Komodo rondreizen

Onuitwisbare indrukken

id, flores, komodo np, komodovaraan (1).jpg
Komodovaraan
id, flores, komodo np, rinca island.jpg
Rinca eiland
id, flores, komodo np, sign.jpg
Komodo National Park
id, flores, komodovaraan.jpg
Komodovaraan, Komodo
Bekijk highlights op kaart

Komodo Highlights, onuitwisbare indrukken

Eerst 1,5 uur vliegen vanaf Bali en dan nog circa 3 uur varen om oog-in-oog te staan met het levende highlight van Komodo National Park, de Komodo draak, varaan of reuzenhagedis. Dat is de reden waarom u naar deze uithoek van de wereld reist. Nergens anders op de wereld ziet u deze highlight en daarom is een reis naar Komodo zo uniek. Aan die unieke beleving draagt ook de vaartocht met uw privé boot en uw eigen schipper bij.

lees meer
Komodovaranen in Komodo National Park
Wat zou Komodo zijn zonder z'n draak, de legendarische Komodovaraan. Komodo is een klein Indonesisch eiland net als veel andere eilanden van de archipel dat niemand bij naam kent. Nergens anders ter wereld en alleen in dit deel van Indonesië, op Komodo, Rinca en andere kleine omliggende eilanden en op het westelijk deel van Flores, leeft de Komodo draak. De Komodovaraan is geen afstammeling van de dinosaurus, maar wel familie van de hagedis. De geschiedenis van dit reptiel gaat toch bijna 100 miljoen jaar terug! De roem van deze reuzehagedis begon begin 20e eeuw toen de Nederlandse luitenant Van Hensbroek, gestationeerd op Flores, besloot om een echte Komodovaraan te vangen. Volgens griezelverhalen van angstige matrozen kon het prehistorische monster wel zeven meter lang worden en spuwde het vuur. Van Hensbroek slaagde er in tijdens een expeditie naar Komodo eiland een varaan te doden en mee te nemen. Samen met de directeur van de botanische tuin in Buitenzorg (Bogor) is het wonderlijke dier onderzocht. Later zijn er meer varanen gevangen, waaronder twee jonge. Met dit allereerste veldwerk begon de roem van de inmiddels legendarische Komodovaraan. De Nederlandse koloniale regering gaf in 1915 de allereerste aanzet voor de bescherming van deze varanen op hun eilanden. De varaan kan wel zo’n drie meter lang worden, en niet zeven meter zoals de Nederlandse matrozen destijds dachten. De varaan voedt zich met vogels, zwijnen, herten en kleine zoogdieren. Ondanks hun logge voorkomen en slome uitstraling lopen ze onverwacht snel: tot wel 25 km per uur. Met hun lange gele tong kunnen ze enorm goed ruiken. Die gele tong verklaart waarom men vroeger dacht dat de draak vuur spuwde: om de haverklap steekt de varaan zijn tong uit om zijn omgeving af te speuren naar een mogelijke prooi.
Komodo eiland is onderdeel van het Komodo National Park voor de westkust van Flores. Het park beslaat meerdere eilanden, samen ongeveer 400 km2 groot (2 x de oppervlakte van Texel). De dieren komen alleen voor op deze kleine eilanden en op geïsoleerde plekken op Flores. Varanen kunnen goed zwemmen, de volwassen varanen zijn sterk genoeg om de zeestraat over te zwemmen van Komodo naar Flores. Wanneer de dieren gespot worden op Flores, worden ze gevangen en weer teruggebracht naar Komodo. Er zijn een paar vissersdorpen op het eiland Komodo waar circa 2.000 mensen wonen. U mag het eiland alleen bezoeken samen met een ranger; een lokale gids. Hij kent het gedrag van de dieren en legt u van alles uit over de varanen. Uitgerust met een stok met 2 prikkers, zeg maar een grote vork, gaat u samen met de ranger op zoek naar de Komodo draken. Met zijn stok kan de ranger de varanen op veilige afstand houden en desnoods in zijn neusgaten prikken, mocht dat nodig zijn. De begroeiing op Komodo doet denken aan een Afrikaanse savanne: droge grasvelden, dun bezaaid met slanke bomen, rivierbeddingen met bosjes op de oevers. Blijft u goed in de buurt van de ranger en volg zijn instructies altijd op. Het is niet wijs om een zijpad in te slaan. En als u het vriendelijk vraagt aan de ranger, dan wilt hij u altijd op de foto zetten samen met een Komodo draak!
id, flores, komodovaraan.jpg
Labuan Bajo
Voor wie de Komodovaranen wil zien, is Labuan Bajo op de westpunt van Flores de toegangspoort naar het Komodo National Park. Het ooit zo kleine slaperig havenstadje heeft een luchthaven met directe vluchten naar Bali. Deze luchthaven wordt ook wel ‘Komodo airport’ genoemd. Labuan Bajo is een uitstekende bestemming voor een snorkel- en duikvakantie. Er worden meerdere hotels en strandresorts gebouwd. ‘s Ochtends vroeg vertrekken privé boten vanuit de haven van Labuan Bajo naar de eilanden Rinca en Komodo in het National Park, een overtocht van circa 2 tot 3 uur naar het territorium van deze prehistorische reuzehagedis. Labuan Bajo is als enige op het overwegend katholieke Flores een voornamelijk moslim stad. De naam Labuan Bajo betekent “haven van de Bajau”; een etnische groep. De Bajau zijn bijna allemaal moslim vissers. De kapiteins die de privé boten naar Komodo besturen, zijn ook allemaal moslim. Sinds de voltooiing van de Trans-Flores weg dwars over het eiland naar de hoofdstad Maumere zijn er veel katholieken in Labuan Bajo komen wonen. Zij zijn werkzaam in de landbouw, het bestuur en het toerisme. De stad maakt een enorme groei door van bezoekers die grotendeels per vliegtuig aankomen, en niet meer met de langzame ferry. In de wat rommelige hoofdstraat vindt u winkels, restaurants en ook steeds meer reisbureautjes en duikscholen. De zandstranden rondom Labuan Bajo worden verder ontsloten voor toeristen, net zoals de schitterende eilandjes voor de kust met verlaten baaien en nieuwe duiklocaties. Hoe snel Labuan Bajo het volgende Senggigi (op Lombok) gaat worden, zal de tijd leren.
id, flores, labuan bajo.jpg
Overnachten op Komodo op uw privé boot
De beste manier om Komodo te beleven, is met een privé boot met kapitein en gids. U vaart in een bijzonder natuurgebied, het Komodo National Park voor de westkust van Flores. Het park beslaat meerdere eilanden, samen ongeveer 400 km2 groot (2 x de oppervlakte van Texel). U zult tijdens de boottocht zowel Komodo eiland als Rinca eiland bezoeken. De varanen zie je op hun actiefst in de ochtend. Tijdens de middaghitte doen ze veelal een dutje. Er is (gelukkig) geen hotelaccommodatie op Komodo eiland of elders in het National Park. Het park ligt op circa 2,5 tot 3 uur varen van de havenstad Labuan Bajo op Flores. Komodo is te bezoeken als dagtrip vanuit Labuan Bajo, maar dan wordt het een kort bezoek. Beter is het om een nachtje aan boord van uw privé boot te slapen. Heel primitief, want u slaapt op matrassen op het dek. Wat is er nu mooier dan een vuuroranje zonsondergang te zien over de baai bij Komodo, of de stilte op zee bij een overweldigende sterrenhemel ervaren? De kapitein stuurt uw boot niet alleen veilig over deze zeestraat tussen Flores en Komodo, maar hij kookt ook geweldige maaltijden. Laat u rondvaren in dit schitterende gebied en stop op kleine eilandjes buiten het Komodo National Park. Ga zeker naar Pink Beach, een uniek strand met roze tinten zand waar het heerlijk zwemmen en snorkelen is. En hebben we het al gehad over de andere dieren die u tijdens uw boottocht naar Komodo met een beetje geluk kunt spotten? Zeeschildpadden, dolfijnen, vliegende vissen, kaketoes, mantaroggen.
id, flores, boot naar komodo (6).jpg
Blijf op de hoogte van aanbiedingen en acties

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Informatie over HelloBeautifulWorld

HelloBeautifulWorld is jong, ambitieus en dynamisch. Ook al zijn we jong, we hebben tientallen jaren reiservaring. Zowel professioneel als privé. Professionele ervaring in leidende posities o.a. bij grote (inter)nationale reisbedrijven. Onze privé reiservaring beslaat enkele decennia, en gaat over alle continenten. We weten wat er in de wereld te koop is. We weten waar u wilt zijn. En weet u het zelf nog niet, dan hebben wij het voor u bedacht. Liefde voor reizen is wat ons drijft. Reizen verrijkt je leven. HelloBeautifulWorld ziet reizen als de vervulling van een primaire levensbehoefte; pure nieuwsgierigheid naar wat er achter de horizon verborgen ligt. We zetten onze reiservaring in, en onze liefde voor reizen, om voor u de meest optimale rondreis samen te stellen. Rondreizen die u in staat stellen zorgeloos te genieten van wat achter de horizon verborgen ligt. Rondreizen die u desgewenst kunt 'tunen' op uw persoonlijke wensen. Betrouwbaar: we zijn aangesloten bij de branche organisatie ANVR. We zijn lid van de SGR, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en van het Calamiteitenfonds.
Kunnen wij u helpen?