Rondreizen Nepal Experience

3 WEKEN
vanaf 2655
Vanafprijs in euro is per persoon o.b.v. 2 personen in een 2-persoonskamer in ‘Midrange’ hotels. Inclusief intercontinentale retourvlucht. De prijzen van vluchten veranderen voortdurend. Vanafprijs is niet gescand op actualiteit of beschikbaarheid van de intercontinentale retourvlucht. Klik op de tab ‘onze hotels', voor de voorbeeld hotels. Exclusief boekingskosten 35 en calamiteitenfonds 2,50 per boeking.
Alle rondreizen kunt u zelf
online naar wens aanpassen
Kies de reis van uw keuze. Elke reis kunt u desgewenst zelf aanpassen tot uw ideale reis.
Klik op de hotelcategorie van uw voorkeur. Alle prijzen, ook uw aanpassingen zijn daarop gebaseerd. Wijzigt u de categorie, dan moet u uw aanpassingen opnieuw toevoegen.
TEST
Deze gegevens bepalen de prijs die we u tonen bij het zoeken en boeken. We onthouden deze gegevens om ook bij een volgend website bezoek direct de juiste prijzen te kunnen tonen.
Vul hier de juiste gegevens van uw reisgezelschap in. Leeftijden die gelden op het moment van reizen. Mogelijke kortingen verwerken we o.b.v. deze gegevens.
Kathmandu, Swayambunath tempel
Kathmandu, Swayambunath tempel
Kathmandu, Swayambunath tempel
Souvenir uit Nepal
Kathmandu, Swayambunath tempel
Chitwan National Park
Kathmandu, Swayambunath tempel
Trekking Everest gebied
Kathmandu, Swayambunath tempel
Trekking Everest gebied
Kathmandu, Swayambunath tempel

Kies de hotels in Nepal die bij u passen

Het kiezen van de juiste hotels voor uw Nepal rondreis is altijd spannend. De juiste hotelkeuze draagt immers ook in belangrijke mate bij aan uw reisbeleving, ongeacht het beschikbare budget. Gelukkig richt Nepal zich allang niet meer alleen op de budgetreiziger. Ook in Nepal kunt u voor elke rondreis van HelloBeautifulWorld kiezen uit 3 hotel categorieën. Zelfs op onze trekkings in het Annapurna en Everest gebeid. We hebben alle hotels en lodges persoonlijk gekozen. Klik op ‘bekijk hotels’ en u ziet alle door ons geselecteerde hotels en lodges in Nepal, per categorie in de handige hotel vergelijker.

Hotel vergelijker Nepal

Per plaats in Nepal, op alfabetische volgorde, kunt u al onze voorbeeldhotels in Nepal vergelijken. Per categorie staan ze per plaats naast elkaar. Soms zijn er per plaats meerdere voorbeeldhotels. In een enkel geval gebruiken we in een plaats hetzelfde voorbeeld hotel in verschillende categorieën. Mocht een voorbeeldhotel bij boeking niet beschikbaar zijn, dan boeken we voor u een vergelijkbaar hotel.

In Langtang

Belangrijk

Grensdocumenten

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben een paspoort nodig dat na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is. U heeft ook een visum nodig. Er zijn verschillende manieren om dit visum te verkrijgen:

1. U vraagt zelf het visum aan bij het consulaat van Nepal in Amsterdam of bij de ambassade in Brussel. Uw visum komt meteen in uw paspoort te staan. Het toeristenvisum is 15, 30 of 90 dagen geldig. Om het visum aan te vragen, vult u een visumformulier in en gaat u zelf naar het consulaat of ambassade toe. Na ongeveer 4 dagen kunt u uw paspoort met visum weer ophalen. Woont u niet in de omgeving van Den Haag of Brussel, dan kunt u de stukken aangetekend verzenden. Check voor de exacte procedure de website van het consulaat of de ambassade:
Nepal consulaat in Den Haag: https://nepal.nl/consulaat/
Nepal ambassade in Brussel: www.nepalembassybrussels.be

2. Visa-on-arrival. U kunt het visum van Nepal op de luchthaven van Kathmandu verkrijgen. U vult thuis eerst een digitaal aanvraagformulier in op http://www.nepalimmigration.gov.np/
Dit formulier is echter maar 15 dagen ‘houdbaar’, dus u kunt het pas invullen vanaf 15 dagen voor aankomst in Nepal.
Hoe vult u het digitale formulier in?
-Start met uploaden van een digitale pasfoto, in het blokje linksboven en ga verder met uw persoonlijks gegevens
-Twee keer wordt er om een adres in Nepal gevraagd. U kunt hier het hotel in Kathmandu invullen. De adressen als volgt invullen:
'Ward' = 2-cijferig nummer (voor Kathmandu centrum 02)
'Municipality' en 'District' = allebei Kathmandu.
-Let op: De letter ‘O’ komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’.
-Onderaan geeft u de plek aan waar u in Nepal arriveert. Dit zal meestal 'TIA' zijn, het vliegveld van Kathmandu (Tribhuvan International Airport).
-Na controle van alle gegevens op ‘Submit’ klikken.

U ontvangt vervolgens een bewijs dat u online het visum heeft ingevuld. U neemt dit bewijs mee, samen met uw paspoort, én (als u eerder in Nepal bent geweest) een kopie van uw laatst afgegeven Nepalese visum. Op het vliegveld aangekomen, gaat u eerst in de rij staan om het visum te betalen. Het visum voor 15/30/90 dagen kost respectievelijk US Dollars 30/50/125 (in euro’s betalen kan ook). Let op: het visum kan alleen contant worden betaald. Met het bonnetje gaat u in de rij voor de ‘Immigrations’ staan. Hier krijgt u het visum in uw paspoort.

Lukt het thuis niet om digitaal een aanvraagformulier in te vullen, dan kunt u dit ook op de luchthaven van Kathmandu doen. Bij aankomst op de luchthaven loopt u naar de douane. Daar staan een aantal computers waar u eerst een aanvraagformulier digitaal invult. Zodra u het formulier digitaal heeft ingevuld, krijgt u een uitdraai, en loopt u naar de balie om uw visum te betalen. Het visum voor 15/30/90 dagen kost respectievelijk US Dollars 30/50/125 (in euro’s betalen kan ook). Let op: het visum kan alleen contant worden betaald. Met het bonnetje van de betaling en 2 pasfoto’s krijgt u bij de douane de stempel in uw paspoort. Let op: er staan vaak lange wachttijden voor de computers en er zijn ook regelmatig computerstoringen. Daarom raden wij ten zeerste aan om dit thuis al te doen.

Wij adviseren u uiteraard graag over het verkrijgen van het visum, maar willen u erop wijzen dat u altijd zelf verantwoordelijk bent voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Heeft u geen Nederlands of Belgisch paspoort, dan adviseren we u om contact op te nemen met het consulaat of de ambassade.

Consulaat-Generaal van Nepal:
Herengracht 562
1017 CH Amsterdam
Tel: (020) 624 15 30
E-mail: consulgeneral@nepal.nl
Website: www.nepal.nl

Nederlandse Ambassade in Nepal:
Jawalakhel (schuin tegenover Central Zoo),
Lalitpur, Patan
Kathmandu, Nepal
P.O Box 1966
Tel: (00977) (0)1 5523444

Geld

De lokale munteenheid van Nepal is de Nepalese Rupee (NPR). De munteenheid is onderverdeeld in munten en biljetten. De munten worden steeds minder gebruikt. Er zijn biljetten van 1 Rupee tot en met 500 en 1.000 Rupee. 1 juni 2019 is 1 euro ongeveer 125 Rupee waard.

Pinnen
In Nepal, in Kathmandu en Pokhara, is het mogelijk om Nepalese Rupees en US Dollars op te nemen met uw pinpas bij bankautomaten waar het Cirrus of Maestro logo op staat. Houd u er rekening mee dat geldautomaten soms niet werken of leeg zijn, vooral tijdens het weekend en feestdagen.
In Chitwan National Park is er tegenwoordig ook een pinautomaat. In kleinere plaatsen, zoals Bandipur, Nuwakot en in de Kathmandu Vallei, kunt u niet pinnen. Ook tijdens een trek kunt u niet pinnen. U zult dus in Kathmandu en Pokhara Nepalese Rupee moeten pinnen voor de volgende dagen van uw reis. Let op, dat u kleine biljetten meeneemt, want in lokale restaurantjes onderweg of in de bergen tijdens een trekking, kan de lokale bevolking vaak niet wisselen met biljetten van boven de 100 NPR.
Wanneer u pint, worden er per bank verschillend, kosten berekend. Ook heeft u te maken met een maximum bedrag dat u kunt pinnen per dag. Veel Nederlandse banken hebben een beveiliging op de pinpas, waardoor het niet mogelijk is om automatisch buiten Europa te pinnen. Zorgt u ervoor dat u tijdig ‘Buiten Europa’ activeert voor uw pinpas.

Cash
Pinnen is alleen mogelijk in de grote steden, zoals Kathmandu en Pokhara. Wij adviseren u om vanuit Nederland wat contant geld mee te nemen op uw reis, in euro’s of US Dollars (geen heel groot bedrag, want in Nepal kunt u pinnen). U kunt in Nederland ook Nepalese Rupee kopen bij de bank, alleen is de koers vaak ongunstig. Neem daarom kleine coupures van US Dollars en euro’s mee; deze worden overal geaccepteerd en zijn gemakkelijk in te wisselen bij een bank of wisselkantoor. Let er wel op dat de biljetten puntgaaf zijn, anders bestaat de kans dat ze geweigerd worden.
Met de US Dollar en de euro kunt u in de grotere steden in Nepal betalen. Houd u er wel rekening mee dat de koers voor buitenlandse valuta vaak ongunstig is ten opzichte van de Nepalese Rupee. U kunt dus altijd beter uw geld omwisselen in lokaal geld.
Als u US Dollars of euro’s wilt omwisselen in Nepalese Rupee, raden wij u aan om dit te doen bij grotere banken of wisselkantoren. Wissel uw geld niet in bij straatwisselaars. Ze lijken op het eerste gezicht een betere koers te geven, maar er zit een grote kans in dat u vals geld ontvangt.
Als u gaat rondreizen in Nepal, zorgt u dat u voldoende Nepalese Rupees bij u heeft in kleine coupures, bijvoorbeeld briefjes van 100 NPR. In lokale restaurantjes onderweg of in de bergen tijdens een trekking, kan de lokale bevolking vaak niet wisselen met biljetten van boven de 100 NPR.

Creditcards
Wij adviseren u om uw creditcard mee te nemen. U kunt gebruik maken van Visa en Mastercard. Directe betalingen met uw creditcard kosten u een paar procent commissie. Pinnen met uw creditcard is heel omslachtig, en vaak ook niet mogelijk.
In duurdere hotels, restaurants en winkels kunt u steeds vaker betalen met uw creditcard. Bij de duurdere hotels is het gebruikelijk dat er bij de incheck een borg betaald wordt. Deze staat garant voor eventuele kosten die u maakt in het hotel. De hoogte van de borg verschilt per hotel. U kunt de borg contant betalen of uw creditcard gebruiken.
In veel dorpen kunt u alleen betalen met contant geld.

Gezondheid

Als u een reis naar Nepal heeft geboekt, raden wij u aan om contact op te nemen met uw lokale GGD, het Tropencentrum of uw huisarts om de meest up-to-date gezondheidsinformatie te krijgen. Voor Nepal worden de volgende inentingen aanbevolen: DTP, Hepatitis A en tyfus.
Malaria komt (voor zover bekend) niet voor in Noord-India en Nepal. Alleen in het Chitwan National Park kan het sporadisch voorkomen. Om u tegen muggen te beschermen is het belangrijk dat u zich altijd goed insmeert met een antimuggenmiddel met DEET erin. Ook helpen bedekkende kleding ’s avonds en het slapen onder een klamboe of in een airconditioned ruimte.
We raden u aan om ijsblokjes, rauw vlees, rauwkost en melkproducten te vermijden. Het kraanwater is in Nepal niet drinkbaar. Aangeraden wordt om water uit flessen te drinken. Let er bij het kopen van de flessen op dat de dop nog verzegeld is. Ook ijsblokjes in het drinken en het eten van rauwkost en fruit dat met water gewassen is, wordt afgeraden.

Hoogteziekte
Nepal is een land met veel hoogteverschillen. Hoogteziekte kan optreden vanaf hoogtes van 2.500 meter. Meestal treedt hoogteziekte op boven de 3.500 meter. Hoe sneller men stijgt, des te groter de kans is op hoogteziekte. Tijdens trekkings in Nepal dient u rekening te houden met de lichamelijke effecten van hoogteziekte. Het wel of niet krijgen van hoogteziekte is geheel per persoon afhankelijk. Jong en oud kan er mee te maken krijgen.

Hoogteziekte kunt u herkennen aan onder andere hoofdpijn, misselijkheid, griepachtige verschijnselen, hartkloppingen en kortademigheid. Houden deze verschijnselen aan, dan kan dit levensbedreigend zijn. Raadpleeg altijd eerst uw gids, en overleg met hem of het nodig is een arts in te schakelen. Voorzorgsmaatregelen om de kans op hoogteziekte te verkleinen zijn bijvoorbeeld: niet roken en geen alcohol drinken tijdens de eerste dagen. Daarnaast is voldoende eten, niet te zware maaltijden gebruiken en genoeg water drinken verstandig. Verder raden wij aan om de hoogte langzaam op te bouwen en u niet te veel in te spannen. Bij de samenstelling van onze reizen hebben we rekening gehouden met de opbouw in hoogtes. Er zijn medicijnen op doktersrecept verkrijgbaar tegen hoogteziekte, maar deze helpen niet altijd. De enige echte remedie tegen hoogteziekte is tijdig afdalen naar een lagere hoogte.

Reizigers met hart- of longaandoeningen worden geadviseerd om voor vertrek contact op te nemen met hun huisarts.

Veiligheid

Nepal is een betrekkelijk veilig land om te bereizen. Houdt u wel in gedachten dat het een arm land is. Het land heeft, net zoals veel andere landen, met criminaliteit te maken. Denk daarbij aan zakkenrollers en wisseltrucs. Daarom adviseren we u om tijdens uw reis uw waardevolle spullen en bagage goed in de gaten te houden; draag het liefste uw rugzak op uw buik en geld en mobiele telefoon in een moneybelt. Verder is het verstandig om overdag te pinnen en sieraden thuis te laten.
Veel hotels beschikken over een kluisje, waarin u uw waardevolle spullen, zoals paspoort en reisdocumenten, kwijt kunt.

Wij adviseren u om ’s nachts niet alleen over straat te lopen en om afgelegen gebieden te vermijden. Het is veiliger om een taxi te nemen. Spreek wel, voordat u gaat rijden, het tarief duidelijk af.

Ik ga op reis

lees meerlees minder

Bagageadvies
Het advies dat u nu leest is een heel persoonlijk advies. Na tientallen jaren veel zakelijk en privé reizen, heb je een bepaalde routine ontwikkeld in wat je meeneemt op reis, waarin je het meeneemt en hoe je het inpakt. Die routine deel ik graag met u.

Koffer, reistas of toch rugzak
Ongeacht wat uw voorkeur heeft, het allerbelangrijkste vind ik dat bagage waterdicht moet zijn, zo licht mogelijk en flexibel en dat ritsen, naden en sluitingen van topkwaliteit zijn. Dat er goedlopende onverslijtbare wielen onder zitten, dat vuil en vlekken geen probleem zijn, dat er voldoende in kan, en dat de bagage ook op afstand herkenbaar is.

Hoe pak ik alles in
Bijna alles wat ik meeneem en inpak, zit mooi gesorteerd in aparte zakken met ritsen. Delicate kleding en shirts gaan gevouwen en gestreken in een speciale ‘overhemdenzak’. Verpakken in aparte zakken is superhandig als je snel wil in- en uitpakken. Bovendien past er meer in je bagage.
Vloeistoffen en crèmes in tubes, flesjes of potjes gaan eerst in goed afsluitbare plastic zakken. U zult niet de eerste zijn met een volledig ‘ondergelopen’ toilettas of nog erger koffer of reistas, na een intercontinentale vlucht. De luchtdruk aan boord van een vliegtuig is lager, dus die vloeistof of crème drukt zichzelf naar buiten. Let ook op dit fenomeen als u naar hooggelegen gebieden reist of een pas van meer dan 2000 meter over gaat.
Ik pak altijd alles in precies dezelfde volgorde in en leg het op dezelfde plek in de reistas. Dan weet je zeker dat alles er in past, en kun je wat je zoekt gemakkelijk vinden als je een keer geen zin hebt om je bagage helemaal uit te pakken.

Voldoende ruimte over laten
Ik zorg altijd dat er voldoende ruimte overblijft voor al die mooie dingen die je onderweg koopt en die ook kwetsbaar zijn. Toch ruimtegebrek? Koop dan onderweg een extra reistas, of geef weg wat u wellicht kunt missen en in Nederland ook eenvoudig en goedkoop weer kunt vervangen.

Direct bij de hand
Alles wat je onderweg direct nodig mocht hebben, gaat in een ‘dagrugzak’ of schoudertas. Met name in de steden en bij drukke bezienswaardigheden is dat altijd een klein risico. Sommige criminelen vermoeden dat er waardevolle zaken inzitten en hebben allerlei trucs bedacht om die in bezit te krijgen. Van het ongemerkt opensnijden tot het van de schouder rukken. Draag uw bagage zoveel mogelijk op uw buik en let op elkaar. Nog beter, laat in uw hotel alles achter wat u niet perse nodig heeft, of stop het in uw reistas, koffer of rugzak als u onderweg bent.

Sieraden en dergelijke
Mijn advies? Niet meenemen maar thuis laten!

Geld, creditcards, huissleutel, persoonlijke documenten en dergelijke
Ik stop geld, bankpasje, creditcard, rijbewijs, paspoort, huissleutel en camerageheugen altijd in een zgn. ‘nektasje’. Dat tasje hangt met een koord om je nek en op je borst, onzichtbaar onder je kleding. Mijn partner gebruikt een zgn. ‘money-belt’, onzichtbaar op de heupen, onder de kleding. In de hotelkamer stop ik ze altijd in de kluis.

Nooit op reis zonder…..
Ik heb 2 zakjes met ‘essentials’, zeg maar zaken die je niet kunt missen als je ze onverhoopt nodig hebt, ongeacht waar je naar toe gaat.
In het ene zakje zitten medicamenten en dergelijke zoals:
-aspirine (Paracetamol en Aspro bruis)
-jodium
-wondpoeder (bv. Dermatol)
-diarreeremmers (huismerk)
-immodium
-azaron (middel tegen jeuk en beten door insecten)
-ORS (helpt snel tegen uitdroging)
-desinfecterend middel (altijd je handen kunnen ‘wassen’ ook zonder water en zeep)
-pleisters
-anti muggenmiddel (o.b.v. DEET) met een minimale werking van 8-10 uur
-wondgaasjes (verpakt) en pleisters
-een paar gram zout (helpt opgelost in water perfect bij neus- (met rietje opsnuiven) en keelverkoudheid)
-zonnebrandmiddel, waarvan 1x sunblock
-talkpoeder

In het andere zakje zitten de andere ‘essentials’ zoals:
-een ‘swiss army knife’
-een scherp schaartje
-wereldstekker geschikt voor alle stopcontacten
-kleine lichte zaklantaarn die ver kan schijnen en lichtsignalen kan afgeven
-een paar meter dun, maar heel sterk touw
-opener/kurkentrekker
-scherp mesje
-2 plastic bekers
-oordopjes
-naaigerei en veiligheidsspelden

Andere ‘essentials’:
-een handzaam te verpakken klamboe naar malaria gebieden
-een dunne regenponcho, in de zijkant van de reistas of direct bovenin
-pet of zonneklep
-zonnebril
-voor de brildragers een reservebril en voor de lenzendragers, voldoende lenzenvloeistof, reserve lenzen en een reservebril.
-een hele goede lichtgewicht verrekijker kan veel waarde toevoegen aan uw reis
-een goede recente landkaart met voldoende schaal en plattegronden van de belangrijkste steden. Google maps kan ondersteunen, maar kan geen kaart vervangen.

Laptop, tablet en mobiel
-meestal neem ik ze alle drie mee, en soms laat ik de laptop thuis. Bijna overal op de wereld is een goede internetverbinding beschikbaar. Wel is het vaak lastig, zo niet onmogelijk om 3 devices tegelijkertijd te activeren op de internetverbinding op je kamer.
-zorg dat je voldoende opslag hebt in de ‘cloud’ als je beelden gaat uploaden.
-zorg dat de ‘zoek mijn phone of tablet’ optie altijd aanstaat.
-leer de wachtwoorden uit uw hoofd die toegang geven tot de gegevens op uw telefoon of tablet, om ze via anderen op afstand uit te kunnen schakelen.

Nog een paar tips
-zorg voor een lijstje met belangrijke telefoonnummers en e-mailadressen op papier. Niet iedereen kent die uit z’n hoofd. Toch handig als je telefoon gestolen wordt. Ik stop het lijstje in mijn ‘nektasje’.
-weet u wat u moet doen als uw bankpas, creditcard, paspoort of mobiel gestolen wordt?
-ik zorg dat ik digitaal bij een kopie van mijn paspoort kan en bij de vliegtickets. Maar ik zorg ook altijd voor een fotokopie van mijn paspoort, en bewaar die ook in het ‘nektasje’. Altijd handig mocht je je paspoort ergens in een hotel laten liggen, of als het gestolen wordt. In sommige landen is er een wettelijke verplichting om bij de receptie het paspoort in te nemen van de gasten voor allerlei bureaucratische handelingen. Handig als je dan een kopie hebt om je provisorisch te kunnen legitimeren.
-ik neem altijd een creditcard mee. Het is vaak veel gedoe, zeker in de luxere hotels als je gaat inchecken en je hebt geen creditcard.
-voor de camera neem ik altijd reservebatterijen mee.
-ik laad altijd wanneer de kans zich voordoet, mijn telefoon en overige apparatuur op. Zelfs wanneer ze nog bijna helemaal opgeladen zijn. Ook de camera en de reservebatterijen van die camera.
-neem de bijsluiter mee van de medicijnen die u gebruikt. Vraag desnoods uw apotheek of de naam van de medicijnen voldoende duidelijk is als u deze in het verre buitenland bij moet bestellen.
-stop medicijnen NOOIT in uw ingecheckte reistas, koffer of rugzak. ALTIJD in de handbagage.

Eten en drinken

lees meerlees minder

Aan deze informatie wordt hard gewerkt.

Weetjes

lees meerlees minder

Tijdsverschil

Tijdens de Nederlandse zomertijd is het 3 uur en 45 minuten later in Nepal. In de wintertijd is het 4 uur en 45 minuten later in Nepal. Nepal kent geen winter- en zomertijd.

Bellen en internet

Bellen
Het bereik voor mobiel bellen in Nepal is redelijk goed, met uitzondering van enkele trekkingsgebieden en andere afgelegen gebieden. In Kathmandu en Pokhara is de verbinding vrij sterk. Maar wilt u er zeker van zijn dat u kunt bellen met uw toestel vanuit Nepal en bereikbaar bent voor familie en/of vrienden, neemt u dan voor vertrek contact op met uw provider. Zo weet u wat de mogelijkheden en de kosten zijn als u vanuit het buitenland belt (of wordt gebeld).
Ook is het mogelijk om een lokale simkaart voor uw telefoon te kopen. Zorg er dan wel voor dat uw telefoon simlockvrij is.
Bellen vanuit uw hotelkamer is duur. Als uw hotel wifi heeft, kunt u gratis bellen met Whatsapp of Skype. De verbinding is vaak matig, omdat de wifi niet sterk genoeg is. U kunt wel een Whatsapp versturen en ontvangen.

Internet
De meeste hotels beschikken over een wifi netwerk, waarvan u gratis of tegen een (kleine) vergoeding gebruik mag maken. Vaak heeft u ook wifi in uw hotelkamer. Bij de receptie van het hotel kunt u hier meer informatie over krijgen. Gratis wifi is vaak aanzienlijk langzamer. Ook restaurants hebben vaak wifi die voor gasten beschikbaar is. Daarnaast beschikt Nepal over internetcafés; deze zijn vooral te vinden in de grotere plaatsen. Hier maakt u voor een klein bedrag gebruik van het internet.

Fotograferen

Nepal is een fotogeniek land: de natuur en de Himalaya, de mensen, de dorpen en de steden. Er is zoveel moois te fotograferen. Zorg ervoor dat u genoeg geheugen voor uw camera meeneemt. Zorg ook voor extra batterijen of een extra accu voor uw toestel. Een tip: upload uw foto’s regelmatig naar de ‘cloud’ tijdens uw reis.

Let op: niet overal is het toegestaan om te fotograferen. Maak vooral geen foto’s van vliegvelden, grensovergangen, regeringsgebouwen en militaire gebouwen. Wilt u mensen in Nepal fotograferen, vraag dan eerst om toestemming. Sommige inwoners willen niet gefotografeerd worden of vragen een vergoeding. Fotografeer uit respect geen biddende mensen.

Voltage en stopcontacten

De meeste aansluitingen in Nepal zijn 230 volt met een frequentie van 50 Hz. U heeft een wereldstekker nodig, want de stopcontacten in Nepal zijn anders dan in Nederland. De stekkers die gebruikt kunnen worden in Nepal zijn type C, D en M (dit staat vaak op de wereldstekker aangegeven). Stroomstoringen komen echter nog zeer regelmatig voor, daarom is het handig om ook een zaklantaarn mee te nemen.

Fooien en tips

In Nepal geef je fooien op vrijwillige basis. Het salaris van het personeel is vaak afgestemd op het ontvangen van fooien, waardoor een kleine financiële bijdrage wordt gewaardeerd.
In kleine lokale eetgelegenheden is het niet gebruikelijk om fooi te geven. In de gewone en duurdere restaurants en hotels wordt dit wel verwacht. Daar raden we aan om wat kleingeld achter te laten, ongeveer 5 tot 10 procent van de rekening. Als u een kerk, tempel of pagode bezoekt, wordt het op prijs gesteld als u een donatie achterlaat.

De richtlijn voor fooien verschilt per dienst. Wij adviseren het volgende:
- Chauffeur: 1 tot 2 US Dollars per dag
- Gids: 1 tot 2 US Dollars per dag
- Drager: 1 US Dollars per dag
- Kamermeisje: 10 Rupees per nacht
- Kofferdrager: 10 Rupees per persoon per koffer

Taxichauffeurs hoeft u geen fooi te geven, omdat u bij aanvang van de rit onderhandelt over het tarief. Let op: als de taxi een meter heeft, vraag de chauffeur dan om deze aan te zetten.

Ambassade

De adressen van de ambassades in Nederland/België en Nepal zijn:

Consulaat van Nepal in Nederland:
Herengracht 562
1017 CH Amsterdam
Tel: (020) 624 15 30
E-mail: consulgeneral@nepal.nl
Website: www.nepal.nl

Ambassade van Nepal in België:
Avenue W. Churchill 68
B-1180 Brussel (België)
Tel: 0032 (0)2 346 26 58
E-mail: embn@skynet.be
Website: www.nepalembassybrussels.be

Consulaat van Nederland in Nepal:
Jawalakhel (schuin tegenover Central Zoo),
Lalitpur, Patan
Kathmandu, Nepal
P.O Box 1966
Tel: (00977) (0)1 5523444

Openbare toiletten

Nepal heeft openbare toiletten, maar van een andere standaard dan in Nederland. De meeste toiletten buiten de hotels zijn hurktoiletten, en vaak zijn ze ronduit smerig. Veel toiletten hebben geen toiletpapier. Het is daarom handig om altijd zelf toiletpapier mee te nemen voor onderweg.

Feestdagen

Nepal kent veel feestdagen, merendeels hindoeïstisch, maar ook boeddhistisch, christelijk en moslim. Van veel feestdagen varieert de datum ieder jaar, omdat ze worden gevierd op een vaste datum in de maankalender, die anders is dan de westerse kalender. Hieronder volgen de belangrijkste feestdagen:

11 of 12 januari: Prithvi Jayanti. Dag van de Nationale Eenheid
18 januari: Nieuwjaarsfeest van het Tamang volk, een etnische bevolkingsgroep die in het Himalaya-gebergte woont
30 januari: Sahid Diwash, Dag van de Martelaren
14 februari: Maha Shivaratri, Grote nacht van Shiva
24 t/m 26 februari: Losar, Tibetaans Nieuwjaar
18 februari: Rastraya Prajatantra Dibas, Dag van de Democratie. Jaarlijks op 18 februari wordt stilgestaan bij het omverwerpen van de Rana dynastie, de monarchie die het koninkrijk Nepal regeerde van 1846 tot 1951
20 maart: Holi, hindoeïstisch lentefeest
8 maart: Internationale Vrouwendag
17 maart: Ghode Jatra. Deze feestdag valt meestal eind maart of begin april op de dag van de nieuwe maan van de maand Chaitra Sukla Paksja. In Kathmandu vindt de 'Ghode Jatra', 'Paarden Parade' plaats
14 april Rama Navami, geboortedag van de god Rama
19 mei: Wesak, Boeddha dag. Herdenking van de geboorte, verlichting en de dood van de Boeddha
28 mei: Ganatantra Diwas. Dag van de Republiek, nationale feestdag in Nepal
3 t/m 4 juni: Suikerfeest (Eid al-Fitr). Einde van de moslim vastenperiode Ramadan. Elk jaar valt de Ramadan en dus ook het Suikerfeest op andere data
11 t/m 15 augustus: Offerfeest (Eid al-Adha), Moslim offerfeestdag
15 augustus: Raksha Bandhan: Hinduïstische feestdag voor broers en zussen
23 en 24 augustus: Krishna Janamashtmi. Hindoeïstische feestdag: verjaardag van god Krishna
14 september: Dag van het Kind
19 september: Dag van de Grondwet. Jaarlijks op 19 september markeert de 'Dag van de Grondwet' in Nepal de aanname van de nieuwe grondwet in 2015, waarmee het land van een constitutionele monarchie een federale republiek werd
5 t/m 10 oktober: Dashain. Deze feestdag valt meestal in september of oktober. Dashain (ook: Durga Puja, Mwohni of Bijaya Dasami) is een van de belangrijkste religieuze festivals in Nepal en symboliseert de overwinning van goed over kwaad. Sommige dagen zijn officiële vrije dagen in zowel Nepal als Bhutan, Myanmar en delen van Noord-India. Dashain wordt gekenmerkt door religieuze gebruiken, gebeden en dierenoffers. Op straat zult u veel kinderen en volwassenen zien vliegeren
27 oktober: Divali, hindoeïstische feestdag van het licht. Divali is gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van het licht, voorspoed, geluk, succes, wijsheid en welvaart
2 november: Chhath Puja, hindoeïstische feestdag van de Zonnegod
25 december: Kerstmis
31 december: Tamu Losar, Gurung Nieuwjaar

Blijf op de hoogte van aanbiedingen en acties

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Informatie over HelloBeautifulWorld

HelloBeautifulWorld is jong, ambitieus en dynamisch. Ook al zijn we jong, we hebben tientallen jaren reiservaring. Zowel professioneel als privé. Professionele ervaring in leidende posities o.a. bij grote (inter)nationale reisbedrijven. Onze privé reiservaring beslaat enkele decennia, en gaat over alle continenten. We weten wat er in de wereld te koop is. We weten waar u wilt zijn. En weet u het zelf nog niet, dan hebben wij het voor u bedacht. Liefde voor reizen is wat ons drijft. Reizen verrijkt je leven. HelloBeautifulWorld ziet reizen als de vervulling van een primaire levensbehoefte; pure nieuwsgierigheid naar wat er achter de horizon verborgen ligt. We zetten onze reiservaring in, en onze liefde voor reizen, om voor u de meest optimale rondreis samen te stellen. Rondreizen die u in staat stellen zorgeloos te genieten van wat achter de horizon verborgen ligt. Rondreizen die u desgewenst kunt 'tunen' op uw persoonlijke wensen. Betrouwbaar: we zijn aangesloten bij de branche organisatie ANVR. We zijn lid van de SGR, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en van het Calamiteitenfonds.
Kunnen wij u helpen?