deelstaat Himachal Pradesh, een kleine 500 km ten noorden van Delhi, aan de voet van de uitlopers van de Himalaya op de grens van India en Tibet. De bovenstad, ook wel bekend als Mcleod Ganj, wordt het meest bezocht door toeristen. Naast een mooi museum is het Namgyalklooster de grote attractie. Ga in de middag naar het klooster. De monniken van het klooster debatteren in de middag en dat is een indrukwekkend schouwspel om mee te maken.
in, dharamsala, mcleod ganj.jpg
Deze highlight komt voor bij de volgende rondreizen:
Fatehpur Sikri
Van alle ‘spooksteden’ op de wereld is Fatehpur Sikri de allermooiste. Tussen 1570 en 1585 was Fatehpur Sikri de hoofdstad van het Mogol keizerrijk. Fatehpur Sikri betekent ‘stad van de overwinning’, volgens kenners een verwijzing naar de succesvolle veldtocht van de keizer in Ghujarat. De stad werd in korte tijd gebouwd voor en door keizer Akbar, ca. 35 km van de toenmalige Mogol hoofdstad Agra. Waarom hier, op deze locatie? De legende verhaalt dat keizer Akbar geen troonopvolger had en een bedevaart maakte naar deze streek. Shaikh Salim Chishti, een heilige uit deze streek, voorspelde de keizer de geboorte van zijn zoon, de latere keizer Jahangir, die hij uit eerbied vernoemde naar de heilige Salim. Zo snel als de stad werd gebouwd, zo snel werd hij ook weer verlaten. Het verhaal gaat dat de keizer er maar drie maanden heeft gewoond. Hij ging op veldtocht naar de Punjab en verloor z'n belangstelling voor de stad. Anderen beweren dat er onoverkomelijke problemen waren met de watervoorziening.

Wat u kunt zien is een verlaten stad, een prachtig voorbeeld van Mogol architectuur. De stad is geheel ommuurd, en u komt binnen via de 54 meter hoge hoofdingang, de Buland Darwaza, de Overwinningspoort. Het mooiste gebouw is de Jama Mashid moskee, die gebouwd zou zijn naar het voorbeeld van de moskee van Mekka. Bijzonder is het witmarmeren mausoleum van de heilige Salim Chishti. Verder zijn er nog grotere en kleinere paleizen voor de familie van de keizer en de elite aan het hof van de keizer. Wij raden u aan een gids te nemen, die de weg weet en kan vertellen wat u ziet.
in, fatehpur sikri (1).jpg
Gwalior
In Gwalior staat een van de grootste forten van India. Als je aan komt rijden is deze al van ver te zien. Het fort beslaat de hele top van een 100 meter hoge heuvel in een vlak landschap. De afmetingen zijn indrukwekkend; ca. 3 km in lengte en 200 meter tot een km breed. Wat het fort vooral zo imposant maakt zijn de dikke 10 meter hoge muren, met uitkijktorens die rond de hele top van de heuvel zijn gebouwd. Van een dergelijk indrukwekkend bouwwerk verwacht je dat er een mooie legende verbonden is met de oorsprong en de bouw. En die is er. Op de heuveltop woonde de kluizenaar Gwalipa, zo gaat het verhaal, die bezoek kreeg van koning Suraj Sen. De kluizenaar genas de koning die leed aan lepra, door hem te drinken te geven uit de Suraj Kund bron. De bron is nog altijd in het fort te vinden. De kluizenaar gaf de koning een nieuwe naam, Suhan Pal, en zei dat zijn opvolgers aan de macht zouden blijven zolang ze de naam Pal gebruikten. 83 generaties lang deden ze dat tot nummer 84 zijn naam veranderde in Tej Karan, die, u raadt het al, vaarwel kon zeggen tegen zijn koninkrijk.

Opgravingen leveren bewijs dat al in de 6e eeuw een begin is gemaakt met de bouw van het fort. Geschriften uit de tiende eeuw noemen het fort, en het is bekend dat er in de elfde eeuw door moslimheersers om het fort werd gestreden. Sindsdien is er voortdurend strijd geleverd om de macht en het bezit van het fort. Als machthebber telde je nauwelijks mee, als je het fort niet in bezit had. In de loop der eeuwen wisselde het fort dan ook voortdurend van eigenaar. Nogal wat machthebbers lieten binnen de muren beeldhouwwerken, tempels en paleizen bouwen. Er konden maximaal 15.000 strijders in het fort verblijven.
In het fort ziet u imposante beeldhouwwerken en tempels uit de Jain-periode, uitgehouwen uit de rotsen. Andere tempels in het fort, vooral de hindoe tempels, zijn gebouwd in Dravidian en Indo-aryan stijl.

Het mooiste paleis is gebouwd door Man Sing tussen 1486 en 1516. Het draagt dan ook zijn naam. Toen de Mogol heersers het fort veroverden diende het paleis als gevangenis. De beruchte keizer Aurangzeb zette er zijn broer Murad gevangen, die hij later liet executeren.

Het fort, de paleizen en tempels zijn ook vandaag de dag nog in opmerkelijk goede staat. Er zijn twee toegangen tot het fort. Vanuit het noordoosten, via een slingerend wat steiler pad dat begint bij het archeologisch museum, of via de zuidelijke toegang. Dat pad gaat geleidelijk omhoog en komt uit bij de Urbai poort. Het uitzicht vanuit de torens van het fort is geweldig. U kijkt uit over de bijzondere oude stad, die deels tegen de heuvel van het fort is aangebouwd én over de nieuwe stad. Als het helder weer is kunt u heel ver uitkijken over de omringende vlakke landschappen. Reist u van Agra naar Khajuraho, dan ligt Gwalior op uw route en past een bezoek aan het indrukwekkende fort prima in uw reisschema. Zelfs als u al veel forten in India gezien hebt, wat onvermijdelijk is, dan is het Gwalior fort een prima aanvulling. Zeker de moeite waard is de ‘sound & light show’, waar ze in India dol op zijn.
in, gwalior, gwalior fort 3.jpg
Hampi & Hospet
Hampi (ook wel Vijayanagar genoemd) staat bekend als een van de meest fascinerende ruïnesteden ter wereld en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Doordat het midden in een ruig landschap ligt maken de ruïnes nog meer indruk. Hampi lijkt net een reusachtig openluchtmuseum, zoveel verschillende sites zijn er te bezoeken. Wij raden u aan om u voorafgaand aan uw bezoek aan Hampi te verdiepen in de rijke historie van de stad en z’n omgeving. U kunt dan weloverwogen een keuze maken wat u gaat bezoeken. Er is zoveel te zien en te beleven dat u altijd tijd tekortkomt. U kunt makkelijk dagen of weken doorbrengen in Hampi en u onderdompelen in de geschiedenis van de Vijayana en de Ramayana.

De resten van de oude stad Vijayana liggen verspreid over een groter gebied waarop een aantal dorpen liggen. Hampi Bazaar is er één van. Het centrum van Hampi Bazaar is de Virupaksha tempel, een drukbezochte tempel die nog steeds in gebruik is. De belangrijkste ruïnes liggen op de rechteroever van de Tungabhadra rivier. Hier vindt u nog prachtig bewaard gebleven tempels, die gebouwd zijn ter ere van verschillende goden. Door langs de diverse tempels te wandelen krijgt u een idee hoe de koningen leefden en hoe zij de goden eerden. Met stallen voor de olifanten, platformen voor het vuurwerk en andere prachtige gebouwen waren zij trots op hun tradities. Waan u even in de tijd van deze koningen en leef met hen mee.
Niet ver van Hampi ligt Badami, een hoofdstad die stamt uit de 6e eeuw. In de heuvels langs het meer zijn prachtige rotstempels te bezoeken in de stijl van de latere Ajanta en Ellora. Versierd met prachtige reliëfs zijn de tempels gewijd aan de god Shiva en Vishnu.

Op ongeveer 30 km van Badami ligt Pattadakal. Deze stad ligt op de oever van de rivier de Malaprabha en behoort ook tot de werelderfgoedlijst van UNESCO. In Pattadakal staat een grote groep tempels die door de Chalukya heersers zijn opgericht. Krijgt u geen genoeg van de tempels, dan is Aihole ook een must voor u om te bezoeken. Aihole ligt ongeveer 20 km van Pattadakal en biedt vele hindoeïstische en jaïnistische tempels die de moeite waard zijn om te bekijken. Elke tempel heeft weer zijn eigen mooie versieringen en is gebouwd ter ere van zijn eigen god.

In Hampi zelf zijn verschillende budget hotels te vinden en enkele backpacker hostels. In Hampi hangt een relaxte sfeer door de vele backpackers die hier verblijven. Een keur aan leuke winkeltjes en budget restaurantjes, cafés en hostels maken het een gezellig centrum. Op zoek naar meer luxe? In de omgeving van Hampi zijn een aantal prachtige luxe 5-sterren hotels gevestigd, die van alle gemakken voorzien zijn. Op deze manier verblijft u op een zeer centrale locatie vanwaar u alle bezienswaardigheden goed kunt bezoeken. De dichtstbijzijnde stad om te overnachten is Hospet, waar veel goede hotels zijn. Hospet ligt zeer centraal om naast Hampi ook de andere plekken, zoals Badami, Pattadakal en Aihole te bezoeken. Neem de tijd om alle cultuur in u op te nemen, maar boek minimaal 3 nachten. Alle bezienswaardige plaatsen zijn prima per openbaar vervoer, tuktuk of per auto met chauffeur te bezoeken. ’s Avonds kunt u genieten van een lekker diner in uw hotel of ga voor een drankje naar een van de gezellige cafés in Hampi.
in, hampi, aihole.jpg
Deze highlight komt voor bij de volgende rondreizen:
Haridwar en Rishikesh
Daar waar de Ganges de Himalaya verlaat, op zo’n 220 km ten noordoosten van Delhi, liggen de twee steden Rishikesh en Haridwar. Deze liggen bijna tegen elkaar geplakt langs de heilige Ganges rivier. Voor Hindoes is dit een belangrijke plek. Daarom komen hier elk jaar grote aantallen pelgrims naar toe om de spiritualiteit te proeven. Er zijn niet veel monumenten, maar alles wat zich afspeelt op en rond de Ganges zal diepe indruk op u maken. U ziet vele pelgrims die de Ganges eren met rituele baden bij de beroemde Har Ki Pauri ghat (trap met brede treden naar de rivier). Er hangen hier veel touwen in het water, waar de pelgrims zich aan vast kunnen houden. Anders worden ze meegevoerd door de snelstromende rivier. ’s Avonds is de ghat het toneel van de Ganga-Aarti. Een ceremonie die u niet wilt missen. Er wordt ritueel met fakkels gezwaaid en met ceremoniële bellen gerinkeld. Pelgrims sturen verlichte kleine bootjes met offergaven het water op.

In Haridwar zijn ook de beste ashrams. Een ashram is een locatie om te mediteren. De meest bekende ashrams zijn de Shanti Kujh en de Patanjali Yogpeeth, waar u yoga kunt beoefenen. Heeft u een belangrijke wens, dan moet u naar de Mansa Devi tempel. Daar zetelt de godin die wensen in vervulling laat gaan. De tempel ligt op een heuvel. U kunt zelf naar boven klimmen of iets makkelijker: de kabelbaan nemen.

Rishikesh is de geboorteplek van de yoga en wordt ook wel de yogahoofdstad van de wereld genoemd. Maar het is ook de plek waar ayurveda ontstond. Yoga bestaat al meer dan 2000 jaar en werd bedacht door Patanjali. Hij was op zoek naar een methode om hem te helpen op het pad naar zelfverwezenlijking. Zijn reeks lichaamsoefeningen (asana’s) zijn tegenwoordig wereldwijd populair. Rishikesh dankt zijn bekendheid in het westen vooral aan het bezoek van de Beatles. Zij trokken in de jaren zestig naar Rishikesh op zoek naar spiritualiteit en nieuwe creativiteit. De invloed van dat bezoek is te horen op het album Revolver en het beroemde Stg. Peppers Lonely Hearts Club Band. Vooral George Harrison was gegrepen door de Indiase muziek en dan vooral door de beroemde sitarspeler Ravi Shankar. Shankar speelde zelfs op het fameuze en legendarische Woodstock Festival. Er is geen betere plek om yoga te leren en te beoefenen dan in een van de yoga-ashrams van Rishikesh. De Parmarth Riketan ashram aan de oever van de Ganges is de belangrijkste. Een andere favoriet van de yoga beoefenaars is de meer luxueuze Sanskriti Yogpeeth. Tegen zonsondergang gaat u kijken naar de Aarti op de Parmarth Ghat. Spectaculair en indrukwekkend.
in, haridwar, pelgrims bij rivier.jpg
Deze highlight komt voor bij de volgende rondreizen:
Hassan
De stad Hassan ligt in het Hassan district, in de deelstaat Karnataka. De stad is vernoemd naar de Hasanamba tempel. Deze hindoetempel is gebouwd ter ere van de God Shakti of Amba. Toeristen mogen slechts 1x per jaar de tempel bezoeken, namelijk tijdens het Hindoe festival Deepavali. Voor uw oriëntatie; de belangrijkste nacht tijdens Deepavali is Diwali. Diwali valt in 2024 op 1 november en in 2025 op 20 oktober. De stad zelf is verder niet heel bijzonder, maar is wel een goede uitvalsbasis om andere plekken te bezoeken, namelijk Belur, Halebid en Shravanabelagola.
Shravanabelagola
De deelstaat Karnataka is al eeuwen het centrum van het Jaïn-geloof in Zuid-India. Shravanabelagola is een van de belangrijkste pelgrimsoorden van de Jaïn aanhangers. Shravanabelagola bestaat uit twee heuvels: Chandragiri en Vindhyagiri. Belangrijke personen uit de Hindoe-Jaïn cultuur hebben hier gemediteerd. Vandaar dat het nog steeds belangrijke meditatie plekken zijn voor de gelovigen. Op de Chandragiri heuvel, de kleinste van de twee, staat een belangrijke tempel, met veel bijzondere inscripties. Er zijn meer dan 800 inscripties gevonden en sommige stammen zelfs uit de 10e eeuw. De inscripties waren belangrijk voor meer inzicht in de ontwikkeling van de Kannada taal en literatuur.
Pelgrims beklimmen de grootste heuvel (700 treden!), Vindhyagiri om het Gommateshwara beeld te vereren. Het standbeeld is 17 meter hoog en uit 1 rotsblok gehouwen. Het beeld stelt de Jaïn god Badahuli voor en werd in 983 gemaakt door een krijgsheer/minister/filosoof uit de Ganga dynastie. Toen inwoners van India in 2007 mochten stemmen voor de verkiezing van de 7 wonderen van India, kwam het Gommateshwara beeld met 49% van de stemmen op de eerste plaats. Elke 12 jaar is er een Mahamastakabhishekas ceremonie. Die duurt weken en is een imposante gebeurtenis. Al die weken wordt het beeld gezalfd met o.a. gezuiverd water, melk, rietsuiker sap en saffraan pasta. Daarna wordt het bestoven met poeder van sandelhout, geelwortel (koenjit) en vermiljoen. Helaas zult u tot 2030 moeten wachten om zo’n indrukwekkende ceremonie mee te kunnen maken.
Halebid
Halebid, wat letterlijk ‘oude stad’ betekent, kreeg de naam Halebidu omdat het totaal vernield en verlaten was, door diverse legeraanvallen. Halebid was oorspronkelijk de hoofdstad van Hoysala vanaf de stichting van het rijk in de 11e eeuw tot aan het einde van dit tijdperk in de 13e eeuw. De Hoysala was een belangrijke periode van het Jain-geloof. In Halebid staan prachtige tempels uit deze periode, die de verwoesting wel overleefd hebben. De Hoysaleswara tempel is de mooiste en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De tempel ligt in een prachtig groen park en had ooit twee gelijkvormige sanctum torens. Deze zijn helaas wel verloren gegaan. De tempel zelf is prachtig en overdadig versierd. U zult ogen te kort komen om alle details in u op te nemen. Er zijn reliëfs van olifanten, paarden, zwanen, krokodillen, dansers en goden en godinnen. Naast de bewonderenswaardige reliëfs is de tempel uniek omdat het een monument is voor zowel het Shaivisme, als het Jaïnisme. Shiva is de overkoepelende god die geëerd wordt.
Een andere prachtige tempel in Halebid is de Kedareshwara tempel. Deze tempel had ook een belangrijke status tijdens de Hoysala periode en is gemaakt door Hoysala koning Veera Ballala II. De tempel is een architectonisch hoogtepunt en is opgetrokken in de zogenaamde zeepsteen. Zeepsteen werd gebruikt, omdat er de mooiste reliëfs uit kon worden gesneden. Naast deze tempels vindt u hier ook diverse andere Jain tempels. Snuif al de cultuur hier op en geniet van alle pracht en praal uit de 10e/11e eeuw.
Belur
Belur was ook een hoofdstad van de Hoysala. De grote Hoysala Vishnu Vardhana bouwde hier in 1117 de Chenna Kesava Vishnu tempel. De koning was naar zeggen een groot aanhanger van Jaïnisme, maar werd later bekeerd tot Vaishnava (aanhanger van Vishnu). Dit vierde hij met een prachttempel, vol schitterende reliëfs van uitbundige dieren, dansers, goden en godinnen. Vergeet niet even omhoog te kijken. Het plafond is minstens zo mooi als de wanden. Ook de bewerkte pijlers zijn een lust voor het oog en voor de camera. De tempel is een walhalla voor de cultuurliefhebber.
in, hassan, shravanabelagola (2).jpg
Jaipur
Jaipur is de roze stad. Alle huizen hebben een roze gloed, de kleur van gastvrijheid onder de Rajputs. De stad onderging die metamorfose tijdens het bezoek van de Prince of Wales in 1876. Jaipur is de hoofdstad van Rajasthan en is in 1727 gesticht door Maharadja Jai Singh II. Aan deze maharadja heeft de stad zijn naam te danken. Maharadja Jai Singh II en de maharadja’s na hem hebben prachtige bouwwerken gemaakt. Tot op de dag van vandaag zijn ze in goede staat en zeer interessant om te bezoeken. In de oude en ommuurde wijk in Jaipur ziet u het Stadspaleis, het beroemde Observatorium en oude bazaars die een goed beeld geven van hoe de maharadja geleefd heeft. Een architectonisch hoogtepunt van Jaipur is de Hawa Mahal. De Hawa Mahal, ofwel het ‘Paleis der Winden’ is het symbool van de stad geworden en is in 1799 gebouwd in opdracht van kunstliefhebber Sawai Pratab Singh. Het gebouw heeft ongetwijfeld de beroemdste gevel van India met z’n 953 kleine ramen. De ramen zorgden voor frisse lucht voor de vele vrouwen van de maharadja, maar belangrijker, je kon er door van binnen naar buiten kijken en niet omgekeerd. Zo bleven de vrouwen onzichtbaar voor de buitenwereld, maar konden ze toch het dagelijks leven en de jaarlijkse parade bekijken.

Net buiten Jaipur ligt het beroemde Amber Fort, een van India’s grootste attracties met iedere dag duizenden bezoekers. Amber (Amba) was een tijd de hoofdstad van het Mogolrijk, en het fort diende als verblijfplaats van de keizers, totdat in 1727 de hoofdstad verhuisde naar Jaipur. Het fort is een enorm paleizencomplex en is een van de mooiste forten van Rajasthan en van India. Het fort bestaat uit diverse gebouwen en kamers met elk een bijzonder uitzicht op de woestijn en de stad Jaipur. Omdat het fort hoger ligt dan de stad zijn er twee opties om boven te komen. Ons advies: maak een statement, doe dat niet op de rug van een olifant. Dat is wel leuk voor u, maar minder leuk voor de olifant. Neem de jeep aan de achterkant van het gebouw.
in, jaipur, amber fort (2).jpg
Jaisalmer
Terwijl u door de Thar woestijn rijdt richting de grens met Pakistan en u alleen maar prachtige zandvlakten ziet, doemt ineens uit het niets de stad Jaisalmer voor uw ogen op als een fata morgana. Jaisalmer ligt midden in de woestijn en heeft als enige stad nog een ‘levend’ fort waar tot op de dag van vandaag nog in gewoond wordt. De oude stad ligt binnen de muren van het fort en is daarom een unieke plek om te verblijven. Jaisalmer werd in de 12e eeuw gesticht door Maharawal Jaisal en was ooit een bloeiend handelscentrum door de ligging dichtbij de grens. Veel handelaren die via India naar Afghanistan en Centraal-Azië reisden, kwamen langs Jaisalmer en bouwden prachtige haveli’s (mooi versierde koopmanshuizen) en paleizen. Diezelfde Maharawal Jaisal bouwde het fort, waar nu nog steeds veel winkels, restaurantjes, hotels, tempels en koninklijke paleizen te vinden zijn. Het is heerlijk om door de straatjes te struinen en te winkelen bij de lokale bazaars.
in, jaisalmer, temples and shrines around the lake gadisar jaisalmer.jpg
Jodhpur
Jodhpur is een romantische stad middenin de woestijn. Het imposante Mehrangarh Fort torent hoog boven de stad uit. De huizen in Jodhpur hebben een blauwe gloed waardoor de stad ook wel de ‘blauwe stad’ genoemd wordt. Door zijn strategische ligging werd Jodhpur de op een na grootste stad van Rajasthan.

Fort Mehrangarh ligt op een 125 meter hoge rots, zodat het u een geweldig uitzicht biedt op alle blauwe huizen. Het zandstenen fort werd in 1459 gesticht door Rao Jodha en werd door zijn opvolgers steeds groter gemaakt. Tegenwoordig is het fort een museum en kunt u alle vertrekken bezoeken.
Andere bezienswaardigheden die een bezoek zeker waard zijn, zijn Toorji Ka Jhalara en Jaswant Thada. De Toorji Ka Jhalara is een bijzonder bouwwerk, dat vroeger diende als waterbron voor de stad. Via de tientallen trappetjes kon men afdalen in de grote put om water te halen.
De Jaswant Thada is het mausoleum van Maharadja Jaswant Singh II en zijn familie. Dit imposante marmeren gebouw is zeker een bezoek waard.

Jodhpur heeft ook veel leuke kleine winkels en boetiekjes. Tapijten, kunstnijverheid, specerijen, kunst; altijd geweldig om rond te kijken, want ze maken hele mooie dingen in Rajasthan. In het achterland van Jodhpur zijn veel bijzondere dorpen waar u er zeker een paar van moet bezoeken. Veel maharadja’s hebben er hun paleizen gebouwd en daaromheen ontstonden kleine dorpjes. Hier vindt u de echte Rajasthani gekleed in prachtig gekleurde sari’s en met fonkelende sieraden en Rajputs met witte kleding en rode tulbanden. De bewoners op het platteland zijn arm, maar zeer gastvrij en ze laten u graag zien hoe ze leven en wonen.
in, jodhpur, jodhpur, also known as blue city.jpg
Kerala en backwaters
Kerala is een deelstaat in het uiterste zuidwesten van India aan de Arabische Zee. Kerala, een populaire ayurveda en wellness bestemming, is een tropische verrassing. Deze staat biedt alles wat een reiziger zich kan wensen; mooie cultuur, prachtige witte stranden, rijstvelden, rivieren en kanalen, tropisch regenwoud, ontspanning via ayurveda en heerlijk eten. Hoewel het gebied een lange geschiedenis heeft, is de officiële staat Kerala pas in 1956 gesticht toen de grenzen op taalkundige basis werden aangepast. De taal Mayalam die in Kerala werd gesproken, bepaalde de grenzen voor deze staat.

In de zomermaanden heerst er een heftige moesson. Vandaar dat prachtige groene natuurschoon. De aarde is zo vruchtbaar, dat het de ideale plek is voor allerlei verschillende plantages zoals bananen, rijst, kokospalmen en arecanoten. Door deze plantages en de ligging van Kerala aan zee trok dit veel buitenlandse handelaren. De Arabieren, Joden, Portugezen, Nederlanders en Britten hebben er allemaal hun stempels gedrukt. In veel steden zijn deze invloeden nog steeds terug te zien in o.a. gebouwen en begraafplaatsen.
Ayurveda in Kerala
In Kerala ontstond de wetenschap rond therapeutische oliemassage, de Ayurveda. Het woord Ayurveda staat voor ‘kennis of wetenschap van het leven’. Volgens de Ayurveda is men pas in balans zodra de thri doshas (de drie dosha's: vata, pitta en kapha zijn actieve verdichtingen van de vijf grote elementen: vuur, aarde, water, lucht en ether) in evenwicht zijn met de oorspronkelijke geboorteconstitutie.
In Shoranur is een centrum voor Ayurveda en andere natuurgeneeswijzen waar Kerala bekend om staat. Tegenwoordig is een Ayurveda behandeling in bijna elk hotel mogelijk. Er zijn speciale artsen aangenomen die de intake doen voor de gasten en een persoonlijk behandelplan maken van massages met een uniek olie-mengsel. Als u Kerala bezoekt, doet u zichzelf tekort als u zich niet minimaal één keer aan zo’n Ayurveda behandeling met heerlijke kruiden oliën overgeeft. Wedden dat u zich na afloop een ander mens voelt.
De Backwaters van Kerala
Denkend aan Kerala is het eerste wat je te binnen schiet die typische houseboat die door de kanalen vaart. Het prachtige groene natuurlandschap met de mooie kanalen is uniek voor dit gebied. Dit zijn de Backwaters. De Backwaters zijn een keten van brakwaterlagunes en meren die parallel lopen aan de Arabische Zee. Het is een groot waternetwerk met meren, natuurlijk en kunstmatig aangelegd, die met elkaar in verbinding staan door rivieren en kanalen. Het is een uniek eco-systeem, omdat het water gedeeltelijk uit de zee komt stromen en samenstroomt met het zoete water uit de rivieren. Verschillende unieke waterdieren hebben hier hun tehuis gevonden; zoals krabben, kikkers, watervogels, otters en schildpadden. Langs de oevers groeien de mooiste planten, van hoge palmbomen tot kleine struikjes.
De Backwaters werden voornamelijk gebruikt door de lokale bevolking voor transport, visserij en landbouw. De bevolking leeft op en langs het water. De binnenlanden van Kerala staan vol met plantages, en de oogst wordt via de Backwaters verder vervoerd naar de havens. Ook de visserij is van groot belang voor de regio. De waterreservoirs worden ook gebruikt als irrigatie voor de rijstvelden en andere plantages zoals bananen, yam en cassave. Tegenwoordig is het ook een belangrijk toeristisch gebied. Diverse mooie houseboats varen in dit gebied en laten de gasten genieten van deze unieke omgeving. Varend op een houseboat kunt u heerlijk op het dek met een drankje alle indrukken op u af laten komen. Zie hoe de lokale bevolking leeft op en rond het water. Alles wordt ook vandaag de dag nog vervoerd in kleine kano’s die zelfs door de kleinste kanaaltjes kunnen varen. Met uw eigen bemanning kunt u de nacht aan boord doorbrengen op het Vembanad Lake en wordt er ’s avonds een verse vis BBQ voor u bereid aan boord. Wie niet aan boord wil slapen heeft onderweg keuze uit diverse mooie hotels waar u kunt verblijven. Ze liggen midden in de Backwaters en bieden allemaal die typische Backwater sfeer. Hoewel, niets kan de ervaring van slapen op een houseboat vervangen.
in, kerala, backwaters.jpg
Khajuraho
Samen met de Taj Mahal, Jaipur en Varanasi, behoren de beroemde tempels van Khajuraho tot de topattracties van India. Ze zijn gebouwd door de dynastie van de Chandela's, die vijf eeuwen lang heerste over dit deel van India, totdat ze in de pan werden gehakt door de Mogols. Twee eeuwen is aan de tempels gewerkt. Het hoogtepunt van de tempelbouw lag tussen 950 en 1050. Honderd jaar van ongekende creativiteit leidde tot de totstandkoming van deze unieke tempels. Tienduizenden bouwers en beeldhouwers moeten eraan gewerkt hebben.

De tempels danken hun wereldwijde bekendheid vooral aan de beroemde afbeeldingen van openlijke seksscènes. Sommige posities lijken regelrecht uit de Kamasutra te komen. Toch maken de seksscènes maar 10% uit van alle kunstwerken. De overige 90% toont vooral hoe het gewone dagelijks leven er in India meer dan 1000 jaar geleden uitzag. En in die context passen die seksscènes daar prima bij. Ook zijn er verbeeldingen van de mythische verhalen van goden en van oorlogen. Bij de bouw is rekening gehouden met de verschillende religieuze stromingen, zoals het Jaïnisme en twee verschillende hindoe stromingen. Aan elke religieuze stroming is een derde van de tempels gewijd.

Oorspronkelijk waren er 85 tempels in Khajuraho. Nu zijn er nog 25 min of meer intact om te bewonderen en deze liggen verspreid over een gebied van zes vierkante kilometer. Toen de moslims de overhand kregen in India, zijn veel hindoe tempels in het land en dus ook in Khajuraho verwoest of ontheiligd. De vele seksscènes waren natuurlijk mede een ‘trigger’. Het feit dat Khajuraho zo geïsoleerd ligt was de redding voor de resterende tempels. Ze werden simpelweg genegeerd en de natuur nam bezit van de tempels en hun omgeving. Pas in 1830 werden ze herontdekt toen een lokale hindoe ze liet zien aan de Britten. Veel tempels waren overwoekerd net als Angkor Wat. Maar een klein aantal tempels was nog steeds in gebruik en elk jaar verzamelden zich hier duizenden pelgrims, in februari of maart, tijdens Shivaratri (hindoeïstisch feest ter ere van de godin Shri Shiva).

Khajuraho is nu een kleine stad met ca. 20.000 inwoners. Veel van hen werken in het toerisme. Het is er aangenaam en relaxt. Veel reizigers trekken minimaal twee dagen uit om te tempels te bezoeken die verspreid liggen over een groot gebied. De meeste individuele reizigers huren een fiets en dat is ook ons advies. De paden zijn goed begaanbaar en het terrein is vlak. We raden aan om een gids te nemen, die weet waar u moet kijken, want het is nog steeds overweldigend hoeveel kunstwerken de tempels sieren. Elk jaar in maart komen duizenden mensen naar Khajuraho voor het jaarlijkse dansfestival. De toppers van de klassieke Indiase dans treden dan op. Elke avond is er een ‘sound & light show’ bij de tempels. Ook als dit niet uw ‘cup-of-tea' is; wij vinden het een aanrader.
in, khajuraho, tempels (1).jpg
Madurai
Een van de oudste steden van India is Madurai. De stad ligt aan de rivier de Vaigai en is al twee eeuwen lang een groot en belangrijk centrum. Ongeveer 2000 jaar geleden bood de stad onderdak aan de Sangam, een genootschap van dichters, die een belangrijke bijdrage leverden aan de Tamil literatuur. Van de 7e tot de 13e eeuw was Madurai de hoofdstad van het Pandya-rijk. In deze periode bloeide de kunst en de handel met Rome en China. Later werd het de hoofdstad van het Vijayanarrijk en in de 16e en 17e eeuw van de Nayaka’s.
Religie en de cultuur maken een belangrijk deel uit van het dagelijks leven van de inwoners van Madurai. De stad staat ook wel bekend als de tempelstad. In het centrum van de stad is de grote Meenakshi Sundareshvara tempel te bewonderen. Maar dit is niet de enige tempel, er zijn meerdere prachtige tempels en paleizen te zien. Het Thirumalai Nayak-paleis is gebouwd in de Nayaka periode. Het gebouw heeft opvallende islamitische stijlkenmerken. Wandel door de prachtige zuilenhal en voel de macht en de rijkdom van de Nayaka’s die het gebouw uitstraalt. Het eens zo majestueuze paleis werd gedeeltelijk weer opgebouwd door Lord Napier, de gouverneur van Madras, waardoor het vandaag de dag nog steeds goed te bezoeken is. In de zalen worden o.a. archeologische vondsten tentoongesteld.

Ook de Koodal Azhagar-tempel is zeer de moeite waard. Het is een schitterend gebouw, gebouwd ter ere van de god Vishnu. Het bestaat uit drie op elkaar geplaatste cella’s van aflopende grootte, elk met een afbeelding van Vishnu. Van beneden naar boven zijn dat de goden in zittende, staande en rustende positie. De buitenmuren zijn versierd met prachtig beeldhouwwerk.

De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is natuurlijk de Meenakshi Sundareshvara tempel. Dit enorm indrukwekkende tempelcomplex is gewijd aan Shiva. Shiva staat hier bekend als Sundareshvara, de schone god, Parvati of Minakshi, de Godin met de Vissenogen.

De Pandya’s (7e tot 10e eeuw) begonnen met de bouw van dit enorme complex. Opeenvolgende dynastieën breidden het gebouw steeds verder uit. Het tempelterrein wordt door hoge muren omringd. In het hart staan de twee heiligdommen voor Minakshi en Sundareshvara, omgeven door kleinere tempels en magnifieke zuilenhallen. Daarom heen staan de gopura’s, torens boven de toegangspoorten tot de tempels, die het meest indrukwekkend zijn. De gopura’s zijn wel 50 meter hoog en zijn helemaal versierd met prachtige gekleurde reliëfs van goden, mythische dieren en monsters. Bovenop de gopura staan de tempelwachters die de toren bewaken. Iedereen mag de tempel bezoeken, maar niet-hindoes mogen niet de cella’s, de ruimte waar het godenbeeld staat, zelf betreden.
Wanneer u het complex betreedt (met blote voeten), is het een drukte van jewelste binnen de muren. Achter de grote zuilenhal ligt namelijk de Minakshi Nayaka Mandapa, een hal met leuke winkeltjes. Hier kunnen de mooiste offers gekocht worden, zoals bloemen, sierraden, lampjes, kaarsjes. Wandel samen met de gelovigen langs de verschillende hallen. Loop langs de prachtig verlichte en versierde mandapa’s, de tempelpilaren, die u leiden naar de Minakshi tempel, in het hart van het complex. U komt ogen te kort, dus neem de tijd om alles tot u te nemen en prachtige foto’s te maken. Een gewone camera is niet toegestaan, maar foto’s maken met de smartphone mag wel. Hou ook rekening met gepaste kleding; schouders en benen bedekt en blote voeten. In april wordt het Chitrai festival gevierd. Diverse processies wandelen door de stad van en naar de tempel. Een prachtig schouwspel, waar miljoenen mensen op af komen.
De meeste activiteiten vinden plaats rondom de tempel, het centrum van de stad. Hier zijn alle leuke winkels te vinden. Madurai is bekend om haar prachtige katoenen sari’s (handgemaakt) en Tanjore schilderijen en handwerken.

Puthu Mandapam is een leuke, overdekte markt die al 500 jaar bestaat, waar antieke boeken, kunst en brons werk gekocht kunnen worden. Er zijn tal van mogelijkheden om de mooiste souvenirs te kopen.
De keuken van Madurai biedt de ware smaak van de Tamils. Er zijn tal van goede restaurants die de heerlijke Tamil gerechten aanbieden. Tamils houden van pittig eten, dus wees gewaarschuwd. Geniet van de heerlijke kruiden en pepers, want dat moet u toch minstens een keer geprobeerd hebben.
in, madurai, relief of menakshi temple, madurai in tamil nadu.jpg
Mandawa
Midden in het Shekhavati district van Rajasthan ligt het kleine stadje Mandawa. Het Shekhavati district is genoemd naar de 15e-eeuwse heerser Rao Shekha. In het gebied liggen een aantal stadjes met rijkelijk versierde haveli’s, forten en tempels. De haveli’s zijn de huizen die gebouwd werden door de kooplieden en handelaren van de 18e tot de 20e eeuw. Kunstenaars van heinde en verre werden ingezet om de mooiste fresco’s te schilderen. Zo werd de rijkdom van de eigenaren, de kooplieden en de handelaren getoond. Bovendien vergrootte het hun sociale status. Deze prachtige haveli’s zorgen voor een fascinerende sfeer in de stad. Sommige zijn omgebouwd tot sfeervolle hotels die over de mooiste kamers beschikken.
in, mandawa.jpg
Munnar
Munnar is een kleine stad die net uit een schilderij lijkt te komen. Het stadje ligt op een hoogte van 1800 meter en is een zogenaamde ‘hill station’ in het Idukki district in Kerala. Het ligt in de Western Ghats, dat ook wel de High Ranges wordt genoemd. De naam Munnar betekent letterlijk ‘drie rivieren’. Het ligt namelijk op het punt waar de drie bergrivieren de Kundala, de Mudrapuzha en de Nallathanni samenkomen.

Munnar is vooral bekend door de groene theeplantages. Het gebied met theeplantages strekt zich uit over een gebied van 24.000 ha. Deze plantages zijn door de Britten in 1878 aangelegd. Omdat Munnar hoger ligt en dus een wat minder warm klimaat heeft, was dit gebied een heerlijk zomerverblijf voor de Britse ambtenaren. Vandaar dat er nog veel koloniale gebouwen te vinden zijn, waarvan een aantal omgebouwd zijn tot mooie hotels. De grootse plantages bevinden zich in de High Ranges en zijn tegenwoordig eigendom van Tata Tea. Er worden diverse tours georganiseerd op de plantages. Tata heeft ook een museum, het Munnar Tea Museum, dat mooie vondsten, foto’s en machines uit de omgeving laat zien. Interessant om te zien hoe het hele proces getoond wordt van theeblaadjes die geplukt worden tot aan dat moment dat het zakje met gedroogde thee in een kopje of theepot met heet water gehangen wordt en thee wordt. De grote theefabrieken staan toe dat er bezoekers komen kijken. Het werken op een theeplantage is zwaar, ook al doen de fabrieken het anders lijken. Praat eens met de plukkers. Deze dames laten u graag zien hoe het werk echt is op de plantage. Daarna kunt u natuurlijk niet weggaan zonder de thee geproefd te hebben. Er zijn verschillende cafés en restaurants waar u heerlijke theeproeverijen kunt houden. Welke thee vindt u het lekkerst?

In Munnar kunt u ook actiever bezig zijn. Geniet van prachtige wandelingen door de groene plantages. Ook biedt dit gebied bijzonder mooie natuur en unieke flora en fauna. Het Eravikulam National Park heeft 97 km² prachtige groene graslanden, tropische bossen en rotsachtige heuvels. Olifanten, herten en verschillende soorten vogels zijn slechts een greep uit de dieren die hier gespot kunnen worden. De Nilgirithargeit is een zeldzame berggeit die alleen hier leeft. Hij is zeer behendig en wandelt graag over de rotsachtige heuvels van het park. In Eravikulam National Park ligt de hoogste peak van Zuid-India, namelijk de 2695 meter hoge Anamudi Peak. Met de juiste vergunning is het mogelijk om de peak te beklimmen.
in, munnar, landschap (2).jpg
Mysore
Paleisstad Mysore geurt naar jasmijn en sandelhout. Mysore, ook wel bekend als Mysuru, is de tweede grote stad in Karnataka. Het is een prettig groene stad met brede lanen, mooie pleinen en een prachtige koloniale architectuur. De geschiedenis van Mysore gaat ver terug, en al die tijd is het altijd een cultuurstad gebleven. De naam Mysore verklaart ook haar mystieke historie. Het verhaal gaat dat de duivel Mahishasura verslagen werd door Godin Chamundi. Om dit te gedenken staat er vandaag de dag nog steeds een standbeeld van de duivel Mahishasura op een van de rotondes in de stad.

Mysore is jarenlang de hoofdstad van de Wodeyar (of Wadiyar) dynastie geweest. De Wodeyar bouwden prachtig paleizen als hun nalatenschap. Het paleis van de Maharadja is nog steeds een attractie voor de vele bezoekers. Het prachtige gebouw werd in de Indo-Saraceense stijl gebouwd. Het ene deel is nu museum en het andere deel wordt tijdens festiviteiten gebruikt door de koninklijke familie van Mysore. De collectie, waaronder veel goud, geeft een goed beeld van hoe rijk en welvarend de Wodeyar heersers waren. Prachtige gegraveerde rozenhouten deuren, plafonds van ivoor, marmeren beelden, en verschillende schitterende schilderijen laten zien hoe bijzonder mooi het paleis is ingericht. Helaas mogen er binnen geen foto’s gemaakt worden, zelfs niet met uw smartphone. Het mooiste is om ’s avonds het paleis te bezoeken. Het paleis wordt namelijk door duizenden lampjes verlicht. Het is een geweldig schouwspel dat zeker een lust voor de lens is, want buiten is het wel toegestaan om foto’s te maken. Naast het grote paleis van de Maharadja zijn er meerdere paleizen die uit de tijd van de Wodeyar dynastie stammen; Jaghoman Paleis, een mooi paleis dat nu als kunstgalerie gebruikt wordt en Lalitha Mahal Palace dat is omgebouwd tot een luxe hotel.

De Chamundi-heuvel ligt net iets buiten de stad, en is geheel ter ere van de godin Charmundi. Om er te komen moet u circa 1000 treden omhoogklimmen (dit wordt voornamelijk door pelgrims gedaan), maar u kunt ook met een auto of bus naar boven, en dan naar beneden lopen. Bij 700 meter vindt u een enorm groot, zwart granieten standbeeld van de stier Nandi, het rijdier van de god Shiva in het hindoeïsme. Op de top van de heuvel staat een mooie zevenverdiepingen tellende tempel, de Sri Chamundeswari Tempel. Daar kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de mooie groene stad. Mysore heeft namelijk meer dan 180 parken. Het wordt ook wel de stad van de bloemen genoemd. Om even de rust op te zoeken is de Brindavans Garden een heerlijke plek. In het midden staat een mooie fontein, waar ’s avonds een licht en geluid show wordt gehouden.

Heeft u iets meer tijd beschikbaar in Mysore, dan hebben we een paar wandelsuggesties. Een leuke activiteit is een wandeling rondom een van de meren van Mysore. Vooral in de vroege ochtend of aan het einde van de middag is het fijn om een rondje te lopen om het Kukkarahalli meer of het Karanji meer. Bij het Karanji meer ligt een mooie vlindertuin die zeker de moeite waard is. Wanneer u liever meer cultuur wilt, kunt u langs verschillende musea in de stad wandelen of de Royal Mysore wandeling maken, die u langs de mooiste koninklijke plekken leidt. Mysore is een prettige stad om te relaxen en te genieten van de parken en de cultuur.
Srirangapatna
Een half uurtje rijden ten noorden van Mysore aan de snelweg naar Bangalore ligt Srirangapatna. De stad heeft niet alleen grote religieuze en historische betekenis, maar heeft ook een bijzondere ligging. Srirangapatna ligt op een eiland in de Kaveri rivier. De stad dankt zijn naam aan de Sri Ranganthaswamy tempel die stamt uit de 9e eeuw. De tempel is gewijd aan Ranganatha, een avatar van de god Vishnoe. De tempel is een belangrijk bedevaartsoord voor de vishnavitische hindoes; een stroming binnen het hindoeisme die Vishnoe of een van z’n avatars als de oppergod beschouwen. Het fort diende als bescherming voor een grote schare heersers. Ten tijde van het machtige Vijayanagararijk was het de zetel van de onderkoningen van Mysore. Toen het machtige rijk ten onderging veroverde de koning van Mysore het fort en de stad in 1610. Het fort diende daarna ter bescherming van het koninkrijk Mysore. De hoogtijdagen van het koninkrijk lagen in de 18e eeuw. De toenmalige heerser, Tipu Sultan, met als bijnaam ‘de tijger van Mysore’, maakte de stad tot hoofdstad van zijn koninkrijk in plaats van Mysore, en het fort tot z’n zomerpaleis. De Britten wilden kostte wat kost de macht van het koninkrijk Mysore breken en belegerden de stad in 1799. De veldslag duurde een maand, Tipu Sultan sneuvelde en met hem zijn koninkrijk. De Britse troepen werden aangevoerd door Arthur Wellesly, de latere hertog van Wellington. De slag bij Srirangapatna wordt gezien als een beslissende wending in de koloniale overheersing van India door de Britten, die bij een nederlaag nooit zo’n overheersende rol hadden kunnen spelen in dat deel van de wereld.
in, mysore,.jpg
Nationale parken
Naast een prachtige cultuur met bijzondere architectuur en miljoenen inwoners heeft India ook een grote diversiteit aan natuur. India is daarom ook uitermate geschikt voor een natuurreis. Liefhebbers van wilde dieren, bijzondere vogels en uitheemse planten kunnen in India hun hart ophalen. Er zijn maar liefst 80 nationale parken, 441 wildreservaten en 39 tijgerreservaten. Doordat de parken over het hele land verspreid zijn, is een parkbezoek ook prima in te passen in uw reis; een welkome afwisseling en een must voor als u India bezoekt. De bescherming van natuur en wild is zeer belangrijk voor India. De regelgeving kan daarom soms erg streng zijn. Het is wel de reden dat er nog veel zeldzame soorten flora en fauna in India bewonderd kunnen worden. De belangrijkste nationale parken zijn te vinden in het midden van India. Deze zijn veelal gesloten in de zomer van juli t/m september. De dieren hebben dan rust en het is moessontijd. Bij elk park zijn in de omgeving verschillende soorten hotels om te verblijven, van eenvoudig tot luxe.
Corbett National Park
In het noorden van India, in Uttarakhand, ligt Corbett National Park. Het Corbett National Park is onderdeel van het Corbett Tijger Reservaat. In 1936 is het Nationale Park ontstaan als Hailey National Park en is daarmee het oudste en meest prestigieuze nationale park van India. Het park ligt ca. 400 km ten noordoosten van Delhi aan de voet van de uitlopers van de Himalaya. Het park strekt zich uit over meer dan 520 km². In het tijgerreservaat leven nu ongeveer 215 tijgers, verschillende soorten herten en immens veel vogels. Niet alleen de tijgerliefhebber maar ook de vogelliefhebber kan hier zijn hart ophalen. Maar liefst meer dan 650 verschillende soorten vogels hebben hun permanente of tijdelijke woonplek in het Corbett National Park gevonden. Er zijn diverse zones in het park, waarbij u per jeep door het park wordt gereden.

In het park kunt u ook olifanten spotten. Ondanks dat het in andere parken steeds minder wordt aangeboden, worden er in dit park nog wel olifantenritten georganiseerd. Ons advies: niet doen. Een olifant is niet gemaakt om op te rijden en een goede verzorging van de olifanten is niet gegarandeerd.

Corbett National Park is open van november t/m juni. Om het park heen liggen vele resorts: van eenvoudige lodges tot luxe spa-resorts. U overnacht op basis van enkel de overnachting of op basis van ‘Jungle Plan’. In dat geval zijn de jeep safari’s en de maaltijden inbegrepen. Samen met een goede gids van uw hotel gaat u per jeep op zoek naar de tijger. Wie weet heeft u geluk en kunt u de mooiste foto’s maken.
Ranthambore National Park
Een van de grootste parken in Noord-India is Ranthambore National Park, gelegen in het Sawai Madhopur District. Het beslaat ongeveer 392 km², maar is beperkt toegankelijk voor bezoekers. Het bosrijke park ligt op ongeveer 130 km van Jaipur. Dat betekent dat een bezoek aan het park perfect te combineren is met uw reis door Rajasthan. Ranthambore bestaat uit prachtige groene bossen die dichtbegroeid zijn en groene vlaktes die overgaan in rotsachtige heuvels. De naam Ranthambore komt van het gelijknamige fort dat midden in het park ligt. Voor de dierenliefhebber is het park een waar walhalla. Beren, hyena’s, makaken, krokodillen, luipaarden en diverse vogels zijn slechts een greep uit de wilde dieren die u kunt tegenkomen. Houd dus uw camera altijd in de aanslag.

Waar Ranthambore het meest bekend om is, zijn de tijgers. De tijger is een beschermde diersoort en net als in veel andere parken is er een speciaal tijger-beschermingsproject opgezet. Het aantal tijgers is de laatste jaren gelukkig behoorlijk toegenomen. Er zijn nu meer dan 2200 tijgers in heel India en in Ranthambore leven er ongeveer 65. Bijna elke tijger heeft een naam en nummer. Ook hebben ze hun eigen karakter en verhaal. Tijger Machali (T-16) was een echte veteraan die het heerlijk vond om voor de camera te poseren. Zij heeft veel nakomelingen achtergelaten en is maar liefst 20 jaar oud geworden.

Gaat u op safari door Ranthambore National Park? Er zijn verschillende mogelijkheden om het park te bezoeken. U kunt per ‘canter’ of per jeep (6-zitter) een jeepsafari maken. Een ‘canter’ is een grote truck waar 20 mensen in kunnen. Samen met uw gids rijdt u langs rotsachtige heuvels, door de dichtbegroeide jungle en langs prachtige lagunes. Ook rijdt u langs het gelijknamige fort, gelegen in het Nationale Park.

Buiten het park zijn er prachtige resorts waar u kunt overnachten, van eenvoudig tot luxe. Kiest u voor een luxe resort met mooie comfortabele kamers, dan is er veelal een buitendouche, met de geluiden van de jungle op de achtergrond. De resorts bieden safari’s aan, maar ook excursies in de omgeving. U kunt Ranthambore National Park alleen bezoeken van oktober t/m juni. De andere maanden is het park gesloten en hebben de dieren rust tijdens de moesson.
Keoladeo National Park
Keoladeo Ghana National Park, vroeger bekend als Bharatpur Bird Sanctuary, is een historisch park gelegen bij Bharatpur in Rajasthan, tussen Jaipur en Agra. In 1971 werd het tot beschermd gebied verklaard en sindsdien staat het op de Unesco Werelderfgoedlijst vermeld. Keoladeo National Park is een volledig ‘man-made’ en ‘man-managed’ park. Het gebied bestaat uit voornamelijk wetlands, moeras en boslandschap. Op deze manier beschermt het park het dorp Bharatpur tegen overstromingen en biedt het grasland voor het lokale vee. De belangrijkste reden om het park te bezoeken, is de vele diersoorten die hier hun habitat hebben, zoals vissen, slangen en diverse soorten reptielen. Echter, de meeste toeristen komen voor de meer dan 250 verschillende vogelsoorten. Keoladeo National Park is een waar paradijs voor vogelspotters. De ooievaars, reigers, kraanvogels, uilen, eenden, ganzen en verschillende arenden zijn een aantal van de vogels die graag vertoeven in de lagunes. Het park is niet groot, dus de kans dat er dieren gespot worden is enorm groot. Prachtige foto’s zijn bijna altijd een garantie. Ga lekker te voet door het park en neem de tijd voor de mooiste foto’s. Het is ook mogelijk om met de fiets of zelfs met een riksja met gids door het park te gaan. De gids weet waar de mooiste plekjes zijn en waar zelfs de kleinste vogels zich schuil houden. Nog meer zien, huur dan een boot door de moerassen. Altijd uw verrekijker meenemen.

In Bharatpur zijn goede hotels waar u heerlijk kunt verblijven. Geniet van de prachtige groene omgeving en breng zo vaak u wilt een bezoek aan het park. Het is ook goed mogelijk om vanuit Agra of onderweg van Jaipur naar Agra een bezoek aan het park te brengen.
Bandhavgarh National Park
Midden in Madhya Pradesh, het hart van India, ligt Bandhavgarh National Park. Het park kunt u het beste bezoeken op weg van Khajuraho naar Allahabad of Varanasi. Dit is een van de mooiste parken van India met een bijzondere geschiedenis. De naam Bandhavgarh verklaart deze geschiedenis al gedeeltelijk. Het woord Bandhavgarh bestaat eigenlijk uit twee woorden, namelijk Bandhav en Garh. Bandhav betekent broer en Garh betekent fort. Bandhavgarh betekent dus letterlijk Broers Fort. Deze naam dankt het gebied aan het prachtige fort dat in het park staat en boven de heuvels van Umaria uittorent. Lord Rama zou het fort aan zijn jongere broer Lakshmana gegeven hebben. Het fort is een architectonisch hoogtepunt door de prachtige inscripties.

Bij een bezoek aan Bandhavgarh National Park hoort ook een bezoekje aan het fotogenieke fort. Ga op zoek naar de geschreven bewijzen op de muren van de verschillende dynastieën die hier geheerst hebben. Met Rewa als hoofdstad hadden de koningen Bandhavgarh als privé jachtgebied. Naast de maharadja’s was er namelijk nog een koning die dit gebied als domein beschouwde, de tijger, de koning van de jungle. Meer dan 200 tijgers bewoonden dit bosrijke junglegebied. De koningen hebben gedurende de jaren dat zij heersten veel tijgers als trofee afgeschoten. In 1968 werd het park als National Park bestempeld. Heel langzaam werd het stropen aan banden gelegd. Echter, pas in 1993 werd Bandhavgarh een officieel tijgerreservaat. De tijger werd beschermd en er werd een speciaal beschermingsprogramma voor deze grote katachtigen opgezet. Tegenwoordig leven er ongeveer 40-45 tijgers in het relatief kleine park. De kans dat er een tijger gespot wordt tijdens een safari, is groot.

Daarnaast leven er vele andere diersoorten in het park. Er is goede kans om op safari wild, zoals beren, jakhalzen, vossen, hyena’s, wilde zwijnen, herten en eekhoorns te spotten. Vergeet daarbij niet de vele verschillende prachtige vogelsoorten die hier hun nesten bouwen.

Een safari door Bandhavgarh National Park is gegarandeerd een rit vol avontuur alsof u dwars door een natuurfilm rijdt. Er wordt niet voor niets gezegd dat een safari door Bandhavgarh voelt als een safari door Afrika. Er zijn vier zones waar de jeepsafari’s mogen plaatsvinden. Waar de safari plaats vindt, is afhankelijk van tijd en periode. Dit wordt door de overheid bepaald bij het reserveren van de safari. Op deze manier wordt de belastbaarheid van het park beschermd. Op de woensdagen zijn er geen safari’s. Zo krijgen de dieren ook hun rust. Van juni tot oktober is het park geheel gesloten. Ook in dit park wordt u aangeboden om op de rug van een olifant de tijgers te spotten en te volgen. Dat klinkt verleidelijk, maar een olifant is niet berekend om op te rijden en is er geen enkele garantie dat ze goed behandeld worden. Met de jeep heeft u evenveel kans om tijgers te spotten. Buiten het park liggen mooie resorts waar u na de safari kunt genieten van een heerlijke maaltijd. U verblijft hier op basis van ‘Jungle Plan’, dat betekent dat de safari’s zijn inbegrepen plus de maaltijden. Een verblijf in Bandhavgarh betekent een mooie combinatie van rust, genieten en spanning. Bandhavgarh National Park wordt vaak in combinatie met Kanha National Park bezocht.
Kanha National Park
Midden in Madhya Pradesh, in het hart van India ligt het grootste tijgerreservaat van India, het Kanha National Park. Het park bestaat uit twee gedeeltes, de valleien Hallon en Banjar en strekt zich uit over ongeveer 940 km². Kanha National Park was oorspronkelijk onderdeel van het Gondwanas, het land van de Gonds. Dit is een van de twee grote stammen, die in Centraal-India leven. Tegenwoordig leven er nog verschillende stammen in deze gebieden.

De dichte bamboebossen, groene graslandschappen en diepe ravijnen in het park moeten de schrijver Rudyard Kipling hebben geïnspireerd in de jaren 80 van de 19e eeuw tot het schrijven van het beroemde ‘Jungle Book’. In de jaren daarna heeft het park voor vele andere boeken en films als inspiratiebron gediend. In 1974 werd Kanha National Park eindelijk tot een beschermd reservaat gepromoveerd. Kanha is het domein van vele wilde dieren, dus bij een bezoek zijn prachtige foto’s gegarandeerd. U kunt onder andere het basaringa hert, diverse apen, de beer, jakhals, luipaard, hyena, vos, olifant, pauw, slangen, de krokodil en meer dan 50 soorten vogels tegenkomen. De Bengaalse tijger, de koning van de jungle, leeft ook in Kanha National Park. Binnen de woeste bossen voelt de tijger zich prima thuis en kan hij binnen zijn natuurlijke habitat veilig leven. Volgens de laatste tellingen zouden er ongeveer 105 tijgers leven in het park. Waan u ‘Mowgli’ en ga op zoek naar de beren, de apen en de olifanten. Het lijkt net alsof u zelf door het beroemde ‘Jungle Book’ loopt of een rol speelt in de gelijknamige Disney film.

Per jeep rijdt u met uw gids of vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag door de diepe jungle langs prachtige flora en fauna. Houd uw camera in de aanslag, want het kan altijd dat er een dier achter een boom verstopt staat. Neem ook zeker een verrekijker mee. Zoekt u een rustige accommodatie? Buiten het park zijn prachtige resorts van standaard tot high class luxe. Geniet van uw drankje op de veranda van uw lodge of neem een verfrissende duik in het zwembad terwijl u wacht op uw volgende jeepsafari. Er zijn verschillende zones waar de jeepsafari’s plaatsvinden. Waar de safari plaats vindt, is afhankelijk van tijd en periode. Dit wordt door de overheid bepaald bij het reserveren van de safari. Op deze manier wordt de belastbaarheid van het park beschermd. Op de woensdagen zijn er geen safari’s. Zo krijgen de dieren ook hun rust. Van juli tot oktober is het park geheel gesloten. De resorts nemen geen gasten aan in deze periode. U verblijft in de resorts op basis van ‘Jungle Plan’, dat betekent dat de safari’s zijn inbegrepen plus de maaltijden. Kanha National Park wordt vaak in combinatie met Bandhavgarh National Park bezocht.
Periyar Wildlife Sanctuary
Periyar is een nationaal park in de zuidelijke staat Kerala. In 1895 ontstond het Periyarmeer door het bouwen van de Mullaperiyar Dam. Deze dam zorgde voor irrigatie van de Tamil Nadu regio. De bossen rond het meer werden tot ‘Periyar Lake Reserve Forest’ benoemd. Het gebied bestaat uit verschillende kanalen en rivieren, groene bossen, bamboebossen en prachtige groene heuvels. Een ideaal leefgebied voor de tijger. In 1978 werd het gebied een beschermd reservaat voor deze tijger, zodat hij hier heerlijk in alle rust kon leven.

Door het tropische klimaat en de vele regen is het een gebied met een zeer divers ecosysteem. Er leven veel verschillende soorten wilde dieren. De olifant is er een van en deze machtige dieren kunnen hier in grote aantallen worden gespot. Bezoekers worden vervoerd in speciale boten. Met de camera in de aanslag en op zoek naar de olifantenfamilies vaart u diep de jungle in. Heeft u geluk, dan spot u wellicht ook de Bengaalse tijger. De boten mogen niet overal varen; er zijn speciale gebieden aangewezen die voor toeristen toegankelijk zijn.

Net buiten het park ligt het dorp Thekkady. Tegenwoordig is Thekkady uitgegroeid tot een gezellig toeristisch dorp met leuke restaurants en winkels. Houd u van de Indiase keuken? Koop dan hier uw kruiden. De kruiden komen vers van de plantages uit de omgeving en bieden u de rijkdom van de Indiase curries thuis in uw eigen keuken. Er is een grote keuze uit resorts in Thekkady. Geniet bijvoorbeeld in een luxe lodge en geniet in de avond van een barbecue in de tuin. De resorts bieden naast de bootsafari’s ook andere interessante activiteiten aan, zodat u volop kunt genieten van dit groene paradijs.
Dandeli Wildlife Sanctuary
Dandeli Wildlife Sanctuary is een waar vogelparadijs en ligt in Karnataka. Het park beslaat een groot deel van het beboste gebied langs de rivier de Kali in het Uttara Kannada District. Dandeli ligt tegen Anshi National Park aan en samen met dit tijgerreservaat zijn ze de twee grootste parken in Karnataka. Vanaf 1997 is Dandeli ook een tijgerreservaat en heeft het ‘Project Tiger’ er mede voor gezorgd dat er nu geen 13 maar 40 tijgers in dit gebied leven.

Naast de tijger wonen er veel andere dieren. Beren, herten, eekhoorns, olifanten, koningscobra’s, krokodillen en jakhalzen zijn een greep van de dieren die hier hun domein hebben. Toch is dit niet waarom het natuurgebied bekend is. Er leven hier maar liefst meer dan 200 vogelsoorten. De grote neushoornvogel is een van de bijzondere vogels die hier zijn nest heeft. Een echte vogelspotter kan zijn hart hier ophalen met al die bijzondere tropische vogels, zoals de Malabarneushoornvogel en Peregrine valk.

Dandeli Wildlife Sanctuary staat garant voor een avontuurlijk bezoek. Niet alleen per jeepsafari is het park te bezoeken, maar er zijn nog tal van andere mogelijkheden om op avontuur te gaan. Maak bijvoorbeeld een spannende ‘white water rafting’ tour. Voor verschillende niveaus (van beginner tot gevorderd) kunt u de rivier de Kali bevaren. Samen met een ervaren gids trotseert u de vele spannende stroomversnellingen. Vergeet niet te genieten van de prachtige natuur langs de oevers. Een andere optie is om een kajak te huren en zelf de rustigere stukken af te peddelen. De Sahyadri berg ligt midden in het park en is ook te beklimmen. Ook worden er diverse vogelspottours en trektochten georganiseerd. Met een goede en ervaren gids wandelt u door de jungle en heeft u tijd om intens van de prachtige natuur te genieten.
Houd u van luxe, dan is Dandeli niet de beste plek voor u. Er zijn alleen Midrange hotels nabij het park.
Nilgiri Biosphere Reserve
Nilgiri Biosphere Reserve is een International biosfeerreservaat (een door de Unesco aangewezen gebied dat een ecosysteem representeert waarin de ecosystemen en de genetische waarden beschermd worden) in de Western Ghats van Zuid-India. Het is het grootste natuurgebied in het zuiden en is onderverdeeld in verschillende natuurparken. Dit zijn de belangrijkste parken:

Nagarhole National Park, ook wel Rajiv Ghandi National Park genoemd, grenst aan Bandipur National Park. Van oorsprong was het park een jachtreservaat van de koningen van de Wodeyar Dynastie, de voormalige koningen van Mysore. De Wodeyar heersten tot 1950. Na deze periode nam de regering het heft in handen en maakte er een nationaal park van. In 1999 werd het officieel een tijgerreservaat. Het valt nu onder UNESCO als monumentaal werelderfgoed. De naam werd Nagarhole National Park. De naam Nagarhole komt oorspronkelijk uit het Sanskriet. ‘Naga’ betekent slang, ‘Hole’ betekent stromingen. Door de vele regenbuien en de moesson zijn er vele wateren, watervallen en meertjes in het park. Dit verklaart direct de bijzondere naam van het park. Nagarhole National Park ligt aan de voet van de heuvels van de Western Ghats. In combinatie met het vele water zorgt dit voor een bijzondere diversiteit aan flora en fauna. Een bijna moerasachtige vegetatie aan de ene kant met een grote rijkdom aan diverse boomsoorten, zoals de ficus, teak, rosewood, sandelhout aan de andere kant. Ook bamboe groeit hier graag en biedt onderdak aan veel verschillende soorten dieren. Voor veel diersoorten is een beschermingstraject opgezet. Samen met Bandipur National Park biedt Nagarhole een veilige woonplek aan 230 tijgers. Deze worden beschermd via het nationale ‘Project Tiger’. Nagarhole is een goede optie om de tijger in zijn natuurlijke woonomgeving te zien. Heeft u altijd al een luipaard willen zien? Dan is Nagarhole ook de juiste plek om ze te zoeken. Naast de tijger en het luipaard leven hier ook de jakhals en de hyena, een prachtig stel als u deze op de foto weet te krijgen. De olifant heeft ook in dit park zijn stempel gezet. Zij leven door de hele ghats en maken alle parken tot hun eigen domein. Naast diverse zoogdieren zijn er ook talloos veel vogelsoorten. Menig vogelliefhebber kan hier zijn hart ophalen en genieten van al dat vogelschoon. Meer dan 270 vogelsoorten vinden hun weg naar Nagarhole National Park, zoals de ibis, de hornbill, roofvogels als de gier en de valk. Natuurlijk ziet u er ook de kingfisher. Het moerasland is de perfecte locatie voor diverse reptielen zoals krokodillen en slangen. Het dierenleven is niet het enige waarom dit park een fotoparadijs is. Er leven ook nog verschillende etnische stammen in en om het park. De Jenu Karabas, de oorspronkelijke bewoners van het gebied, wonen nog hier, maar zullen langzamerhand verdwijnen. Zij houden vast aan hun mooie rituelen en tradities. Ook de Koraga is een stam die hier zijn roots heeft. Hoewel zij leefden van de jacht en stropen, is dit aan banden gelegd ter bescherming van de dieren. Hierbij vervallen ook een aantal van hun rituelen. Toch proberen ook zij zich staande te houden in een snel veranderende maatschappij. Maak kennis met deze interessante inwoners. Zij weten als geen ander hoe met de dieren om te gaan en hoe je kunt overleven in het natuurgeweld.

Langs de Kabini rivier staan mooie lodges waar u heerlijk kunt toeven na een dag safari’s. Wilt u meer luxe dan is Nagarhole National Park de beste optie voor u. Hier bevinden zich een aantal van de beste resorts. De lodge biedt ook professionele gidsen aan die graag met u meegaan de jungle in. Geniet van uw drankje op uw veranda met zonsondergang en neem de dag nog eens door. Er is geen mooiere dagafsluiting na een spannende ontmoeting met de verrassing van de jungle, het moeilijk te spotten luipaard.

Bandipur National Park: rond 1930 creëerde de Maharadja van Mysore een privé jachtgebied. Hij noemde het Venugopala Wildlife Park. In 1973 besloot de regering dat het onder ‘Project Tiger’ zou vallen en werd het wildpark officieel Bandipur National Park, een tijgerreservaat. Het gebied werd groter en beslaat op dit moment ongeveer 912 km². Bandipur National Park ligt op ongeveer 80 km van Mysore en is onderdeel van de Nilgiri Biosphere Reserve. Bandipur National Park ligt op de grens van het Deccan Plateau en de Western Ghats. Door de verschillen in hoogte is de flora enorm gevarieerd. Een prachtige variatie aan bomen, de mooiste kleurrijke bloemen, en verschillende soorten bamboe zijn slechts een klein deel van wat u gaat zien. Omdat het park onder ‘Project Tiger’ valt, zijn er diverse beschermingsprogramma’s. Er leven namelijk veel beschermde diersoorten. Dat maakt het park divers en heel interessant om te bezoeken. Natuurlijk is de tijger een van de belangrijkste bewoners van het bamboebos. Samen met Nagarhole NP leven er in dit gebied zeker wel 230 tijgers. Deze tijgerpopulatie verplaatst zich over verschillende gebieden over de gehele Western Ghats. Naast de tijger is er nog een koning van de jungle, de olifant. De populatie van de olifanten in Nilgiri Biosphere Reserve is een van de grootste van heel India. Heeft u veel geluk, dan ziet u waarschijnlijk groepen olifanten naar de drinkplaatsen wandelen. Andere dieren die u kunt tegenkomen zijn apen, beren, antilopen, herten en de jakhals. Een grote verscheidenheid aan vogels is voor elke vogelliefhebber een genot. Neem een camera mee met goede lens en probeer de verschillende roofvogels, uilen, kingfisher of prachtige vlinders op de foto te krijgen. Niet genoeg? Zoek dan de reptielen die onder de bomen verstopt liggen. Een python, cobra, kameleon, hagedis, of andere slangen zijn zo maar een greep uit de vele reptielen die hier hun domein hebben.

U kunt Bandipur National Park het makkelijkste zien tijdens een safari. In de ochtend en aan het einde van de middag zijn er diverse gamedrives. In de zomermaanden is het moesson en kan het erg regenen. Het park is gesloten tijdens deze periode. In de omgeving van Bandipur liggen diverse lodges. Hiervandaan kunt u ook makkelijk Nagarhole ontdekken. Naast de safari’s worden hier ook andere leuke activiteiten aangeboden zoals fietsen, vissen en vogelspottours. Genoeg activiteiten om een paar dagen door te brengen. Ga ’s morgens op avontuur, op zoek naar de tijgers en de olifanten. Geniet ’s avonds van een bonfire bij uw lodge onder het genot van een heerlijke BBQ.

Mudumalai National Park: in een prachtig heuvelachtig gebied langs de weg tussen Ooty en Mysore ligt dit Tiger Reserve. Het reservaat ligt precies op de grens van de provincies Tamil Nadu, Karnataka en Kerala. Het is een van de parken van de Nilgiri Biosphere Reserve. ‘Mudumalai’ betekent letterlijk ‘oude heuvelruggen’. Het natuurgebied is ook zo oud als het moment dat de Western Ghats werden gevormd: 65 miljoen jaar geleden. Ondanks dat het bij het Nilgiri Biosphere Reserve behoort en tot werelderfgoed is benoemd, werd het park pas in 2007 een tijgerreservaat. Voor die tijd leefden er nog veel lokale gezinnen in het gebied. Deze mensen moesten allemaal een nieuwe locatie vinden om te wonen en kregen hier een vergoeding voor om opnieuw te beginnen. Een aantal van deze lokale bewoners zijn nog steeds werkzaam in het park. Zij weten alles over het park en werken voornamelijk als gids. Mudumalai bestaat grotendeels uit dik bebost gebied. Bamboe, teak en andere soorten bomen vinden het een prettige omgeving om flink te groeien. Dit zorgt voor een grote diversiteit aan wilde dieren. Op dit moment leven er ongeveer 48 tijgers. Deze tijgers worden zelden gespot in Mudumalai National Park, door de vele verstopplekken in het park. Naast veel boomsoorten is het klimaat ideaal voor vele kruiden. Gember, kurkuma, kaneel, guave, mango en peper zijn een aantal van deze planten die hier graag en goed groeien. Het natte klimaat en de fijne bebossing maken dit tot een uitstekend leefklimaat. De olifanten zijn goed vertegenwoordigd in dit gebied. Zij houden van de bamboe en hebben dit gebied tot hun domein gemaakt. Wanneer u met een goede gids op pad gaat, zal hij u laten zien hoe u de diverse olifantengroepen makkelijk kunt opzoeken. Andere dieren die u kunt tegenkomen tijdens uw spannende safari zijn herten, apen, eekhoorns, slangen zoals python, cobra en de hagedis. Houd uw camera dus gereed, want achter elke boom kan een dier verstopt zitten. Ook vogelliefhebbers kunnen naar Mudumalai. Sterker nog, 8% van alle vogelsoorten in India zijn te vinden in dit park. Een fervente spotter gaat dus op bezoek in Mudumalai. Er worden verschillende vogelspot-tours aangeboden, samen met een professionele gids. Ook worden er veel andere activiteiten georganiseerd. De jeepsafari is een van de belangrijkste. U kunt een bezoek brengen aan een opvangkamp voor olifanten. Hier kunt u de olifanten helpen voeren en ze baden in de rivier. De accommodatie mogelijkheden bij Mudumalai National Park zijn goed. Er zijn geen luxe hotels, maar verschillende eenvoudige en midrange opties. De meeste hotels liggen in het nabij gelegen Masinagudi.

Wayanad Wildlife Sanctuary is onderdeel van de Nilgiri Biosphere Reserve. Het is een wildpark gelegen in het Wayanad district. Het is officieel tot sanctuary benoemd in 1973 en valt onder het beschermde gebied van Nagarhole en Bandipur. Ook is het tot werelderfgoed benoemd van Unesco. Het is een van de grootste parken in de staat Kerala. Het park kan in twee gebieden worden gesplitst, noordelijk en zuidelijk. Oorspronkelijk was het gebied daar tussenin bosrijk, maar tegenwoordig zijn er veel plantages. Het is er zeer vruchtbaar.

De tijger leeft ook in het Wayanad Wildlife Sanctuary en wordt hier beschermd. Echter, dit is niet de beste plek om de tijger te spotten. Er zijn tal van andere mooie dier- en plantensoorten die dit gebied bijzonder maken om te bezoeken.

Wayanad heeft een regenwoud en tropisch klimaat. U kunt hier de meest unieke flora vinden, die u niet snel in een ander gebied in India zult vinden. Maak een spannende wandeling door het regenwoud en houdt de camera in de aanslag. Zoek samen met de gids de mooiste bloemen op en probeer ze allemaal te benoemen.

Er wonen nog veel Adivasi in Wayanad. Adivasi zijn etnische stammen die tot de dag van vandaag in verschillende gebieden van India voorkomen. Zij leven geïsoleerd en hebben nauwe stam- en familiebanden. Zij proberen hun tradities en rituelen in ere te houden. Toch staan ze ook open voor nieuwe ontmoetingen en ze laten u graag zien hoe zij met de natuur omgaan. Als geen ander weten zij hoe ze zich staande moeten houden in die heftige natuur. Ook hebben zij enorme kennis van planten en dieren die hier voorkomen.

Veel Indiërs verblijven graag in dit gebied. Al jaren komen in de vakanties Indiase gezinnen om hier samen spelletjes te doen en te genieten van de natuur en van elkaars gezelschap. Daarom zijn er ook veel gezinsresorts te vinden in de omgeving. De meeste liggen prachtig tussen de groene heuvels. Nog maar recent hebben westerse toeristen dit gebied ontdekt. Daarom zijn er de laatste tijd ook luxere accommodaties gebouwd. De voormalige plantage woningen zijn omgebouwd tot luxe B&B’s en bieden de gasten alle benodigde comfort. Wilt u echt iets bijzonders in deze prachtige groene omgeving? Overnacht dan in een boomhut. Wordt wakker met zonsopgang en zie de zon tussen de bomen opkomen. U voelt zich dan even een met de natuur en snuif de zuivere lucht op in uw longen. Ga daarna op pad met uw gids en leer meer over dit bijzondere natuurgebied. Wayanad Sanctuary is onze geheime tip bij een bezoek aan Kerala.
in, corbett, tijger.jpg
Nawalgarh
Nawalgarh is net als Mandawa een klein stadje midden in het Shekhavati district van Rajasthan. Nawalgarh is kleiner dan Mandawa, maar heeft net zulke prachtige haveli’s. Bovendien heeft het een bijzonder achterland: het platteland van Rajasthan is hier nog authentiek. De Pushkar Fair is weliswaar veel bekender, maar ook in Nawalgarh wordt in het najaar een kamelenjaarmarkt gehouden. Het festival is kleinschaliger dan in Pushkar en daardoor traditioneler en sfeervoller. De deelnemers zijn gastvrij en showen u graag hun mooiste kamelen.
Deze highlight komt voor bij de volgende rondreizen:
Nilgiri Mountain Railway & Toy Train
De Nilgiri Mountain Railway is een prachtige treinroute tussen Coonoor en Ooty, gebouwd in 1908 door de Britten. Het is een 1 meter breed smalspoor, het enige in Zuid-India, vandaar de naam ‘toytrain’. Het is een beroemd treintraject, omdat het door de rotsen in de Nilgiri heuvels gebouwd is. Over het traject reden voornamelijk stoomtreinen al zijn deze tegenwoordig wel vervangen door dieseltreinen. In 2005 kwam de spoorlijn op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Andere spoorlijnen op deze lijst zijn de Darjeeling Himalaya Railway en de Kalka-Shimla Spoorweg.

Het traject van 46 km brengt u langs de mooiste plekjes in Zuid-India. Houd de camera bij de hand want onderweg kunt u genieten van de prachtige groene heuvels en kleine dorpjes. Zwaai naar de kinderen die met u mee rennen en koop een ‘chai’ van de chaiverkoper op de perrons. De rit start in Mettupalayam en eindigt na 4,5 uur in Ooty. Het is ook mogelijk om het traject in omgekeerde volgorde te doen. In Mettupalayam zelf is verder niet veel te doen. Ook kunt u doorrijden naar Coonoor en daar op de trein stappen. Het laatste traject van Coonoor naar Ooty wordt unaniem als het mooiste ervaren. Omdat er veel kaartjes in omloop in het illegale circuit zijn, wordt aangeraden om van tevoren al de tickets te kopen. Zeker tijdens het hoogseizoen zijn de tickets snel uitverkocht. Ook al pakt u niet de hele route mee, probeer in ieder geval een klein stukje op deze bijzondere treinrit mee te pakken. Het is een onvergetelijke rit!
Ooty
De stad Udagamandalam is ook wel bekend als Udhagai en Ooty. Het is een ‘hill station’ in de Nilgiri Mountains, ook wel blauwe bergen genoemd. Het is een prachtig groen gebied dat populair is bij reizigers, vooral door het fijne klimaat en milde temperaturen. Het was van oorsprong een heilig gebied voor de etnische stam Toda. De naam Udagamandalam komt van het Toda-woord ‘othakal-mund’, dat ‘huis in de bergen’ betekent. Udhaka Mandalam betekent ook ‘water verblijf’ in het Sanskriet. In de omgeving van Ooty liggen prachtige groene natuurgebieden tegen de heuvels aan. Veel reizigers komen jaarlijks genieten van deze mooie omgeving. Ooty heeft nog steeds die koloniale sfeer. Ook de stadjes rond Ooty zijn in opkomst, zoals Coimbatoire, Coonoor en Kotagiri.

De meeste reizigers die naar Ooty komen, komen voor een bezienswaardigheid die wereldberoemd is, namelijk de Nilgiri Mountain Railway ofwel de ‘toytrain’ (zie aparte highlight). Maar Ooty biedt ook vele andere activiteiten. Wanneer u geen theeplantage in Munnar bezoekt, is het mogelijk om in Ooty een plantage te bezoeken. Ook worden er diverse wandel- en fietstochten door de heuvelachtige omgeving aangeboden. Voor wie echt iets avontuurlijks zoekt, gaat te paard het gebied in. Ooty staat bekend om de chocolade. Er zijn veel winkeltjes in de hoofdstraat die allerlei soorten zelfgemaakte chocolade verkopen. Neem dus een doosje mee voor als u met de trein gaat. Lekker voor onderweg!

Omdat het gebied vanwege de hoogte en de mildere temperaturen populair was bij de Britten in de koloniale tijd, zijn er nog mooie koloniale gebouwen die tegenwoordig als hotel dienen. U kunt zich even wanen als een koloniale Brit te midden van de theeplantages en groene heuvels. De karakteristieke kamers zijn prachtig ingericht met authentieke meubels. In de restaurants van een aantal hotels kunt u genieten van de heerlijke lokale thee. Proef hoe verse thee smaakt en daarbij hoort natuurlijk ook een chocolaatje.
in, ooty, dorp.jpg
Orchha
Iedereen die Orchha bezoekt is onder de indruk. Het is er heerlijk relaxt, want er wonen nog geen 10.000 mensen. U maakt daarom makkelijk contact met de plaatselijke bevolking en u maakt kennis met het alledaagse leven van de inwoners van Orchha. Eens was dit slaperige stadje de hoofdstad van de Bundalas, 250 jaar lang een machtig Rajput koninkrijk (van 1531 tot 1783). De ‘Gouden Eeuw’ van Orchha lag in de eerste helft van de 17e eeuw.

Er valt nog veel te bewonderen van de paleizen en tempels uit die Mogol periode, zoals het indrukwekkende Jahangir Mahal paleis, of de Raj Mahal met z'n geweldige muurschilderingen. Wilt u die zien, dan moet u op zoek naar de beheerder om de kamers voor u te openen. Ook het Dinman Hardaul paleis is de moeite waard en heeft een bijzondere legende. De zoon van de machthebber Bir Sing Deo pleegde zelfmoord om zijn onschuld aan te tonen, nadat hij ervan beschuldigd was een verhouding te hebben met de echtgenote van z'n broer. Dat martelaarschap leverde hem de status van lokale godheid op.

Veel tempels zijn ook nu nog in gebruik. Ze worden regelmatig bezocht door duizenden pelgrims die er speciaal voor naar Orchha reizen. De Betwa rivier stroomt langs Orchha, en op de oevers staan veel ‘chhatis’; monumenten gebouwd ter nagedachtenis van de heersers van Orchha. Alle bezienswaardigheden kunt u te voet bezoeken, al slenterend, genietend van de ontspannen sfeer van dit Indiase pareltje.
in, orchha, royal cenotaphs.jpg
Pondicherry
Pondicherry, ook wel Puducherry, is de hoofdstad van het gelijknamige Indiase unieterritorium Puducherry. Het woord Puducherry betekent letterlijk in het Tamil ‘nieuw dorp’. Tijdens de koloniale tijden is de naam veranderd in Pondicherry (Engels) en Pondichéry (Frans). Net als een aantal andere steden die een naamsverandering kregen in 2006, werd ook deze naam weer terug veranderd in het oorspronkelijke Puducherry. Vanaf 1673 kwam Puducherry in handen van de Fransen, die er zaten voor de Franse Oost-Indische Compagnie. Tot aan 1954 was het de hoofdstad van Frans-Indië.
Deze highlight komt voor bij de volgende rondreizen:
De Franse wijk
De Franse sfeer is er tot de dag van vandaag nog steeds goed merkbaar. De straten zijn aangelegd volgens het rasterpatroon met rechte hoeken. De lange lanen, de rechte boulevard en de koloniale gebouwen bevestigen de Franse invloed. De belangrijkste boulevard is de 3 km lange Goubert Salai, die evenwijdig loopt aan de Golf van Bengalen. Hier ligt ook de Franse wijk, waar de Franse invloeden het meest zichtbaar zijn. Hier woonden de Fransen. De wijk wordt afgescheiden door een inmiddels gedempte gracht. Die gracht vormt de grens met Tamil Town waar de lokale bevolking woonde. Een deel van de lokale bevolking spreekt nog steeds een mondje Frans, vandaar dat het geheel mediterraans aanvoelt in Puduchery. In plaats van een tempel, bezoekt u de Église de Notre Dame des Anges. Deze neogotische kerk stamt uit de 18e eeuw. Bekijk de bijzondere glas-in-loodramen, die alle gebeurtenissen van het leven van Christus weergeven. De kerk staat bekend om deze prachtige decoratieve ramen. Buiten ligt de begraafplaats met een paar mooie graftombes met marmeren ornamenten.

Het Pondicherry museum is een interessant museum met een uitstekende collectie uit de Franse koloniale tijd. Het is gevestigd in een schitterend gebouw, met prachtig ingerichte zalen en geheel in Franse stijl gemeubileerd. Topstuk is bijvoorbeeld het bed van de gouverneur Dupleix en een pousse-pousse, de voorloper van de riksja. Wanneer u het museum gaat bezoeken, ga dan ook even de bibliotheek in. De Romain Roland Library is opgericht in 1872 en bezit ongeveer 300.000 boeken, waaronder zeldzame edities van Franse en Engelse boeken. Vandaag de dag rijdt er nog steeds een bibliotheek bus rond met 8000 boeken en brengt deze naar de omliggende dorpen. Een moment van rust vindt u in de Botanische tuin. Die ligt aan de westkant van Tamil Town. De tuin is ingedeeld in Franse stijl, met de Franse geometrische stijl, rechte grindpaden en prachtige bloemperken.
Sri Aurobindo Ashram
Pondicherry is beroemd geworden door de befaamde Sri Aurobindo Ashram. Veel bezoekers gaan daarom naar Pondicherry. De ashram zit in een prachtig gebouw met mooie binnenplaatsen. Het is een vredig oord waar veel volgelingen de weg van Sri Aurobindo en Mère aanhangen, door het volgen van de meditatielessen en yoga. De commune bestaat uit zo'n 800 mensen uit 30 verschillende landen. De Ashram wil laten zien dat je vreedzaam samen kunt leven, ongeacht achtergrond, nationaliteit, ras of geslacht. Je kunt hier ook prachtig handgemaakt papier en keramiek kopen.
Auroville
La Mère, Mirra Alfassa, was een leerlinge van Sri Aurobindo en gaf architect Roger Anger in 1968 de opdracht tot de bouw van Auroville. Auroville is de Stad van de Dageraad, een futuristisch ogende gemeenschap op ongeveer 10 km van Pondicherry. Gecentreerd om een immens grote gouden koepel (deze dient als meditatiecentrum), de Matrimandir, wonen circa 2500 mensen uit 50 nationaliteiten in harmonie samen, zonder geld, zonder religie en zonder politiek. Een interessant experiment. De stad wil zelfvoorzienend zijn en is gericht op een betere mens. Er wonen ongeveer honderd Nederlanders.
Bezoekers van Auroville moeten geen Ashram verwachten en ook geen typische toeristische attractie. Dit is omdat Auroville in de eerste plaats heel verschillend is van de Sri Aurobindo Ashram, waar mensen hun leven aan de integrale yoga wijden, terwijl de inwoners van Auroville zich richten op een experiment in menselijke eenheid. Daarnaast is Auroville, ondanks het gegeven dat de stad een rol speelt in veel reisliteratuur, geen toeristenbestemming en besteedt het dus niet zoveel tijd en inspanning aan het verwelkomen en onderhouden van toeristen vergeleken met plaatsen die dit oogmerk wel hebben. Het is mogelijk om een bezoek te brengen aan Auroville van 1 dag of meerdere dagen.
Ook interessant is een Bharatanatyam, een speciale uitvoering georganiseerd door de Auroville Cultural Exchange die regelmatig uitgevoerd wordt in de lokale tempels of hotels in Pondicherry.

in, pondicherry, riksja.jpg
Pushkar
Pushkar is de stad van 400 tempels. Veel pelgrims komen hierheen om een van de tempels te bezoeken die zich om een van de vele meren bevinden. Pushkar ontleent haar naam ook aan deze meren; Pushpa (bloem) en kar (hand) naar een legende die vertelt dat de meren voortkwamen uit bloemblaadjes die uit de goddelijke handen van Brahma de Schepper vielen. Het leven speelt zich af rond de ghats en de tempels die niet alleen pelgrims trekken maar ook veel reizigers.

Eén keer per jaar staat het leven van de inwoners van Pushkar geheel op zijn kop, want dan is het tijd voor de Pushkar Fair. Van heinde en verre komen er handelaren met hun vee naar Pushkar. Zij komen om hun mooiste vee te verhandelen, vooral kamelen en dromedarissen. Rond Pushkar worden er luxe tentenkampen opgezet voor reizigers uit de hele wereld om dit spektakel van dichtbij mee te maken. Hotels zitten al maanden van tevoren vol, dus het beste is om in deze periode in een van de mooi ingerichte tenten te overnachten. Met een ossenkar wordt u naar het festivalterrein gebracht. Alles op het festival staat in het teken van de kameel en dromedaris. U ziet kleurrijk versierde dieren waarop u een ritje kunt maken, er worden kamelenraces gehouden en heel bizar: u bewondert kunstig geschoren kamelen met complete kunstwerken op hun lijf. Natuurlijk zijn er overal eetstalletjes, zelfs een rondje in een reuzenrad is een optie. De Pushkar Fair is een walhalla voor fotografieliefhebbers. Dit festival duurt tien dagen en is een bijzondere ervaring die u niet zou willen missen als u naar India reist. De Pushkar Fair vindt plaats in 2024 van 9 tot 16 november en in 2025 van 30 oktober tot 5 november. Ons belangrijkste advies: boek zo vroeg mogelijk.
in, pushkar, city and the sacred lake..jpg
Rajasthan
Een van de mooiste regio’s van India is Rajasthan. Hier waant u zich in de wereld van 1001 nacht. Rajasthan bezit de mooiste paleizen en forten en heeft de kleurrijkste festivals en bazaars. Overnacht in een van deze paleizen in de kamer van de maharadja, bezoek de forten die gebouwd werden om de koninkrijken te beschermen en reis door de woestijn. Leef als een maharadja of proef het plattelandsleven van de Rajasthani. De belangrijkste steden in Rajasthan zijn Jaipur, Udaipur, Pushkar, Jodhpur, Jaisalmer en Bikaner.
in, jodhpur, blauwe stad en mehrangarh fort.jpg
Stranden van India
India wordt nauwelijks overwogen als strandbestemming. En dat is jammer, want India heeft prachtige stranden. Van drukke hippie strandjes met vele restaurantjes en barretjes tot idyllische witte stranden waar u het rijk alleen heeft. India is een unieke strandbestemming. Er zijn verschillende badplaatsen die voor elk wat wils te bieden hebben. Zeker na een drukke en interessante rondreis is het heerlijk om bij te komen aan een mooi strand. Afhankelijk van de tijd van het jaar zijn er heel veel mooie plekjes te vinden. Goa is natuurlijk het bekendst; deze strandplaats was in de jaren 60 van de vorige eeuw al populair als hippie oord en heeft de meeste faciliteiten. Er zijn veel hotels van eenvoudig tot luxe en biedt leuke eet- en drinkgelegenheden. De zuidelijke oostkust biedt goede stranden in de zomerperiode, omdat de moesson dan minder heftig is. De zuidelijke westkust biedt de mooiste stranden, wit en paradijselijk. Kies zelf uw favoriete plek en sluit uw reis in stijl af.
Goa (westkust)
Dit kleine staatje aan de Konkan Coast ligt aan de westkust van India. Goa beslaat 3702 km² en is opgedeeld in twee districten, Noord- en Zuid-Goa. Goa was eeuwenlang een kolonie van Portugal en de hoofdstad van het Portugese koloniale imperium in het Verre Oosten. De invloed van de Portugezen is nog steeds goed merkbaar door de verschillende Portugese koloniale gebouwen en kerkjes die er zijn. Een groot deel van de bevolking is katholiek en een kleine minderheid spreekt nog Portugees. Portugese invloeden zie je ook terug in de gerechten, de kleding en de muziek. Er worden vele talen gesproken in Goa; Konkani (de oorspronkelijke taal van Goa), Marathi, Hindi, Engels en Portugees. Vandaar dat Europeanen hier graag komen en zich hier thuis voelen door de mix aan mediterrane invloeden. Met zijn idyllische stranden, kokosnootplantages en dorpen met witte kerkjes en statige landhuizen is Goa vandaag de dag een van de populairste vakantiebestemmingen van India. De stranden zijn dan zeker niet de enige attractie in dit gebied. De mooie hindoetempels in Ponda of de schitterende kathedralen in Oud-Goa zijn absoluut een bezoekje waard.

De hoofdstad van Goa is Pangim, aan de monding van de rivier de Mandovi. Het doet denken aan een mediterraan provinciestadje. Voor de komst van de Portugezen, tijdens de Adil Shahisultans tijd, was Panaji (de oorspronkelijke naam) een haven. De Portugezen namen de stad over in 1510 en maakten er een militaire los- en stapelplaats van. Pas in 1843 werd Panaji de hoofdstad van de Portugese gebieden in India. Er hangt een ontspannen en vriendelijke sfeer. Vooral in Oud-Goa zijn deze Portugees koloniale invloeden goed merkbaar en voelbaar. Wandelen door Oud-Goa, dat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een genot. Het is een schitterend geheel van kathedralen, kerken en kloosters. De cultuurliefhebber wordt hier blij van, maar het is er ook heel sfeervol.

De stranden van Goa strekken zich uit over een lengte van 106 km, dus keus genoeg. Het gebied loopt van Querim in het noorden tot aan Mobor in het zuiden en is verdeeld in Noord- en Zuid-Goa. De strandjes hebben elk hun eigen identiteit en karakter. In het algemeen zijn de stranden in het zuiden rustiger. Deze zijn recenter ontwikkeld. Hier bevinden zich de mooie luxe hotels die wat meer afgelegen zijn. In het noorden zijn de stranden drukker en de badplaatsen groter. Hier vindt u gezellige strandtentjes , waar u lekkere drankjes en verse visgerechten kunt kopen. In de badplaatsen worden leuke rommelmarkten georganiseerd, waar allerlei souvenirs gekocht kunnen worden, zoals in Anjuna. Er hangt een relaxte sfeer, die sinds de jaren 60 al door de hippies als aangenaam werd ervaren. Een bijzondere ervaring is dolfijn spotten, waarbij u met een boot de zee op gaat op zoek naar de dolfijnen.

Goa is een unieke strandbestemming die alles te bieden heeft. De beste periode om Goa te bezoeken is vanaf oktober tot april. In de zomermaanden zijn veel hotels dicht in verband met de moesson.
Mararikulam of Marari (westkust)
Mararikulam is een klein vissersdorpje aan de westkust dichtbij Cochin. De naam komt van Marari (Lord Shiva), de belangrijkste stad van de regio Allapuzha (voorheen Alleppey genoemd). De beroemde tempel Mararikulam Mahadevar die Lord Shiva eert, is hier te bezoeken.
Het is een prachtig dorpje, gelegen in een vruchtbaar groen landschap. Overal staan mooie palmbomen en de plantages reiken tot ver landinwaarts. Het strand is prachtig met wit zand en de zee heeft blauw helder water. Er zijn weinig faciliteiten in het centrum van het dorp, dus voor uw maaltijden bent u voornamelijk op uw hotel aangewezen. Geniet van de Indiase smaken terwijl u lekker luiert aan het strand. Dit is de perfecte plek om helemaal tot rust te komen. Geen drukte, geen hectiek. Dit is het paradijs; het paradijs van India. In de zomermaanden sluiten veel resorts hun deuren door de hevige regenval tijdens de moesson.
Wat is de beste reistijd voor Mararikulam? Medio oktober t/m februari is top, met heerlijke temperaturen overdag en ‘s nachts. Er valt nauwelijks regen en de zon schijnt regelmatig. Vanaf medio maart t/m eind juni wordt het zeer warm met overdag temperaturen boven de 40C, het regent nauwelijks en de zon schijnt volop. Juli t/m medio september is warm en vochtig; toch schijnt de zon regelmatig, ook al valt er bijna elke dag in juli en augustus regen.
Varkala (westkust)
Varkala, een andere mooie badplaats ligt 58 km ten noorden van Kovalam. Dit kleine vissersdorpje is op weg om Kovalam te evenaren. Varkala ligt in een mooie baai op een klif, en om op het mooie strand te komen, moet u de uit rotsen gehouwen trappen afdalen.
De beste periode om hier te verblijven is vanaf oktober t/m juni. In de zomermaanden heerst er een hevige moesson en zijn veel hotels en restaurants gesloten. Tevens is er een interessant festival, Onam, dat bezocht kan worden. Onam is een eerbetoon aan Mahabali, waar de boatrace een belangrijk onderdeel van is.
Kovalam (westkust)
Kovalam ligt aan de uiterste punt van de westkust van Zuid-India aan de Arabische Zee. De grote stad Trivandrum ligt op circa 16 km, en heeft een luchthaven. Kovalam was ooit een klein vissersdorpje met smalle straatjes, huizen met rieten daken, en grote binnenplaatsen waar de vis lag te drogen. De hippies en de backpackers ontdekten het dorpje en genoten van de prachtige stranden en het heldere ondiepe water. Na de hippies, die overal ter wereld als eersten op de mooiste plekjes neerstreken, volgden anderen. Er werden luxere hotels gebouwd en de rijken kwamen zelfs met hun privé vliegtuigen. Ook in het centrum van Kovalam veranderde veel. Van eenvoudige barretjes naar luxe restaurants en mooie ayurveda centra. Inmiddels is Kovalam een mooie grote badplaats en een heel populaire strandbestemming. In het centrum hangt nog steeds de sfeer van het oude vissersdorpje. Kovalam ligt in een grote baai, tussen twee rotspartijen in. Er zijn vier stranden die op loopafstand van elkaar liggen. Allemaal hebben ze mooie hotels en genoeg faciliteiten om van het strand te genieten. De stranden in het noorden zijn rustiger dan in het zuiden. Kovalam is ideaal om leuke activiteiten te ondernemen zoals kanovaren, catamarantrips en natuurlijk gewoon heerlijk zonnen op het strand. Kovalam is het centrum van de ayurveda. Er zijn resorts die totaalpakketten aanbieden. U verblijft dan langer en krijgt een persoonlijk dieet en massage pakket voor de gehele periode. Het is ook mogelijk om een heerlijke massage los te boeken. Na een verblijf in Kovalam keert u herboren huiswaarts.

Wat is de beste reistijd voor Kovalam? Qua temperatuur zit u hier het hele jaar goed. Het wordt overdag circa 30 C. De natste maanden zijn juni, oktober en november. De zon schijnt ook dan regelmatig, maar het kan ook uren plenzen. De droogste maanden zijn januari en februari.
Mahabalipuram (oostkust)
Aan de oostkust van India in Tamil Nadu ligt Mahabalipuram. Mamallapuram, de oorspronkelijke naam van Mahabalipuram, is in de 7e eeuw gebouwd door de Pallavavorst Narasimha Varman I, ook wel bekend als Mamalla, de Grote Worstelaar.

Aan de kust ligt de indrukwekkende kusttempel, tegenwoordig op de lijst van UNESCO, een van de meest gefotografeerde bouwwerken van India. De tempel is volledig uit één stuk graniet gehakt en is gewijd aan Shiva. Op loopafstand van de kusttempel vindt u Arjuna's Penance, een groot bas-reliëf dat de legende van de afdaling van de Ganges uit de hemel naar de aarde vertelt.
Mahabalipuram staat verder bekend om Panch Rathas; een 7e-eeuwse complex van tempels, die bestaan uit één brok graniet. Panch staat voor vijf en Rathas zijn de triomfwagens van de goden. De tempels zijn genoemd naar de vijf Pandavabroers en zijn pas 200 jaar geleden opgegraven. De tempels zijn gebouwd om de stijlen en technieken van de houtbouw naar steen te vertalen. Het is een bijzonder stukje architectuur en een lust voor de lens van de camera. Beeldhouwen is een van de lokale ambachten van de stad, u vindt er talloze werkplaatsen.
Omdat Mahabalipuram op slechts 58 km van Chennai (voorheen Madras genoemd) ligt, is het een heerlijke start van een rondreis. De luchthaven van Chennai is ongeveer een uurtje tijden. De havenstad met een mooie kustlijn, zandstranden en vele restaurantjes aan zee is een prettige plek om de drukte van Chennai te ontvluchten. Ook voor niet-strandliefhebbers is het een prima bestemming. De verschillende tempels zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken. De stranden zijn niet de mooiste van India, maar de moesson is hier in de zomer het minst heftig. Vandaar dat ook in de zomer Mahabalipuram een prima bestemming is om een paar dagen strand in te calculeren.

Maar wat is de beste reistijd? Vanaf januari t/m mei valt er nauwelijks regen maar vanaf maart stijgen de temperaturen naar ver in de dertig overdag. Van juni t/m december valt er zo nu en dan regen, maar de piek is oktober en november als er veel regen valt. Het voordeel is dan weer dat vanaf oktober de temperaturen weer dalen naar eind twintig overdag. Let op, dat door de hoge golven het bijna het hele jaar wordt afgeraden om te zwemmen in zee.
in, goa, strand (3).jpg
Taj Mahal
Zeg je India, denk je Taj Mahal! De Taj Mahal is een van de zeven klassieke wereldwonderen en wereldwijd bekend. Het is een prachtig bouwwerk waar elke dag weer duizenden mensen graag een ‘selfie’ voor willen maken. De Taj Mahal is gebouwd in 1643 in opdracht van Mogolkeizer Shah Jahan. De bouw duurde ongeveer 12 jaar en kostte bijna 41 miljoen rupee en 500 kg goud. De keizer liet het bouwen ter nagedachtenis van zijn zeer geliefde vrouw, Mumtaz Mahal. Zij overleed in 1631. Met het gebouw dat perfecte verhoudingen heeft en prachtige rondingen, gaf de keizer uiting aan zijn oneindige liefde voor haar. Het gebouw bestaat volledig uit marmer, zowel van binnen als van buiten. Binnen in de koepel bevindt zich de grafkamer waar de cenotaaf (grafteken) van Mumtaz staat. Deze staat op een verhoging naast die van Shah Jahan zelf. De graven zelf zijn gesloten voor publiek.

Om het mausoleum staan vier minaretten (chhatri) die in perfecte symmetrie om de koepel zijn gebouwd. Om de Taj Mahal heen ligt een prachtige tuin die pure rust uitstraalt. U kunt hier heerlijk wandelen en natuurlijk de mooiste foto’s maken met de vijver als spiegel. Het beste is om in de ochtend de Taj Mahal te bezoeken, het liefst met zonsopgang. Dan is de oranje gloed over het marmer van de Taj Mahal enorm fotogeniek. Bovendien is het minder druk dan in de middag. In de middag komen er veel lokale bezoekers langs. Voor de Indiër is het namelijk ook een bijzondere bezienswaardigheid en mensen komen van heinde en ver om de Taj Mahal te aanschouwen. Vraag uw chauffeur om aan het einde van de middag naar de andere kant van de Yemuna rivier te rijden naar de tuinen van Mehtab Bagh. Vanaf de oever kunt u prachtige foto’s maken van de Taj Mahal.
in, agra, red fort.jpg
Udaipur
Wie ‘Octopussy’ gezien heeft, herkent het gelijk. Udaipur heeft als decor gediend voor deze James Bond film uit 1983. Met haar prachtige witte paleizen, torens en meren is Udaipur een heuse sprookjesstad. Niet zo gek dat Albert Broccoli voor deze locatie koos voor zijn film. De stad is in 1559 door Maharana Udai Singh gesticht en heeft als hoofdstad van Mewar gediend. De vorsten van Mewar, die behoorden tot de Rajputclan, waren trots op hun stad en bouwden er de mooiste gebouwen en ghats langs de meren.

De stad staat vooral bekend als een romantische stad, het Venetië van Rajasthan, gelegen in een vallei op 600 meter boven de zeespiegel. De stad wordt omringd door drie meren, het Pichola meer, het Fateh Sagar meer en het Swaroop Sagar meer. Deze voorzien de stad van water. Een bezoek aan het City Palace is beslist een van de hoogtepunten van uw verblijf in Udaipur. Dit enorme complex van gebouwen, waaraan verschillende maharana’s hebben bijgedragen, is het grootste en mooiste van Rajasthan. U kunt hier uren ronddwalen door een labyrint van zalen en binnenplaatsen, die met elkaar verbonden zijn door nauwe gangen en trappen. De toegang tot het City Palace wordt gevormd door een aantal poorten. Vanaf de bovenste verdiepingen heeft u een goed uitzicht over het Pichola meer en de stad.

Middenin het Pichola meer liggen twee eilanden met paleizen: het Jag Niwas en het Jag Mandir. Het Jag Niwas paleis is omgebouwd tot het luxe Lake Palace Hotel. Het iconische beeld van dit paleis midden in het meer komt u tegen in veel brochures over India. Het paleis Jag Mandir op het eiland in het zuiden van het meer, is aangelegd rond een grote tuin bewaakt door stenen olifanten. Het hoofdgebouw hier is het Gol Mahal, met verfijnd stenen mozaïekwerk in het dakgewelf, waarin een kleine expositie over de geschiedenis van het eiland te zien is.

De oude stad bestaat uit kleine kronkelige straatjes, mooie haveli’s (versierde koopmanshuizen), bijzondere Rajputpaleizen, bazaars en tempels. In het achterland van Udaipur zijn leuke dorpen waar de Rajputs zich hebben gevestigd. Ook hier zijn mooie tempels te vinden en kunt u overnachten op bijzondere plekken.
in, udaipur, lake pichola with city palace view.jpg
Varanasi
Na Agra is Varanasi misschien wel de meest bekende stad van India. Niet zozeer van naam, maar dan zeker wel van het beeld van de in de heilige rivier de Ganges badende pelgrims die tot de zon bidden, of van de openbare crematies die er continu plaatsvinden.
Varanasi, ook wel ‘Benares’ genoemd, ligt aan de westoever van de Ganges en is voor hindoes de heiligste stad van India. Dit is de stad van Shiva en de belangrijkste van de twaalf plaatsen waar de god zich schuilhield voor hij de hemel inschoot in een brandende zuil van licht. Elk jaar komen er daarom talloze pelgrims om hier tot Shiva te bidden en als het kan om er hun laatste adem uit te blazen. Sterven in Varanasi is voor hindoes een reden tot blijdschap, want dit zou onmiddellijke verlossing, moksha (bevrijding van de dood en wedergeboorte), brengen.

In Varanasi aan de rivier de Ganges zijn 88 ghats. Een ghat is een serie treden die vanaf de hoge oever toegang geeft tot het water van de rivier. De meeste ghats zijn om te baden en voor puja ceremonies. Er zijn er slechts twee exclusief voor crematies, waar Manikarnika ghat er één van is. Dit is de plek waar de overledenen worden gecremeerd. De crematie-rituelen zijn van dichtbij te zien, maar de meeste reizigers vinden dat te confronterend en kiezen ervoor om ze vanaf het water te bekijken. Daarom gaan er vanaf zonsopgang vele bootjes met toeristen het water op om dit schouwspel te zien.

Een bezoek aan Varanasi laat niemand onberoerd. Voel het verdriet, de blijdschap en de spiritualiteit die in deze stad hangt en leef mee met de mensen. U kunt zelf ook een bloemenoffer brengen aan de rivier, of in de avond een Aarti ceremonie bijwonen. Zo toont u net als de Indiërs uw respect voor de ‘heilige’ Ganges.
in, varanasi, a view of holy ghats.jpg
Blijf op de hoogte van aanbiedingen en acties

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Informatie over HelloBeautifulWorld

HelloBeautifulWorld is jong, ambitieus en dynamisch. Ook al zijn we jong, we hebben tientallen jaren reiservaring. Zowel professioneel als privé. Professionele ervaring in leidende posities o.a. bij grote (inter)nationale reisbedrijven. Onze privé reiservaring beslaat enkele decennia, en gaat over alle continenten. We weten wat er in de wereld te koop is. We weten waar u wilt zijn. En weet u het zelf nog niet, dan hebben wij het voor u bedacht. Liefde voor reizen is wat ons drijft. Reizen verrijkt je leven. HelloBeautifulWorld ziet reizen als de vervulling van een primaire levensbehoefte; pure nieuwsgierigheid naar wat er achter de horizon verborgen ligt. We zetten onze reiservaring in, en onze liefde voor reizen, om voor u de meest optimale rondreis samen te stellen. Rondreizen die u in staat stellen zorgeloos te genieten van wat achter de horizon verborgen ligt. Rondreizen die u desgewenst kunt 'tunen' op uw persoonlijke wensen. Betrouwbaar: we zijn aangesloten bij de branche organisatie ANVR. We zijn lid van de SGR, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en van het Calamiteitenfonds.
Kunnen wij u helpen?