Vietnam Highlights 15 dagen

vanaf 2333
Vanafprijs in euro is per persoon o.b.v. 2 personen in een 2-persoonskamer in ‘Midrange’ hotels. Inclusief intercontinentale retourvlucht. De prijzen van vluchten veranderen voortdurend. Vanafprijs is niet gescand op actualiteit of beschikbaarheid van de intercontinentale retourvlucht. Klik op de tab ‘onze hotels', voor de voorbeeld hotels. Exclusief boekingskosten 35 per boeking, calamiteitenfonds 2,50 per boeking en SGR bijdrage 5 per persoon.
Route op kaart
Kies de reis van uw keuze. Elke reis kunt u desgewenst zelf aanpassen tot uw ideale reis.
Klik op de hotelcategorie van uw voorkeur. Alle prijzen, ook uw aanpassingen zijn daarop gebaseerd. Wijzigt u de categorie, dan moet u uw aanpassingen opnieuw toevoegen.
Vanafprijs in euro is per persoon o.b.v. 2 personen in een 2-persoonskamer in ‘Midrange’ hotels. Inclusief intercontinentale retourvlucht. De prijzen van vluchten veranderen voortdurend. Vanafprijs is niet gescand op actualiteit of beschikbaarheid van de intercontinentale retourvlucht. Klik op tab ‘onze hotels', voor de voorbeeld hotels. Exclusief boekingskosten 35 en calamiteitenfonds 2,50 per boeking.
Deze gegevens bepalen de prijs die we u tonen bij het zoeken en boeken. We onthouden deze gegevens om ook bij een volgend website bezoek direct de juiste prijzen te kunnen tonen.
Vul hier de juiste gegevens van uw reisgezelschap in. Leeftijden die gelden op het moment van reizen. Mogelijke kortingen verwerken we o.b.v. deze gegevens.
Thien Mu pagode in Hué
Thien Mu pagode in Hué
Thien Mu pagode in Hué
Waterpoppenshow in Hanoi
Thien Mu pagode in Hué
Hoi An
Thien Mu pagode in Hué
Notre Dame kathedraal, Ho Chi Minh City
Thien Mu pagode in Hué
Drijvende markt in de Mekong Delta

Kies de hotels in Vietnam die bij u passen

Het kiezen van de juiste hotels voor uw Vietnam rondreis is altijd spannend. De juiste hotelkeuze draagt immers ook in belangrijke mate bij aan uw reiservaring, ongeacht het beschikbare budget. Op elke Vietnam rondreis van HelloBeautifulWorld kunt u kiezen uit 3 hotel categorieën. We hebben alle hotels persoonlijk gekozen. Klik op ‘bekijk hotels’ en u ziet alle door ons geselecteerde hotels in Vietnam, per categorie in de handige hotel vergelijker.

Hotel vergelijker Vietnam

Per plaats in Vietnam, op alfabetische volgorde, kunt u al onze hotels in Vietnam vergelijken. Per categorie staan ze per plaats naast elkaar. Soms zijn er per plaats meerdere hotels. In een enkel geval gebruiken we in een plaats hetzelfde hotel in verschillende categorieën. Mocht een hotel bij boeking niet beschikbaar zijn, dan boeken we voor u een vergelijkbaar hotel. Dit doen we in overleg met u.

Kinderen met waterbuffel in Sapa

Belangrijk

lees meerlees minder

Grensdocumenten

Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben een paspoort nodig dat na terugkomst in Nederland of België nog 6 maanden geldig is. U heeft ook een visum nodig. Er zijn vier mogelijkheden om dit visum te verkrijgen:

1. Het is mogelijk online een e-visum voor Vietnam aan te vragen. U kunt dit doen op de volgende website: https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/trang-chu-ttdt. U heeft hiervoor een digitale kopie van uw paspoort nodig en een pasfoto (bestandtype: jpg, jpeg of gif). Het e-visum is standaard 30 dagen geldig. Houd er rekening mee dat als u naar Vietnam vliegt met een nachtvlucht, pas een dag later aan komt in Vietnam. U kunt betalen met een creditcard, kosten zijn Usd 25 per persoon. Binnen ca. 3 werkdagen heeft u de bevestiging van het visum in uw e-mail. Deze bevestiging print u uit, en neemt u mee naar Vietnam. Bij de douane krijgt u een stempel in uw paspoort.

2. U vraagt zelf het visum aan bij de ambassade van Vietnam in Den Haag of in Brussel. Uw visum komt meteen in uw paspoort te staan. Het standaard toeristenvisum is maximaal 30 dagen geldig en kost ongeveer 78 euro. Om het visum aan te vragen, vult u een visumformulier in en gaat u zelf naar de ambassade. Na ongeveer 4 dagen kunt u uw paspoort met visum weer ophalen. Woont u niet in de omgeving van Den Haag of Brussel, dan kunt u de stukken aangetekend verzenden (paspoort, visumformulier, een kleurenpasfoto, contant geld en een retourenvelop).

3. U laat een visum regelen door de VisumCentrale. U hoeft dan niet zelf naar de ambassade te gaan, maar u betaalt bemiddelingskosten.

4. Als u vliegt op Hanoi, Ho Chi Minh City of Danang, dan kunt u een autorisatiebrief (een uitnodigingsbrief) aanvragen, waarmee u een ‘visa on arrival’ bij aankomst krijgt. De brief toont u bij het inchecken op de luchthaven van vertrek. Zonder autorisatiebrief wordt u geweigerd op de vlucht. Na aankomst op de luchthaven in Vietnam gaat u naar een speciaal visumloket met uw paspoort, autorisatiebrief, 1 kleurenpasfoto en contant geld in US Dollars. Deze autorisatiebrief kunt u onder andere aanvragen bij www.visumvietnam.nl.

Heeft u geen Nederlands of Belgisch paspoort, dan adviseren we u om contact op te nemen met de ambassade van Vietnam.

Ambassade van Vietnam in Nederland:
Javastraat 1
2585 AA Den Haag
Tel: 070 3648917
www.vietnamembassy.nl/en

Ambassade van Vietnam in België:
Mauricelaan 2A
1050 Elsene
Tel: +32 2 379 27 37
https://vnembassy-bruxelles.mofa.gov.vn/en-us/Pages/default.aspx

Handig om te weten: in Vietnam is het gebruikelijk dat u bij het inchecken in uw hotel uw paspoort afgeeft bij de receptie. Men gaat hiermee ’s avonds naar de politie, waar uw gegevens worden geregistreerd. Het is een formaliteit, waardoor u even uw paspoort kwijt bent. Vergeet niet deze weer terug te vragen als u vertrekt. Het is soms mogelijk om een kopie van uw paspoort in te leveren.

Geld

De lokale munteenheid van Vietnam is de Vietnamese Dong (VND). De munteenheid is onderverdeeld in munten en biljetten. De munten worden steeds minder gebruikt. Er zijn biljetten van 500 tot en met 500.000 Dong. Eind maart 2024 is 1 euro ongeveer 26.809 Dong waard.

Pinnen
In Vietnam, vooral in de grote steden, is het mogelijk om Vietnamese Dong op te nemen met uw pinpas waar het Cirrus of Maestro logo op staat. Houd u er rekening mee dat geldautomaten soms niet werken of leeg zijn, vooral tijdens het weekend en feestdagen. Daarnaast is het niet vanzelfsprekend dat er een pinautomaat is in kleinere steden. Wanneer u pint, worden er per bank verschillend, kosten berekend. Ook heeft u te maken met een maximumbedrag dat u kunt pinnen per dag. Veel Nederlandse en Belgische banken hebben een beveiliging op de pinpas, waardoor het niet mogelijk is om automatisch buiten Europa te pinnen. Zorgt u ervoor dat u tijdig ‘Buiten Europa’ activeert voor uw pinpas.

Cash
Hoewel pinnen in veel plaatsen mogelijk is, adviseren wij u om ook contant geld mee te nemen op uw reis, in euro’s of US Dollars. Neem kleine coupures van US Dollars en euro’s mee; deze worden overal geaccepteerd en zijn gemakkelijk in te wisselen bij een bank of wisselkantoor. Let er wel op dat de biljetten puntgaaf zijn, anders bestaat de kans dat ze geweigerd worden. Met de US Dollar en de euro kunt u op steeds meer plaatsen in Vietnam betalen. Houd u er wel rekening mee dat de koers voor buitenlandse valuta vaak ongunstig is ten opzichte van de Vietnamese Dong. Als u US Dollars of euro’s wilt omwisselen in Vietnamese Dong, raden wij u aan om dit te doen bij grotere banken of wisselkantoren. Wissel uw geld niet in bij straatwisselaars. Ze lijken op het eerste gezicht een betere koers te geven, maar er zit een grote kans in dat u vals geld ontvangt. U kunt ook in Nederland of België Vietnamese Dong kopen. U mag tot een maximum van 15 miljoen Dong in- en uitvoeren.

Creditcard
Wij adviseren u om uw creditcard mee te nemen. U kunt gebruik maken van Visa en Mastercard. Directe betalingen met uw creditcard kosten u een paar procent commissie. Pinnen met uw bankpas is goedkoper dan met uw creditcard.
In duurdere hotels, restaurants en winkels kunt u steeds vaker betalen met uw creditcard. Bij de duurdere hotels is het gebruikelijk dat er bij de incheck een borg betaald wordt. Deze staat garant voor eventuele kosten die u maakt in het hotel. De hoogte van de borg verschilt per hotel. U kunt de borg contant betalen of uw creditcard gebruiken.
In veel dorpen en kleinere steden kunt u alleen betalen met contant geld.

Gezondheid

Wanneer u een reis heeft geboekt naar Vietnam, raden wij u aan contact op te nemen met uw lokale GGD, het Tropencentrum of uw huisarts om de meest up-to-date gezondheidsinformatie te krijgen. Voor Vietnam worden de volgende inentingen aanbevolen: DTP en Hepatitis A. De gele koorts inenting is afhankelijk van het gebied dat u bezoekt en waar u vandaan komt. Een vaccinatie tegen buiktyfus wordt aanbevolen bij een reisduur van 2 weken of langer. Malaria, dengue (knokkelkoorts) en het Zika virus komen sporadisch voor in Vietnam.

Om u tegen muggen te beschermen is het belangrijk dat u zich altijd goed insmeert met een antimuggenmiddel met DEET erin. Ook helpen bedekkende kleding en het slapen onder een klamboe of in een airconditioned ruimte. We raden u aan om ijsblokjes, rauw vlees, rauwkost en melkproducten te vermijden. Het kraanwater in Vietnam is niet drinkbaar.

Veiligheid

Vietnam is een betrekkelijk veilig land om te bereizen. Houdt u wel in gedachten dat het een arm land is. Het land heeft, net zoals veel andere landen, met criminaliteit te maken. Denk daarbij aan zakkenrollers en wisseltrucs. Daarom adviseren we u om tijdens uw reis uw waardevolle spullen en bagage goed in de gaten te houden; draag het liefste uw rugzak op uw buik en geld en mobiele telefoon in een moneybelt. Verder is het verstandig om overdag te pinnen en sieraden thuis te laten.
Veel hotels beschikken over een kluisje, waarin u uw waardevolle spullen, zoals paspoort en reisdocumenten, kwijt kunt.

Wij adviseren u om ’s nachts niet alleen over straat te lopen en om afgelegen gebieden te vermijden. Het is veiliger om een taxi te nemen. Let er wel op dat dit een officiële taxi is. Anders loopt u de kans dat u teveel betaalt.

Ik ga op reis

lees meerlees minder

Ik ga op reis en neem mee

Bagageadvies
Het advies dat u nu leest is een heel persoonlijk advies. Na tientallen jaren veel zakelijk en privé reizen, heb je een bepaalde routine ontwikkeld in wat je meeneemt op reis, waarin je het meeneemt en hoe je het inpakt. Die routine deel ik graag met u.

Koffer, reistas of toch rugzak
Ongeacht wat uw voorkeur heeft, het allerbelangrijkste vind ik dat bagage waterdicht moet zijn, zo licht mogelijk en flexibel en dat ritsen, naden en sluitingen van topkwaliteit zijn. Dat er goedlopende onverslijtbare wielen onder zitten, dat vuil en vlekken geen probleem zijn, dat er voldoende in kan, en dat de bagage ook op afstand herkenbaar is.

Hoe pak ik alles in
Bijna alles wat ik meeneem en inpak, zit mooi gesorteerd in aparte zakken met ritsen. Delicate kleding en shirts gaan gevouwen en gestreken in een speciale ‘overhemdenzak’. Verpakken in aparte zakken is superhandig als je snel wil in- en uitpakken. Bovendien past er meer in je bagage.
Vloeistoffen en crèmes in tubes, flesjes of potjes gaan eerst in goed afsluitbare plastic zakken. U zult niet de eerste zijn met een volledig ‘ondergelopen’ toilettas of nog erger koffer of reistas, na een intercontinentale vlucht. De luchtdruk aan boord van een vliegtuig is lager, dus die vloeistof of crème drukt zichzelf naar buiten. Let ook op dit fenomeen als u naar hooggelegen gebieden reist of een pas van meer dan 2000 meter over gaat.
Ik pak altijd alles in precies dezelfde volgorde in en leg het op dezelfde plek in de reistas. Dan weet je zeker dat alles er in past, en kun je wat je zoekt gemakkelijk vinden als je een keer geen zin hebt om je bagage helemaal uit te pakken.

Voldoende ruimte over laten
Ik zorg altijd dat er voldoende ruimte overblijft voor al die mooie dingen die je onderweg koopt en die ook kwetsbaar zijn. Toch ruimtegebrek? Koop dan onderweg een extra reistas, of geef weg wat u wellicht kunt missen en in Nederland ook eenvoudig en goedkoop weer kunt vervangen.

Direct bij de hand
Alles wat je onderweg direct nodig mocht hebben, gaat in een ‘dagrugzak’ of schoudertas. Met name in de steden en bij drukke bezienswaardigheden is dat altijd een klein risico. Sommige criminelen vermoeden dat er waardevolle zaken inzitten en hebben allerlei trucs bedacht om die in bezit te krijgen. Van het ongemerkt opensnijden tot het van de schouder rukken. Draag uw bagage zoveel mogelijk op uw buik en let op elkaar. Nog beter, laat in uw hotel alles achter wat u niet perse nodig heeft, of stop het in uw reistas, koffer of rugzak als u onderweg bent.

Sieraden en dergelijke
Mijn advies? Niet meenemen maar thuis laten!

Geld, creditcards, huissleutel, persoonlijke documenten en dergelijke
Ik stop geld, bankpasje, creditcard, rijbewijs, paspoort, huissleutel en camerageheugen altijd in een zgn. ‘nektasje’. Dat tasje hangt met een koord om je nek en op je borst, onzichtbaar onder je kleding. Mijn partner gebruikt een zgn. ‘money-belt’, onzichtbaar op de heupen, onder de kleding. In de hotelkamer stop ik ze altijd in de kluis.

Nooit op reis zonder…..
Ik heb 2 zakjes met ‘essentials’, zeg maar zaken die je niet kunt missen als je ze onverhoopt nodig hebt, ongeacht waar je naar toe gaat.
In het ene zakje zitten medicamenten en dergelijke zoals:
-aspirine (Paracetamol en Aspro bruis)
-jodium
-wondpoeder (bv. Dermatol)
-diarreeremmers (huismerk)
-immodium
-azaron (middel tegen jeuk en beten door insecten)
-ORS (helpt snel tegen uitdroging)
-desinfecterend middel (altijd je handen kunnen ‘wassen’ ook zonder water en zeep)
-pleisters
-anti muggenmiddel (o.b.v. DEET) met een minimale werking van 8-10 uur
-wondgaasjes (verpakt) en pleisters
-een paar gram zout (helpt opgelost in water perfect bij neus- (met rietje opsnuiven) en keelverkoudheid)
-zonnebrandmiddel, waarvan 1x sunblock
-talkpoeder

In het andere zakje zitten de andere ‘essentials’ zoals:
-een ‘swiss army knife’
-een scherp schaartje
-wereldstekker geschikt voor alle stopcontacten met minimaal 4 oplaadpunten, geschikt voor al uw devices en/of camera's
-een hele goede ‘powerbank’ die geschikt is om zowel bij 110V als bij 220V op te laden. Twee ‘powerbanks’ als u veel filmt of fotografeert met uw telefoon
-kleine lichte zaklantaarn die ver kan schijnen en lichtsignalen kan afgeven
-een paar meter dun, maar heel sterk touw
-opener/kurkentrekker
-scherp mesje
-2 plastic bekers
-oordopjes
-naaigerei en veiligheidsspelden

Andere ‘essentials’:
-een handzaam te verpakken klamboe naar malaria gebieden
-een dunne regenponcho, in de zijkant van de reistas of direct bovenin
-pet of zonneklep
-zonnebril
-voor de brildragers een reservebril en voor de lenzendragers, voldoende lenzenvloeistof, reserve lenzen en een reservebril.
-een hele goede lichtgewicht verrekijker kan veel waarde toevoegen aan uw reis
-een goede recente landkaart met voldoende schaal en plattegronden van de belangrijkste steden. Google maps kan ondersteunen, maar kan geen kaart vervangen.

Laptop, tablet en mobiel
-meestal neem ik ze alle drie mee, en soms laat ik de laptop thuis. Bijna overal op de wereld is een goede internetverbinding beschikbaar. Wel is het vaak lastig, zo niet onmogelijk om 3 devices tegelijkertijd te activeren op de internetverbinding op je kamer.
-zorg dat je voldoende opslag hebt in de ‘cloud’ als je beelden gaat uploaden.
-zorg dat de ‘zoek mijn phone of tablet’ optie altijd aanstaat.
-leer de wachtwoorden uit uw hoofd die toegang geven tot de gegevens op uw telefoon of tablet, om ze via anderen op afstand uit te kunnen schakelen.

Nog een paar tips
-zorg voor een lijstje met belangrijke telefoonnummers en e-mailadressen op papier. Niet iedereen kent die uit z’n hoofd. Toch handig als je telefoon gestolen wordt. Ik stop het lijstje in mijn ‘nektasje’.
-weet u wat u moet doen als uw bankpas, creditcard, paspoort of mobiel gestolen wordt?
-ik zorg dat ik digitaal bij een kopie van mijn paspoort kan en bij de vliegtickets. Maar ik zorg ook altijd voor een fotokopie van mijn paspoort, en bewaar die ook in het ‘nektasje’. Altijd handig mocht je je paspoort ergens in een hotel laten liggen, of als het gestolen wordt. In sommige landen is er een wettelijke verplichting om bij de receptie het paspoort in te nemen van de gasten voor allerlei bureaucratische handelingen. Handig als je dan een kopie hebt om je provisorisch te kunnen legitimeren.
-ik neem altijd een creditcard mee. Het is vaak veel gedoe, zeker in de luxere hotels als je gaat inchecken en je hebt geen creditcard.
-voor de camera neem ik altijd reservebatterijen mee.
-ik laad altijd wanneer de kans zich voordoet, mijn telefoon, 'powerbank' en overige apparatuur op. Zelfs wanneer ze nog bijna helemaal opgeladen zijn. Ook de camera en de reservebatterijen van die camera.
-overweegt u een drone mee te nemen, bedenk dan dat het gebruik daarvan op veel plekken in de wereld verboden is. Zorg dat u op de hoogte bent van alle beperkingen.
-neem de bijsluiter mee van de medicijnen die u gebruikt. Vraag desnoods uw apotheek of de naam van de medicijnen voldoende duidelijk is als u deze in het verre buitenland bij moet bestellen.
-stop medicijnen NOOIT in uw ingecheckte reistas, koffer of rugzak. ALTIJD in de handbagage.

Eten en drinken

lees meerlees minder

Eten is een sociale happening

Eten speelt een hele grote rol in de Vietnamese cultuur. 'Hoc an, hoc noi' is een bekend gezegde in Vietnam. Het komt erop neer dat je eerst moet leren eten voordat je leert praten. Overal in Vietnam kun je op elk moment van de dag eten. In restaurants van allerlei prijsklassen, op straat of op de markt. Alle gerechten worden ter plaatse met verse ingrediënten bereid. Ook op straat of op de markt. De keuze is dan natuurlijk veel beperkter, maar omdat het beperkt is, zijn ze wel heel goed in wat ze aanbieden. Eten in een restaurant biedt meer keuze. Het is goed gebruik om meerdere gerechten te bestellen die u met elkaar deelt. Er wordt altijd rijst geserveerd, en de bedoeling is dat u de rijst in de bijgeleverde kommen schept, en daar dan van de diverse gerechten kleine hoeveelheden aan toevoegt. U maakt zo uw eigen privé buffet. In Vietnam eet men met stokjes. Bent u die kunst niet machtig, dan is het een mooie gelegenheid om dat onder de knie te krijgen. Maar u kunt natuurlijk ook om een mes, een vork of een lepel vragen. Eten is in Vietnam een sociale happening. Mocht u ooit bij een Vietnamese familie thuis voor een maaltijd worden uitgenodigd, denk daar dan aan. Op zo'n moment bent u ook blij dat u de kunst van het eten met stokjes machtig bent.

De Vietnamese keuken is een feest

Vietnamese keuken
Er wordt gezegd dat Vietnam bijna 500 traditionele gerechten kent. Geen wonder als je kijkt naar het ongekend gevarieerde voedselaanbod. Vietnam is zelfvoorzienend. Het vruchtbare land en de verschillende klimaatzones, van tropisch tot gematigd, zorgen voor een grote rijkdom aan variëteiten. Vietnam heeft bijna 2000 kilometer kustlijn en 2 grote rivierdelta's. Ook die leveren met vele vissoorten, schaal- en schelpdieren een wezenlijke bijdrage aan de rijkdom van de Vietnamese keuken. Het basisvoedsel van de Vietnamese keuken is rijst of noedels. En daarnaast gerechten met verse groenten, kip, vis en varkens- of rundvlees. Een belangrijk ingrediënt van Vietnamese gerechten is de vissaus, genaamd ‘nuoc mam’, wat vrij vertaald ‘water uit gezouten vis’ betekent, een soort tegenhanger van de Chinese sojasaus. Maar ook knoflook, suiker, koriander, citroensap, citroengras (sereh) en azijn worden veel gebruikt in traditionele gerechten. Verder wordt veel gewerkt met allerlei soorten bladgroentes en kruiden, waaronder de heerlijk geurende ‘can tau' (koriander), en ‘bac ha' (munt).

Het nationale gerecht Pho
Het belangrijkste typisch Vietnamees gerecht is Pho; een heerlijke noedelssoep die werkelijk overal te koop is. Overal en op elk moment van de dag wordt er Pho gegeten, maar vooral als ontbijt. Er is geen Pho gelijk. Iedereen die Pho aanbiedt, op straat, op de markt of in een restaurant maakt z'n eigen variatie. Basis is een bouillon, maar het mag ook zonder, met dunne rijst vermicelli, dikke doorzichtige noedels gemaakt van rijst en maniok of de bij ons meer bekende noedels gemaakt van tarwe. Aan die basis voegt men nog allerlei verse ingrediënten toe, zoals kruiden, groenten, kip, rundvlees of zeevruchten.

De nationale snack is de loempia
En dan niet alleen de variant die wij zo goed kennen, de gefrituurde loempia. Gefrituurde Vietnamese loempia's zijn geweldig. Ze vervelen nooit, want ze smaken altijd weer anders, dankzij de enorme variatie aan vullingen. Naast de gefrituurde is er ook de zgn. verse variant. Dat is vooral een bevredigend doe-het-zelf klusje. Je wikkelt de lekkerste ingrediënten samen met wat kruiden of garnalenpasta naar smaak in een vel 'rijstpapier' en voilà, smullen maar.

De Franse en de Chinese invloed
Geen trek in noedelsoep? Overal wordt er in de ochtend vers echt Frans stokbrood gebakken. En in stalletjes geserveerd met paté en kaas (la vache qui rit), een overblijfsel uit de Franse, koloniale tijd. Ook zijn er nogal wat Frans georiënteerde restaurants waar je klassiekers uit de Franse keuken kunt bestellen of waar de 'fusion', de geweldige mix tussen de Franse en de Vietnamese keuken, beleden wordt. Vietnam heeft perioden van Chinese overheersing gekend, vooral in het noorden. Daar is de invloed van de Chinese keuken het grootst.

Drinken in Vietnam
De Vietnamezen drinken graag thee en koffie. Thee is de nationale welkomstdrank, meestal groene thee, en op bijna iedere hotelkamer te vinden. Vietnamese koffie is lekker. Zowel de thee als de koffie wordt in Vietnam zelf verbouwd. Je kunt in Vietnam frisdrank kopen als cola, 7-Up of vruchtensappen. Verse limoensap is een heerlijk dorstlessend middel. Ook lekker is het water van verse kokosnoten.
Mineraalwater (nuoc suoi) is overal in flessen te koop. Let er wel op dat de flessen hun oorspronkelijke sluiting hebben. Water drinken uit de kraan wordt afgeraden. IJsklontjes in je frisdrank is ook taboe, die worden weliswaar van gefilterd water gemaakt, maar vaak niet hygiënisch behandeld.
Bier (bia) is in Vietnam volop verkrijgbaar; naast internationale merken zijn er lokale bieren. Van goede kwaliteit zijn '333' (ba ba ba), 'Saigon' en 'BGI'. In de grotere steden vindt u een goede selectie van wijnen. Geïmporteerde sterke drank is duur. Een uitzondering is wodka, een relikwie uit de tijd dat de voormalige Sovjet-Unie veel invloed had in Noord-Vietnam.

Een paradijs voor vegetariërs

De boeddhistische monniken van de Mahayana richting eten strikt vegetarisch. Vandaar dat Vietnam een lange traditie heeft in vegetarisch koken. Bovendien eten veel Vietnamezen en Chinezen geen vlees of vis tijdens nieuwe en volle maan. Het aanbod vegetarisch voedsel bij het eetstalletje is dan groot. Basisvoedsel van de vegetarische keuken is tofu. De rest lijkt vaak erg op de traditionele gerechten met vlees en vis. Bijkomend voordeel: vegetarische gerechten zijn vaak erg goedkoop.
Vietnam staat, dankzij de lange kustlijn, ook bekend dat je uitstekend vis kunt eten. Spring rolls (kleine loempia's) en gestoomde rijstpannenkoekjes zijn populaire snacks. Ook is er een ruime keuze aan heerlijk tropisch fruit, zoals ananas, mango, papaja en lychees. Ook voor vegetariërs is er voldoende keus.

Wat kost uit eten gaan?

Eten in Vietnam is niet duur. Voor een paar euro kunt u heerlijk en uitgebreid eten. In de meeste steden vindt u ook internationale restaurants met Europese gerechten, meestal Frans of Italiaans. Hier liggen de prijzen (iets) hoger. De grote toeristenhotels serveren zowel de Europese, de Aziatische als de lokale keuken. Ook hier liggen de prijzen hoger. Een maaltijd kost in deze gelegenheden gemiddeld 10-15 euro, terwijl u in een lokaal restaurant niet meer dan 5-10 euro kwijt bent. Bij eetstalletjes op straat en op de markt is het nog goedkoper. Let altijd wel op de hygiënische omstandigheden, en of er veel lokale eters zijn. Dat laatste is bijna altijd een goed teken.

Vietnamese keuken in Nederland

Geen markt of stadshart in Nederland, of er is wel een Vietnamese loempiakraam te vinden. Nadat de Amerikanen halsoverkop uit Vietnam vertrokken, werden de Vietnamezen die niet gediend waren van de ideologie van de Vietcong en de Noord-Vietnamezen naar 'heropvoedingskampen' gestuurd. Voor velen van hen was dat het signaal om massaal Vietnam de rug toe te keren en het heil elders te zoeken. Vaak ging dat op gammele bootjes richting Thailand of Australië. Veel van die 'bootvluchtelingen' kregen asiel in westerse landen, waaronder Nederland, en begonnen een eigen zaak. Het gat in de markt was de loempia. Het begrip was al bekend vanwege ons Indische verleden, maar de Vietnamezen hebben de loempia echt populair gemaakt. Inmiddels zijn er ook behoorlijk wat Vietnamese restaurants in Nederland te vinden.

Weetjes

lees meerlees minder

Tijdsverschil

Tijdens de Nederlandse zomertijd is het 5 uur later in Vietnam. In de wintertijd is het 6 uur later in Vietnam. Vietnam kent geen winter- en zomertijd.

Bellen en internet

Bellen
Het bereik voor mobiel bellen in Vietnam is goed, met uitzondering van de bergen en de natuurparken. Maar wilt u er zeker van zijn dat u kunt bellen met uw toestel vanuit Vietnam en bereikbaar bent voor familie en/of vrienden, neemt u dan voor vertrek contact op met uw provider. Zo weet u wat de mogelijkheden en de kosten zijn als u vanuit het buitenland belt (of wordt gebeld).
Vanuit een telefooncel kunt u met een telefoonkaart bellen. Een andere mogelijkheid is om een lokale simkaart voor uw telefoon te kopen. Zorg er dan voor dat uw telefoon simlockvrij is.
Bellen vanuit uw hotelkamer is duur. Als uw hotel wifi heeft, kunt u gratis bellen met Whatsapp of Skype.

Internet
De meeste hotels beschikken over een wifi netwerk, waarvan u gratis of tegen een (kleine) vergoeding gebruik mag maken. Vaak heeft u ook wifi in uw hotelkamer. Bij de receptie van het hotel kunt u hier meer informatie over krijgen. Gratis wifi is vaak aanzienlijk langzamer. Ook restaurants hebben vaak wifi die voor gasten beschikbaar is. Daarnaast beschikt Vietnam over internetcafés; deze zijn vooral te vinden in de grotere steden. Hier maakt u voor een klein bedrag gebruik van het internet.

Fotograferen

Vietnam is een kleurrijk en fotogeniek land. U komt zoveel moois tegen op uw reis! Wees dus voorbereid om de beste foto’s te maken. Zorg ervoor dat u genoeg geheugen voor uw camera meeneemt. Zorg ook voor extra batterijen of een extra accu voor uw toestel. Een tip: upload uw foto’s regelmatig naar de ‘cloud’ tijdens uw reis.

Let op: niet overal is het toegestaan om te fotograferen. Maak vooral geen foto’s van vliegvelden, grensovergangen, regeringsgebouwen en militaire gebouwen. Wilt u mensen in Vietnam fotograferen, vraag dan eerst om toestemming. Sommige inwoners willen niet gefotografeerd worden of vragen een vergoeding. Fotografeer uit respect geen biddende mensen.

Voltage en stopcontacten

De meeste aansluitingen in Vietnam zijn 220 volt met een frequentie van 50 Hz. In kleine steden en dorpen of in kleinere accommodaties is de voltage soms 110 volt. U heeft een wereldstekker nodig, want de stopcontacten in Vietnam zijn anders dan in Nederland. De stekkers die gebruikt kunnen worden in Vietnam zijn type A, C, D en G (dit staat vaak op de wereldstekker aangegeven). Stroomstoringen komen echter nog regelmatig voor, daarom is het handig om ook een zaklantaarn mee te nemen.

Fooien en tips

In Vietnam geef je fooien op vrijwillige basis. Het salaris van het personeel is vaak afgestemd op het ontvangen van fooien, waardoor een kleine financiële bijdrage wordt gewaardeerd.
In kleine lokale eetgelegenheden is het niet gebruikelijk om fooi te geven. In de gewone en duurdere restaurants en hotels wordt dit wel verwacht. Daar raden we aan om wat kleingeld achter te laten, ongeveer 5 tot 10 procent van de rekening. Als u een kerk, tempel of pagode bezoekt, wordt het op prijs gesteld als u een donatie achterlaat.

De richtlijn voor fooien verschilt per dienst.
Wij adviseren het volgende voor 1 tot en met 4 personen:
- Chauffeur: 115.000 Vietnamese Dong (5 US Dollar) per dag per gezelschap
- Gids: 230.000 Vietnamese Dong (10 US Dollar) per dag per gezelschap

Wij adviseren het volgende voor 5 personen en meer:
- Chauffeur: 23.000 Vietnamese Dong (1 US Dollar) per dag per persoon
- Gids: 46.000 Vietnamese Dong (2 US Dollar) per dag per persoon

- Kamermeisje: 23.000 Vietnamese Dong (1 US Dollar) per persoon per nacht
- Kofferdrager: 23.000 Vietnamese Dong (1 US Dollar) per persoon per koffer

Taxichauffeurs hoeft u geen fooi te geven, omdat u bij aanvang van de rit onderhandelt over het tarief. Let op: als de taxi een meter heeft, vraag de chauffeur dan om deze aan te zetten.

Ambassade

De adressen van de ambassades in Nederland en Vietnam zijn:

Ambassade van Vietnam in Nederland:
Javastraat 1
2585 AA Den Haag
Tel: 070 3648917
www.vietnamembassy.nl/en

Ambassade van Nederland in Vietnam:
BIDV Tower, 7th floor
194 Tran Quang Khai Street
Hoan Kiem District
Hanoi
Tel: 0084 (0)4 38315650
www.netherlands-embassy.org.vn/category/netherlands

De adressen van de ambassades in België en Vietnam zijn:

Ambassade van Vietnam in België:
Mauricelaan 2A
1050 Elsene
Tel: +32 2 379 27 37
https://vnembassy-bruxelles.mofa.gov.vn

Ambassade van België in Vietnam:
Hanoi Towers, 9th floor
49 Hai Ba Trung street,
Hoan Kiem District
Hanoi
Tel: +84 24 393 461 79
https://vietnam.diplomatie.belgium.be/nl

Openbare toiletten

Vietnam heeft openbare toiletten, maar van een andere standaard dan in Nederland. Vaak zijn ze ronduit smerig. Veel toiletten hebben geen toiletpapier. Het is daarom handig om altijd zelf toiletpapier mee te nemen voor onderweg.

Feestdagen

Vietnam heeft veel verschillende feestdagen. Er zijn veel traditionele feesten die elk jaar op een andere datum plaatsvinden.

Hieronder volgen de belangrijkste feestdagen van Vietnam in 2024:

1 januari: Nieuwjaarsdag
9 februari: Vietnamees oudejaarsavond
10-17 februari: Tet festival, Vietnamese nieuwjaar
18-19 april: Hung Koningen festival
30 april: Bevrijdingsdag
1 mei: Dag van de arbeid
2 mei: Nationale Onafhankelijkheidsdag
19 mei: Ho Chi Minh’s verjaardag
2 september: Onafhankelijkheidsdag
31 december: Oudejaarsavond

Hieronder volgen de belangrijkste feestdagen van Vietnam in 2025:

1 januari: Nieuwjaarsdag
18 januari: Vietnamees oudejaarsavond
29-5 februari: Tet festival, Vietnamese nieuwjaar
7-8 april: Hung Koningen festival
30 april: Bevrijdingsdag
1 mei: Dag van de arbeid
2 mei: Nationale Onafhankelijkheidsdag
19 mei: Ho Chi Minh’s verjaardag
2 september: Onafhankelijkheidsdag
31 december: Oudejaarsavond

Tijdens de feestdagen zijn winkels, banken en instellingen van de overheid vaak gesloten.

Tet Festival
Het belangrijkste feest voor een Vietnamese familie is het Tet Festival, het Vietnamese Nieuwjaar. Het feest valt ieder jaar op een andere datum, meestal tussen half januari en half februari. In die periode gaan veel overzeese Vietnamezen terug naar hun familie in Vietnam. Een week voor en een week na het Tet Festival ligt het openbare leven in heel Vietnam stil en zijn de banken gesloten. Op reis tijdens Tet? Het kan, maar het is overal erg druk, want het is ook de vakantieperiode voor Vietnamezen. Hotels, vluchten en treinen zijn vaak vroegtijdig volgeboekt. Wees er bewust van dat het festival voornamelijk onder familieleden wordt gevierd, dus als toerist zult u weinig meemaken van de feestvreugde.

Bekijk kassabon
Reisvoorstel aanvragen
Blijf op de hoogte van aanbiedingen en acties

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Informatie over HelloBeautifulWorld

HelloBeautifulWorld is jong, ambitieus en dynamisch. Ook al zijn we jong, we hebben tientallen jaren reiservaring. Zowel professioneel als privé. Professionele ervaring in leidende posities o.a. bij grote (inter)nationale reisbedrijven. Onze privé reiservaring beslaat enkele decennia, en gaat over alle continenten. We weten wat er in de wereld te koop is. We weten waar u wilt zijn. En weet u het zelf nog niet, dan hebben wij het voor u bedacht. Liefde voor reizen is wat ons drijft. Reizen verrijkt je leven. HelloBeautifulWorld ziet reizen als de vervulling van een primaire levensbehoefte; pure nieuwsgierigheid naar wat er achter de horizon verborgen ligt. We zetten onze reiservaring in, en onze liefde voor reizen, om voor u de meest optimale rondreis samen te stellen. Rondreizen die u in staat stellen zorgeloos te genieten van wat achter de horizon verborgen ligt. Rondreizen die u desgewenst kunt 'tunen' op uw persoonlijke wensen. Betrouwbaar: we zijn aangesloten bij de branche organisatie ANVR. We zijn lid van de SGR, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en van het Calamiteitenfonds.
Kunnen wij u helpen?