Nepal Highlights en Everest trekking 13 dagen

vanaf 2742
Vanafprijs in euro is per persoon o.b.v. 2 personen in een 2-persoonskamer in ‘Midrange’ hotels. Inclusief intercontinentale retourvlucht. De prijzen van vluchten veranderen voortdurend. Vanafprijs is niet gescand op actualiteit of beschikbaarheid van de intercontinentale retourvlucht. Klik op de tab ‘onze hotels', voor de voorbeeld hotels. Exclusief boekingskosten 35 per boeking, calamiteitenfonds 2,50 per boeking en SGR bijdrage 5 per persoon.
Route op kaart
Kies de reis van uw keuze. Elke reis kunt u desgewenst zelf aanpassen tot uw ideale reis.
Klik op de hotelcategorie van uw voorkeur. Alle prijzen, ook uw aanpassingen zijn daarop gebaseerd. Wijzigt u de categorie, dan moet u uw aanpassingen opnieuw toevoegen.
TEST
Deze gegevens bepalen de prijs die we u tonen bij het zoeken en boeken. We onthouden deze gegevens om ook bij een volgend website bezoek direct de juiste prijzen te kunnen tonen.
Vul hier de juiste gegevens van uw reisgezelschap in. Leeftijden die gelden op het moment van reizen. Mogelijke kortingen verwerken we o.b.v. deze gegevens.
Kathmandu, Bodnath tempel
Kathmandu, Bodnath tempel
Kathmandu, Bodnath tempel
Bhaktapur
Kathmandu, Bodnath tempel
Koningsstad Bhaktapur
Kathmandu, Bodnath tempel
Trekking Everest gebied
Kathmandu, Bodnath tempel
Trekking Everest gebied

Kies de hotels in Nepal die bij u passen

Het kiezen van de juiste hotels voor uw Nepal rondreis is altijd spannend. De juiste hotelkeuze draagt immers ook in belangrijke mate bij aan uw reisbeleving, ongeacht het beschikbare budget. Gelukkig richt Nepal zich allang niet meer alleen op de budgetreiziger. Ook in Nepal kunt u voor elke rondreis van HelloBeautifulWorld kiezen uit 3 hotel categorieën. Zelfs op onze trekkings in het Annapurna en Everest gebeid. We hebben alle hotels en lodges persoonlijk gekozen. Klik op ‘bekijk hotels’ en u ziet alle door ons geselecteerde hotels en lodges in Nepal, per categorie in de handige hotel vergelijker.

Hotel vergelijker Nepal

Per plaats in Nepal, op alfabetische volgorde, kunt u al onze hotels in Nepal vergelijken. Per categorie staan ze per plaats naast elkaar. Soms zijn er per plaats meerdere hotels. In een enkel geval gebruiken we in een plaats hetzelfde hotel in verschillende categorieën. Mocht een hotel bij boeking niet beschikbaar zijn, dan boeken we voor u een vergelijkbaar hotel. Dit doen we altijd in overleg met u.

In Langtang

Belangrijk

lees meerlees minder

Grensdocumenten

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben een paspoort nodig dat na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is. U heeft ook een visum nodig. Er zijn verschillende manieren om dit visum te verkrijgen:

1. U vraagt zelf het visum aan bij het consulaat van Nepal in Amsterdam of bij de ambassade in Brussel. Uw visum komt meteen in uw paspoort te staan. Het toeristenvisum is 15, 30 of 90 dagen geldig. Om het visum aan te vragen, vult u een visumformulier in en gaat u zelf naar het consulaat of ambassade toe. Na ongeveer 4 dagen kunt u uw paspoort met visum weer ophalen. Woont u niet in de omgeving van Den Haag of Brussel, dan kunt u de stukken aangetekend verzenden. Check voor de exacte procedure de website van het consulaat of de ambassade:
Nepal consulaat in Den Haag: https://nepal.nl/consulaat/
Nepal ambassade in Brussel: www.nepalembassybrussels.be

2. Visa-pre-arrival. U kunt het visum van Nepal op de luchthaven van Kathmandu verkrijgen. U vult thuis eerst een digitaal aanvraagformulier in op http://www.nepalimmigration.gov.np/
Kies voor Visa Pre-arrival. Dit formulier is echter maar 15 dagen ‘houdbaar’, dus u kunt het pas invullen vanaf 15 dagen voor aankomst in Nepal. Let op dat u een pasfoto en kopie paspoort moet uploaden, dus zorg dat u deze heeft klaar staan.
Hoe vult u het digitale formulier in?
-Vul uw persoonlijke gegevens in.
-Twee keer wordt er om een adres in Nepal gevraagd. U kunt hier het hotel in Kathmandu invullen. De adressen als volgt invullen:
'Ward' = 2-cijferig nummer (voor Kathmandu centrum 02)
'Municipality' en 'District' = allebei Kathmandu.
-Let op: De letter ‘O’ komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’.
-Onderaan geeft u de plek aan waar u in Nepal arriveert. Dit zal meestal 'TIA' zijn, het vliegveld van Kathmandu (Tribhuvan International Airport).
-Na controle van alle gegevens op ‘Submit’ klikken.

U ontvangt vervolgens een bewijs dat u online het visum heeft ingevuld. U neemt dit bewijs mee, samen met uw paspoort, én (als u eerder in Nepal bent geweest) een kopie van uw laatst afgegeven Nepalese visum. Op het vliegveld aangekomen, gaat u eerst in de rij staan om het visum te betalen. Het visum voor 15/30/90 dagen kost respectievelijk US Dollars 30/50/125 (in euro’s betalen kan ook). Let op: het visum kan alleen contant worden betaald. Met het bonnetje gaat u in de rij voor de ‘Immigrations’ staan. Hier krijgt u het visum in uw paspoort.

Lukt het thuis niet om digitaal een aanvraagformulier in te vullen, dan kunt u dit ook op de luchthaven van Kathmandu doen. Bij aankomst op de luchthaven loopt u naar de douane. Daar staan een aantal computers waar u eerst een aanvraagformulier digitaal invult. Zodra u het formulier digitaal heeft ingevuld, krijgt u een uitdraai, en loopt u naar de balie om uw visum te betalen. Het visum voor 15/30/90 dagen kost respectievelijk US Dollars 30/50/125 (in euro’s betalen kan ook). Let op: het visum kan alleen contant worden betaald. Met het bonnetje van de betaling en 2 pasfoto’s krijgt u bij de douane de stempel in uw paspoort. Let op: er staan vaak lange wachttijden voor de computers en er zijn ook regelmatig computerstoringen. Daarom raden wij ten zeerste aan om dit thuis al te doen.

Wij adviseren u uiteraard graag over het verkrijgen van het visum, maar willen u erop wijzen dat u altijd zelf verantwoordelijk bent voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Heeft u geen Nederlands of Belgisch paspoort, dan adviseren we u om contact op te nemen met het consulaat of de ambassade.

Consulaat-Generaal van Nepal:
Herengracht 562
1017 CH Amsterdam, Nederland
Tel: +31 (020) 624 15 30
E-mail: consulgeneral@nepal.nl
Website: www.nepal.nl

Ambassade van Nepal:
Brugmannlaan 210
1050 Elsene, België
Tel: +32 23 462658

Nederlandse Ambassade in Nepal:
Jawalakhel (schuin tegenover Central Zoo),
Lalitpur, Patan
Kathmandu, Nepal
P.O Box 1966
Tel: (00977) (0)1 5523444

Geld

De lokale munteenheid van Nepal is de Nepalese Rupee (NPR). De munteenheid is onderverdeeld in munten en biljetten. De munten worden steeds minder gebruikt. Er zijn biljetten van 1 Rupee tot en met 500 en 1.000 Rupee. Eind maart is 1 euro ongeveer 144,47 Rupee waard.

Pinnen
In Nepal, in Kathmandu en Pokhara, is het mogelijk om Nepalese Rupees en US Dollars op te nemen met uw pinpas bij bankautomaten waar het Cirrus of Maestro logo op staat. Houd u er rekening mee dat geldautomaten soms niet werken of leeg zijn, vooral tijdens het weekend en feestdagen.
In Chitwan National Park is er tegenwoordig ook een pinautomaat. In kleinere plaatsen, zoals Bandipur, Nuwakot en in de Kathmandu Vallei, kunt u niet pinnen. Ook tijdens een trek kunt u niet pinnen. U zult dus in Kathmandu en Pokhara Nepalese Rupee moeten pinnen voor de volgende dagen van uw reis. Let op, dat u kleine biljetten meeneemt, want in lokale restaurantjes onderweg of in de bergen tijdens een trekking, kan de lokale bevolking vaak niet wisselen met biljetten van boven de 100 NPR.
Wanneer u pint, worden er per bank verschillend, kosten berekend. Ook heeft u te maken met een maximumbedrag dat u kunt pinnen per dag. Veel Nederlandse banken hebben een beveiliging op de pinpas, waardoor het niet mogelijk is om automatisch buiten Europa te pinnen. Zorgt u ervoor dat u tijdig ‘Buiten Europa’ activeert voor uw pinpas.

Cash
Pinnen is alleen mogelijk in de grote steden, zoals Kathmandu en Pokhara. Wij adviseren u om vanuit Nederland wat contant geld mee te nemen op uw reis, in euro’s of US Dollars (geen heel groot bedrag, want in Nepal kunt u pinnen). U kunt in Nederland ook Nepalese Rupee kopen bij de bank, alleen is de koers vaak ongunstig. Neem daarom kleine coupures van US Dollars en euro’s mee; deze worden overal geaccepteerd en zijn gemakkelijk in te wisselen bij een bank of wisselkantoor. Let er wel op dat de biljetten puntgaaf zijn, anders bestaat de kans dat ze geweigerd worden.
Met de US Dollar en de euro kunt u in de grotere steden in Nepal betalen. Houd u er wel rekening mee dat de koers voor buitenlandse valuta vaak ongunstig is ten opzichte van de Nepalese Rupee. U kunt dus altijd beter uw geld omwisselen in lokaal geld.
Als u US Dollars of euro’s wilt omwisselen in Nepalese Rupee, raden wij u aan om dit te doen bij grotere banken of wisselkantoren. Wissel uw geld niet in bij straatwisselaars. Ze lijken op het eerste gezicht een betere koers te geven, maar er zit een grote kans in dat u vals geld ontvangt.
Als u gaat rondreizen in Nepal, zorgt u dat u voldoende Nepalese Rupees bij u heeft in kleine coupures, bijvoorbeeld briefjes van 100 NPR. In lokale restaurantjes onderweg of in de bergen tijdens een trekking, kan de lokale bevolking vaak niet wisselen met biljetten van boven de 100 NPR.

Creditcards
Wij adviseren u om uw creditcard mee te nemen. U kunt gebruik maken van Visa en Mastercard. Directe betalingen met uw creditcard kosten u een paar procent commissie. Pinnen met uw creditcard is heel omslachtig, en vaak ook niet mogelijk.
In duurdere hotels, restaurants en winkels kunt u steeds vaker betalen met uw creditcard. Bij de duurdere hotels is het gebruikelijk dat er bij de incheck een borg betaald wordt. Deze staat garant voor eventuele kosten die u maakt in het hotel. De hoogte van de borg verschilt per hotel. U kunt de borg contant betalen of uw creditcard gebruiken.
In veel dorpen kunt u alleen betalen met contant geld.

Gezondheid

Als u een reis naar Nepal heeft geboekt, raden wij u aan om contact op te nemen met uw lokale GGD, het Tropencentrum of uw huisarts om de meest up-to-date gezondheidsinformatie te krijgen. Voor Nepal worden de volgende inentingen aanbevolen: DTP, Hepatitis A en tyfus.
Malaria komt (voor zover bekend) niet voor in Noord-India en Nepal. Alleen in het Chitwan National Park kan het sporadisch voorkomen. Om u tegen muggen te beschermen is het belangrijk dat u zich altijd goed insmeert met een antimuggenmiddel met DEET erin. Ook helpen bedekkende kleding ’s avonds en het slapen onder een klamboe of in een airconditioned ruimte.
We raden u aan om ijsblokjes, rauw vlees, rauwkost en melkproducten te vermijden. Het kraanwater is in Nepal niet drinkbaar. Aangeraden wordt om water uit flessen te drinken. Let er bij het kopen van de flessen op dat de dop nog verzegeld is. Ook ijsblokjes in het drinken en het eten van rauwkost en fruit dat met water gewassen is, wordt afgeraden.

Hoogteziekte
Nepal is een land met veel hoogteverschillen. Hoogteziekte kan optreden vanaf hoogtes van 2.500 meter. Meestal treedt hoogteziekte op boven de 3.500 meter. Hoe sneller men stijgt, des te groter de kans is op hoogteziekte. Tijdens trekkings in Nepal dient u rekening te houden met de lichamelijke effecten van hoogteziekte. Het wel of niet krijgen van hoogteziekte is geheel per persoon afhankelijk. Jong en oud kan er mee te maken krijgen.

Hoogteziekte kunt u herkennen aan onder andere hoofdpijn, misselijkheid, griepachtige verschijnselen, hartkloppingen en kortademigheid. Houden deze verschijnselen aan, dan kan dit levensbedreigend zijn. Raadpleeg altijd eerst uw gids, en overleg met hem of het nodig is een arts in te schakelen. Voorzorgsmaatregelen om de kans op hoogteziekte te verkleinen zijn bijvoorbeeld: niet roken en geen alcohol drinken tijdens de eerste dagen. Daarnaast is voldoende eten, niet te zware maaltijden gebruiken en genoeg water drinken verstandig. Verder raden wij aan om de hoogte langzaam op te bouwen en u niet te veel in te spannen. Bij de samenstelling van onze reizen hebben we rekening gehouden met de opbouw in hoogtes. Er zijn medicijnen op doktersrecept verkrijgbaar tegen hoogteziekte, maar deze helpen niet altijd. De enige echte remedie tegen hoogteziekte is tijdig afdalen naar een lagere hoogte.

Reizigers met hart- of longaandoeningen worden geadviseerd om voor vertrek contact op te nemen met hun huisarts.

Veiligheid

Nepal is een betrekkelijk veilig land om te bereizen. Houdt u wel in gedachten dat het een arm land is. Het land heeft, net zoals veel andere landen, met criminaliteit te maken. Denk daarbij aan zakkenrollers en wisseltrucs. Daarom adviseren we u om tijdens uw reis uw waardevolle spullen en bagage goed in de gaten te houden; draag het liefste uw rugzak op uw buik en geld en mobiele telefoon in een moneybelt. Verder is het verstandig om overdag te pinnen en sieraden thuis te laten.
Veel hotels beschikken over een kluisje, waarin u uw waardevolle spullen, zoals paspoort en reisdocumenten, kwijt kunt.

Wij adviseren u om ’s nachts niet alleen over straat te lopen en om afgelegen gebieden te vermijden. Het is veiliger om een taxi te nemen. Spreek wel, voordat u gaat rijden, het tarief duidelijk af.

Ik ga op reis

lees meerlees minder

Ik ga op reis en neem mee

Bagageadvies
Het advies dat u nu leest is een heel persoonlijk advies. Na tientallen jaren veel zakelijk en privé reizen, heb je een bepaalde routine ontwikkeld in wat je meeneemt op reis, waarin je het meeneemt en hoe je het inpakt. Die routine deel ik graag met u.

Koffer, reistas of toch rugzak
Ongeacht wat uw voorkeur heeft, het allerbelangrijkste vind ik dat bagage waterdicht moet zijn, zo licht mogelijk en flexibel en dat ritsen, naden en sluitingen van topkwaliteit zijn. Dat er goedlopende onverslijtbare wielen onder zitten, dat vuil en vlekken geen probleem zijn, dat er voldoende in kan, en dat de bagage ook op afstand herkenbaar is.

Hoe pak ik alles in
Bijna alles wat ik meeneem en inpak, zit mooi gesorteerd in aparte zakken met ritsen. Delicate kleding en shirts gaan gevouwen en gestreken in een speciale ‘overhemdenzak’. Verpakken in aparte zakken is superhandig als je snel wil in- en uitpakken. Bovendien past er meer in je bagage.
Vloeistoffen en crèmes in tubes, flesjes of potjes gaan eerst in goed afsluitbare plastic zakken. U zult niet de eerste zijn met een volledig ‘ondergelopen’ toilettas of nog erger koffer of reistas, na een intercontinentale vlucht. De luchtdruk aan boord van een vliegtuig is lager, dus die vloeistof of crème drukt zichzelf naar buiten. Let ook op dit fenomeen als u naar hooggelegen gebieden reist of een pas van meer dan 2000 meter over gaat.
Ik pak altijd alles in precies dezelfde volgorde in en leg het op dezelfde plek in de reistas. Dan weet je zeker dat alles er in past, en kun je wat je zoekt gemakkelijk vinden als je een keer geen zin hebt om je bagage helemaal uit te pakken.

Voldoende ruimte over laten
Ik zorg altijd dat er voldoende ruimte overblijft voor al die mooie dingen die je onderweg koopt en die ook kwetsbaar zijn. Toch ruimtegebrek? Koop dan onderweg een extra reistas, of geef weg wat u wellicht kunt missen en in Nederland ook eenvoudig en goedkoop weer kunt vervangen.

Direct bij de hand
Alles wat je onderweg direct nodig mocht hebben, gaat in een ‘dagrugzak’ of schoudertas. Met name in de steden en bij drukke bezienswaardigheden is dat altijd een klein risico. Sommige criminelen vermoeden dat er waardevolle zaken inzitten en hebben allerlei trucs bedacht om die in bezit te krijgen. Van het ongemerkt opensnijden tot het van de schouder rukken. Draag uw bagage zoveel mogelijk op uw buik en let op elkaar. Nog beter, laat in uw hotel alles achter wat u niet perse nodig heeft, of stop het in uw reistas, koffer of rugzak als u onderweg bent.

Sieraden en dergelijke
Mijn advies? Niet meenemen maar thuis laten!

Geld, creditcards, huissleutel, persoonlijke documenten en dergelijke
Ik stop geld, bankpasje, creditcard, rijbewijs, paspoort, huissleutel en camerageheugen altijd in een zgn. ‘nektasje’. Dat tasje hangt met een koord om je nek en op je borst, onzichtbaar onder je kleding. Mijn partner gebruikt een zgn. ‘money-belt’, onzichtbaar op de heupen, onder de kleding. In de hotelkamer stop ik ze altijd in de kluis.

Nooit op reis zonder…..
Ik heb 2 zakjes met ‘essentials’, zeg maar zaken die je niet kunt missen als je ze onverhoopt nodig hebt, ongeacht waar je naar toe gaat.
In het ene zakje zitten medicamenten en dergelijke zoals:
-aspirine (Paracetamol en Aspro bruis)
-jodium
-wondpoeder (bv. Dermatol)
-diarreeremmers (huismerk)
-immodium
-azaron (middel tegen jeuk en beten door insecten)
-ORS (helpt snel tegen uitdroging)
-desinfecterend middel (altijd je handen kunnen ‘wassen’ ook zonder water en zeep)
-pleisters
-anti muggenmiddel (o.b.v. DEET) met een minimale werking van 8-10 uur
-wondgaasjes (verpakt) en pleisters
-een paar gram zout (helpt opgelost in water perfect bij neus- (met rietje opsnuiven) en keelverkoudheid)
-zonnebrandmiddel, waarvan 1x sunblock
-talkpoeder

In het andere zakje zitten de andere ‘essentials’ zoals:
-een ‘swiss army knife’
-een scherp schaartje
-wereldstekker geschikt voor alle stopcontacten met minimaal 4 oplaadpunten, geschikt voor al uw devices en/of camera's
-een hele goede ‘powerbank’ die geschikt is om zowel bij 110V als bij 220V op te laden. Twee ‘powerbanks’ als u veel filmt of fotografeert met uw telefoon
-kleine lichte zaklantaarn die ver kan schijnen en lichtsignalen kan afgeven
-een paar meter dun, maar heel sterk touw
-opener/kurkentrekker
-scherp mesje
-2 plastic bekers
-oordopjes
-naaigerei en veiligheidsspelden

Andere ‘essentials’:
-een handzaam te verpakken klamboe naar malaria gebieden
-een dunne regenponcho, in de zijkant van de reistas of direct bovenin
-pet of zonneklep
-zonnebril
-voor de brildragers een reservebril en voor de lenzendragers, voldoende lenzenvloeistof, reserve lenzen en een reservebril.
-een hele goede lichtgewicht verrekijker kan veel waarde toevoegen aan uw reis
-een goede recente landkaart met voldoende schaal en plattegronden van de belangrijkste steden. Google maps kan ondersteunen, maar kan geen kaart vervangen.

Laptop, tablet en mobiel
-meestal neem ik ze alle drie mee, en soms laat ik de laptop thuis. Bijna overal op de wereld is een goede internetverbinding beschikbaar. Wel is het vaak lastig, zo niet onmogelijk om 3 devices tegelijkertijd te activeren op de internetverbinding op je kamer.
-zorg dat je voldoende opslag hebt in de ‘cloud’ als je beelden gaat uploaden.
-zorg dat de ‘zoek mijn phone of tablet’ optie altijd aanstaat.
-leer de wachtwoorden uit uw hoofd die toegang geven tot de gegevens op uw telefoon of tablet, om ze via anderen op afstand uit te kunnen schakelen.

Nog een paar tips
-zorg voor een lijstje met belangrijke telefoonnummers en e-mailadressen op papier. Niet iedereen kent die uit z’n hoofd. Toch handig als je telefoon gestolen wordt. Ik stop het lijstje in mijn ‘nektasje’.
-weet u wat u moet doen als uw bankpas, creditcard, paspoort of mobiel gestolen wordt?
-ik zorg dat ik digitaal bij een kopie van mijn paspoort kan en bij de vliegtickets. Maar ik zorg ook altijd voor een fotokopie van mijn paspoort, en bewaar die ook in het ‘nektasje’. Altijd handig mocht je je paspoort ergens in een hotel laten liggen, of als het gestolen wordt. In sommige landen is er een wettelijke verplichting om bij de receptie het paspoort in te nemen van de gasten voor allerlei bureaucratische handelingen. Handig als je dan een kopie hebt om je provisorisch te kunnen legitimeren.
-ik neem altijd een creditcard mee. Het is vaak veel gedoe, zeker in de luxere hotels als je gaat inchecken en je hebt geen creditcard.
-voor de camera neem ik altijd reservebatterijen mee.
-ik laad altijd wanneer de kans zich voordoet, mijn telefoon, 'powerbank' en overige apparatuur op. Zelfs wanneer ze nog bijna helemaal opgeladen zijn. Ook de camera en de reservebatterijen van die camera.
-overweegt u een drone mee te nemen, bedenk dan dat het gebruik daarvan op veel plekken in de wereld verboden is. Zorg dat u op de hoogte bent van alle beperkingen.
-neem de bijsluiter mee van de medicijnen die u gebruikt. Vraag desnoods uw apotheek of de naam van de medicijnen voldoende duidelijk is als u deze in het verre buitenland bij moet bestellen.
-stop medicijnen NOOIT in uw ingecheckte reistas, koffer of rugzak. ALTIJD in de handbagage.

Eten en drinken

lees meerlees minder

Eten en drinken in Nepal

Nepal staat niet direct bekend om zijn culinaire hoogstandjes, daar is het land te arm voor. Dat betekent niet dat u slecht gaat eten. De Nepalese keuken is vrij eenvoudig met invloeden uit buurlanden Tibet, China en India. Er is een redelijke variëteit aan gerechten. Rijst met linzen 'dal bhat' is het nationale gerecht. In het hindoeïstische Nepal is de koe heilig en wordt er uiteraard geen rundvlees gegeten. Nepal is een walhalla voor vegetariërs. In de steden als Kathmandu zijn er veel restaurants voor toeristen te vinden met keuze uit Tibetaans, Chinees, en ander oosters en westers eten.

‘Dal bhat’, het nationale gerecht

Rijst met linzen, 'dal bhat', is het nationale gerecht en hét volksvoedsel van Nepal. Tijdens uw reis in Nepal gaat u het vast wel een paar keer eten. Het is heel gezond, vegetarisch en voor de Nepalezen is het één van de belangrijkste eiwitbronnen. Vlees is een luxe. Veel meer dan ‘dal bhat’ kunnen de meeste Nepalese gezinnen zich niet veroorloven. 'Dal' is een verzamelnaam voor alle gerechten die bereid zijn met linzen, vaak in een vorm van een soep van linzen. Linzen zijn zeer proteïnerijk en daarom uitstekende vleesvervangers. 'Bhat' is rijst en wordt meerdere keren per dag gegeten.

In Nepal eet men 2 keer per dag een warme maaltijd: ’s ochtends tussen 9 en 10 uur en ’s avonds tussen 19 en 21 uur. Echt ontbijten doen Nepalezen niet. De dag wordt in alle vroegte gestart met een kop Nepalese thee met wat rijst, brood of een koek. ’s Middags wordt tussendoor nog een kleine lunch (tiffin) genuttigd

Nepalezen eten met de rechterhand, uiteraard mag u ook met bestek eten. U giet de 'dal' over de rijst en maakt het geheel los met uw vingers. De overige ingrediënten, zoals de curry, voegt u met uw handen toe. Alles wordt als een soort 'bal' in de hand tegelijk opgegeten.

Overal in Nepal staat ‘dal bhat’ in restaurants op de menukaart. U krijgt dan niet alleen het gerecht dal met bhat, maar het ‘dal bhat’ menu. Het menu wordt geserveerd op metalen schalen met vakjes, ook wel ‘thal’ genoemd of in aparte kommetjes. Het menu bestaat uit rijst, linzensoep, een curry, één of meerdere gestoofde groenten, chapati en soms ook een chutney of een lassi/yoghurt. Soms krijg je er ook een stukje vlees bij van kip, geit of buffel. Wat er op de ‘thal’ ligt verschilt per restaurant, per seizoen en zelfs per regio, maar de enige constante is ‘dal bhat’. Als u ‘dal bhat’ bestelt weet u zeker dat u een gevarieerde voedzame en lekkere maaltijd krijgt. Bovendien is zo'n ‘dal bhat’ menu altijd erg gunstig geprijsd en soms ook het enige wat op de kaart beschikbaar is. Ook tijdens een trekking, is ‘dal bhat’ goed rijk vullend voedsel.

Curry met ‘dal bhat’

Curry is de verzamelnaam voor alle groenten-, vis- en vleesgerechten bereid met complexe specerijenmengsels, 'masala', soms wel 25 specerijen per gerecht. Bij een curry eet men rijst met linzen, de 'dal bhat'. Er bestaan onnoemelijk veel verschillende curries in Nepal. Probeer de 'dal bhat tarkari': een smakelijk gerecht van gebakken groenten in een 'masala'. Bladgroenten, aardappelen, bonen, pompoen of bloemkool worden vaak gebruikt. Het varieert met het gebied waar u reist en welke seizoengroenten er zijn. Bijgerechten zijn 'achar' (groentes op zuur), 'chapati' (Indiaas brood), 'papad' (gefrituurd brood gemaakt van linzenmeel), chutney of 'dahi', yoghurt.

Andere Nepalese gerechten

Wilt u wat anders dan rijst met linzen eten, probeer dan de 'gurr', een gekruide pannenkoek van geprakte aardappels, rijst en kruiden geserveerd met kaas. Proef de Nepalese knoflooksoep getrokken van gekookte knoflook waaraan vlak voor het opdienen nog verse knoflook voor de smaak wordt toegevoegd. Als u dat wat te heftig klinkt, kies dan de milde 'tama’, een traditionele soep van bamboescheuten, of 'kwati', een bonensoep. Dit wordt veel gegeten bij festivals. 'Alu Tama' is een klassieke curry met aardappels en bamboescheuten. 'Gundrook-dido' is een pap van tarwe, maïs en gedroogde groentes. 'Pulao' is een populair gerecht van gebakken rijst met kurkuma (geelwortel) en komijn. Het is ook bekend als 'pilaf' of 'pilau' rijst en wordt soms geserveerd met yoghurt. Tot slot als dessert probeert u de 'sikarni', een zoet gerecht van yoghurt met noten en gedroogde vruchten.

Vlees

Vlees of vis speelt weliswaar niet een hoofdrol in de Nepalese keuken, er staan wel degelijk enkele vleesgerechten op de Nepalese menukaart. De hoeveelheid vlees die in rijst en curry's wordt verwerkt, is miniem vergeleken met wat wij in Europa gewend zijn. Koeien worden, net als in India, niet gegeten, omdat ze heilig zijn. Als vervanger voor rundvlees wordt waterbuffelvlees gebruikt of geit. 'Masu' is gekruid vlees of kerrievlees, meestal van kip, schaap, buffel- of varken geserveerd met rijst en jus. 'Sekuwa' is gegrild vlees, meestal van schaap, eend, kip, buffel of wild zwijn. 'Sukuti' is kruidig gedroogd vlees, geroosterd boven een houtskoolvuur. 'Gorkhali’ is een lamsvleesstoofpot met aardappel en ui.
Als u een keer in Kathmandu of Pokhara in een steakhouse gaat eten, krijgt u wel vlees van het rund. Dit is geïmporteerd vlees, vaak uit Australië.

Tibetaanse gerechten in Nepal met een hoofdrol voor de ‘momo’

Met zo'n groot buurland als Tibet (deel van de Volksrepubliek China) en een grote Tibetaanse gemeenschap is het niet verwonderlijk dat u veel gerechten uit de Tibetaanse keuken tegenkomt in Nepal. Het aanbod aan Tibetaans eten is vooral toegenomen na 1959 (inval Chinese leger in Tibet) met de stroom aan vluchtelingen. Het bekendste gerecht is de 'momo', de Tibetaanse ravioli, een gestoomd of gefrituurd deegpakketje gevuld met vlees of groenten. Het lijkt op de Chinese dumpling of Japanse gyoza. Verder brachten de Tibetanen hun 'yak' vlees mee, van de 'yak', het Tibetaanse hooglandrund. Tibetanen zijn niet hindoeïstisch, maar boeddhistisch en eten wel rundvlees, al is het yakvlees bijzonder taai. De Tibetaanse keuken kent veel stoofschotels met pasta (Chinese deegwaren) en 'roti', een rond, plat brood. 'Kapse' is een gefrituurd Tibetaans brood geserveerd met honing. 'Thukpa' is een groentesoep met Tibetaanse eiernoodles in een bouillon van rund of kip, die vooral tijdens het Tibetaans nieuwjaar (februari) wordt gegeten.

De lekkerste snacks in Nepal

Behalve ‘momo', het Tibetaanse pasteitje, zijn er nog meer lekkere snacks in Nepal te vinden, handig om mee te nemen voor onderweg. Zoals de 'chatamari', de 'Newari' (bewoners van de Kathmandu vallei) stijl pizza, een plat brood gemaakt van rijstmeel, belegd met vlees, groenten, eieren en suiker. 'Wo' is een pasteitje, gemaakt van linzen, met of zonder vlees en een ei bovenop. 'Samsa' of 'samosa' in het Indiaas, zijn gefrituurde pakketjes van linzendeeg, gevuld met aardappelcurry. 'Sel roti' is een donutvormig rond brood, gemaakt van rijstmeel, en wordt gegeten als ontbijt of snack tussendoor. 'Samaybaji' is geklopte rijst met gebraden vlees, gerookte vis, gebakken ei, zwarte sojabonen en in blokjes gesneden gember. En voor een gezonde snack koopt u in de steden van Nepal overal noten en gedroogd fruit in.

Eten in restaurants in Nepal

De Nepalese keuken mag dan niet zoveel culinaire hoogstandjes kennen, dat wil niet zeggen dat Nepal geen prachtige restaurants heeft. Ga uit eten in Kathmandu in traditionele Nepalese restaurants, of dineer aan het meer in Pokhara. De wijk Thamel in het hart van Kathmandu biedt ontelbaar veel (westerse) restaurants. Naast Nepalees eten kiest u hier uit Tibetaans, Chinees, Thais, Japans, Indiaas, Koreaans, ja zelfs Mexicaans. Er zijn pizzeria’s en westerse steakhouses te vinden in de steden. Aan heerlijk eten dus geen gebrek. Kijk vooral waar het druk is in een restaurant. Wanneer er veel gasten aanwezig zijn, zit u er zeker goed. De meeste hotels in Kathmandu hebben een goed restaurant. De westerse keuken voert de boventoon. Aanrader is Fire & Ice met een groot aanbod aan verse pizza’s. Tegenover Kathmandu Guesthouse ligt New Orleans Café, een gezellig café met tuin waar goed eten wordt geserveerd, van Italiaans tot Nepalees. Geniet van een kopje koffie in de tuin of drink ’s avonds een biertje in de tuin, vaak onder het genot van livemuziek.

Westers eten

Eten in stalletjes en kraampjes op straat is altijd risicovol. Als u toch de uitdaging aan wilt gaan, wees dan erg voorzichtig. Let goed op hygiëne; hoe het voedsel wordt bewaard, verwerkt, bereid en ook hoe netjes de borden, glazen en bestek worden afgewassen. Vaak is er geen stromend water en staat er alleen een emmer met een afwassopje te bakken in de zon. Eet vooral daar waar het druk is en de omloopsnelheid dus hoog is. Het minste risico loopt u als u vegetarisch eet. Het meeste risico loopt u met een vleesgerecht of snack, ook als het ter plekke gefrituurd wordt, en helemaal in de middag of eind van de dag. De ingrediënten hebben soms al de hele dag niet gekoeld buiten gelegen. Eten in een straatstalletje is een goede manier om met Nepalezen een praatje aan te knopen: ze zullen verrast zijn dat een buitenlander op hun stek komt eten.

Vegetarisch of veganistisch

Nepal is een walhalla voor vegetariërs. Het is eenvoudig voor vegetariërs en veganisten om in Nepal een maaltijd te vinden. Veel mensen in Nepal zijn namelijk uit religieuze of morele overwegingen strikt vegetarisch, ook eieren staan niet op het menu. Van oorsprong waren zowel boeddhisten als hindoes vegetariërs. ‘Dal bhat’ is het nationale gerecht van Nepal, én het is ook nog eens vegetarisch! Het is heel gezond en voor de Nepalezen is het één van de belangrijkste eiwitbronnen. Veel van de hiervoor genoemde gerechten zijn vegetarisch of bestaan in een vegetarische versie, zoals Tibetaanse momo’s en thukpa groentesoep. Vegetarisch eten in Nepal is overheerlijk en als vegetariër en veganist komt u in Nepal niks tekort! Veganisten, let wel op: Nepalese thee wordt standaard met koe- of yakmelk geserveerd. Veel zoete desserts worden op smaak gebracht met honing.

Brood en ontbijt

Bij uw eerste ontbijt in Nepal zal het u aangenaam verrassen: er is redelijk tot goed brood te krijgen in Nepal. De Nepalese keuken kent van zichzelf een grote variëteit aan brood, zoals het Indiase 'chapati', een pannenkoekachtig rond brood, 'papad', gefrituurd brood gemaakt van linzenmeel en de 'chatamari', een 'Newari' stijl pizza gemaakt van rijstmeel, belegd met vlees, groenten, eieren en suiker. Van hun noorderburen kent de Nepalees 'kapse', een gefrituurd Tibetaans brood geserveerd met honing. Door de komst van vele buitenlandse toeristen zijn er in de steden buitenlandse bakkerijen en broodzaken gekomen die onder andere croissants, kaneelbroodjes en bruinbrood aanbieden. Let op het bijzondere beleg dat weer heel Tibetaans is: yak kaas.

Taboes en tafelmanieren in Nepal

Vraag een Nepalees waarom ze met hun rechterhand eten, en hij of zij zal antwoorden: omdat je dan het eten voelt! Voor het eten wast men de handen en gezicht. Nepalezen eten met de rechterhand, uiteraard mag u het ook met bestek eten. Het Nepalese eten wordt voornamelijk geserveerd in metalen schalen, zoals de 'thal', een bord of schaal met vakjes. U giet de 'dal' over de rijst en maakt het geheel los met uw vingers. Het gerecht, zoals de curry, voegt u met de handen toe. Alles wordt als een soort 'bal' in de hand tegelijk gegeten. In Nepal eet men vaak zittend op de grond. In traditionele restaurants, maar ook bij mensen thuis, doet u uw schoenen uit. De linkerhand wordt niet gebruikt bij het eten. De linkerhand wordt bij de spoeling na de stoelgang op een traditioneel toilet gebruikt en is dus onrein. Daarom wordt het in Nepal (en meerdere Aziatische landen) als onbeleefd beschouwd als u met de linkerhand iemand aanraakt of iets aangeeft. Aanraken, zoals omarmen en kussen, tussen mannen en vrouwen is nog erg ongebruikelijk. Als u aandacht wilt in een restaurant, roep dan de bediening en raak mensen niet zomaar aan.

Drinken in Nepal

-Thee en water
Neem de tijd en drink een kopje 'chai' thee bij de gastvrije Nepalees. 'Chai' is de nationale drank van het land. Overal drinken ze thee in Nepal! ‘Chai’ is thee gekookt met melk, suiker en soms specerijen, te vergelijken met de 'chai' bij de zuiderburen in India. In de bergstreken van Nepal mengt men soms yakboter door de thee, net als in buurland Tibet. Misschien niet de lekkerste combinatie, maar het schijnt bij uitstek een goede drank tegen hoogteziekte te zijn, dus veel yakboter-chai drinken! Drink absoluut geen kraanwater en koop alleen flessenwater in de supermarkt. En bent u in Dhulikhel, neem hier dan een slok uit de kraan: met dank aan een Duitse ontwikkelingsorganisatie heeft men hier nu het beste drinkwater van Nepal.

-Koffie
Geniet tijdens uw reis in Nepal van de lekkere lokaal geproduceerde koffie. In Kathmandu en Pokhara maken ze er heerlijke espresso’s en cappuccino’s van met espressomachines uit Italië. Koffie is in opkomst in Nepal en dan bedoelen we niet alleen de consumptie. Nepal schijnt een goed klimaat te hebben voor koffie en het wordt dan ook in de hoge Himalaya verbouwd. De koffieboon is ook nog eens biologisch want er worden geen pesticides of chemicaliën bij de teelt gebruikt. Net als Indonesië en Vietnam wil ook Nepal een koffie-exporteur worden.

-Alcohol en zuivel
'Raksi' of 'rakshi' is de Nepalese saké, een lokale rijstwijn, gedistilleerd van rijst of van gierst. Het is vrij sterk en daarom een goede opwarmer op grote hoogtes, of als slaapmutsje in de kou. ‘Rakshi’ wordt bij religieuze en sociale evenementen geschonken. Heeft u liever een biertje, probeer dan eens 'chang', een lokaal gerstebier dat op kamertemperatuur wordt gedronken in de zomer, en opgewarmd in de winter. Het heeft een melkachtig, witte kleur, als witbier. 'Everest' is het meest verkochte Nepalese bier naast ‘Nepal Ice’ en ‘Ghorka’. Daarnaast zijn er ook importbieren. 'Tongba' is een populaire alcoholische (winter)drank gemaakt van gefermenteerde gierst met heet water. Een goede dorstlesser die u veel zult tegenkomen in Nepal, is de Indiase yoghurtdrank 'lassi', bereid met yoghurt, suiker of zout en soms wordt fruit toegevoegd.

Wat kost uiteten gaan in Nepal?

Uit eten gaan in Nepal is niet duur, tenminste als u naar een lokaal eettentje gaat. Voor een ontbijt betaalt u circa 200-400 Rupee (100 Rupee is ongeveer 0,80 euro) per persoon. Meestal zal het ontbijt in uw hotel inbegrepen zijn. Voor een lunch in een Nepalees restaurant bent u een vergelijkbaar bedrag kwijt, afhankelijk van wat u bestelt. Eten op straat of op de markt is natuurlijk spotgoedkoop. Let wel goed op de hygiëne en of alles goed gekookt wordt, en geserveerd in een schone kom en met schoon bestek.
Voor een avondmaal (zonder drank) spendeert u ongeveer 300-500 Rupee. Gaat u in een wat mooier restaurant een westerse maaltijd eten of in een westers restaurant in een hotel, dan bent u meer kwijt, circa € 8 tot 10 p.p. Dit is zonder drank, en afhankelijk van wat u gaat eten. Een fles mineraalwater kost 10 NPR, een biertje 220 NPR (€ 1,60). Wanneer u importbier drinkt, dan loopt de rekening aardig op. Voor een kop koffie betaalt u circa 100 NPR (€ 0,75), voor een kop chai: 10 NPR (€ 0,08).

Tips om al etend gezond te blijven

Nepal staat erom bekend dat nogal wat reizigers darmproblemen krijgen. Oorzaak; gebrekkige voedsel hygiëne en gebrekkige persoonlijke hygiëne. Maar ook warmte en vermoeidheid spelen een rol. Voedselveiligheid is ook voor Nepalezen belangrijk en er is al veel verbeterd.

Onze tips zijn:
-Vermijd het eten van kip en vlees. Vegetarisch is het veiligst. Eet u vlees en kip zorg dan dat het helemaal doorbakken is en kies een goed restaurant.
-Ga eten waar het druk is. Dat geldt voor alle eetgelegenheden. Vraag desnoods eters of wachtenden naar hun eerdere ervaringen.
-Eet nooit geschild of gepeld fruit. Laat een fruitdrank klaarmaken terwijl u toekijkt.
-Pas op met melkproducten. Milkshakes en lassi's zijn een risico. Wees ook voorzichtig met andere yoghurt/melkproducten.
-Let op de persoonlijke hygiëne van de venter van het eetstalletje. Bij twijfel niet doen.
-Drink nooit kraanwater. Of een drankje waar voor de bereiding kraanwater is gebruikt. Ook tandenpoetsen met kraanwater raden we af.
-Was regelmatig uw handen grondig met zeep en zeker na toiletbezoek en voordat u gaat eten. Komt er geen water uit de kraan? Wij hebben altijd een ontsmettingsmiddel in de tas.
-Let er bij eetstalletjes op hoe de venter het eetgerei afwast. Lijkt u dat onhygiënisch, bijvoorbeeld steeds in hetzelfde teiltje met afwassop, ga er dan niet eten.

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het toch mis gaan. U kunt onmogelijk weten of keuken- of bedienend personeel ziek dreigt te worden en al besmettingsgevaar oplevert.

Weetjes

lees meerlees minder

Tijdsverschil

Tijdens de Nederlandse zomertijd is het 3 uur en 45 minuten later in Nepal. In de wintertijd is het 4 uur en 45 minuten later in Nepal. Nepal kent geen winter- en zomertijd.

Bellen en internet

Bellen
Het bereik voor mobiel bellen in Nepal is redelijk goed, met uitzondering van enkele trekkingsgebieden en andere afgelegen gebieden. In Kathmandu en Pokhara is de verbinding vrij sterk. Maar wilt u er zeker van zijn dat u kunt bellen met uw toestel vanuit Nepal en bereikbaar bent voor familie en/of vrienden, neemt u dan voor vertrek contact op met uw provider. Zo weet u wat de mogelijkheden en de kosten zijn als u vanuit het buitenland belt (of wordt gebeld).
Ook is het mogelijk om een lokale simkaart voor uw telefoon te kopen. Zorg er dan wel voor dat uw telefoon simlockvrij is.
Bellen vanuit uw hotelkamer is duur. Als uw hotel wifi heeft, kunt u gratis bellen met Whatsapp of Skype. De verbinding is vaak matig, omdat de wifi niet sterk genoeg is. U kunt wel een Whatsapp versturen en ontvangen.

Internet
De meeste hotels beschikken over een wifi netwerk, waarvan u gratis of tegen een (kleine) vergoeding gebruik mag maken. Vaak heeft u ook wifi in uw hotelkamer. Bij de receptie van het hotel kunt u hier meer informatie over krijgen. Gratis wifi is vaak aanzienlijk langzamer. Ook restaurants hebben vaak wifi die voor gasten beschikbaar is. Daarnaast beschikt Nepal over internetcafés; deze zijn vooral te vinden in de grotere plaatsen. Hier maakt u voor een klein bedrag gebruik van het internet.

Fotograferen

Nepal is een fotogeniek land: de natuur en de Himalaya, de mensen, de dorpen en de steden. Er is zoveel moois te fotograferen. Zorg ervoor dat u genoeg geheugen voor uw camera meeneemt. Zorg ook voor extra batterijen of een extra accu voor uw toestel. Een tip: upload uw foto’s regelmatig naar de ‘cloud’ tijdens uw reis.

Let op: niet overal is het toegestaan om te fotograferen. Maak vooral geen foto’s van vliegvelden, grensovergangen, regeringsgebouwen en militaire gebouwen. Wilt u mensen in Nepal fotograferen, vraag dan eerst om toestemming. Sommige inwoners willen niet gefotografeerd worden of vragen een vergoeding. Fotografeer uit respect geen biddende mensen.

Voltage en stopcontacten

De meeste aansluitingen in Nepal zijn 230 volt met een frequentie van 50 Hz. U heeft een wereldstekker nodig, want de stopcontacten in Nepal zijn anders dan in Nederland. De stekkers die gebruikt kunnen worden in Nepal zijn type C, D en M (dit staat vaak op de wereldstekker aangegeven). Stroomstoringen komen echter nog zeer regelmatig voor, daarom is het handig om ook een zaklantaarn mee te nemen.

Fooien en tips

In Nepal geef je fooien op vrijwillige basis. Het salaris van het personeel is vaak afgestemd op het ontvangen van fooien, waardoor een kleine financiële bijdrage wordt gewaardeerd.
In kleine lokale eetgelegenheden is het niet gebruikelijk om fooi te geven. In de gewone en duurdere restaurants en hotels wordt dit wel verwacht. Daar raden we aan om wat kleingeld achter te laten, ongeveer 5 tot 10 procent van de rekening. Als u een kerk, tempel of pagode bezoekt, wordt het op prijs gesteld als u een donatie achterlaat.

De richtlijn voor fooien verschilt per dienst. Wij adviseren het volgende:
- Chauffeur: 2-3 US Dollars per persoon per dag
- Gids: 4 US Dollars per persoon per dag
- Drager: 1 US Dollars per persoon per dag
- Kamermeisje: 20 Rupees per nacht
- Kofferdrager: 20 Rupees per persoon per koffer

Taxichauffeurs hoeft u geen fooi te geven, omdat u bij aanvang van de rit onderhandelt over het tarief. Let op: als de taxi een meter heeft, vraag de chauffeur dan om deze aan te zetten.

Ambassade

De adressen van de ambassades in Nederland/België en Nepal zijn:

Consulaat van Nepal in Nederland:
Herengracht 562
1017 CH Amsterdam
Tel: (020) 624 15 30
E-mail: consulgeneral@nepal.nl
Website: www.nepal.nl

Ambassade van Nepal in België:
Avenue W. Churchill 68
B-1180 Brussel (België)
Tel: 0032 (0)2 346 26 58
E-mail: embn@skynet.be
Website: www.nepalembassybrussels.be

Consulaat van Nederland in Nepal:
Jawalakhel (schuin tegenover Central Zoo),
Lalitpur, Patan
Kathmandu, Nepal
P.O Box 1966
Tel: (00977) (0)1 5523444

Openbare toiletten

Nepal heeft openbare toiletten, maar van een andere standaard dan in Nederland. De meeste toiletten buiten de hotels zijn hurktoiletten, en vaak zijn ze ronduit smerig. Veel toiletten hebben geen toiletpapier. Het is daarom handig om altijd zelf toiletpapier mee te nemen voor onderweg.

Feestdagen

Nepal kent veel feestdagen, merendeels hindoeïstisch, maar ook boeddhistisch, christelijk en moslim. Van veel feestdagen varieert de datum ieder jaar, omdat ze worden gevierd op een vaste datum in de maankalender, die anders is dan de westerse kalender.

Hieronder volgen de belangrijkste feestdagen van Nepal in 2024:

17 juni: Eid al-Adha, offerfeest
20 augustus: Gai Jarta, de dood van de geliefde herdenken
26 augustus: Krishna Janmashtami, geboorte van avatar Krishna
17 september: Indra Jatra, ter ere van de regengod Indra
19 september: Dag van de Grondwet
13 oktober: Vijaya Dashami, overwinning van het goede op het kwade
30-3 november: Tihar, kleurrijk lichtjesfestival ter ere van goden, dieren en mensen
7 november: Chhath Puja, ter ere van de zonnegod her Surya
15 december: Udhauli parva, herdenkt de wisseling van de seizoenen en het begin van de winter
25 december: Kerstmis
30 december: Tamu Lhosar, Gurung Nieuwjaar

Hieronder volgen de belangrijkste feestdagen van Nepal in 2025:

11 januari: Prithvi Jayanti, dag van de Nationale Eenheid
14 januari: Maghe Sakranti, einde van de winterzonnewende
28-2 maart: Lhosar, Tibetaanse Nieuwjaar
19 februari: Prajatantra Diwas, herdenking van de overwinning van de democratie
26 februari: Maha Shivaratri, ter ere van de god Shiva
8 maart: Internationale Vrouwendag
14 maart: Holi, hindoeïstisch lentefeest
12 april: Ghode Jatra, paardenfestival
30 april: Suikerfeest
6 april: Rama Navami, geboorte van de god Rama
14 april: Nepalees Nieuwjaar
24 april: Loktantra Diwas, herdenking van de overwinning van de democratie
1 mei: Dag van de arbeid
13 mei: Boeddha’s verjaardag
6 juni: Eid al-Adha, offerfeest
10 augustus: Gai Jarta, de dood van de geliefde herdenken
16 augustus: Krishna Janmashtami, geboorte van avatar Krishna
6 september: Indra Jatra, ter ere van de regengod Indra
19 september: Dag van de Grondwet
2 oktober: Vijaya Dashami, overwinning van het goede op het kwade
18-23 oktober: Tihar, kleurrijk lichtjesfestival ter ere van goden, dieren en mensen
27 november: Chhath Puja, ter ere van de zonnegod her Surya
4 december: Udhauli parva, herdenkt de wisseling van de seizoenen en het begin van de winter
25 december: Kerstmis
30 december: Tamu Lhosar, Gurung Nieuwjaar


Bekijk kassabon
Reisvoorstel aanvragen
Blijf op de hoogte van aanbiedingen en acties

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Informatie over HelloBeautifulWorld

HelloBeautifulWorld is jong, ambitieus en dynamisch. Ook al zijn we jong, we hebben tientallen jaren reiservaring. Zowel professioneel als privé. Professionele ervaring in leidende posities o.a. bij grote (inter)nationale reisbedrijven. Onze privé reiservaring beslaat enkele decennia, en gaat over alle continenten. We weten wat er in de wereld te koop is. We weten waar u wilt zijn. En weet u het zelf nog niet, dan hebben wij het voor u bedacht. Liefde voor reizen is wat ons drijft. Reizen verrijkt je leven. HelloBeautifulWorld ziet reizen als de vervulling van een primaire levensbehoefte; pure nieuwsgierigheid naar wat er achter de horizon verborgen ligt. We zetten onze reiservaring in, en onze liefde voor reizen, om voor u de meest optimale rondreis samen te stellen. Rondreizen die u in staat stellen zorgeloos te genieten van wat achter de horizon verborgen ligt. Rondreizen die u desgewenst kunt 'tunen' op uw persoonlijke wensen. Betrouwbaar: we zijn aangesloten bij de branche organisatie ANVR. We zijn lid van de SGR, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en van het Calamiteitenfonds.
Kunnen wij u helpen?