Komodo rondreizen

Onuitwisbare indrukken

id, flores, komodo np, komodovaraan (1).jpg
Komodovaraan
id, flores, komodo np, rinca island.jpg
Rinca eiland
id, flores, komodo np, sign.jpg
Komodo National Park
id, flores, komodovaraan.jpg
Komodovaraan, Komodo

Komodo beste reistijd

Beste reistijd voor Komodo
De consensus is dat dit de periode is van april t/m eind oktober, net als op Bali. April en mei zijn overgangsmaanden. Van juni t/m oktober valt er nauwelijks regen, en daar zijn wij Nederlanders blij mee, want op regen zijn we niet zo dol. Maar we vinden Komodo ook zo mooi, omdat het er zo groen is. En ja, dat kan niet zonder regen.

Naar Komodo kunt u het hele jaar reizen
De droge tijd van ruwweg april t/m oktober wordt gezien als de beste reisperiode voor Lombok. Het voordeel is dat de zon vaak uitbundig schijnt, zeker van juni t/m oktober als het niet of nauwelijks regent. Nadeel is dat het dan drukker is, met reizigers uit de hele wereld die naar Labuan Bajo reizen om vandaar naar het National Park Komodo te varen om de wereldberoemde varaan te zien. Nog een nadeel; naarmate de droge tijd vordert, oogt het landschap wat dor en droog.

Veel regen valt in Flores vooral in de maanden december t/m maart en meestal in heftige buien. November is een overgangsmaand. Die buien houden in de tropen zelden hele dagen aan. Na de buien klaart het bijna altijd weer op en schijnt de zon, zelfs in de natste maanden. Komodo is op z’n groenst na de natte tijd. In de maanden voor de drogere tijd neemt de frequentie en de heftigheid van de buien af. En in de maanden na de drogere tijd neemt de frequentie en de heftigheid van de buien weer toe.
De invloed van de evenaar op het klimaat van Komodo
Flores heeft een heel ander klimaat dan de andere populaire bestemmingen in Azië. Bij reizigers populaire gebieden in Thailand, India, Vietnam en Maleisië hebben een droge tijd in onze winter en een nattere periode in onze zomer. Op Komodo en in het Komodo National Park is dat precies omgekeerd. De drogere periode is onze zomer en de nattere periode is onze winter. De reden? Flores ligt ten zuiden van de evenaar, de andere bestemmingen liggen ten noorden van die evenaar. De passaatwinden rond de evenaar waaien tegengesteld aan elkaar, noordelijk en zuidelijk van die evenaar. Ze voeren droge lucht aan ten zuiden van de evenaar in onze zomer en vochtigere lucht in onze winter. Ten noorden van de evenaar is dat precies omgekeerd. Daar voeren de passaatwinden vochtige lucht aan in de zomer, denk aan de moesson in India, en droge lucht in onze winter.
De evenaar loopt over Sumatra. De nabijheid ervan zorgt voor constant hoge temperaturen. Op zeeniveau is het overdag bijna altijd meer dan 30 graden. In de nattere tijd voelt dat klammer aan dan in de drogere tijd. Omdat u aan en op zee verblijft tijdens uw Komodo avontuur waait er altijd een verkoelende zeewind.


Komodo/Flores: Labuan Bajo
Maand
Gemiddelde dagtemperatuur
Gemiddelde nachttemperatuur
Gemiddelde aantal zonuren per dag
Gemiddelde neerslag in mm per maand
Jan.
28
24
5
247
Feb.
26
24
4
210
Mrt.
26
24
5
161
Apr.
26
24
6
107
Mei.
26
23
6
50
Jun.
25
22
6
24
Jul.
24
21
7
18
Aug.
25
21
7
6
Sep.
25
22
6
11
Okt.
26
23
6
19
Nov.
26
23
6
57
Dec.
26
23
4
195
Blijf op de hoogte van aanbiedingen en acties

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Informatie over HelloBeautifulWorld

HelloBeautifulWorld is jong, ambitieus en dynamisch. Ook al zijn we jong, we hebben tientallen jaren reiservaring. Zowel professioneel als privé. Professionele ervaring in leidende posities o.a. bij grote (inter)nationale reisbedrijven. Onze privé reiservaring beslaat enkele decennia, en gaat over alle continenten. We weten wat er in de wereld te koop is. We weten waar u wilt zijn. En weet u het zelf nog niet, dan hebben wij het voor u bedacht. Liefde voor reizen is wat ons drijft. Reizen verrijkt je leven. HelloBeautifulWorld ziet reizen als de vervulling van een primaire levensbehoefte; pure nieuwsgierigheid naar wat er achter de horizon verborgen ligt. We zetten onze reiservaring in, en onze liefde voor reizen, om voor u de meest optimale rondreis samen te stellen. Rondreizen die u in staat stellen zorgeloos te genieten van wat achter de horizon verborgen ligt. Rondreizen die u desgewenst kunt 'tunen' op uw persoonlijke wensen. Betrouwbaar: we zijn aangesloten bij de branche organisatie ANVR. We zijn lid van de SGR, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en van het Calamiteitenfonds.
Kunnen wij u helpen?