Cambodja Highlights (A) 10 dagen

vanaf 1179
Vanafprijs in euro is per persoon o.b.v. 2 personen in een 2-persoonskamer in ‘Midrange’ hotels. Inclusief intercontinentale retourvlucht. De prijzen van vluchten veranderen voortdurend. Vanafprijs is niet gescand op actualiteit of beschikbaarheid van de intercontinentale retourvlucht. Klik op de tab ‘onze hotels', voor de voorbeeld hotels. Exclusief boekingskosten 35 per boeking, calamiteitenfonds 2,50 per boeking en SGR bijdrage 5 per persoon.
Route op kaart
Kies de reis van uw keuze. Elke reis kunt u desgewenst zelf aanpassen tot uw ideale reis.
Klik op de hotelcategorie van uw voorkeur. Alle prijzen, ook uw aanpassingen zijn daarop gebaseerd. Wijzigt u de categorie, dan moet u uw aanpassingen opnieuw toevoegen.
Vanafprijs in euro is per persoon o.b.v. 2 personen in een 2-persoonskamer in ‘Midrange’ hotels. Inclusief intercontinentale retourvlucht. De prijzen van vluchten veranderen voortdurend. Vanafprijs is niet gescand op actualiteit of beschikbaarheid van de intercontinentale retourvlucht. Klik op tab ‘onze hotels', voor de voorbeeld hotels. Exclusief boekingskosten 35 en calamiteitenfonds 2,50 per boeking.
Deze gegevens bepalen de prijs die we u tonen bij het zoeken en boeken. We onthouden deze gegevens om ook bij een volgend website bezoek direct de juiste prijzen te kunnen tonen.
Royal Palace in Phnom Penh
Royal Palace in Phnom Penh
Royal Palace in Phnom Penh
Monniken
Royal Palace in Phnom Penh
Bamboetrein, Battambang
Royal Palace in Phnom Penh
Battambang
Royal Palace in Phnom Penh
Tonle sap meer
Royal Palace in Phnom Penh
Angkor Thom tempel, Siem Reap

Kies de hotels in Cambodja die bij u passen

Het kiezen van de juiste hotels voor uw Cambodja rondreis is altijd spannend. De juiste hotelkeuze draagt immers ook in belangrijke mate bij aan uw reiservaring, ongeacht het beschikbare budget. Op elke Cambodja rondreis van HelloBeautifulWorld kunt u kiezen uit 3 hotel categorieën. We hebben alle hotels persoonlijk gekozen. Klik op ‘bekijk hotels’ en u ziet alle door ons geselecteerde hotels in Cambodja, per categorie in de handige hotel vergelijker.

Hotel vergelijker Cambodja

Per plaats in Cambodja, op alfabetische volgorde, kunt u al onze hotels in Cambodja vergelijken. Per categorie staan ze per plaats naast elkaar. Soms zijn er per plaats meerdere hotels. In een enkel geval gebruiken we in een plaats hetzelfde hotel in verschillende categorieën. Mocht een hotel bij boeking niet beschikbaar zijn, dan boeken we voor u een vergelijkbaar hotel. Dit doen we in overleg met u.

Tonle Sap meer, jongen in boot

Belangrijk

lees meerlees minder

Grensdocumenten

Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben een paspoort nodig dat na terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig is. U heeft ook een visum nodig. Er zijn vier mogelijkheden om dit visum te verkrijgen:

1. Houders van een Nederlands of Belgisch paspoort kunnen een e-visum aanvragen voor Cambodja op de website https://www.evisa.gov.kh/. Het betreft uitsluitend een toerisme visum, geldig voor maximaal 30 dagen. Het e-visum is een single-entry visum, waarmee u slechts één keer het land mag betreden. Dit e-visum heet een T visa. Het visum heeft een geldigheid van 90 dagen vanaf de datum van uitgifte. Binnen deze periode dient u het land te betreden.

Bij de aanvraag op de website dient u een digitale pasfoto en een scan van uw paspoort te uploaden. U kunt betalen met een creditcard, kosten zijn 36 USD per persoon. Binnen circa drie werkdagen heeft u de bevestiging van het visum in uw e-mail. Deze bevestiging print u uit, en neemt u mee naar Cambodja. Bij de douane krijgt u een stempel in uw paspoort.

Met dit e-visum mag u alleen Cambodja betreden via de luchthavens van Phnom Penh, Siem Reap, Sihanoukville of overland via Cham Yeam (Koh Kong), Poi Pet (Banteay Meanchey), Tropaeng Kreal (Stung Treng) of Bavet (Svay Rieng). Komt u via een andere grensovergang het land binnen, dan kunt u geen gebruik maken van het e-visum. U dient dan een visum bij de ambassade aan te vragen. U mag wel via elk gewenste grensovergang het land verlaten.

2. U vraagt zelf het visum aan bij de ambassade van Cambodja in Brussel. In Nederland is er geen ambassade van Cambodja gevestigd. Indien u het visum via de ambassade wenst aan te vragen, raden wij u aan om telefonisch contact op te nemen met de ambassade in Brussel om de meest up-to-date informatie te krijgen. De regels op dit moment zijn als volgt: u gaat naar de ambassade in Brussel en neemt uw paspoort, visumformulier, kleurenpasfoto en contant geld (je kunt er niet pinnen) mee. Het visumformulier kunt u ook ter plaatse invullen. Het standaard toeristenvisum kost ongeveer 50 euro. Na ongeveer 4-5 dagen kunt u uw paspoort met visum weer ophalen. U kunt ook kiezen voor een versnelde aanvraag. Uw visum komt dan meteen in uw paspoort te staan (duurt ongeveer één uur). De kosten hiervoor zijn ongeveer 80 euro.

3. Visa on arrival: het is ook mogelijk om bij aankomst op de luchthavens van Phnom Penh en Siem Reap een visum te kopen, het ‘visa on arrival’. Tijdens uw vlucht naar Cambodja zal het personeel aan boord van uw vlucht het visumformulier uitdelen. Indien dit niet het geval is, krijgt u het visumformulier op de luchthaven. Komt u over land Cambodja binnen via de internationale grensovergangen met Thailand (Poi Pet), Laos (Tropaeng Kreal) of Vietnam (Bavet), dan kunt u ook een Visa on Arrival kopen. U krijgt het visumformulier op de luchthaven. U sluit vervolgens aan in de rij voor de ‘visa on arrival’. Deze rijen kunnen erg lang zijn! U moet twee pasfoto’s inleveren, deze mogen zwartwit of kleur zijn. De pasfoto mag niet ouder zijn dan 6 maanden, uw gezicht moet gecentreerd op de foto staan.
De kosten voor dit visum dient u ter plekke te betalen, alleen contante US Dollars worden geaccepteerd, dus geen euro’s en geen creditcards. De kosten voor dit visum bedragen momenteel 30 USD per persoon.

4. U kunt uw visum ook laten regelen door de VisumCentrale. U betaalt dan wel bemiddelingskosten.

Heeft u geen Nederlands of Belgisch paspoort, dan adviseren we u om contact op te nemen met het consulaat of de ambassade.

Ambassade van Cambodja in Brussel:
Avenue de Tervuren 264 A
1150 Brussel
Tel: +32(0)2 2770372
Website: www.rijksoverheid.nl

Consulaat van Cambodja in Nederland:
Koeieweide 7
4824EJ Breda
Tel: +31(0)6 11214630
Website: www.rijksoverheid.nl

Consulaat van Cambodja in België:
Duinestraat 199
8450 Bredene (Oostende)
Tel: +32(0)5 9330258
Website: www.belgische-ambassade.com

Belangrijk: Naast het aanvragen van een visum zijn alle reizigers verplicht een online imigratieformulier ingevuld mee te nemen op reis (e-Arrival Card). Deze e-card vervangt het papieren immigratieformulier, het gezondheidsformulier en de douaneverklaring en wordt zo een handig, alles-in-één portaal met alle aankomstinformatie. Dit is alleen van toepassing indien u aankomt op de luchthaven van Phnom Penh of Siem Reap. Komt u over land Cambodja binnen, dan kunt u de papierenformulieren ter plaatse gebruiken.

De e-Arrival Card kunt u vanaf 7 dagen voor vertrek online invullen. Het aanvraagformulier is beschikbaar via de officiële website: https://arrival.gov.kh/ of via de mobiele app. Na het invullen van het formulier moet u de QR-code opslaan of er een screenshot van maken voordat u de website van de e-Arrival Card sluit. Gebruikt u de app, dan vindt u de QR-code terug, nadat u het formulier heeft ingediend, zelfs zonder internetverbinding.

Handig om te weten: in Cambodja is het gebruikelijk dat u bij het inchecken in uw hotel uw paspoort afgeeft bij de receptie. Men gaat hiermee ’s avonds naar de politie, waar uw gegevens worden geregistreerd. Het is een formaliteit, waardoor u even uw paspoort kwijt bent. Vergeet niet deze weer terug te vragen als u vertrekt. Het is soms mogelijk om een kopie van uw paspoort in te leveren.

Geld

De lokale munteenheid van Cambodja is de Cambodjaanse Riel (KHR). De munteenheid is onderverdeeld in munten en biljetten. De munten worden bijna niet meer gebruikt. Er zijn biljetten van 100 Riel tot en met 100.000 Riel. In september 2024 is 1 euro ongeveer 4.450 Riel waard, 1 USD is 4.000 Riel.

Cambodja’s tweede en meest belangrijkste munteenheid is de US Dollar. In Cambodja betaalt u alles in US Dollars en de lokale munteenheid wordt alleen als wisselgeld gebruikt voor bedragen kleiner dan een dollar.

Pinnen
In Cambodja, vooral in de grote steden zoals Phnom Penh en Siem Reap, is het mogelijk om US Dollars (heel soms ook Cambodjaanse Riel) op te nemen met uw pinpas waar het Cirrus of Maestro logo op staat. Houd u er rekening mee dat geldautomaten soms niet werken of leeg zijn, vooral tijdens het weekend en feestdagen. Daarnaast is het niet vanzelfsprekend dat er een pinautomaat is in kleinere steden. Wanneer u pint, worden er per bank verschillend, kosten berekend. Ook heeft u te maken met een maximumbedrag dat u kunt pinnen per dag (tussen de 300 tot 500 USD). Veel Nederlandse en Belgische banken hebben een beveiliging op de pinpas, waardoor het niet mogelijk is om automatisch buiten Europa te pinnen. Zorgt u ervoor dat u tijdig ‘Buiten Europa’ activeert voor uw pinpas.

Cash
Hoewel pinnen in de grotere steden in Cambodja mogelijk is, adviseren wij u om ook contant geld mee te nemen op uw reis. Neem kleine coupures van US Dollars mee; deze worden overal geaccepteerd en zijn gemakkelijk in te wisselen. Let er wel op dat de biljetten puntgaaf zijn, anders bestaat er een grote kans dat ze geweigerd worden (ze mogen ook niet gekreukeld zijn). Als u ergens de rekening betaald dan krijgt u vaak het wisselgeld terug in Cambodjaanse Riel of een combinatie van Dollars en Riel. Dit kan soms verwarrend zijn.
Als u US Dollars of euro’s wilt omwisselen in Cambodjaanse Riel, raden wij u aan om dit te doen bij grotere banken of wisselkantoren. Wissel uw geld niet in bij straatwisselaars. Ze lijken op het eerste gezicht een betere koers te geven, maar er zit een grote kans in dat u vals geld ontvangt.
Het is verboden om Riel in- of uit te voeren; neem dus geen Riel mee naar en van Cambodja.

Creditcard
Wij adviseren u om uw creditcard mee te nemen. U kunt gebruik maken van Visa en Mastercard. American Express kunt u beter thuislaten. Directe betalingen met uw creditcard kosten u een paar procent commissie. Pinnen met uw creditcard is op heel weinig plekken mogelijk, maar ook duurder dan pinnen met uw bankpas.

In duurdere hotels kunt u betalen met uw creditcard. Het is niet gegarandeerd dat u in luxere winkels of restaurants met uw creditcard kunt betalen, neem dus altijd voldoende Dollars of Riel mee. Bij de duurdere hotels is het gebruikelijk dat er bij de incheck een borg wordt betaald. Deze staat garant voor eventuele kosten die u maakt in het hotel. De hoogte van de borg verschilt per hotel. U kunt de borg contant betalen of uw creditcard gebruiken. In veel dorpen en kleinere steden kunt u alleen betalen met contant geld.

Gezondheid

Wanneer u een reis heeft geboekt naar Cambodja, raden wij u aan contact op te nemen met uw lokale GGD, het Tropencentrum of uw huisarts om de meest up-to-date gezondheidsinformatie te krijgen. Voor Cambodja worden de volgende inentingen aanbevolen: DTP en Hepatitis A. Een inenting voor BMR (Bof, Mazelen, Rode Hond) wordt aangeraden als u niet tegen deze ziekten bent ingeënt of deze ziekten niet heeft doorgemaakt. De gele koorts inenting is afhankelijk van het gebied dat u bezoekt en waar u vandaan komt. Een vaccinatie tegen buiktyfus wordt aanbevolen bij een reisduur van 2 weken of langer.

Malaria komt voor in Cambodja, vooral buiten de grote steden. Elk malaria advies is zeer persoonsgebonden. We raden daarom altijd aan om advies hierover in te winnen bij een van de bovengenoemde medische autoriteiten. Het slikken van malariapillen, zoals profylaxe, hangt af van de duur van het verblijf, uw persoonlijke medische achtergrond en het gebied dat u gaat bezoeken in Cambodja.

Dengue (knokkelkoorts) is een ziekte die overgedragen worden door muggen. De Dengue mug steekt overdag en de malaria mug in het donker. Sinds 2023 bestaat er een Dengue vaccin. Neem contact op met een van de medische instanties voor de laatste stand van zaken betreffende dit vaccin.

Om u tegen muggen te beschermen is het belangrijk dat u zich altijd goed insmeert met een antimuggenmiddel met DEET erin. Ook helpen bedekkende kleding en het slapen onder een klamboe of in een airconditioned ruimte.

We raden u aan om ijsblokjes, rauw vlees, rauwkost en melkproducten te vermijden. Het kraanwater is in Cambodja niet drinkbaar. Aangeraden wordt om water uit flessen te drinken. Let er bij het kopen van de flessen op dat de dop nog verzegeld is. Ook ijsblokjes in het drinken en het eten van rauwkost en fruit dat met water gewassen is, wordt afgeraden.

Veiligheid

Cambodja is een betrekkelijk veilig land om te bereizen. Houd u wel in gedachten dat veel Cambodjanen onder de armoedegrens leven. Het is een arm land, zeker vergeleken met zijn buurlanden Thailand en Vietnam. Het land heeft, net zoals veel andere landen, met criminaliteit te maken. Denk daarbij aan zakkenrollers en wisseltrucs. Daarom adviseren we u om tijdens uw reis uw waardevolle spullen en bagage goed in de gaten te houden; draag het liefste uw dag rugzak op uw buik en geld en mobiele telefoon in een heup- of nektasje onder uw kleding. Verder is het verstandig om overdag te pinnen en uw sieraden of dure horloges thuis te laten.
Veel hotels beschikken over een kluisje, waarin u uw waardevolle spullen, zoals paspoort en reisdocumenten, kwijt kunt.

Wij adviseren u om ’s nachts niet alleen over straat te lopen en om afgelegen gebieden te vermijden. Het is veiliger om een taxi te nemen. Let op: er zijn geen officiële taxi’s in Cambodja met een meter. Zorg er dus goed voor dat u vooraf de afspraken heeft gemaakt met uw taxi (tuktuk) chauffeur. Anders loopt u de kans dat u te veel betaalt. Nog beter, u kunt ook de Pass App of Grab app downloaden om tuktuk vervoer in Cambodja te gebruiken. Op deze manier zijn de prijzen vastgesteld en hoeft u niet te onderhandelen. U kunt de app alleen gebruiken met een Cambodjaans telefoonnummer.

Ik ga op reis

lees meerlees minder

Ik ga op reis en neem mee

Bagageadvies
Het advies dat u nu leest is een heel persoonlijk advies. Na tientallen jaren veel zakelijk en privé reizen, heb je een bepaalde routine ontwikkeld in wat je meeneemt op reis, waarin je het meeneemt en hoe je het inpakt. Die routine deel ik graag met u.

Koffer, reistas of toch rugzak.
Ongeacht wat uw voorkeur heeft, het allerbelangrijkste vind ik dat bagage waterdicht moet zijn, zo licht mogelijk en flexibel en dat ritsen, naden en sluitingen van topkwaliteit zijn. Dat er goedlopende onverslijtbare wielen onder zitten, dat vuil en vlekken geen probleem zijn, dat er voldoende in kan, en dat de bagage ook op afstand herkenbaar is.

Hoe pak ik alles in
Bijna alles wat ik meeneem en inpak, zit mooi gesorteerd in aparte zakken met ritsen. Delicate kleding en shirts gaan gevouwen en gestreken in een speciale ‘overhemdenzak’. Verpakken in aparte zakken is superhandig als je snel wil in- en uitpakken. Bovendien past er meer in je bagage.
Vloeistoffen en crèmes in tubes, flesjes of potjes gaan eerst in goed afsluitbare plastic zakken. U zult niet de eerste zijn met een volledig ‘ondergelopen’ toilettas of nog erger koffer of reistas, na een intercontinentale vlucht. De luchtdruk aan boord van een vliegtuig is lager, dus die vloeistof of crème drukt zichzelf naar buiten. Let ook op dit fenomeen als u naar hooggelegen gebieden reist of een pas van meer dan 2000 meter over gaat.
Ik pak altijd alles in precies dezelfde volgorde in en leg het op dezelfde plek in de reistas. Dan weet je zeker dat alles er in past, en kun je wat je zoekt gemakkelijk vinden als je een keer geen zin hebt om je bagage helemaal uit te pakken.

Voldoende ruimte over laten
Ik zorg altijd dat er voldoende ruimte overblijft voor al die mooie dingen die je onderweg koopt en die ook kwetsbaar zijn. Toch ruimtegebrek? Koop dan onderweg een extra reistas, of geef weg wat u wellicht kunt missen en in Nederland ook eenvoudig en goedkoop weer kunt vervangen.

Direct bij de hand
Alles wat je onderweg direct nodig mocht hebben, gaat in een ‘dag rugzak’ of schoudertas. Met name in de steden en bij drukke bezienswaardigheden is dat altijd een klein risico. Sommige criminelen vermoeden dat er waardevolle zaken inzitten en hebben allerlei trucs bedacht om die in bezit te krijgen. Van het ongemerkt opensnijden tot het van de schouder rukken. Draag uw bagage zoveel mogelijk op uw buik en let op elkaar. Nog beter, laat in uw hotel alles achter wat u niet per se nodig heeft, of stop het in uw reistas, koffer of rugzak als u onderweg bent.

Sieraden en dergelijke
Mijn advies? Niet meenemen maar thuis laten!

Geld, creditcards, huissleutel, persoonlijke documenten en dergelijke
Ik stop geld, bankpasje, creditcard, rijbewijs, paspoort, huissleutel en camerageheugen altijd in een zgn. ‘nektasje’. Dat tasje hangt met een koord om je nek en op je borst, onzichtbaar onder je kleding. Mijn partner gebruikt een zgn. ‘money-belt’, onzichtbaar op de heupen, onder de kleding. In de hotelkamer stop ik ze altijd in de kluis.

Nooit op reis zonder…
Ik heb 2 zakjes met ‘essentials’, zeg maar zaken die je niet kunt missen als je ze onverhoopt nodig hebt, ongeacht waar je naar toe gaat.
In het ene zakje zitten medicamenten en dergelijke zoals:
-aspirine (Paracetamol en Aspro bruis)
-jodium
-wondpoeder (bv. Dermatol)
-diarreeremmers (huismerk)
-imodium
-azaron (middel tegen jeuk en beten door insecten)
-ORS (helpt snel tegen uitdroging)
-desinfecterend middel (altijd je handen kunnen ‘wassen’ ook zonder water en zeep)
-pleisters
-anti muggenmiddel (o.b.v. DEET) met een minimale werking van 8-10 uur
-wondgaasjes (verpakt) en pleisters
-zonnebrandmiddel, waarvan 1x sunblock
-talkpoeder

In het andere zakje zitten de andere ‘essentials’ zoals:
-een ‘swiss army knife’
-een scherp schaartje
-wereldstekker geschikt voor alle stopcontacten
-kleine lichte zaklantaarn die ver kan schijnen en lichtsignalen kan afgeven
-een paar meter dun, maar heel sterk touw
-opener/kurkentrekker
-scherp mesje
-2 plastic bekers
-oordopjes
-naaigerei en veiligheidsspelden

Andere ‘essentials’:
-een handzaam te verpakken klamboe naar malaria gebieden
-een dunne regenponcho, in de zijkant van de reistas of direct bovenin
-pet of zonneklep
-zonnebril
-voor de brildragers een reservebril en voor de lenzendragers, voldoende lenzenvloeistof, reserve lenzen en een reservebril.
-een hele goede lichtgewicht verrekijker kan veel waarde toevoegen aan uw reis
-een goede recente landkaart met voldoende schaal en plattegronden van de belangrijkste steden. Google Maps kan ondersteunen, maar kan geen kaart vervangen.

Laptop, tablet en mobiel:
-meestal neem ik ze alle drie mee, en soms laat ik de laptop thuis. Bijna overal op de wereld is een goede internetverbinding beschikbaar. Wel is het vaak lastig, zo niet onmogelijk om 3 devices tegelijkertijd te activeren op de internetverbinding op je kamer.
-zorg dat je voldoende opslag hebt in de ‘Cloud’ als je beelden gaat uploaden.
-zorg dat de ‘zoek mijn phone of tablet’ optie altijd aanstaat.
-leer de wachtwoorden uit uw hoofd die toegang geven tot de gegevens op uw telefoon of tablet, om ze via anderen op afstand uit te kunnen schakelen.

Nog een paar tips:
-zorg voor een lijstje met belangrijke telefoonnummers en emailadressen op papier. Niet iedereen kent die uit z’n hoofd. Toch handig als je telefoon gestolen wordt. Ik stop het lijstje in mijn ‘nektasje’.
-weet u wat u moet doen als uw bankpas, creditcard, paspoort of mobiel gestolen wordt?
-ik zorg dat ik digitaal bij een kopie van mijn paspoort kan en bij de vliegtickets. Maar ik zorg ook altijd voor een fotokopie van mijn paspoort en bewaar die ook in het ‘nektasje’. Altijd handig mocht je je paspoort ergens in een hotel laten liggen, of als het gestolen wordt. In sommige landen is er een wettelijke verplichting om bij de receptie het paspoort in te nemen van de gasten voor allerlei bureaucratische handelingen. Handig als je dan een kopie hebt om je provisorisch te kunnen legitimeren.
-ik neem altijd een creditcard mee. Het is vaak veel gedoe, zeker in de luxere hotels als je gaat inchecken en je hebt geen creditcard.
-voor de camera neem ik altijd reservebatterijen mee.
-ik laad altijd wanneer de kans zich voordoet, mijn telefoon en overige apparatuur op. Zelfs wanneer ze nog bijna helemaal opgeladen zijn. Ook de camera en de reservebatterijen van die camera.
-neem de bijsluiter mee van de medicijnen die u gebruikt. Vraag desnoods uw apotheek of de naam van de medicijnen voldoende duidelijk is als u deze in het verre buitenland bij moet bestellen.
-stop medicijnen NOOIT in uw reistas, koffer of rugzak. ALTIJD in de handbagage. Het is vreselijk om iemand in coma te zien raken aan boord van een vliegtuig omdat de medicijnen in de koffer zaten.

Eten en drinken

lees meerlees minder

Eten in Cambodja

De Cambodjaanse keuken is heerlijk en kent vele invloeden uit haar buurlanden Thailand en Laos en Franse invloeden. Het Cambodjaanse eten is echter minder gekruid en lang niet zo verfijnd zoals het Thaise eten. De keuken van Cambodja bestaat vooral uit rijst aangevuld met groentes, vlees of (zoetwater)vis. Een bekend Cambodjaans gerecht is ‘amok’, gestoomde vis in een curry van kokosmelk, citroengras, limoen en rode pepers. De Thaise papaja salade wordt ook in Cambodja gegeten. Behalve rijst zijn ook noedels, droog gebakken of in soep, te vinden. Rund- en varkensvlees en kip worden bereid in de lokale gerechten, al is het lang niet zo overvloedig als in de Chinese of Thaise keukens. In steden als Phnom Penh en Siem Reap vindt u ook Chinese, Japanse, Koreaanse, Vietnamese en Thaise restaurants. Op de lokale avondmarkt kunt u kiezen uit vele ‘foodstalls’. Hier eet u lokale gerechten, de beste introductie tot de Cambodjaanse keuken! Wie durft, die probeert extreme gerechten, zoals gefrituurde tarantula spin, schorpioen, zijderupslarve of krekels. Wie liever westers eet, die kan terecht in pizzeria’s of Amerikaanse fastfoodketens. Let wel, alleen in de grote steden. Franse invloeden zijn te bespeuren in het ontbijt: koffie en stokbrood geserveerd met jam of hartig beleg. De Franse keuken wordt aangeboden in de vele Franse bistro’s en restaurants in Phnom Penh en in Siem Reap. Vers tropisch fruit is volop op de markt of in stalletjes langs de kant van de weg verkrijgbaar zoals mango, papaja, dragonfruit, passievrucht, banaan en ananas.

Wat kost uit eten gaan?

Eten in Cambodja is niet duur. Voor een paar euro kunt u heerlijk lokaal eten op de avondmarkt of in eenvoudige eettentjes. Gaat u in restaurants eten, verwacht dan prijzen vanaf 10 euro per maaltijd. In Phnom Penh en Siem Reap vindt u ook internationale restaurants met Europese (Franse) gerechten. Hier liggen de prijzen een stuk hoger. U vindt hier ook Chinese, Japanse en andere Aziatische restaurants. Ook hier moet u uitgaan van hogere prijzen vanaf 10-20 euro per maaltijd. Deze prijzen zijn exclusief consumpties. Let altijd wel op de hygiënische omstandigheden.

Drinken in Cambodja

Water drinken uit de kraan wordt afgeraden. Mineraalwater is overal in flessen te koop. Let er wel op dat de flessen hun oorspronkelijke sluiting hebben. Een flesje mineraalwater kost circa 1,50 euro omgerekend. Frisdrank en verse vruchtensappen zijn volop verkrijgbaar. Voor een flesje Cola betaalt u circa 2 euro. De Cambodjanen brouwen hun eigen bier. Naast internationale merken zijn er lokale bieren. Van goede kwaliteit zijn Angkor Beer, Anchor Beer en Cambodia Beer. Voor een Angkor biertje betaalt u circa 1 tot 2 euro. Voor geïmporteerd bier betaalt u een hogere prijs. In de grotere steden, vooral in de duurdere hotels, vindt u een goede selectie van wijnen. Geïmporteerde sterke drank is duur. Koffie kost u wat meer: circa 2 tot 2,50 euro. Thee is goedkoper en ruim voorradig in Cambodja.

Weetjes

lees meerlees minder

Tijdverschil

Tijdens de Nederlandse zomertijd is het 5 uur later in Cambodja. In de wintertijd is het 6 uur later in Cambodja. Cambodja kent geen winter- en zomertijd.

Bellen en internet

Bellen
Het bereik voor mobiel bellen in Cambodja is goed, met uitzondering van afgelegen dorpen op het platteland, de bergen en de nationale parken. Maar wilt u er zeker van zijn dat u kunt bellen met uw toestel vanuit Cambodja en bereikbaar bent voor familie en/of vrienden, neemt u dan voor vertrek contact op met uw provider. Zo weet u wat de mogelijkheden en de kosten zijn als u vanuit het buitenland belt (of wordt gebeld).

Een goed idee is om een lokale simkaart voor uw telefoon te kopen. Zorg er dan voor dat uw telefoon simlockvrij is. We raden aan de lokale simkaart gelijk bij aankomst op het vliegveld aan te schaffen. De twee meest gebruikte providers in Cambodja met het beste bereik zijn: Metfone en Smart. Deze simkaarten zijn tevens te koop in telefoonwinkels. Vraag eventueel uw gids om hulp bij het aanschaffen. Het voordeel van lokale simkaarten is dat u via lokale providers kunt bellen en sms’en. U maakt ook gebruik van lokale wifi-tarieven. Met uw lokale simkaart kunt u tevens gebruik maken van de Pass App of Grab (tuktuk vervoer).

Nog makkelijker is om een e-sim aan te schaffen. U heeft dan geen fysieke simkaart, want het werkt digitaal via een app. Alleen met een nieuwere telefoon kunt u een e-sim gebruiken. Check van tevoren of uw telefoon hiervoor geschikt is. Er zijn verschillende aanbieders van e-sim. Wijzelf hebben goede ervaring met Airalo.

Bellen vanuit uw hotelkamer is duur. Als uw hotel wifi heeft, kunt u gratis bellen met Whatsapp of Skype.

Internet
De meeste hotels beschikken over een wifi netwerk, waarvan u gratis of tegen een (kleine) vergoeding gebruik mag maken. Vaak heeft u ook wifi in uw hotelkamer. Bij de receptie van het hotel kunt u hier meer informatie over krijgen. Gratis wifi is vaak aanzienlijk langzamer. Ook cafés, coffeeshops en restaurants bieden vaak (gratis) wifi voor gasten die een consumptie gebruiken.

Fotograferen

Cambodja is een kleurrijk en fotogeniek land. U komt zoveel moois tegen op uw reis! Wees dus voorbereid om de beste foto’s te maken. Zorg ervoor dat u genoeg geheugen voor uw camera meeneemt. Zorg ook voor extra batterijen of een extra accu voor uw toestel. Een tip: upload uw foto’s regelmatig naar de ‘Cloud’ tijdens uw reis.

Let op: niet overal is het toegestaan om te fotograferen. Maak vooral geen foto’s van vliegvelden, grensovergangen, regeringsgebouwen en militaire gebouwen. Wilt u mensen in Cambodja fotograferen, vraag dan eerst om toestemming. Sommige inwoners willen niet gefotografeerd worden of vragen een vergoeding. Fotografeer uit respect geen biddende mensen.

Voltage en stopcontacten

De meeste aansluitingen in Cambodja zijn 230 volt met een frequentie van 50 Hz. U heeft een wereldstekker nodig, want de stopcontacten in Cambodja zijn anders dan in Nederland. Check de website voor de juiste stekkers: https://www.wereldstopcontacten.nl/cambodja/. Stroomstoringen komen nog regelmatig voor, daarom is het handig om ook een zaklantaarn mee te nemen.

Fooien en tips

In Cambodja geeft u fooien op vrijwillige basis. Het salaris van het personeel is vaak afgestemd op het ontvangen van fooien, waardoor een kleine financiële bijdrage wordt gewaardeerd.

In kleine lokale eetgelegenheden is het niet gebruikelijk om fooi te geven. In de gewone en duurdere restaurants en hotels wordt dit wel verwacht. Daar raden we aan om wat kleingeld achter te laten, ongeveer 5 tot 10 procent van de rekening. Als u een kerk, tempel of pagode bezoekt, wordt het op prijs gesteld als u een donatie achterlaat.

De richtlijn voor fooien verschilt per dienst. Wij adviseren het volgende (datum en koers augustus 2024):
- Chauffeur: 8.200 – 16.400 Riel (2 – 4 US Dollar) per reisgezelschap per dag
- Gids: 16.400 – 32.800 Riel (4 – 8 US Dollar) per reisgezelschap per dag

De meeste hotels hebben een fooienpot en uit deze pot worden alle personeelsleden betaald. De fooi is afhankelijk van de service en klasse van het hotel. U mag het natuurlijk ook altijd direct geven aan de persoon die u de service verleent.
- Kamermeisje: 1.000-2.000 Riel (0.25-0.50 US Dollar) per persoon per nacht
- Kofferdrager: 1.000-2.000 Riel (0.25-0.50 US Dollar) per persoon per koffer

Taxi (tuktuk)chauffeurs hoeft u geen fooi te geven, omdat u bij aanvang van de rit onderhandelt over het tarief of omdat u deze heeft geboekt via de app (Pass App of Grab).

Ambassade

Cambodja heeft geen ambassade in Nederland, wel in België. Nederland en België hebben geen ambassade in Cambodja. Cambodja valt onder het ambtsgebied van de Nederlandse ambassade in Bangkok, Thailand.

Ambassade van Nederland in Thailand:
15 Soi Tonson
Ploenchit Road
Lumpini, Pathumwan
Bangkok 10330
Tel: +66(0)2 3095200
Website: nederlandwereldwijd.nl

Ambassade van Cambodja in Brussel:
Avenue de Tervuren 264 A
1150 Brussel
Tel: +32(0)2 2770372
Website: www.rijksoverheid.nl

Openbare toiletten

Cambodja kent weinig openbare toiletten, en als ze aanwezig zijn dan vaak van een andere standaard dan in Nederland. Veel toiletten zijn hurktoiletten en hebben geen toiletpapier. Wel is er een bassin met water of een waterslang. Na uw toiletbezoek reinigt u na met water. Het is daarom handig om altijd zelf toiletpapier mee te nemen voor onderweg.

Feestdagen

Cambodja kent een groot aantal feestdagen en festivals.

Hieronder volgen een aantal vaste feestdagen en festivals van Cambodja in 2024:

24 september: Dag van de grondwet
1-3 oktober: Pchum Ben (dag van de voorouders)
15 oktober: Herdenkingsdag van oud-koning Norodom Sihanouk
29 oktober: Dag waarop koning Sihamoni werd gekroond in 2004
9 november: Dag van de Onafhankelijkheid
14-16 november: Bon Om Touk (het Waterfestival)
29 december: Dag van de Vrede

Hieronder volgen een aantal vaste feestdagen en festivals van Cambodja in 2025:

1 januari: Nieuwjaarsdag
7 januari: Dag van de Overwinning op de Genocide (val van het Pol Pot-regime in 1979)
Februari: Tet festival (Vietnamees en Chinees Nieuwjaar)
8 maart: Internationale vrouwendag
13-16 april: Khmer Nieuwjaar
1 mei: Dag van de Arbeid
5 mei: Visak Bochea Day (verjaardag van Boeddha)
14 mei: Verjaardag van de huidige koning Norodom Sihamoni
15 mei: Royal Plowing Ceremony (start van regenseizoen)
18 juni: Verjaardag van koningin Norodom Monineath
21-23 september: Pchum Ben (dag van de voorouders)
24 september: Dag van de grondwet
15 oktober: Herdenkingsdag van oud-koning Norodom Sihanouk
29 oktober: Dag waarop koning Sihamoni werd gekroond in 2004
14-16 november: Bon Om Touk (het Waterfestival)
9 november: Dag van de Onafhankelijkheid
4-6 november: Bon Om Touk (het Waterfestival)
29 december: Dag van de Vrede

Khmer Nieuwjaar
Het belangrijkste en populairste festival op de kalender in Cambodja is het Khmer Nieuwjaar, Chaul Chnam Thmey, dat half april wordt gevierd. Het feest begint wanneer het droge seizoen ten einde loopt en duurt 3 dagen. Het festival is te vergelijken met het Waterfestival in april in Thailand: er wordt met water gegooid naar voorbijgangers. Wat vroeger een boeddhistisch reinigingsritueel was, ontaardt nu in vrolijke watergevechten op straat. Blijft u liever droog, dan vermijdt u beter deze data of schuilt binnen in uw hotelkamer.

Pchum Ben festival
Pchum Ben, ook bekend als Voorouderdag is een boeddhistisch festival in de maand september/oktober dat circa 15 dagen duurt. Cambodjanen herdenken hun overleden ouders, familieleden en voorouders. Velen trekken in grote getalen naar het platteland, om in de lokale pagode respect te tonen aan de overleden familie. Men brengt voedseloffers in de vorm van rijst, en doneert geld aan de tempel.

Bon Om Touk, het Waterfestival
Bezoekt u in november Phnom Penh, mist u dan niet Bon Om Touk, het Waterfestival met onder meer bootraces op de Mekong rivier. Dit festival kent een lange geschiedenis. Van oorsprong opgezet door de koning als een militaire test om capabele roeiers te selecteren, is het uitgegroeid tot een traditioneel driedaags festijn met bootraces, een parade van rijk gedecoreerde boten en vuurwerkshows.
Tijdens alle bovengenoemde feestdagen zijn winkels, banken en instellingen van de overheid vaak gesloten. Zie voor een volledig overzicht: https://www.officeholidays.com/countries/cambodia

Bekijk kassabon
Reisvoorstel aanvragen
Blijf op de hoogte van aanbiedingen en acties

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Informatie over HelloBeautifulWorld

HelloBeautifulWorld is jong, ambitieus en dynamisch. Ook al zijn we jong, we hebben tientallen jaren reiservaring. Zowel professioneel als privé. Professionele ervaring in leidende posities o.a. bij grote (inter)nationale reisbedrijven. Onze privé reiservaring beslaat enkele decennia, en gaat over alle continenten. We weten wat er in de wereld te koop is. We weten waar u wilt zijn. En weet u het zelf nog niet, dan hebben wij het voor u bedacht. Liefde voor reizen is wat ons drijft. Reizen verrijkt je leven. HelloBeautifulWorld ziet reizen als de vervulling van een primaire levensbehoefte; pure nieuwsgierigheid naar wat er achter de horizon verborgen ligt. We zetten onze reiservaring in, en onze liefde voor reizen, om voor u de meest optimale rondreis samen te stellen. Rondreizen die u in staat stellen zorgeloos te genieten van wat achter de horizon verborgen ligt. Rondreizen die u desgewenst kunt 'tunen' op uw persoonlijke wensen. Betrouwbaar: we zijn aangesloten bij de branche organisatie ANVR. We zijn lid van de SGR, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en van het Calamiteitenfonds.
Kunnen wij u helpen?