Peru Experience 21 dagen

vanaf 4634
Vanafprijs in euro is per persoon o.b.v. 2 personen in een 2-persoonskamer in ‘Midrange’ hotels. Inclusief intercontinentale retourvlucht. De prijzen van vluchten veranderen voortdurend. Vanafprijs is niet gescand op actualiteit of beschikbaarheid van de intercontinentale retourvlucht. Klik op de tab ‘onze hotels', voor de voorbeeld hotels. Exclusief boekingskosten 35 per boeking, calamiteitenfonds 2,50 per boeking en SGR bijdrage 5 per persoon.
Route op kaart
Kies de reis van uw keuze. Elke reis kunt u desgewenst zelf aanpassen tot uw ideale reis.
Klik op de hotelcategorie van uw voorkeur. Alle prijzen, ook uw aanpassingen zijn daarop gebaseerd. Wijzigt u de categorie, dan moet u uw aanpassingen opnieuw toevoegen.
Vanafprijs in euro is per persoon o.b.v. 2 personen in een 2-persoonskamer in ‘Midrange’ hotels. Inclusief intercontinentale retourvlucht. De prijzen van vluchten veranderen voortdurend. Vanafprijs is niet gescand op actualiteit of beschikbaarheid van de intercontinentale retourvlucht. Klik op tab ‘onze hotels', voor de voorbeeld hotels. Exclusief boekingskosten 35 en calamiteitenfonds 2,50 per boeking.
Deze gegevens bepalen de prijs die we u tonen bij het zoeken en boeken. We onthouden deze gegevens om ook bij een volgend website bezoek direct de juiste prijzen te kunnen tonen.
Vul hier de juiste gegevens van uw reisgezelschap in. Leeftijden die gelden op het moment van reizen. Mogelijke kortingen verwerken we o.b.v. deze gegevens.
De Ballestas eilanden
De Ballestas eilanden
De Ballestas eilanden
Trujillo
De Ballestas eilanden
Strand van Trujillo
De Ballestas eilanden
Rondvlucht Nazca lijnen
De Ballestas eilanden
Kathedraal met El Misti, Arequipa
De Ballestas eilanden
Drijvende Uros eilanden, Titicacameer
De Ballestas eilanden
Machu Picchu
De Ballestas eilanden
Op de markt

Kies de hotels in Peru die bij u passen

Het kiezen van de juiste hotels voor uw Peru rondreis is altijd spannend. De juiste hotelkeuze draagt immers ook in belangrijke mate bij aan uw reiservaring, ongeacht het beschikbare budget. Op elke Peru rondreis van HelloBeautifulWorld kunt u kiezen uit 3 hotel categorieën. We hebben alle hotels persoonlijk gekozen. Klik op ‘bekijk hotels’ en u ziet alle door ons geselecteerde hotels in Peru, per categorie in de handige hotel vergelijker.

Hotel vergelijker Peru

Per plaats in Peru, op alfabetische volgorde, kunt u al onze hotels in Peru vergelijken. Per categorie staan ze per plaats naast elkaar. Soms zijn er per plaats meerdere hotels. In een enkel geval gebruiken we in een plaats hetzelfde hotel in verschillende categorieën. Mocht een hotel bij boeking niet beschikbaar zijn, dan boeken we voor u een vergelijkbaar hotel. Dit doen we in overleg met u.

Peruaanse kinderen

Peruaanse kinderen

Belangrijk

lees meerlees minder

Grensdocumenten

Als u een Nederlands paspoort heeft, hoeft u voor Peru geen visum aan te vragen. Wel moet uw paspoort bij aankomst in Peru nog minimaal 2 lege pagina’s hebben (voor de douane stempels) en bij terugkomst in Nederland nog minstens zes maanden geldig zijn.

Bij aankomst in Peru ontvangt u in uw paspoort een toeristenvisum dat 30 dagen geldig is. Blijft u langer dan 30 dagen in Peru, dan geeft u dit aan bij de douane. Op vertoon van uw retour- of doorreisticket ontvangt u dan een toeristenvisum voor 90 dagen. U krijgt de toeristenkaart, de Tarjeta Andina de Migración, in het vliegtuig en vult hem dan in. Deze wordt bij binnenkomst in Peru afgestempeld. Het onderste gedeelte krijgt u mee en levert u bij het verlaten van het land weer in. Het is belangrijk dit tijdens uw reis goed te bewaren! Wij adviseren u voor de zekerheid een kopie te maken van dit gedeelte. Ook is het slim om een kopie van uw paspoort en een print van uw vliegtickets mee te nemen.

Heeft u geen Nederlands paspoort, dan adviseren we u om contact op te nemen met het consulaat van Peru.

Consulaat-Generaal van de Republiek Peru:
Kabelweg 37
1014 BA Amsterdam
Tel: 020-6228580
Email: consulperu-amsterdam@rree.gob.pe
Website: www.consulado.pe/es/Amsterdam/Paginas/Inicio.aspx (alleen in het Spaans)

Via Amerika reizen
Vliegt u via Amerika, dan heeft u een ESTA-verklaring nodig. Deze verklaring moet u zelf aanvragen, nadat u uw reis heeft geboekt. Wij raden u dringend aan dit ruim van te voren te doen en in elk geval uiterlijk 72 uur voor vertrek. Na invulling van het formulier ontvangt u bij goedkeuring een autorisatie. Als u geen autorisatie ontvangt, moet u een visum aanvragen via de Amerikaanse ambassade. De ESTA-verklaring is twee jaar geldig of tot het moment dat uw paspoort vervalt. De kosten voor de aanvraag zijn 21 dollar (maart 2024 gecheckt). Voor het formulier en meer informatie gaat u naar de website: https://esta.cbp.dhs.gov/

Als u de afgelopen jaren heeft gereisd in Iran, Irak, Jemen, Libië, Syrië, Somalië of Soedan kunt u mogelijk problemen ondervinden met de aanvraag. Neemt u dan contact op met de Amerikaanse ambassade in Nederland:

Lange Voorhout 102
2514 EJ Den Haag
Tel: +31 70 310-2209
Email: ircthehague@state.gov

Geld

De lokale munteenheid van Peru is de Peruaanse Sol Nuevo (PEN). De munteenheid is onderverdeeld in 100 centimos. Er zijn biljetten van 10, 20, 50 en 100 soles. Eind maart 2024 is 1 euro ongeveer 4,01 Peruaanse Nuevo Sol waard.

Pinnen
In Peru, vooral in de grote steden, is het mogelijk om geld op te nemen met uw pinpas waar het Cirrus of Maestro logo op staat. U kunt zowel US Dollars als Peruaanse Sol Nuevo pinnen. Houd u er rekening mee dat geldautomaten soms niet werken of leeg zijn, vooral tijdens het weekend en feestdagen. Wanneer u pint, worden er per bank verschillend, kosten berekend. Ook heeft u te maken met een maximumbedrag dat u kunt pinnen per dag. Veel Nederlandse banken hebben een beveiliging op de pinpas, waardoor het niet mogelijk is om automatisch buiten Europa te pinnen. Zorgt u ervoor dat u tijdig ‘Buiten Europa’ activeert voor uw pinpas.

Cash
Hoewel pinnen in veel plaatsen mogelijk is, adviseren wij u om ook contant geld mee te nemen op uw reis, in euro’s of US Dollars. Het is niet mogelijk om Peruaanse Sol Nuevo te krijgen in Nederland. Neem kleine coupures mee; deze worden overal geaccepteerd en zijn gemakkelijk in te wisselen bij een bank of wisselkantoor. Let er wel op dat de biljetten puntgaaf zijn, anders bestaat de kans dat ze geweigerd worden.
Met de US Dollar en de euro kunt u op steeds meer plaatsen in Peru betalen. Houd u er wel rekening mee dat de koers voor buitenlandse valuta vaak ongunstig is ten opzichte van de Peruaanse Sol Nuevo.
Als u US Dollars of euro’s wilt omwisselen in Peruaanse Sol Nuevo, raden wij u aan om dit te doen bij grotere banken of bij wisselkantoren. Wissel uw geld niet in bij straatwisselaars. Ze lijken op het eerste gezicht een betere koers te geven, maar er zit een grote kans in dat u vals geld ontvangt.

Creditcard
Wij adviseren u om uw creditcard mee te nemen. U kunt gebruik maken van Visa, Mastercard en American Express. De Visa creditcard werkt het beste om geld op te nemen, onder andere bij de Scotia Bank. Directe betalingen met uw creditcard kosten u tussen de 8 en 10 procent commissie. Pinnen met uw bankpas is goedkoper dan met uw creditcard.
In duurdere hotels, restaurants en winkels kunt u steeds vaker betalen met uw creditcard. Bij de meeste hotels is het gebruikelijk dat er bij de incheck een borg betaald wordt. Deze staat garant voor eventuele kosten die u maakt in het hotel. De hoogte van de borg verschilt per hotel. U kunt de borg contant betalen of uw creditcard gebruiken.
In veel dorpen en kleinere steden kunt u alleen betalen met contant geld.

Gezondheid

Wanneer u een reis heeft geboekt naar Peru, raden wij u aan contact op te nemen met uw lokale GGD, het Tropencentrum of uw huisarts om de meeste up-to-date gezondheidsinformatie te krijgen. Voor Peru worden de volgende inentingen aanbevolen: DTP en Hepatitis A. De gele koorts inenting is afhankelijk van het gebied dat u bezoekt en waar u vandaan komt. In bepaalde gebieden, zoals in de Amazone, kan malaria voorkomen. Daarnaast heerst het Zika virus in Peru. Dit virus wordt overgebracht door een mug, die vooral overdag actief is. Mocht u zwanger zijn, dan wordt u door het RVIM afgeraden om naar Peru te reizen.

Om u tegen muggen te beschermen is het belangrijk dat u zich altijd goed insmeert met een antimuggenmiddel met DEET erin. Ook helpen bedekkende kleding en het slapen onder een klamboe of in een airconditioned ruimte. We raden u aan om ijsblokjes, rauw vlees, rauwkost en melkproducten te vermijden. Het kraanwater in Peru is niet drinkbaar.

Hoogteziekte
De hoge ligging van sommige gebieden (tot>4.000 meter), kan reizen fysiek zwaar maken. U kunt last krijgen van hoogteziekte; ‘Soroche’. Hoogteziekte kunt u herkennen aan onder andere hoofdpijn, misselijkheid, griepachtige verschijnselen, hartkloppingen en kortademigheid. Houden deze verschijnselen aan, dan kan dit levensbedreigend zijn. Raadpleeg zo spoedig mogelijk een arts. Voorzorgsmaatregelen om de kans op hoogteziekte te verkleinen zijn bijvoorbeeld: niet roken en geen alcohol drinken tijdens de eerste dagen. Daarnaast is voldoende eten, niet te zware maaltijden gebruiken en genoeg water drinken verstandig. Verder raden wij aan om de hoogte langzaam op te bouwen en u niet te veel in te spannen. Bij de samenstelling van onze reizen hebben we rekening gehouden met de opbouw in hoogtes. Er zijn medicijnen op doktersrecept verkrijgbaar tegen hoogteziekte, maar deze helpen niet altijd. De enige echte remedie tegen hoogteziekte is tijdig afdalen naar een lagere hoogte. Reizigers met hart- of longaandoeningen worden geadviseerd om voor vertrek contact op te nemen met hun huisarts.

Veiligheid

Peru is een betrekkelijk veilig land om te bereizen. Houdt u wel in gedachten dat het een arm land is. Het land heeft net zoals veel andere landen, met criminaliteit te maken. Denk daarbij aan zakkenrollers en wisseltrucs. Daarom adviseren we u om tijdens uw reis uw waardevolle spullen en bagage goed in de gaten te houden; draag het liefste uw rugzak op uw buik en geld en mobiele telefoon in een moneybelt. Verder is het verstandig om overdag te pinnen en sieraden thuis te laten. Veel hotels beschikken over een kluisje, waarin u uw waardevolle spullen, zoals paspoort en reisdocumenten, kwijt kunt.

Wij adviseren u om niet alleen in de nacht over straat te lopen en afgelegen gebieden te vermijden. U kunt een taxi nemen. Let wel op of dit een officiële taxi is. Anders loopt u de kans dat u teveel betaalt.

Ik ga op reis

lees meerlees minder

Ik ga op reis en neem mee

Bagageadvies
Het advies dat u nu leest is een heel persoonlijk advies. Na tientallen jaren veel zakelijk en privé reizen, heb je een bepaalde routine ontwikkeld in wat je meeneemt op reis, waarin je het meeneemt en hoe je het inpakt. Die routine deel ik graag met u.

Koffer, reistas of toch rugzak
Ongeacht wat uw voorkeur heeft, het allerbelangrijkste vind ik dat bagage waterdicht moet zijn, zo licht mogelijk en flexibel en dat ritsen, naden en sluitingen van topkwaliteit zijn. Dat er goedlopende onverslijtbare wielen onder zitten, dat vuil en vlekken geen probleem zijn, dat er voldoende in kan, en dat de bagage ook op afstand herkenbaar is.

Hoe pak ik alles in
Bijna alles wat ik meeneem en inpak, zit mooi gesorteerd in aparte zakken met ritsen. Delicate kleding en shirts gaan gevouwen en gestreken in een speciale ‘overhemdenzak’. Verpakken in aparte zakken is superhandig als je snel wil in- en uitpakken. Bovendien past er meer in je bagage.
Vloeistoffen en crèmes in tubes, flesjes of potjes gaan eerst in goed afsluitbare plastic zakken. U zult niet de eerste zijn met een volledig ‘ondergelopen’ toilettas of nog erger koffer of reistas, na een intercontinentale vlucht. De luchtdruk aan boord van een vliegtuig is lager, dus die vloeistof of crème drukt zichzelf naar buiten. Let ook op dit fenomeen als u naar hooggelegen gebieden reist of een pas van meer dan 2000 meter over gaat.
Ik pak altijd alles in precies dezelfde volgorde in en leg het op dezelfde plek in de reistas. Dan weet je zeker dat alles er in past, en kun je wat je zoekt gemakkelijk vinden als je een keer geen zin hebt om je bagage helemaal uit te pakken.

Voldoende ruimte over laten
Ik zorg altijd dat er voldoende ruimte overblijft voor al die mooie dingen die je onderweg koopt en die ook kwetsbaar zijn. Toch ruimtegebrek? Koop dan onderweg een extra reistas, of geef weg wat u wellicht kunt missen en in Nederland ook eenvoudig en goedkoop weer kunt vervangen.

Direct bij de hand
Alles wat je onderweg direct nodig mocht hebben, gaat in een ‘dagrugzak’ of schoudertas. Met name in de steden en bij drukke bezienswaardigheden is dat altijd een klein risico. Sommige criminelen vermoeden dat er waardevolle zaken inzitten en hebben allerlei trucs bedacht om die in bezit te krijgen. Van het ongemerkt opensnijden tot het van de schouder rukken. Draag uw bagage zoveel mogelijk op uw buik en let op elkaar. Nog beter, laat in uw hotel alles achter wat u niet perse nodig heeft, of stop het in uw reistas, koffer of rugzak als u onderweg bent.

Sieraden en dergelijke
Mijn advies? Niet meenemen maar thuis laten!

Geld, creditcards, huissleutel, persoonlijke documenten en dergelijke
Ik stop geld, bankpasje, creditcard, rijbewijs, paspoort, huissleutel en camerageheugen altijd in een zgn. ‘nektasje’. Dat tasje hangt met een koord om je nek en op je borst, onzichtbaar onder je kleding. Mijn partner gebruikt een zgn. ‘money-belt’, onzichtbaar op de heupen, onder de kleding. In de hotelkamer stop ik ze altijd in de kluis.

Nooit op reis zonder…..
Ik heb 2 zakjes met ‘essentials’, zeg maar zaken die je niet kunt missen als je ze onverhoopt nodig hebt, ongeacht waar je naar toe gaat.
In het ene zakje zitten medicamenten en dergelijke zoals:
-aspirine (Paracetamol en Aspro bruis)
-jodium
-wondpoeder (bv. Dermatol)
-diarreeremmers (huismerk)
-immodium
-azaron (middel tegen jeuk en beten door insecten)
-ORS (helpt snel tegen uitdroging)
-desinfecterend middel (altijd je handen kunnen ‘wassen’ ook zonder water en zeep)
-pleisters
-anti muggenmiddel (o.b.v. DEET) met een minimale werking van 8-10 uur
-wondgaasjes (verpakt) en pleisters
-een paar gram zout (helpt opgelost in water perfect bij neus- (met rietje opsnuiven) en keelverkoudheid)
-zonnebrandmiddel, waarvan 1x sunblock
-talkpoeder

In het andere zakje zitten de andere ‘essentials’ zoals:
-een ‘swiss army knife’
-een scherp schaartje
-wereldstekker geschikt voor alle stopcontacten met minimaal 4 oplaadpunten, geschikt voor al uw devices en/of camera's
-een hele goede ‘powerbank’ die geschikt is om zowel bij 110V als bij 220V op te laden. Twee ‘powerbanks’ als u veel filmt of fotografeert met uw telefoon
-kleine lichte zaklantaarn die ver kan schijnen en lichtsignalen kan afgeven
-een paar meter dun, maar heel sterk touw
-opener/kurkentrekker
-scherp mesje
-2 plastic bekers
-oordopjes
-naaigerei en veiligheidsspelden

Andere ‘essentials’:
-een handzaam te verpakken klamboe naar malaria gebieden
-een dunne regenponcho, in de zijkant van de reistas of direct bovenin
-pet of zonneklep
-zonnebril
-voor de brildragers een reservebril en voor de lenzendragers, voldoende lenzenvloeistof, reserve lenzen en een reservebril.
-een hele goede lichtgewicht verrekijker kan veel waarde toevoegen aan uw reis
-een goede recente landkaart met voldoende schaal en plattegronden van de belangrijkste steden. Google maps kan ondersteunen, maar kan geen kaart vervangen.

Laptop, tablet en mobiel
-meestal neem ik ze alle drie mee, en soms laat ik de laptop thuis. Bijna overal op de wereld is een goede internetverbinding beschikbaar. Wel is het vaak lastig, zo niet onmogelijk om 3 devices tegelijkertijd te activeren op de internetverbinding op je kamer.
-zorg dat je voldoende opslag hebt in de ‘cloud’ als je beelden gaat uploaden.
-zorg dat de ‘zoek mijn phone of tablet’ optie altijd aanstaat.
-leer de wachtwoorden uit uw hoofd die toegang geven tot de gegevens op uw telefoon of tablet, om ze via anderen op afstand uit te kunnen schakelen.

Nog een paar tips
-zorg voor een lijstje met belangrijke telefoonnummers en e-mailadressen op papier. Niet iedereen kent die uit z’n hoofd. Toch handig als je telefoon gestolen wordt. Ik stop het lijstje in mijn ‘nektasje’.
-weet u wat u moet doen als uw bankpas, creditcard, paspoort of mobiel gestolen wordt?
-ik zorg dat ik digitaal bij een kopie van mijn paspoort kan en bij de vliegtickets. Maar ik zorg ook altijd voor een fotokopie van mijn paspoort, en bewaar die ook in het ‘nektasje’. Altijd handig mocht je je paspoort ergens in een hotel laten liggen, of als het gestolen wordt. In sommige landen is er een wettelijke verplichting om bij de receptie het paspoort in te nemen van de gasten voor allerlei bureaucratische handelingen. Handig als je dan een kopie hebt om je provisorisch te kunnen legitimeren.
-ik neem altijd een creditcard mee. Het is vaak veel gedoe, zeker in de luxere hotels als je gaat inchecken en je hebt geen creditcard.
-voor de camera neem ik altijd reservebatterijen mee.
-ik laad altijd wanneer de kans zich voordoet, mijn telefoon, 'powerbank' en overige apparatuur op. Zelfs wanneer ze nog bijna helemaal opgeladen zijn. Ook de camera en de reservebatterijen van die camera.
-overweegt u een drone mee te nemen, bedenk dan dat het gebruik daarvan op veel plekken in de wereld verboden is. Zorg dat u op de hoogte bent van alle beperkingen.
-neem de bijsluiter mee van de medicijnen die u gebruikt. Vraag desnoods uw apotheek of de naam van de medicijnen voldoende duidelijk is als u deze in het verre buitenland bij moet bestellen.
-stop medicijnen NOOIT in uw ingecheckte reistas, koffer of rugzak. ALTIJD in de handbagage.

Eten en drinken

lees meerlees minder

Fusion speelt al bijna 400 jaar de hoofdrol in de keuken van Peru. Smaken en kooktechnieken van de Andes en de Amazone werden gecombineerd met Aziatische woktechnieken en Spaanse rijstgerechten. Fusion zorgde voor de bekende 'criollo' (creoolse) keuken van Peru. Tot begin van deze eeuw kregen belangrijke gasten de Franse keuken op het bord, en hoe anders is dat nu. Nu is Peru culinair een topland. Niet alleen in en rond Lima, maar op bijna alle plekken in dit immense land spannen de Peruanen zich in om er op culinair gebied uit te springen. Hoe dat komt? Simpel, nergens op de wereld is het voedselaanbod zo gevarieerd. Vis, schaal- en schelpdieren uit de oceaan. Groenten, fruit, wijn en vlees uit de vruchtbare rivierdalen van de kustvlakte. Honderden aardappelsoorten, trendy granen en wild van de Altiplano, en allerlei tropische exotische vruchten, kruiden en eetbare planten uit de Amazone. Kortom, een walhalla voor creatieve chefs. Een grote aanjager van de opmars van Peru als culinair walhalla was Gastón Acurio, die naast beroemde restaurants in Peru ook wereldwijd vele restaurants bezit. Acurio introduceerde de nieuwe Peruaanse keuken. Hij kreeg al snel grote aanhang van jonge creatieve koks. Het werkte zo aanstekelijk dat ook grote delen van de bevolking zich bekeerde tot die nieuwe keuken. Eten was al belangrijk in Peru, maar is nu hip en trendy en een belangrijk onderdeel van de Peruaanse identiteit.

Peruaanse keuken in Lima

Lima is de gastronomische hoofdstad van het Zuid-Amerikaanse continent. Veel ‘chefs’ uit alle delen van de wereld bezoeken Lima om nieuwe inspiratie op te doen. Op bijna elke straathoek kunt u ‘streetfood’ proeven. Lima wemelt letterlijk van de restaurants en de ‘juice’ bars.
Toprestaurants als Astrid & Gaston, Central, IK Restaurante of Rafael zijn voor culinaire liefhebbers alleen al reden genoeg om langer in Lima te blijven. Wel heel tijdig reserveren. En altijd vragen, als u ter plaatse bent, wat de nieuwste restauranttips zijn.
Bezoekt u Lima in september en wilt u graag van alles proeven uit de nieuwe Peruaanse keuken, check dan de data dat ‘Mistura’ gehouden wordt. Het prestigieuze internationale eetfestijn duurt een week, en iedereen is er. Van de toprestaurants tot het beste streetfood.

Ook in andere steden van Peru, ja zelfs in Iquitos middenin de Amazone regio, vindt je toppertjes onder de vele restaurants met bijzondere gerechten. Arequipa verdient een speciale vermelding. De regionale keuken is pittiger en de gerechten zijn bijzonder. Ze koken er de sterren van de hemel.

De aardappel als basisvoedsel

In Peru ligt de oorsprong van de aardappel. Op de hoogvlakte van de Andes om precies te zijn. De Spanjaarden introduceerden de aardappel in Europa en wij hebben het omarmt als ons volksvoedsel. Dat ging niet zonder slachtoffers. Onwetend aten sommigen de stelen en de bloemen in plaats van de knollen, en dat was dodelijk. Wij hebben de aardappel inmiddels zo ver doorontwikkeld, dat hij redelijk onherkenbaar is naast z'n oorspronkelijke voorouders op de markt van Cuzco. Op die markt zie je wel 30 soorten aardappels, vaak onooglijke kleine gedrochten, in vele kleuren van roodgrijs tot paars, donkerblauw en zwart. En een smaak dat ze hebben.

Typisch Peruaanse gerechten

Het uitgestrekte land kent talloze regionale specialiteiten. De kust regio is het walhalla voor de vis en de schaal- en schelpdieren liefhebber. Er zijn heel veel gerechten gebaseerd op die ingrediënten. De belangrijkste nationale specialiteit is de 'ceviche'. Een gerecht dat je overal kunt eten, en die iedere chef in staat stelt er z'n eigen 'twist' aan te geven. Plakjes dungesneden rauwe vis, garnalen en andere zeevruchten worden gemarineerd in limoensap, cilantro, uien en chili pepers. De marinade zorgt voor het garingsproces op basis van oxidatie. Het resultaat is verbluffend. Mij kun je elk moment van de dag een bord met 'ceviche' voorzetten.

Het hoogland van de Andes levert niet alleen de meest bijzondere aardappels, maar ook het vooral in Europa hippe en trendy quinoa en andere typische hoogland graansoorten. Dan is er nog een specialiteit waarbij sommigen misschien de wenkbrauwen fronsen namelijk 'cuy'. 'Cuy' is de culinaire hit van de Andes. Hele restaurants zijn erin gespecialiseerd. 'Cuy' wordt bijna in z'n geheel geroosterd of geplet onder hete stenen. 'Cuy' is bij ons bekender onder de engelse naam 'ginea pig' of marmot. Tsja en zo'n aaibaar beest opeten, doet nogal wat wenkbrauwen fronsen in het gunstigste geval. De marmot was in de Pré Columbiaanse tijd een belangrijke bron van proteïnen voor de volkeren van de Andes. Met als bijkomende voordelen, weinig vet en weinig cholesterol. Smaakt het en waar smaakt het naar. Het smaakt prima, een beetje naar konijn, alleen wat malser. En ja het is even slikken zo'n beestje op je bord. Een andere specialiteit is de bergforel, die hier fantastisch wordt bereid. Culinair genieten. Naast 'cuy' zijn ook de alpaca en de llama populair in vleesgerechten.

De Amazone regio levert fantastisch fruit. Ga naar de markt in Cuzco en bewonder al die vruchten die bij ons volslagen onbekend zijn. Proeven is nog beter, zeker als er heerlijk vers sap van wordt geperst. Vraag de experts naar alle bijzondere vruchten en of ze die voor u willen uitpersen en mixen. De nieuwste trend in de toprestaurants in Lima is de aandacht en de waardering voor hele bijzondere, vaak volledig onbekende ingrediënten uit het oerwoud en de rivieren. Er worden de meest innovatieve gerechten mee gemaakt. Iquitos en Tarapota zijn de hotspots voor vis en slakken uit de rivieren en het oerwoud van Amazone.

Populaire Peruaanse drankjes

- Met stip op 1 staat Pisco Sour, het nationale drankje. Genoemd naar de havenstad ten zuiden van waar volgens de legende het drankje werd uitgevonden. De veel gedronken cocktail met pisco, gestookt uit druiven, wordt gemixt met kaneel, eiwit, limoensap en suiker. Erg lekker, maar oppassen, want je drinkt er snel te veel van. Ook populair als welkomstdrankje in hotels of als aperitief in restaurants.
- Inca Kola: een felgele niet-alcoholische drank met citroengas en kamille. De smaak van de drank is erg zoet en heeft wat weg van bubbelgum. Geen aanrader, maar wel even proeven. Half Peru drinkt het en de rest haat het.
- Vruchtensappen. Peruanen zijn gek op vruchtensappen. Bij deze sappen wordt wel vaak water of gecondenseerde melk toegevoegd. Dat laatste is niet altijd een smaakverbetering, en water is niet altijd veilig, tenzij het water uit een gesloten fles is. Als het sap vers wordt gemaakt, kunt u vragen om beide weg te laten. Het wordt dan vaak wel iets prijziger, omdat er meer prijzig fruit moet worden geperst.
- Cocathee; thee van verse cocabladeren met een beetje een bittere smaak. In de hooglanden van de Andes is deze thee erg populair. Er wordt gezegd dat het zou helpen tegen hoogteziekte, maar dat is een fabel. Echter, als placebo kan het wonderen verrichten.
- Bier. Naast nationale zijn er veel lokale merken, bijna altijd lager. In de Andes brouwen ze 'chicha' uit mais. Als er een rode vlag wappert, dan is het te krijgen. De nieuwste trend, hoe kan het ook anders, is bier gebrouwen van quinoa.

Wat kost uit eten gaan?

Ontbijt tussen 2 en 5 euro
Lunch tussen 5 en 8 euro voor een dagmenu van soep, hoofdgerecht en nagerecht. Tussen 10 en 15 euro voor een à la carte menu
Diner tussen 15 en 25 euro
Drankjes, 1 tot 2 euro voor koffie, thee, frisdrank of bier
Kan het goedkoper, jazeker. U betaalt immers vaak ook voor de locatie.
Duurder kan ook, veel duurder zelfs, in de toprestaurants, op toplocaties en in de tophotels en in hippe en trendy clubs.

Weetjes

lees meerlees minder

Tijdsverschil

Tijdens de Nederlandse zomertijd is het 7 uur vroeger in Peru. In de wintertijd is het 6 uur vroeger in Peru. Peru kent geen winter- en zomertijd.

Bellen en internet

Bellen
Het bereik voor mobiel bellen in Peru is goed. Maar wilt u er zeker van zijn dat u kunt bellen met uw toestel vanuit Peru en bereikbaar bent voor familie en/of vrienden, neemt u dan voor vertrek contact op met uw provider. Zo weet u wat de mogelijkheden en de kosten zijn als u vanuit het buitenland belt (of wordt gebeld).
Vanuit een telefooncel kunt u met een telefoonkaart of munten bellen. Een andere mogelijkheid is om een lokale simkaart voor uw telefoon te kopen. Zorg er dan wel voor dat uw telefoon simlockvrij is.
Bellen vanuit uw hotelkamer is duur. Als uw hotel wifi heeft, kunt u gratis bellen met Whatsapp of Skype.

Internet
De meeste hotels beschikken over een wifi netwerk, waarvan u gratis of tegen een (kleine) vergoeding gebruik mag maken. Vaak heeft u ook wifi in uw hotelkamer. Bij de receptie van het hotel kunt u hier meer informatie over krijgen. Gratis wifi is vaak aanzienlijk langzamer. Ook restaurants hebben vaak wifi die voor gasten beschikbaar is. Daarnaast beschikt Peru over internetcafés; deze zijn vooral te vinden in de grotere steden. Hier maakt u voor een klein bedrag gebruik van het internet.

Fotograferen

Peru is een kleurrijk en fotogeniek land. U komt zoveel moois tegen op uw reis! Wees dus voorbereid om de beste foto’s te maken. Zorg ervoor dat u genoeg geheugen voor uw camera meeneemt. Zorg ook voor extra batterijen of een extra accu voor uw toestel. Een tip, upload uw foto’s regelmatig naar de ‘cloud’ tijdens uw reis.

Let op: niet overal is het toegestaan om te fotograferen. Maak vooral geen foto’s van vliegvelden, grensovergangen, regeringsgebouwen en militaire gebouwen. Wilt u mensen in Peru fotograferen, vraag dan eerst om toestemming. Sommige inwoners willen niet gefotografeerd worden of vragen een vergoeding. Fotografeer uit respect geen biddende mensen.

Voltage en stopcontacten

De meeste aansluitingen in Peru zijn 220 volt met een frequentie van 60 Hz. In kleine steden en dorpen of in kleinere accommodaties is de voltage soms 110 volt. U heeft een wereldstekker nodig, want de stopcontacten in Peru zijn anders dan in Nederland. De stekkers die gebruikt kunnen worden in Peru zijn type A en C (dit staat vaak op de wereldstekker aangegeven).
Als u naar het Amazonegebied reist, informeren wij u per lodge over de beschikbare elektriciteit.

Fooien en tips

In Peru geef je fooien op vrijwillige basis. De lonen in Peru zijn laag, waardoor een kleine financiële bijdrage erg wordt gewaardeerd.
Als u in een wat duurder restaurant eet, is de fooi (ongeveer 10 procent) vaak inclusief. In goedkopere restaurants is dit meestal niet zo. Daar raden we aan om uw wisselgeld te geven of het bedrag naar boven af te ronden.

De richtlijn voor fooien verschilt per dienst. Wij adviseren het volgende:
- Chauffeur: 6.600- 10.000 Peruaanse Sol Nuevo (2-3 US Dollar) per persoon per dag
- Gids: 9.800- 16.400 Peruaanse Sol Nuevo (3-5 US Dollar) per persoon per dag
- Kamermeisje: 3.300- 6.600 Peruaanse Sol Nuevo (1-2 US Dollar) per persoon per nacht
- Kofferdrager: 1.600- 3.300 Peruaanse Sol Nuevo (0,5-1 US Dollar) per persoon per koffer

Taxichauffeurs hoeft u geen fooi te geven, omdat u bij aanvang van de rit onderhandelt over het tarief. Let op, als de taxi een meter heeft, vraag de chauffeur dan om deze aan te zetten.

Ambassade

De adressen van de ambassades in Nederland en Peru zijn:

Ambassade van Peru in Nederland
Nassauplein 4
2585 EA Den Haag
Tel: 070-3653500
www.embassyperunl.com

Ambassade van Nederland in Peru
Torre Parque Mar
Avenida José Larco 1301 - 13de verdieping
Miraflores, Lima
Tel: +51 12 13 98 00
www.peru.nlambassade.org

Openbare toiletten

Peru heeft openbare toiletten, maar van een andere standaard dan in Nederland. Vaak zijn ze ronduit smerig. Veel toiletten hebben geen toiletpapier. Het is daarom handig om altijd zelf toiletpapier mee te nemen voor onderweg.

Feestdagen

Peru is een katholiek land, met een groot aantal katholieke feesten. Hemelvaart en tweede paas- en pinksterdag zijn geen feestdagen in Peru. In totaal viert de Peruaanse bevolking maar liefst 3000 feesten! De meeste feesten eren een beschermheilige. Veel feestdagen zijn lokale religieuze feesten of historische evenementen.


Hieronder volgen de belangrijkste feestdagen van Peru in 2024:

7 juni: Vlaggendag
16 juni: Vaderdag
24 juni: Inti Raymi dag
29 juni: Feest van de Heiligen Petrus en Paulus
28 juli: Onafhankelijkheidsdag
30 augustus: Santa Rosa De Lima
24 september: Dag van de strijdkrachten
8 oktober: Slag bij Angamos
1 november: Allerheiligen
2 november: Allerzielen
8 december: Feest van de onbevlekte ontvangenis
25 december: Kerstmis
31 december: Oudejaarsavond

Hieronder volgen de belangrijkste feestdagen van Peru in 2025:

1 januari: Nieuwjaarsdag
6 januari: Drie koningen
14 februari: Valentijnsdag
17 april: Witte donderdag
18 april: Goede vrijdag
20 april: Pasen
1 mei: Dag van de Arbeid
11 mei: Moederdag
7 juni: Vlaggendag
15 juni: Vaderdag
24 juni: Inti Raymi dag
29 juni: Feest van de Heiligen Petrus en Paulus
28 juli: Onafhankelijkheidsdag
30 augustus: Santa Rosa De Lima
24 september: Dag van de strijdkrachten
8 oktober: Slag bij Angamos
1 november: Allerheiligen
2 november: Allerzielen
8 december: Feest van de onbevlekte ontvangenis
25 december: Kerstmis
31 december: Oudejaarsavond

Tijdens de feestdagen zijn winkels, banken en instellingen van de overheid vaak gesloten.

Bekijk kassabon
Reisvoorstel aanvragen
Blijf op de hoogte van aanbiedingen en acties

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Informatie over HelloBeautifulWorld

HelloBeautifulWorld is jong, ambitieus en dynamisch. Ook al zijn we jong, we hebben tientallen jaren reiservaring. Zowel professioneel als privé. Professionele ervaring in leidende posities o.a. bij grote (inter)nationale reisbedrijven. Onze privé reiservaring beslaat enkele decennia, en gaat over alle continenten. We weten wat er in de wereld te koop is. We weten waar u wilt zijn. En weet u het zelf nog niet, dan hebben wij het voor u bedacht. Liefde voor reizen is wat ons drijft. Reizen verrijkt je leven. HelloBeautifulWorld ziet reizen als de vervulling van een primaire levensbehoefte; pure nieuwsgierigheid naar wat er achter de horizon verborgen ligt. We zetten onze reiservaring in, en onze liefde voor reizen, om voor u de meest optimale rondreis samen te stellen. Rondreizen die u in staat stellen zorgeloos te genieten van wat achter de horizon verborgen ligt. Rondreizen die u desgewenst kunt 'tunen' op uw persoonlijke wensen. Betrouwbaar: we zijn aangesloten bij de branche organisatie ANVR. We zijn lid van de SGR, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en van het Calamiteitenfonds.
Kunnen wij u helpen?