Peru rondreizen

Onuitwisbare indrukken

pe, machu picchu, machu picchu (32).jpg
Machu Picchu
pe, algemeen, mensen (19).jpg
Peruaanse dames op de markt
pe, titicaca lake, uros islands (1).jpg
Drijvende Uros eilanden, Titicacameer
pe, cuzco, plaza de armas (7).jpg
Plaza de Armas in Cuzco
pe, lima, kathedraal (2).jpg
Kathedraal in Lima
pe, arequipa, kathedraal (5).jpg
Kathedraal in Arequipa
Bekijk highlights op kaart

Peru Highlights, onuitwisbare indrukken

De highlights van Peru zijn talrijk en overweldigend. Zo talrijk dat we de, volgens HelloBeautifulWorld, belangrijkste voor u hebben geselecteerd. Hier heeft u een indrukwekkend overzicht van de bezienswaardigheden van Peru. Nergens op de wereld zijn de uitersten tussen de bezienswaardigheden groter dan in Peru. In Peru liggen de machtige rivierenstelsels van de dampende Amazone jungle, een ultieme highlight, en de majestueuze, met sneeuw bedekte, meer dan 6000 meter hoge Andestoppen bijna naast elkaar als je op de kaart kijkt. Het contrast tussen de foodies van Lima en de bewoners van de ‘altiplano’, de hoogvlakte tussen 3500 en 4200 meter hoogte, kan niet groter zijn. Eeuwenoude beschavingen lieten overal hun sporen achter. Van de Piramides van de Zon en de Maan en de unieke Nazca lijnen in de woestijnachtige kustvlakte, tot de vindplaatsen van kinderoffers op de hoogste toppen van de Andes. Passen alle onderstaande highlights in uw Peru rondreis?

lees meer
Amazone
De eerste associatie met Amazone is Brazilië, niet Peru. Echter alles ten oosten van de Andes, bijna 60% van het landoppervlak van Peru is Amazone. Amazone is niet alleen de rivier, maar bovenal ’s werelds laatste maagdelijke groene wildernis. De jungle met de meeste biodiversiteit op aarde. Waar je in een hectare oerwoud meer plantensoorten treft dan in welk Europees land ook. Waar de fauna zo fantastisch is, dat het soms wel sciencefiction lijkt. Waar nog stammen wonen die geen of nauwelijks contact met de buitenwereld hebben gehad. Waar nog maar een fractie van alles wat leeft, is beschreven en gedocumenteerd. Dat Amazone zo lang onaangetast en maagdelijk bleef, dankt het aan z’n uitgestrektheid en ondoordringbaarheid. Sinds het begin van de 21e eeuw komt daar verandering in. De exploitatie van de jungle en al z’n schatten, die al decennia bezig is in Brazilië en tot onherstelbare heeft geleid, bedreigt ook de Peruaanse Amazone. Hoewel grote delen van Amazone in Peru beschermd gebied is, rukt de moderniteit op. In de vorm van o.a. de Transoceanic Highway, die de Atlantische Oceaan verbindt met de Pacific. Of in de vorm van concessies voor de olie- en gaswinning en de aanleg van de onvermijdelijke pijpleidingen.
Hoog tijd dus om Amazone op uw wensenlijstje te zetten, en een belevenis te ervaren, die een onuitwisbare indruk op u zal maken. Nergens kan dat beter dan in Peru. HelloBeautifulWorld biedt daartoe 2 opties. Via Puerto Maldonado, de best toegankelijke mogelijkheid in het zuidelijke deel van het Amazone gebied. Daar waar de machtige rivieren de Rio Tambopata en de Rio Madre de Dios samenvloeien. Op weg naar Bolivia en verder naar Brazilië om uiteindelijk samen te vloeien met de Amazone. Vanuit Puerto Maldonado vaart u in betrekkelijk korte tijd naar uw lodge in de jungle.
In het noorden bieden we de klassieke optie, via Iquitos, de legendarische jungle stad aan de Amazone rivier. De maagdelijke jungle is er wat verder varen, maar de beloning is groot.
Nog even over de Amazone, de rivier die zo’n lang traject aflegt door Brazilië, maar waarvan de oorsprong in Peru ligt. Hoog in de Andes ergens bij de Colca Canyon zou de bron van de Amazone liggen. Daar waar de pacifische winden de regenwolken meevoeren die hun lading loslaten aan de oostkant van de Andes. Zo voedt de Andes Amazone, want zonder Andes geen Amazone.
Deze highlight komt voor bij de volgende rondreizen:
Iquitos
Iquitos ligt aan de oevers van de Amazone midden in de oneindige jungle. De stad spreekt alleen al tot de verbeelding, omdat je er behalve vliegend, en voor wie alle tijd van de wereld heeft, alleen varend kunt komen.
Iquitos werd rond 1750 gesticht door de Jezuïeten en beleefde van eind 19e tot begin 20e eeuw z’n glorieuze bloeiperiode. Rubber was het toverwoord. De rubberbaronnen werden puissant rijk, de tappers bleven straatarm. Een Britse ondernemer smokkelde zaden van de rubberboom het land uit, en stichtte plantages in Maleisië. Rubber tappen van bomen op een rijtje in een plantage, was veel goedkoper dan tappen in de jungle. Het was dan ook snel gedaan met de rubberbaronnen. Wel lieten ze schitterende huizen bouwen, die ook vandaag het aanzicht van Iquitos mede bepalen. De stad raakte in verval, maar beleefde rond 1960 een opmerkelijke revival. Het toverwoord nu is olie. De meeste reizigers komen echter niet voor de stad, maar voor een echte jungle ervaring. Anders dan in Brazilië is dat in het Amazone deel van Peru nog steeds mogelijk.
pe, iquitos, amazone regenwoud (6).jpg
Puerto Maldanado
Puerto Maldonado ligt in het zuidelijke deel van Amazone. Daar waar de machtige Rio Madre de Dios samenvloeit met de ook niet kinderachtige Rio Tambapota. Brazilië en Bolivia zijn niet ver. De stad is zichtbaar economisch opgebloeid sinds het over de weg verbonden is met de rest van de wereld. De aanleg van de Carretera Transoceanica, die Pacific en Atlantische Oceaan met elkaar verbindt, is die weg. Een controversieel project, dat enerzijds duizenden banen heeft opgeleverd en anderzijds grote druk zet op een uniek en onvervangbaar ecosysteem. Puerto Maldonado heeft een mooie Plaza en een levendige binnenhaven aan de hier bijna 500 meter brede rivier. Er hangt dat typisch relaxte sfeertje, dat je wel vaker op moeilijk bereikbare plaatsen op de wereld aantreft. De meeste reizigers echter merken weinig van dat sfeertje en zien nauwelijks iets van de stad. Zij zijn op weg naar een jungle lodge in dit deel van Amazone, dat bekend staat om z’n toegankelijkheid. De lodges liggen aan de Rio Madre de Dios en de Rio Tambapota. Naast de rivieren zijn 2 jungle meren, Lago Valencia en Lago Sandoval, en vooral de laatste is een geweldige bron voor wild spotten. Hier leeft de zeldzame reuzenotter!
pe, puerto maldonado, amazone regenwoud (6).jpg
Arequipa
Maar liefst drie hoge vulkanen van circa 6000 meter vormen het decor voor Arequipa. El Misti is daarvan ongetwijfeld de meest fotogenieke. Van alle vulkanen op aarde is dit volgens kenners de meest symmetrische. Arequipa is een stad met trotse bewoners, de bekendste is ongetwijfeld de beroemde romanschrijver en politicus Mario Vargas Llosa. De stad heeft een geweldig koloniaal centrum, gebouwd van wit kalksteenachtig materiaal, waaraan Arequipa z’n bijnaam ‘witte stad’ dankt.
Arequipa heeft de mooiste Plaza de Armes van Peru, met de kathedraal en de prachtige koloniale gebouwen. Het mooiste en beroemdste bouwwerk van Arequipa is het imposante Catalina klooster, eigenlijk meer een citadel in de stad. Vanaf het Yanahuara plein heeft u het beste uitzicht over de stad met El Misti op de achtergrond.
Ook op culinair gebied is Arequipa een topper. Vanuit deze stad begon de opmars van de inmiddels wereldwijd geroemde ‘nieuwe’ Peruaanse keuken.
Arequipa heeft ook een intrigerend museum. Het Museo Santuarias Andinos vertelt het verhaal van het ceremoniële kindoffer van de 12-jarige ‘Juanita’ rond 1450, bovenop de 6310 meter hoge Nevado Ampato, en van de expeditie naar de top van de berg, waardoor de mummie en de grafgiften ontdekt en veiliggesteld werden. Bijzonder zijn de 20 minuten durende film over de expeditie en de vitrine met de bevroren mummie van de 12-jarige. Sinds 1950 zijn er op meer dan 20 bergtoppen in Peru mummies gevonden van kindoffers; het ultieme offer om de berggoden mild te stemmen.
pe, arequipa, el misti vulkaan (2).jpg
Ballestas eilanden
Langs dit deel van de kust wemelt het van onderwaterleven dankzij de Humboldt koude golfstroom. Die voedselrijkdom trekt grote aantallen zeeleeuwen en zeevogels aan. Een groot deel daarvan kunt u al varend van dichtbij zien. Grote kolonies aalscholvers, pelikanen, Humboldt genten, luidruchtige zeeleeuwen en als u geluk heeft dolfijnen, zijn een lust voor het oog. De Ballestas eilanden worden ook wel ‘de kleine Galapagos’ genoemd, al is dat misschien iets teveel eer. Onderweg ziet u de 150 meter hoge en 50 meter brede geoglyph van Candelabra, geëtst in een zandheuvel. Niemand weet wie de makers waren en waarom. Speculaties gaan van navigatiebaken tot eerbetoon aan een grote cactus met vruchten, waarvan je gaat hallucineren.
Rond de Ballestas en de nabijgelegen Chincha eilanden is één van de meest bizarre en zinloze oorlogen ooit uitgevochten, tussen de voormalige kolonisator Spanje en Chili en Peru.
Waar ging het om? Populair gezegd ging de oorlog over vogelpoep. De uitwerpselen van de zeevogels, ‘guanaco’ , bedekten grote delen van de eilanden, en bleken midden 19e eeuw erg waardevol. ‘Guanaco’, had men ontdekt in Europa, is 30 keer effectiever dan koeienmest. Rond 1850 importeerden de Britten alleen al 200.000 ton van het goedje. De Spanjaarden vonden dat wel een oorlog waard, die overigens slecht voor ze afliep. Ze verloren.
pe, paracas, ballestas eilanden (8).jpg
Chan Chan
Tot 30 jaar geleden was Chan Chan de belangrijkste toeristische attractie van Noord-Peru. Ooit was het de grootste stad van pre-Columbiaans Amerika, en met meer dan 60.000 inwoners ook de grootste adobe stad ter wereld. De hoofdstad van het Chimu rijk was een rijke en welvarende stad. Dat bleef zo, ook toen de Inca’s de stad veroverden. Alles werd anders na de komst van de Spanjaarden. Al het goud en zilver en alles van waarde werd geroofd en verscheept naar het moederland en de stad raakte in verval. Wat u nu ziet van de oorspronkelijke 10 ommuurde citadellen, is één citadel die deels gerestaureerd is. Maar wat vooral indruk maakt, is de omvang van dit enorme complex en het verhaal eromheen.
pe, trujillo, chanchan (2).jpg
Colca Canyon
Over de Colca Canyon wordt vrijwel altijd in de overtreffende trap geschreven. Dat de Colca Canyon met 100 kilometer lengte groter is dan de Grand Canyon en maar liefst 2 keer zo diep is dan de Amerikaanse beroemdheid. Het steeds wisselende landschap en het feit dat er al eeuwenlang mensen wonen en landbouw wordt bedreven op kunstig aangelegde terrassen, zorgen voor grote aantrekkingskracht. Samen met het fenomenale uitzicht op een aantal met sneeuw bedekte vulkanen. Maar de grootste attractie zijn de condors met hun vleugelspanwijdte van meer dan 3 meter. Ze nestelen dieper in de canyon, en stijgen elke ochtend tussen 08.00 en 10.00 uur op vanuit de canyon om rakelings over de hoofden van vaak honderden toeschouwers te scheren. U kunt ze bijna aanraken. De toepasselijke naam voor deze unieke plek is ‘Cruz del Condor’.
pe, colca canyon, cruz del condor (8).jpg
Cuzco
Cuzco, in de lokale taal quechua, betekent ‘navel van de aarde’.
De stad is niet alleen legendarisch als een soort openluchtmuseum vanwege de prachtig koloniale binnenstad, de steegjes met z’n kinderkopjes en de Inca overblijfselen, maar is ook hip en trendy dankzij de mooie winkels en upmarket koffiebars en bekroonde restaurants.
Hart van de stad is het centrale plein, in de tijd van de Inca’s het Hucaypata, ‘het plein van de strijders’. Het diende als podium voor de Inca heerser, met zijn imposante paleis, en voor z’n strijders. Hier werden de overwinningen gevierd. Nu zijn het de meisjes en de vrouwen, nakomelingen van de oude heersers, die samen met een baby alpaca voor een kleine bijdrage op de foto willen, en de kathedraal die het plein domineren. Het interieur van de kathedraal is ondanks de vele schade door aardbevingen, zeer de moeite waard. Van alle bezienswaardigheden is Quoricancha de meest bijzondere. Het was de belangrijkste tempel in de tijd van de Inca’s. De rijkdom die het uitstraalde was ongeëvenaard. De muren waren letterlijk bedekt met goud. De ‘heilige’ voorwerpen en beelden in de tempel waren van puur goud en zilver. Het goud en zilver verdween in de smeltovens van de conquistadores en werd verscheept naar Spanje. De tempel zelf werd vervangen door het klooster van Santo Domingo, gebouwd op de imposante en goed zichtbare fundamenten van de Inca tempel, die de tijd ongeschonden hebben doorstaan.
Boven Cuzco liggen de ruïnes van Q’enqo, Pukapura, Tambomachay en Sacsaywaman. Van al deze ruïnes die u gaat zien, is het fort Sacsaywaman veruit de meest indrukwekkende. Dit juweel van bouwkunst moet je zien om het te geloven. Het heeft de vorm van een zigzag bliksemschicht, telt 3 verdiepingen, en is gebouwd met gebruikmaking van enorme soms wel 6 meter hoge en 4 meter brede, 300 ton wegende, uitgehouwen stenen. Deze werden zo bewerkt dat ze naadloos in en op elkaar pasten. Een bouwtechniek waar de Inca’s en hun voorgangers beroemd om zijn geworden.

Cuzco is een overzichtelijke stad, die al lopend prima op eigen gelegenheid te verkennen is. Wat u zeker niet moet missen, is de Mercado San Pedro. Het bijzondere aan de centrale markt van Cuzco is het overweldigende aanbod van verse producten uit de kustregio’s, de Amazone en de ‘Altiplano’. Het hoogland is de bakermat van de aardappel, ons eigen volksvoedsel, maar dan in bijna honderd soorten hier te vinden. Vraag de sapmakers om voor u de lekkerste vruchten te kiezen. Proef de unieke smaken van fruit dat alleen in dit deel van de wereld voorkomt.

Cuzco is ook de plek om mooie dingen te kopen. Kunst, textiel, aardewerk en nog veel meer is in alle prijsklassen te koop. In de ateliers van lokale handwerkslieden kunt u ook zien hoe het gemaakt wordt. Vooral niet vergeten de tijd te nemen om lekker te eten!
pe, cuzco, plaza de armas (7).jpg
Heilige Vallei / Sacred Valley
De zeer vruchtbare vallei van de Urubamba is een rijke regio en heeft een aangenaam micro klimaat. Al in de Inca tijd was het er goed toeven. Daarvan getuigen de 2 belangrijkste nederzettingen, Ollantaytambo en Pisac.
Pisac is een koloniaal stadje aan de voet van een imposante, boven op de heuvel gelegen Inca citadel. Het meest indrukwekkend aan dit fort zijn de landbouwterrassen. Van uw gids hoort u over de ingenieuze technieken die de bewoners toepasten bij de bouw en het gebruik van de terrassen.
Pisac dankt z’n bekendheid echter vooral aan de markt. Die beslaat naast de gehele Plaza de Armes ook vele omliggende straten. Hoewel erg toeristisch, is het zeer de moeite waard en erg fotogeniek. Als u de drukte van de topdagen wilt mijden, ga dan op maandag, woensdag, vrijdag of zondag. Ollantaytambo, genoemd naar Ollanta, een Inca hoofdman, is de andere belangrijke attractie in de vallei. Het stadje is het best bewaard gebleven voorbeeld van Inca stadsplanning. Kinderkopjes, nauwe steegjes, stenen gebouwen en irrigatiekanalen geven u het gevoel een stap terug te doen in de tijd van de Inca’s.
De enige plek in Peru waar de conquistadores een belangrijke slag verloren, was bij de bestorming van het fort van Ollantaytambo. Als u het ziet, er rondloopt en er rondkijkt, begrijpt u meteen waarom. Dit Inca bouwmeesterwerk van fort en tempel is niet alleen indrukwekkend vanwege de omvang en het aanzien. Het echt bijzondere verhaal is de inpassing in het landschap en de omgeving. En natuurlijk hoe het gebouwd is met ‘reuzenstenen’ uit de groeven, 6 kilometer verderop aan de andere kant van de rivier. We vertellen niet alle geheimen, uw gids wel.
pe, heilige vallei, chinchero  (2).jpg
Kuelap
Kuelap ligt op een 3100 meter hoge bergtop midden in het nevelwoud van Peru; het overgangsgebied tussen de hoge Andes en het Amazone tropische laagland. Dit gebied is het domein van de Chachapoyas, het ‘volk van de wolken’. Vanaf 500 tot de verovering door de Inca’s in 1493 was dit volk, waarvan we relatief weinig weten, de dominante cultuur in dit deel van Peru. Het was een cultuur van onverschrokken krijgers, machtige sjamanen en opvallende bouwmeesters. Ze leefden en bouwden in volmaakte harmonie met hun omgeving. Het kostte de Inca’s forse inspanningen om de controle te behouden.
De indrukwekkende en imposante ruïnes van Kuelap worden qua grootsheid alleen geëvenaard door Machu Picchu. Moet u bij een bezoek Machu Picchu delen met duizenden andere reizigers, in Kuelap heeft u, ongelooflijk maar waar, het rijk bijna alleen. Kuelap werd tussen 500 en 1493 gebouwd als citadel, boven op een 3100 meter hoge bergtop. Op het hoogtepunt leefden er meer dan 3500 mensen in het fort. In 1843 werd Kuelap herontdekt, zo’n 20 jaar voor de herontdekking van Machu Picchu. De citadel, ovaalvormig en meer dan 700 meter in omvang, werd beschermd door reusachtige, bijna onneembare muren van gemiddeld 20 meter hoog. In het fort ziet u de typische ronde huizen, kenmerkend voor de bouwstijl van de Chachapoyas. Het uitzicht is fenomenaal.
Goed nieuws! Eind 2016 wordt een bezoek aan Kuelap een stuk makkelijker. Dan wordt, zoals gepland de splinternieuwe cabinelift naar de citadel van Kuelap in gebruik genomen. De cabinelift overbrugt een traject van 4 kilometer in 20 minuten, in plaats van 1,5 tot 2 uur lopen die er nu voor staat. De bouw wordt gedaan door een consortium met een Peruaanse aannemer, en het Franse POMA, gespecialiseerd in bouw van cabineliften. Dit goede nieuws is wellicht een reden te meer om Kuelap en dit deel van Peru op uw wenslijstje te zetten. Kuelap is dan voor iedereen toegankelijk.
pe, chachapoyas, kuelap (16).jpg
Deze highlight komt voor bij de volgende rondreizen:
Lima
Het gist, bruist en bloeit in Lima. Een economische revival, de culinaire hausse van de Peruaanse keuken met veel biologische producten, de nieuwe musea, de aandacht voor leefbaarheid, de veiligheid en de renovatie; de stad wordt steeds meer hip en trendy. Lima staat niet bekend om de monumenten uit de tijd voordat de Spanjaarden Peru veroverden. Toch woonden er circa 200.000 mensen toen Pizarro, de veroveraar namens de Spaanse kroon, in 1535 besloot om hier zijn hoofdstad te vestigen. Nu wonen er meer dan 9 miljoen mensen. Hier en daar zie je nog als je door Lima rijdt, heel verrassend, de restanten van piramides uit de tijd vóór Pizarro, maar die staan op bijna niemands lijstje.

Daarop staat wel het prachtig gerenoveerde oude koloniale centrum van Lima met de Plaza de Armes als middelpunt. Aan het plein staan de beroemde kathedraal van Lima, het bisschoppelijk paleis en de residentie van de president. Even verderop vindt u het geel gekleurde imposante klooster van San Francisco met catacomben en de beroemde bibliotheek. Lima is een wereldstad met heel verschillende wijken en stadsdelen.

Slenter of ga joggen over de boardwalk van Miraflores met z’n mooie parkjes, kijk uit over de Stille Oceaan en ga shoppen of lekker eten in de vele restaurantjes van het luxe Larcomar winkelcentrum. In Miraflores wonen vooral de beter gesitueerden.

Bezoek de sfeervolle wijk Barranco, in de jaren 60 populair bij hippies, en nu opnieuw hip, trendy en gezellig met nauwe soms steile straatjes, prima restaurants en sap- en koffiebars.

Lima kent ook nogal wat shanty towns binnen de stadsgrenzen. Peruanen noemen het wat eufemistisch ‘volkswijken’, Europeanen neigen eerder naar sloppenwijken. U vindt ze aan de Andes kant van de stad, en ze liggen vaak ook wat hoger. In de afgelopen tientallen jaren groeide Lima hier in een razend tempo. Veel bewoners van de agrarische gemeenschappen uit de Andes trokken naar de stad, op de vlucht voor honger en geweld. Op zoek naar een beter leven voor henzelf en hun kinderen. Wilt u de dynamiek in zo’n wijk zelf ervaren, boek dan een begeleide excursie, en kom alles te weten over het leven in een ‘volkswijk’ van Lima.
Musea in Lima
Larco museum; het mooiste van Lima
Recente opgravingen bewijzen de aanwezigheid van duizenden jaren oude beschavingen in Peru. Ook de ‘nieuwe wereld’ had zijn Egypte. Nergens anders krijgt u daar een beter beeld van dan in het Larco museum. Een verrijkende ervaring, onmisbaar als ijkpunt voor alles wat u onderweg gaat zien en beleven. Extra bijzonder zijn de separate collectie erotische kunstvoorwerpen en het hoog aangeschreven restaurant van dit museum.

Amano museum; ongeëvenaarde weefkunst
De weefkunst van de vele volkeren en oude beschavingen van Peru kent z’n gelijke niet in de wereld. Dankzij het droge klimaat van de kustvlakte is veel bewaard gebleven. Het Amano museum is een ware schatkamer. Ongeloof en pure bewondering strijden om voorrang tijdens de rondleiding.

Museo National de Antropologia, Arquelogia e Historia del Peru
Over het indrukwekkende verleden van Peru valt nog zoveel te ontdekken en te bewonderen. Het Museum voor Archeologie, Antropologie en Geschiedenis is gevestigd in een mooi koloniaal gebouw, waar ooit Simon Bolivar woonde van 1823 tot 1826. De collectie beslaat de periode van de vroegste beschavingen in Peru tot de beginjaren van de republiek.
Peruaanse keuken in Lima
Lima is de gastronomische hoofdstad van het Zuid-Amerikaanse continent. Veel ‘chefs’ uit alle delen van de wereld bezoeken Lima om nieuwe inspiratie op te doen. Op bijna elke straathoek kunt u ‘streetfood’ proeven. Lima wemelt letterlijk van de restaurants en restaurantjes en van de ‘juice’ bars.
Toprestaurants als Astrid & Gaston, Central, IK Restaurante of Rafael zijn voor culinaire liefhebbers alleen al reden genoeg om langer in Lima te blijven. Wel heel tijdig reserveren. En altijd vragen, als u ter plaatse bent, wat de nieuwste restauranttips zijn.
Bezoekt u Lima in september en wilt u graag van alles proeven uit de nieuwe Peruaanse keuken, check dan de data dat ‘Mistura’ gehouden wordt. Het prestigieuze internationale eetfestijn duurt een week, en iedereen is er. Van de toprestaurants tot het beste streetfood.
Het weer in Lima
Lima is samen met Caïro de droogste hoofdstad van de wereld. Echter, in de Peruaanse winter van april tot in oktober, is de lucht vaak egaal wit en kan het wat nevelig zijn. Meestal ’s nachts valt er heel lichte motregen, maar die bereikt nauwelijks de grond. Dit microklimaat staat bekend als ‘garua’. Het wordt veroorzaakt door de Humboldt koude golfstroom. Wie wel eens de Marokkaanse of Namibische kust heeft bezocht in dezelfde periode zal dit weertype herkennen. Ook daar hebben de koude golfstromen van de Atlantische Oceaan hetzelfde effect. Waarom Pizarro in 1535 toch op deze plek z’n hoofdstad bouwde, vraagt u zich af? Pizarro stichtte de stad op 18 januari, midden in de zomer, als het elke dag zonnig en onbewolkt is.
pe, lima, kathedraal (2).jpg
Lord of Sipan
Wat Toetanchamon betekent voor Egypte, betekent de vondst van de tombe van de Lord of Sipan voor Peru. Alleen al het Indiana Jones-achtige verhaal van die vondst is bijzonder. Toen de lokale archeoloog Dr. Alva in 1987 plotseling heel bijzondere objecten zag opduiken op de zwarte markt, realiseerde hij zich dat er ergens een ongelooflijk rijke illegale opgraving bezig moest zijn. Snel ingrijpen voorkwam dat onschatbaar erfgoed van Peru werd geroofd of door onachtzaamheid werd vernietigd.
Als u op de vindplaats van de tombe staat, kunt u zich onmogelijk de rijkdom van de vondsten voorstellen.
De Lord of Sipan was een Moche heerser. De Moche drukten hun stempel op Peru van het begin van onze jaartelling tot 800 jaar daarna. Het beroemdst zijn de Moche om hun fantastisch gedecoreerde en vormgegeven aardewerk.
Topattractie, is het Museo Tumbas Reales de Sipan. U ziet de vondsten uit de tombe van de Lord of Sipan met stijgende verbazing aan en verwonder over de rijkdom van de sieraden, de hoofdtooi, de kleding, de decoraties en het vakmanschap van de ambachtslieden van de Moche. Uw rondleiding begint op de bovenste verdieping. Net als de archeologen die de tombe laag voor laag blootlegden, neemt het museum u van boven naar beneden mee, in de volgorde van de opgraving. Superlatieven kunnen onmogelijk de indrukwekkende en verrijkende ervaring van een persoonlijk bezoek aan dit museum weergeven.
Machu Picchu
De archeologie kent een aantal epische verhalen en gebeurtenissen. De herontdekking van Machu Picchu is zo’n verhaal.
Machu Picchu is de climax van uw rondreis. Hoe toeristisch ook, weinig kan wedijveren met het bijzondere en verrijkende gevoel om op Machu Picchu te staan en rond te lopen. Beneden u het dal van de niet zichtbare Urubamba rivier, rondom u de toppen van de omliggende groene bergen en u loopt rond in de stad die ‘onmogelijk’ gebouwd kon worden. Boven op de top van een berg die de Inca bouwmeesters eerst moesten afvlakken om er daarna bijna 50 jaar over te doen dit staaltje bouwmeesterkunst te voltooien. De stad is nooit gevonden door de conquistadores en is dan ook zeer goed bewaard gebleven. Uw gids vertelt u er alles over. Ga ergens lekker zitten, geniet van het uitzicht rondom en mijmer hoe het gevoeld moet hebben als bewoner van Machu Picchu. On-top-of-the-world.
Machu Picchu is alleen met de trein bereikbaar. De treinreis naar Aguas Calientes aan de voet van Machu Picchu, in het dal van de Urubamba, begint vroeg in het circa 4000 meter hoog gelegen station van Poroy, een half uur rijden van Cuzco. De trein daalt af naar de Sacred Valley met Ollantaytambo en volgt het dal van de Urubamba rivier aan uw linkerhand. Aan boord van de trein, met bijna uitsluitend reizigers op weg naar Machu Picchu, heerst bijna altijd een soort schoolreisjesstemming. Zo van; nu gaat het gebeuren! Onderweg ziet u besneeuwde bergreuzen door het glas van het panoramadak van de trein, Inca terrassen en ruïnes, en op enig moment het beginpunt van de beroemde klassieke 5-daagse Inca trail. Op km 104 stopt de trein nog een laatste keer, waar reizigers uitstappen om de korte 2-daagse Inca trail te lopen. De laatste stop, km 112, is Aguas Calientes. Intussen is ook de temperatuur behoorlijk opgelopen en ziet alles er groener uit. U bent dan ook afgedaald naar 2400 meter hoogte. Na aankomst rond 11.00 uur gaat u per bus, over een smalle weg met geweldige vergezichten, omhoog naar het magische Machu Picchu, dat vanuit het dal niet te zien is.
U verblijft in Aguas Calientes. Het stadje zelf is niet meer dan een station, een markt, een stuk spoorlijn met links en rechts talloze hotels, bars en restaurants. Erg toeristisch dus, maar onvermijdelijk.
Uw bezoek aan Machu Picchu
Wij raden iedereen aan om Machu Picchu 2 keer te bezoeken. Uw eerste bezoek is direct na aankomst van de trein in Aguas Calientes. De site sluit om 17.00 uur als het soms al een beetje begint te schemeren. Ons advies is om de volgende dag vroeg op te staan. Bussen rijden al vroeg omhoog en de site gaat rond 06.00 uur open. Zonsopgang op Machu Picchu, mooier wordt het niet. Het 2e bezoek gaat ook prima samen met het beklimmen van Wayna Picchu, de bergtop met Inca terrassen die neerkijkt op de citadel. Vanaf de top heeft u het beste uitzicht op Machu Picchu en maakt u de mooiste foto’s, omdat u de zon in de rug heeft. Een andere optie is de circa 2 uur durende klim naar de top van de Cerro Machu Picchu. U heeft niet alleen een geweldig uitzicht op de citadel, maar ook op de Inca trail, helemaal tot Winay Wayna en tot in de Urubamba vallei met de indrukwekkende terrassen. Volgens kenners spectaculairder, maar natuurlijk niet zo aansprekend als Wayna Picchu. Voor beide opties geldt dat u een toeslag betaalt en voor Wayna Picchu is er een dagelijkse bezoekerslimiet van 400, waarvan 200 bezoekers om 07.00 uur en 200 om 10.00 uur.
Geen toeslag en geen restricties zijn er als u in circa 1,5 uur naar de Zonnepoort, Inti Punku klimt. Hier eindigt de Inca trail en ook hier heeft u een geweldig uitzicht op de citadel.
In alle gevallen is het belangrijk om extra bezoeken en een bezoek aan Wayna Picchu vroeg te boeken. Er gelden bezoekerslimieten, die zeker in het hoogseizoen al snel bereikt worden, en dan is Machu Picchu uitverkocht.
Inca Trail
De Klassieke Inca Trail staat bovenaan vele lijstjes van dingen die je gedaan moet hebben. De beroemdste ‘trek’ van Zuid-Amerika is zeer populair terwijl er maar 200 toeristen per dag worden toegelaten. Wie kans wil maken om een vinkje te zetten op die ‘to-do-list’, moet zeker in de periode mei-september heel vroeg boeken.
pe, machu picchu (2).jpg
Nazca lijnen
De Nazca lijnen of Nazca Lines blijven één van ’s werelds grote archeologische mysteries. Ondanks frequent en soms langdurig wetenschappelijk onderzoek. Maria Reiche, de autoriteit van het onderzoek naar de Nazca lijnen, besteedde bijna haar hele leven aan het ontraadselen ervan. Boeken en artikelen zijn er vol geschreven over de spectaculaire figuren en de geometrische lijnen in het landschap met speculaties over het hoe, waarom en door wie. Door wie weten we inmiddels. Het was de Paracas cultuur, bekend door z’n onovertroffen weefkunst, die het auteurschap van de lijnen toekomt. Het hoe en vooral waarom blijft vooralsnog een bron van speculatie. Vanaf de grond zijn de lijnen nauwelijks te zien, maar op hoogte wordt duidelijk hoe uniek dit schouwspel is. Een vroege rondvlucht biedt meestal de beste kans op mooi zicht. Bereid u gedegen voor en prent de figuren alvast in uw hoofd, zodat u niets mist van die wonderlijke figuren, zoals de spin, de condor, de kolibri, de astronaut, de leguaan of de aap met grote krulstaart en al die andere geometrische lijnen en figuren.
pe, road lima-nazca.jpg
Piramides van de Zon en de Maan
De piramide van de Zon is het grootste pre-Columbiaanse bouwwerk van Peru. Het is circa 1500 jaar geleden gebouwd en er werden naar schatting 140 miljoen stenen van aardewerk voor gebruikt. Nu nog zijn daarop de inscripties van de families te zien die de piramide bouwden. Van het immense bouwwerk is een derde weggespoeld en het restant heeft de tand des tijds maar matig doorstaan. Wie boven op de top staat, kijkt echter vol bewondering naar de omvang van deze piramide.
Kleiner maar veel verfijnder is de piramide van de Maan. Eigenlijk hebben we het over meerdere piramides. Heel bijzonder; telkens werd een nieuwe piramide over de oude gebouwd. Laag voor laag, als een ui. Prachtig bewaard gebleven muurschilderingen zijn getuigen van de creativiteit en het vakmanschap van de kunstenaars en de bouwers.
pe, trujillo, piramides van de zon en de maan (5).jpg
Titicacameer
Het Titicacameer is de geboorteplaats van de zon, volgens de klassieke Andes overlevering. Het ligt voor de helft in Peru en de andere helft ligt in Bolivia. Met 3808 meter is het Titicacameer het hoogst bevaarbare meer ter wereld en het grootste van Zuid-Amerika. Aanvankelijk lijkt het daar niet op als we uitvaren vanuit Puno op weg naar de drijvende rieteilanden van de Uros. Echter, dit is een soort binnenmeer, pas onderweg naar het eiland Taquile ziet u het Titicacameer in al zijn majestueuze omvang. De Uros wonen al eeuwenlang op drijvende rieteilanden, die ze regelmatig moeten vernieuwen. Elk eiland heeft z’n eigen familie. Sommige reizigers vinden het bezoek erg toeristisch. Bij HBW kijken we er iets anders naar. De Uros zijn uitstekende ondernemers en hebben hun primitieve woon- en leefomgeving dankzij het toerisme en bijvoorbeeld zonne-energie behoorlijk kunnen verbeteren. De familie-eilanden concurreren met elkaar om de aandacht en de inkomsten van de voorbij varende bezoekers. Een gesprek aanknopen met de bewoners leert u veel over het ondanks alles harde leven, de gewoontes en de gebruiken, de hoop en de verwachtingen voor de toekomst voor henzelf en hun kinderen. Op het kleine eiland Taquile ziet u het Titicacameer in al z’n grootsheid. De dieprode aarde van het eiland, het intens blauwe water van het meer en de besneeuwde toppen van de 6000 meter hoge Cordillera Real in Bolivia vormen een geweldig decor, als u langs oude Incaterrassen en ruïnes op de heuvels wandelt. De circa 2200 bewoners zijn qua uitzicht te benijden.
pe, titicaca lake, amantani island (1).jpg
Trujillo
Trujillo was de eerste Peruaanse stad die zich in 1820 onafhankelijk verklaarde van Spanje. Het heeft een mooi koloniaal centrum. De Plaza de Armes is het hart van de stad. Er zijn fraaie voorbeelden van koloniale architectuur te bewonderen op en rond de Plaza. Het koloniale stadshart is lekker compact. De autovrije Bolivar en de omliggende straten zijn prima te voet te verkennen. Ook een bezoek aan de Mercado Central is een optie. Er zijn goede restaurants op uw wandelroute.
pe, trujillo, city centre (2).jpg
Túcume Vallei
De voormalige hoofdstad van de Chimu bevindt zich in de Túcume vallei. De site beslaat circa 200 hectare vergane muren, pleinen en liefst 26 piramides. Er wordt een beroep op uw voorstellingsvermogen gedaan als u op de uitkijkheuvel staat, omdat er weinig meer echt zichtbaar is. Maar alleen al de omvang van de plek maakt indruk. U bezoekt het museum bij de opgravingen.
pe, chiclayo, tucume vallei van de piramiden (2).jpg
Blijf op de hoogte van aanbiedingen en acties

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Informatie over HelloBeautifulWorld

HelloBeautifulWorld is jong, ambitieus en dynamisch. Ook al zijn we jong, we hebben tientallen jaren reiservaring. Zowel professioneel als privé. Professionele ervaring in leidende posities o.a. bij grote (inter)nationale reisbedrijven. Onze privé reiservaring beslaat enkele decennia, en gaat over alle continenten. We weten wat er in de wereld te koop is. We weten waar u wilt zijn. En weet u het zelf nog niet, dan hebben wij het voor u bedacht. Liefde voor reizen is wat ons drijft. Reizen verrijkt je leven. HelloBeautifulWorld ziet reizen als de vervulling van een primaire levensbehoefte; pure nieuwsgierigheid naar wat er achter de horizon verborgen ligt. We zetten onze reiservaring in, en onze liefde voor reizen, om voor u de meest optimale rondreis samen te stellen. Rondreizen die u in staat stellen zorgeloos te genieten van wat achter de horizon verborgen ligt. Rondreizen die u desgewenst kunt 'tunen' op uw persoonlijke wensen. Betrouwbaar: we zijn aangesloten bij de branche organisatie ANVR. We zijn lid van de SGR, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en van het Calamiteitenfonds.
Kunnen wij u helpen?