Thailand rondreizen

Onuitwisbare indrukken

th, ko samui, ko samui (4).jpg
Traditionele boot in Koh Samui
th, chiang mai, wat chiang man (3).jpg
Wat Chiang Man in Chiang Mai
th, mae hong son, long neck village  (3).jpg
Long Neck Village, Mae Hong Son
th, bangkok, chao phraya rivier (1).jpg
Uitzicht Chao Phraya rivier, Bangkok
th, kanchanaburi, bridge on the river kwai (3).jpg
Trein in Kanchanaburi, River Kwai
Bekijk highlights op kaart

Thailand Highlights, onuitwisbare indrukken

De highlights van Thailand zijn talrijk en overweldigend. Zo talrijk dat we de, volgens HelloBeautifulWorld, belangrijkste highlights voor u hebben geselecteerd. Hier heeft u een indrukwekkend overzicht van de bezienswaardigheden van Thailand, dat bijzondere koninkrijk in Azië. De highlights van Thailand vallen grofweg in te delen in vier categorieën. En eentje van de buitencategorie en dat is Bangkok. De meest bruisende metropool van Azië is een wereld op zich en telt binnen de stadsgrenzen en even daarbuiten een groot aantal highlights. Veel reizigers komen alleen voor de highlights van Bangkok naar Thailand. Wat ze missen zijn de highlights van die vier andere categorieën.

Categorie één zijn de historische highlights zoals de vele oude koningssteden. Soms zijn het ruïnesteden zoals Ayutthaya of Sukhothai die op de Unesco Werelderfgoed lijst staan. Maar ook levende oude steden met een authentiek ommuurd stadscentrum zoals Chiang Mai. Ook de meer recente geschiedenis levert highlights op, zoals de Bridge on the River Kwai en de restanten van de Birma spoorlijn. Zelfs de Gouden Driehoek past in deze categorie.

lees meer
Andaman kust
Over een afstand van bijna 450 km lang strekt de Andaman kust, de zuidwestkust van Thailand, zich uit langs de Andaman zee. Het water oogt turquoise van Myanmar tot aan de grens met Maleisië, met fijne witte zandstranden, karststenen rotsen en kliffen en vele eilanden begroeid met jungle en bamboe. Phuket is de voornaamste toegangspoort tot deze Andaman kust, de toeristische badplaats voor de perfecte strandvakantie. Ook Krabi is een handige springplank naar de vele eilanden langs de Andaman kust.
th, krabi, pranang cave (2).jpg
Ayutthaya
Beeldt u het zich eens in: een Thaise stad met een skyline van gouden tempels en paleizen, gelegen aan drie rivieren, een internationale haven drukbezocht door overzeese kooplieden, de hoofdstad van het koninkrijk Siam, groter dan Engeland en Frankrijk samen. Zo moet Ayutthaya eruit hebben gezien bijna drie eeuwen geleden, totdat in 1767 Ayutthaya volledig werd geplunderd en platgebrand door het Birmese leger. De Thaise koning Rama I besloot toen een nieuwe hoofdstad te stichten verder zuidelijk, aan de oevers van de Chao Phraya rivier, in Bangkok. Ayutthaya werd aan zijn lot overgelaten, en pas in 1969 startte de eerste restauratiepoging van de vele paleizen en tempelruïnes. In 1991 werd 'Ayutthaya Historical Park' tot UNESCO werelderfgoed uitgeroepen. Neem de tijd om dit uitgebreide openluchtmuseum te bekijken, in een dagtrip vanuit Bangkok, onderweg naar het noorden, of blijf een nacht logeren. Stap op de fiets, en bewonder de vele deels herstelde tempels, stupa's en Boeddhabeelden. Zie de rijke bouwstijlen en leer meer over het boeiende verleden van de vele koninkrijken van Thailand. Ga op zoek naar de 14e eeuwse tempel Wat Mahathat: hier ziet u het meest gefotografeerde Boeddhahoofd, dat verstrikt is geraakt in de wortels van een bodhiboom. Bezoek het Ayutthaya tourist center: er is een uitstekend museum waar u meer opsteekt over de geschiedenis van de stad en het dagelijkse leven in Ayutthaya tijdens zijn hoogtijdagen. Bewonder de tempel Wat Lokayasutharam met zijn 42 meter lange liggende Boeddha.

Voor een bijzonder eclectische mix van oost en west gaat u kijken in Bang Pa-In, het koninklijk zomerpaleis. In de 19e eeuw lieten de Thaise koningen Rama IV en Rama V dit paleis bouwen in Thaise, Chinese en Europese architectuurstijlen. Bang Pa-In ligt op 20 km ten noorden van Ayutthaya.
th, ayutthaya, wat chai wattanaram (5).jpg
Bangkok
Bangkok is een wereldstad, de grootste stad van Thailand met circa 15 miljoen inwoners en een stad die zich voortdurend vernieuwt. De Thai noemen Bangkok altijd bij zijn Thaise naam 'Krung Thep', en dat is dan weer een afkorting voor de langste plaatsnaam ter wereld: ‘Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit’. Deze ceremoniële naam voor Bangkok luidt vrij vertaald: 'Krung Thep, de stad van engelen, de grote stad, de woonplaats van de Smaragdgroene Boeddha, de ondoordringbare stad (in tegenstelling tot Ayutthaya) van de god Indra, de grote hoofdstad van de wereld die met negen kostbare edelstenen is begiftigd, de gelukkige stad, rijk aan een enorm Koninklijk Paleis dat gelijkt op de hemelse woonplaats waar de gereïncarneerde god regeert, een stad die door Indra is gegeven en die door Vishnukarn is gebouwd'. Als u indruk wilt maken op de Thai, leert u dat natuurlijk uit het hoofd.
Ontdek Bangkok
Ontdek Bangkok, de ‘stad van de engelen’, per boot op de Chao Phraya rivier of op zijn Thais per tuktuk, een soort motorfietstaxi. Of neem het sterk verbeterde openbaar vervoer van de stad en stap op de metro of lightrail, of gewoon op zijn Hollands, pak de fiets! Bangkok is een stad van hoogbouw en boeddhistische tempels, shoppingmalls en avondmarkten, restaurants en eetkraampjes, nachtleven en rooftop-skybars. De stad is enorm uit zijn voegen en vooral de hoogte in gegroeid vanaf de jaren 60 tot 90 van de vorige eeuw. Verhoogde snelwegen en wolkenkrabbers bepalen het stadsgezicht. Veel is de laatste 10 jaar ten goede veranderd. Voorbij zijn de ergste verkeersopstoppingen in het centrum. Het openbaar vervoer is verbeterd met nieuwe metro- en lightrailverbindingen en in 2006 is de nieuwe luchthaven van Bangkok Suvarnabhumi geopend ten zuiden van de stad. Er zijn goede kwaliteitsrestaurants, shoppingmalls en hippe boutique accommodatie bijgekomen. Met de bouw van hotels in hoge torens vlakbij de Chao Phraya rivier is het fenomeen rooftop-skybars geïntroduceerd: 's avonds nippen aan een cocktail in de openlucht op grote hoogte met weids uitzicht over de skyline van Bangkok. Hoewel Bangkok niet iedere reiziger kan charmeren, zal ‘One Night in Bangkok’ u altijd bijblijven. Bangkok is een stad die nooit verveelt en waar u misschien wel vaker naar terugkeert.
Uitgaansdistrict Patpong
Bezoekers die in de jaren 60 van de vorige eeuw met regelmaat in Bangkok kwamen en die hun stempel op de stad hebben gedrukt, waren Amerikaanse soldaten. Bangkok bood een plek voor hen om uit te rusten en op adem te komen van de verschrikkingen van de Vietnamoorlog. Zo ontstond buiten het oude historische centrum, nabij straten Thanon Silom en Thanon Surawong, een ‘rosse’ buurt gericht op de Amerikanen. Deze buurt werd in de jaren 70 bekend als Patpong, naar de Thai-Chinese familie Patpongpanich, die de grond en de gebouwen hier bezat. De wijk groeide uit tot een van de bekendste uitgaansdistricten van Bangkok, de ‘Wallen’ van de stad, met behalve ‘adult sex' amusement, ook de gelijknamige bekende avondmarkt met nepdesign spullen. Gelukkig is Bangkok zoveel meer dan alleen Patpong en zuipbars, net zoals Amsterdam meer biedt dan alleen de Wallen en hashcoffeeshops. Maar zoals elke bezoeker van Amsterdam een keer over de Wallen wil lopen, lopen veel bezoekers van Bangkok een keertje door Patpong.
Historisch centrum van Bangkok
De Chao Phraya rivier is de levensader van de stad. Zijn vruchtbare rivierdelta is de bakermat geweest van de eerste Thaise koninkrijken. Iets ten noorden van Bangkok, langs de rivier, vindt u UNESCO werelderfgoed Ayutthaya, de voormalige hoofdstad met schitterende tempelruïnes. Bangkok fungeerde als handelsplaats en haven voor Ayutthaya, en zou dat waarschijnlijk zijn gebleven, als in 1767 Ayutthaya niet volledig werd geplunderd en platgebrand door het Birmese leger. De Thaise koning Rama I besloot toen een nieuwe hoofdstad te stichten aan de oevers van de Chao Phraya rivier, verder zuidelijk in Bangkok. Koning Rama I liet een gloednieuw goudkleurig paleis bouwen in 1782. Het koninklijk paleis herbergt het belangrijkste Boeddhabeeld van het land, de Smaragden Boeddha, waarvoor de Thai vanuit het hele land komen kijken. De daken van het paleis zijn met goud omlijst en grote beelden van olifanten sieren de paleistuin. Vandaag de dag wordt het paleis alleen gebruikt op feestdagen en bij plechtigheden. De huidige koning Rama X verdeelt zijn tijd tussen Bangkok en zijn buitenhuis nabij München. In het Nationaal Museum, opgericht door koning Chulalongkorn (Rama V 1868 – 1910) ziet u de antiekcollectie van zijn vader koning Mongkut, en nog veel meer Boeddhabeelden en andere Thaise relikwieën en historische objecten. Stap in Bangkok op de openbare ferry en zie de monumenten van de stad op zijn mooist langs de Chao Phraya rivier, zoals de tempel Wat Arun, ‘Tempel van de Dageraad’. Deze tempel is rijk gedecoreerd met aardewerkscherven die het een bonte glans geven. Beklim een deel van de 82 meter hoge stupa via een steile trap. Aan de overkant van de rivier ligt de tempel Wat Pho, de oudste en grootste boeddhistische tempel in de stad. Bewonder het reusachtige liggende gouden Boeddhabeeld van 46 meter lang. Niet ver van het treinstation Hua Lamphong herbergt de tempel Wat Traimit een massief gouden Boeddhabeeld van 3 meter hoog, met een gewicht van meer dan 5000 kg, welke circa 200 miljoen euro waard is. In de tempel Wat Chakrawatrachawat Woramahawihan vindt u een vijver met 3 grote krokodillen. Een 4e opgezet exemplaar is naast de vijver neergezet. Volgens de overlevering heeft de krokodil een jonge monnik opgegeten en is voor straf opgezet.
Het Chinatown van Bangkok
Iets ten zuidoosten van het historische centrum van Bangkok, niet ver van Wat Traimit, komt u in Chinatown, een van de oudste en grootste Chinatowns ter wereld! U herkent de wijk meteen aan de vele opschriften in Chinese karakters. De wijk stamt uit de 18e eeuw en herbergt zowel brede winkelavenues als nauwe straatjes met bruisende markten, straatrestaurants, juweliers, apotheken en verborgen tempels. Langs de grote doorgaande straten zoals Yaowarat is het 's avonds druk met winkelend en uitgaand publiek. Neem een kijkje in een Chinese apotheek en zie hun aanbod aan medicinale kruiden. Bezoek de winkels gespecialiseerd in waren als vogelnestjes, haaievinnen en 1000-jarige eieren.
Shopping & markten van Bangkok
Terug bij de Chao Phraya rivier, de levensader van Bangkok, stapt u op de openbare ferry of neemt u een van de gratis pendelboten die u naar de nieuwste attracties aan de rivier brengen: shoppingmall Icon Siam en entertainmentdistrict Asiatique. Icon Siam is de nieuwste mall met een compleet aanbod aan eten, winkelen en entertainment. Asiatique is het nieuwste renovatieproject in oud Bangkok: in gerenoveerde vooroorlogse pakhuizen vindt u een mix van winkels, restaurants, kraampjes en entertainment. Voor nog meer winkelen neemt u een taxi 'uptown' of stap op de BTS, Bangkok Mass Transit System, ook bekend als de Skyrail. De BTS Skyrail rijdt bovengronds en is meteen een uitstekende citytour door het nieuwe Bangkok. Stap uit bij de haltes in 'uptown' , zoals Silom, Siam of Sukhumvit waar een heel cluster aan shoppingmalls en uitgaansleven bij elkaar zit, zoals Central World, Siam Square, Paragon en MBK. Voor wie wil, brengt hier dagen door met shoppen en eten. Vooral Paragon, met zijn enorme foodcourt en ruim gesorteerde supermarkt, is een waar koopwalhalla. Voor de Chatuchak weekendmarkt stapt u uit bij de halte Mo Chit. Deze weekendmarkt richt zich vooral op Thaise jongeren en toeristen, met snacks, schoenen, modieuze kleding en nog veel meer. De markt is de grootste van Thailand en telt wel meer dan 10.000 winkeltjes en stalletjes. Voor u de perfecte plek om souvenirs in te slaan! Wie wil zien waar de Thai zijn dagelijkse boodschappen doet, die gaat vroeg op pad in Bangkok naar de Khlong Toey of Nonthaburi markt. Zie hier de rijke oogst van het land, de vele soorten groentes en tropisch fruit, vlees en vis en alle mogelijke non-food. Voor de fotogenieke drijvende markt moet u wat verder weg, naar de randen van de stad, in het gebied van de ‘klongs’, de kanalen van Bangkok. Houten bootjes vervoerden vroeger via de klongs, die in verbinding staan met het achterland, allerlei agrarische producten over het water naar de stad. Veel van die handel is verhuisd op het droge, dankzij wegen en moderne distributiecentra. Een paar drijvende markten bestaan nog en zijn vaak gericht op toeristen. Een unieke markt in Bangkok waar u zeker moet gaan kijken is de bloemenmarkt van Bangkok, Pak Klong Talat. Nog nooit zag u zoveel verse bloemen, voornamelijk orchideeën, tegen zulke lage prijzen. De bloemen worden 's avonds aangevoerd en de markt vindt alleen 's avonds laat plaats.
Bangkok bijzonder
Te midden van de warenhuizen, hoge appartementsgebouwen, dure hotels, wegen en de grote betonnen pilaren waar de Skyrail over rijdt, vindt u bij de halte Chit Lom een bijzondere plek van spiritualiteit en verstilling: de Erawan schrijn aan de drukke Sukhumvit straat. Deze hindoeïstische schrijn wordt altijd druk bezocht door Thai die hier wierook branden en offers zoals eten en bloemkransen brengen aan de goden. Een bijzondere oase van rust vlakbij MBK shoppingmall (halte National Stadium) is het voormalige woonhuis van de Amerikaan Jim Thompson. Deze Amerikaanse ex-diplomaat bleef na zijn pensionering in de jaren 60 in Bangkok wonen. Hij zette op een stuk land aan een kanaal buiten de oude historische stad 6 deels antieke teakhouten huizen neer. Hij maakte er één geheel van en richtte het woonhuis in met zijn collectie meubels en antiek. Jim Thompson verwierf een reputatie als kunstverzamelaar en redder van bedreigde Thaise kunstnijverheid zoals zijde weven. Zijn naam is verbonden aan luxe merken van zijden shawls en handtassen. Bezoek zijn woonhuis, nu een museum, kijk in de boutique en ga lunchen in het uitstekende restaurant, een geliefde plek bij Thai en toeristen.
Groen Bangkok
Wie op zoek is naar groen in metropool Bangkok gaat wandelen in Lumpini park, midden in het zakendistrict van de stad. Lumpini is een groot park vernoemd naar de geboorteplaats van Boeddha in Nepal. Toen het park werd gesticht door koning Rama VI in de jaren 20 van de vorige eeuw, stond het nog aan de rand van de stad. De groene oase is nu midden in de wijk Pathumwan, vlakbij Siam square, Silom en Sukhumvit (metro Silom, BTS Saladaeng). Ga hier 's ochtends vroeg wandelen of ren een rondje van 2,5 km samen met Thai of expats die in de buurt wonen. Zoek een schaduwplek op de keurig onderhouden gazons, onder de tropische bomen of huur een waterfiets op het grote meer. Schrik niet van de enorme watervaranen die aan de oever leven. Eind van de middag voeren vrijwilligers de vele straatkatten die tevoorschijn komen. Een andere groene plek in de stad, is Bang Krachao, een schiereiland met groene jungle, mangrovebossen en kleine dorpen, pal aan de overkant van de rivier, slechts een half uur verwijderd van het centrum van Bangkok. De beste manier om deze groene longen van de stad te verkennen is per fiets. De kleine dorpsgemeenschappen zijn verbonden door betonnen paden op palen boven de kanalen. Stop onderweg in kleine tempels, zie een drijvende markt en schakel terug naar het ritme van het dorpsleven in de ‘kampongs’ aan de rand van Bangkok.
th, bangkok, wat pho (3).jpg
Birma spoorlijn en de ‘Bridge on the river Kwai’
Slechts drie uur rijden ten westen van Bangkok komt u midden in een weelderig groen natuurgebied, vol nationale parken, karststenen heuvels, grotten en watervallen. De mooie omgeving van de provinciestad Kanchanaburi in Centraal-Thailand verhult de tragedie die hier heeft plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geallieerde krijgsgevangenen, waaronder Amerikanen, Britten, Australiërs, Nederlanders uit Nederlands-Indië, en niet te vergeten Aziatische dwangarbeiders werden hier door de Japanners onder erbarmelijke omstandigheden aan het werk gezet om een spoorlijn naar Myanmar (Birma) te bouwen. Leer meer over deze geschiedenis in het Thai Birma Spoorlijn-Museum en eer de slachtoffers op de indrukwekkende oorlogsbegraafplaatsen zoals de Chongkai Allied War cemetery. Voor de Japanners was de Birma-spoorlijn cruciaal in hun (mislukte) verovering van Zuid-Azië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op het bergachtige terrein werd van twee kanten, zowel in Myanmar als in Thailand, gewerkt aan het meer dan 400 km lange traject. Eind 1943 werd de lijn voltooid ten koste van het leven van naar schatting 12.000 oorlogsgevangenen en 90.000 dwangarbeiders, omgekomen door honger, ziekte, slechte omstandigheden en mishandeling door kampwachten. Volgens zeggen zijn er voor elke balk onder de spoorlijn twee man gesneuveld. Vanuit het Thai Birma Spoorlijn-Museum heeft u het beste uitzicht op de beroemde spoorbrug ‘Bridge on the River Kwai’, ook wel bekend als de ‘Death Railway Bridge’. De oorspronkelijke stalen brug is in februari 1945 gebombardeerd door de geallieerde troepen. Van de 300 meter lange brug zijn alleen de buitenste delen authentiek, het midden is gerestaureerd.

De spoorbrug over de rivier Kwai heeft eeuwige roem verkregen door de Hollywoodfilm uit 1957 ‘The Bridge on the River Kwai’, gebaseerd op het gelijknamige boek van Pierre Boulle. De film was een groot succes met filmsterren als William Holden en Alec Guinness, en won vele prijzen waaronder een Oscar voor beste regisseur voor de Brit David Lean. In de jaren 60 kwamen steeds meer toeristen naar Kanchanaburi om de brug uit de film te zien. Wat bleek: de film was opgenomen in Sri Lanka, en de brug bleek helemaal niet de rivier Kwai (spreek uit ‘kwèh’) over te steken maar de rivier Mae Klong. Pierre Boulle, de schrijver van het oorlogsverhaal, had zich vergist in de rivier. Lokale autoriteiten hebben in 1960 toen maar de Mae Klong hernoemd: Khwae Yai, 'Grote Khwae'. De spoorbrug in Kanchanaburi heeft dus niet gefigureerd als de brug in de film. De brug is speciaal nagebouwd van hout in Kitulgala, Sri Lanka en is uiteindelijk, zoals u in de film kunt zien, opgeblazen met explosieven. De echte brug is vrij toegankelijk voor bezoekers en is een levende herinnering aan de Birma Spoorlijn.

Neem een Thaise trein van Kanchanaburi naar eindstation Nam Tok en ervaar een rit op de spoorlijn. Elk jaar eind november organiseert de stad een ‘River Kwai Bridge’ week van herdenkingen en licht- en geluidshows. Oorlogshandelingen worden nagespeeld, een bombardement wordt geënsceneerd middels vuurwerkshows en een trein rijdt over de brug (het is niet mogelijk om per trein naar Myanmar te reizen).

Hellfire Pass
80 km ten noorden van Kanchanaburi staat de ‘Hellfire Pass Memorial’. De Hellfire Pass is een bergpas die door geallieerde krijgsgevangenen met de hand uit de rotsen is gehouwen voor de Birma spoorlijn. Wisselende teams van 500 arbeiders moesten 16 tot 18 uur per dag, ook ‘s nachts, een tracé hakken voor de spoorlijn bij het licht van vuurfakkels, vandaar de naam. Wandel met een gratis audioguide op het wandelpad dat het oorspronkelijke railtraject volgt. De audioguide vertelt u meer over de omgeving en laat u getuigenissen horen van overlevenden. Bezoek het kleine museum en gedenkteken bij de Hellfire Pass, of bekijk het diorama van de Hellfire Pass in het Thai Birma Spoorlijn-Museum in Kanchanaburi.
th, kanchanaburi, bridge on the river kwai (6).jpg
Chanthaburi
In de meest zuidoostelijke hoek van Thailand dicht bij de grens met Cambodja ligt de verrassende stad Chanthaburi. Het is een handige tussenstop op weg naar Cambodja of voor de tropische eilanden Koh Chang en Koh Kood. De provinciale stad Chanthaburi biedt nog veel meer om u een dag bezig te houden. Vooral als u van glitter en edelstenen houdt, wilt u er misschien wel langer verblijven. Al in de 19e eeuw werden dichtbij Chantanaburi saffieren en robijnen gedolven. Van heinde en verre kwamen handelaren naar deze stad om stenen te kopen en verkopen. Vooral Birmezen domineren vandaag de dag deze handel, want nergens ter wereld worden er meer edelstenen gedolven dan in Myanmar, het voormalige Birma. Elk weekend worden in het centrum van de stad tafels neergezet op straat, waar de waren worden uitgestald. Krijgt u nog niet genoeg van de edelstenen, ga dan naar het Chanthaburi Gem & Jewelry center, Azië's grootste centrum voor kostbare edelstenen en juwelen.

Chanthaburi heeft door zijn nabijheid bij de grens met Cambodja een geschiedenis van immigranten. Al eeuwenlang kwamen Chinezen van overzee om hier handel te drijven, net zoals de Vietnamezen. Tussen 1893 en 1905 was dit stukje van Thailand zelfs ingenomen door de Fransen die heersten over Indochina (Cambodja, Laos en Vietnam). Eind 19e eeuw vestigde een golf aan Vietnamezen zich in de stad, nadat Vietnam was onderworpen door de Franse koloniale heersers, en opnieuw in 1975 toen Vietnam communistisch werd. Franse en Chinese invloeden zijn terug te zien in de architectuur van de deels gerestaureerde huizen van Chanthaboon in het centrum langs de rivier. Ga zitten in een van de coffeeshops of restaurants voor een koffie of een maaltijd. Steek de brug over naar Thailands grootste kathedraal met een standbeeld van Maria bedekt met meer dan 200.000 saffieren.

Bent u eind mei, begin juni in de stad, probeer dan zeker deel te nemen aan het Chanthaburi Fruit festival, een culinair oogstfestijn geheel gewijd aan tropisch fruit. In deze streek worden met name de sterk geurende durian, mangistan en de harige rambutan geoogst rond deze tijd. Er is trouwens het hele jaar door bijzonder veel lekker eten te vinden in deze stad. Probeert u zeker de 'moo chamuang', lokale zoetzure curry met buikspek.
Chiang Mai
Chiang Mai, de ‘Roos van het Noorden’, is een verademing. Chiang Mai, de 2e stad van het land en met zijn circa 700.000 inwoners vele malen kleiner dan megametropool Bangkok, ligt circa 700 km noordelijker. De relaxte sfeer, vriendelijke inwoners en het koele klimaat werken als een magneet op bezoekers. Chiang Mai is een kleinschalige stad die u het beste te voet of per fiets ontdekt.
Historisch centrum van Chang Mai
De inwoners van Chiang Mai zijn trots op hun stad met zijn eigen dialect, keuken en tradities. De stad oogt vriendelijk met weinig hoogbouw. Door de nabijheid van de luchthaven mag er nu eenmaal niet hoog gebouwd worden in Chiang Mai. De hoofdstad van het voormalige Lanna koninkrijk heeft een klein historisch centrum met intacte oude stadsmuren en een slotgracht. In Chiang Mai is er veel te doen; er zijn bijna 300 historische tempels, musea en markten.

Het is onmogelijk om alle tempels in de stad te bezoeken, maar als u er één moet kiezen, bezoek dan de koninklijke Wat Chedi Luang. De eeuwenoude tempel heeft meerdere aardbevingen doorstaan. Het klooster kent een gemeenschap van monniken die aan tafels graag een praatje met u maken in het Engels. Iets ten westen van Chiang Mai halverwege de Doi Suthep berg bezoekt u de gelijknamige tempel voor een weids uitzicht over de stad en omgeving. Sta vroeg op en geniet van de zonsopkomst. En wie een goede conditie heeft, die loopt een eeuwenoud pelgrimspad door het bos naar de top van Doi Suthep, of haakt halverwege af bij de verstilde Wat Pha Lat tempel.
Vermaak in Chiang Mai
Terug in de stad verkent u de mooie winkels en boutiques, voortreffelijke restaurants, coffeeshops, de avondmarkt en het uitgaansleven. Bent u in het weekend in Chiang Mai, hou dan de zondagavond vrij voor de avondmarkt. In het centrum van de stad wordt een aantal straten afgezet voor een grote vrijmarkt met kraampjes, soms niet meer dan een zeil op de grond met kleding en heel veel lokale souvenirs. Neem plaats op een stoel en laat u masseren, of geniet van een talentenjacht met Thaise zang en dans. Op andere dagen van de week kunt u terecht op de grote, meer commerciële avondmarkt met restaurants, bars en kramen. Chiang Mai kent niet het diverse nachtleven zoals in Bangkok, maar ook hier is er aanbod van drinkbars, muziekclubs, girlbars en ladyboy-cabaretshows. In de hippe wijk Nimman ten westen van de oude stad gaan Thai hipsters en expats uit eten in goede restaurants of drinken in coffeeshops, cafés en bars.
Omgeving van Chiang Mai
Chiang Mai kent nog een grote publiekstrekker: de gelijknamige provincie is voor meer dan tweederde bedekt met bergen en jungle. Binnen een klein uur staat u midden in de natuur of aan de voet van de Bua Thong waterval. Chiang Mai is een uitstekend vertrekpunt voor één- of meerdaagse trektochten in de omgeving. Ga raften op een bamboevlot op de rivier. Maak kennis met etnische minderheden; bergstammen zoals de Karen, Hmong en de Meo die in de bergachtige grensregio's van Thailand wonen. Sommige van hen zijn verwant met hun etnische broeders over de grens in Myanmar en Laos. Stap op de fiets of maak een jungle-trekking. Volg een Thaise taalles of massage workshop. Wie iets meer tijd heeft, volgt een cursus op een kookschool of leert meer over kruiden en specerijen op een eco-boerderij bij Chiang Mai. Proef de andere smaken in Noord-Thailand met zijn scherpe en bittere accenten en invloeden uit Myanmar en Yunnan (China).

Ga wandelen in het Doi Inthanon Nationale park met de hoogste bergtop van Thailand. In dit park, slechts een kleine 60 kilometer van Chiang Mai verwijderd, is een goed netwerk van paden door prachtige bossen met watervallen. Op de gelijknamige berg van 2.565 meter hoog kan in december lichte vorst voorkomen, een fenomeen dat veel Thai aantrekt. Tijdens de vochtige zomers van Chiang Mai komen Thaise toeristen hier in de bergen verkoeling zoeken.
Festivals van Chiang Mai
Gaat u in november naar Chiang Mai, hou dan zeker een paar dagen vrij voor het mooiste lichtfestival van Thailand. Chiang Mai en het noorden van Thailand zijn de beste plek om het lichtfestival te beleven. Eigenlijk zijn het twee festivals, Loy Krathong en Yee Peng, beide van oorsprong boeddhistische feesten. Ze vinden ongeveer in dezelfde periode plaats rond en tijdens volle maan in de 12e maanmaand, meestal november. Op deze lichtfestivals worden lampions en lantaarns losgelaten. Tijdens Loy Krathong worden drijvende lantaarns, zogenaamde 'krathongs', te water gelaten. Deze zijn gemaakt van organisch materiaal, zoals bananenbladeren, in de vorm van een lotusbloem. Het drijvende object bevat een kaars, drie wierookstokjes, bloemen en negen muntjes voor geluk. Tijdens Yee Peng gaan papieren lampions, wensballonnen met een kaars, de lucht in. Met het aansteken en loslaten van een kaars geloven de Thai dat zij nare gebeurtenissen en zonden achter zich laten. Men kan een wens doen en met een schone lei starten in het volgende jaar. Hoe langer de kaars brandt, des te meer geluk men zal hebben in het aankomende jaar. Behalve het loslaten van de lampions zijn er meerdere ceremonies in diverse tempels in Chiang Mai, en worden er kaarsjes aangestoken. Op straat zijn er traditionele optredens te zien, uitbundige parades, een vuurwerkshow en natuurlijk zijn er markten met volop eten en souvenirs.
th, chiang mai, bua tong waterval (2).jpg
Chiang Rai
Ga naar het drielandenpunt in het hoge noorden van Thailand en zie met eigen ogen de beroemde Gouden Driehoek, ooit berucht om de teelt, smokkel en handel in opium. De stad Chiang Rai is de toegangspoort naar de meest noordelijk gelegen provincie van Thailand, de provincie met dezelfde naam, Chiang Rai. Op het drielandenpunt komen Thailand, Myanmar en Laos samen, begrensd door de trage Mekong rivier.

Van de machtige brede Mekong rivier tot aan mistige bergtoppen op de grens met Laos ziet u watervallen, indrukwekkende tempels, en prachtige thee- en koffieplantages. De stad is bovendien een uitstekende uitvalsbasis voor trips en trekkings naar de etnische bergstammen in de omgeving. Leer meer over opium in de Hall of Opium, het museum over opium bij Chiang Saen, iets ten noorden van Chiang Rai. Opgericht door de oma van de huidige Thaise koning Rama X biedt de hal een multimedia tentoonstelling over deze drug. Kom meer te weten over de beruchte en eens zo levendige teelt, handel in en smokkel van opium in de Gouden Driehoek. Ook vindt u hier veel informatie over de etnische stammen die in de Driehoek wonen, de geschiedenis van opium, de Opiumoorlogen (die Engeland met China uitvocht midden 19e eeuw) en vooral de gevaren van opiumgebruik. Er zijn levendige historische decors nagebouwd zoals een opiumtent in Chinatown van Bangkok, een papaverveld en wassen beelden van onder andere koningin Victoria.

Bezoek de gouden Boeddha aan de Mekong rivier, en stap op een boot voor een kort tochtje op de rivier. Aan de overkant ziet u Laos en Myanmar liggen.
Omgeving van Chiang Rai
Leer meer over de etnische bergstammen van Noord-Thailand in het 'Hilltribe Museum'. Een bezoek aan dit culturele centrum is handig voordat u een trekking in de omgeving gaat maken. De tentoonstelling biedt een visuele presentatie over de vele etnische stammen die deze streek kent, hun kleding, bamboe gebruiksvoorwerpen en andere historische objecten.

Pluk groene thee op de Choui Fong theeplantage circa 25 km in de koele bergen buiten Chiang Rai. De rit erheen is schitterend, en van verre zijn de heuvels met theestruiken al zichtbaar. Er zijn meerdere theetuinen in dit gebied, de Choui Fong theeplantage is de grootste. Geniet van uw kopje thee en proef snacks bereid van thee.
Het centrum van Chiang Rai
Zoek een plekje in Yoddoi Café voor een kop koffie gemaakt van koffiebonen afkomstig uit een van de koffieplantages in de omgeving van Chiang Rai, en bewonder het uitzicht op de Gouden Klokkentoren van de stad. Hierna wandelt u over de grote deels overdekte Kad Luang markt van Chiang Rai waar de inwoners hun dagelijkse boodschappen doen. U vindt hier niet alleen groenten, fruit en ander voedsel, maar ook souvenirs, kleding en schoeisel. In vijf minuten loopt u naar de Wat Phra Kaew, de meest bezochte boeddhistische tempel van Chiang Rai. De achtkantige 'chedi' (stupa) stamt uit de 14e eeuw. Bezoek hier de Chiang Rai Jade Boeddha in de bijzondere Haw Phra Yoke hal achter de chedi. Dit jade Boeddhabeeld is speciaal in opdracht van de stad voor deze tempel vervaardigd door een Chinese artiest.

Een moderne vrij nieuwe tempel is de Wat Rong Khun. Mis deze Witte Tempel niet, iets ten zuiden van Chiang Rai. Het hele complex stamt uit 1997 en is gestart door een Thaise kunstenaar en architect. Wat Rong Khun is gebouwd in een sprookjesachtige stijl van mythische dierfiguren en tempelwachters in smetteloos wit steen.

Ervaar ook de bijzondere kunst en architectuur uit het Lanna-koninkrijk in het Mae Fah Luang Art & Cultural Park. In dit park zijn een aantal authentieke teakhouten gebouwen en huizen neergezet rond een vijver. Een grote collectie aan Lanna (religieuze) kunst en antiek, Boeddhabeelden, houten delen van tempels en schilderijen zijn in het Haw Kaew museum tentoongesteld. Het torenhoge Haw Kham paviljoen is een reconstructie van 32 teakhouten huizen en herbergt een bijzondere verzameling van beelden. In het park groeien inheemse bloemen, planten en bomen.

's Avonds kiest u een plek aan een van de tafels op de gezellige avondmarkt van Chiang Rai. U bestelt een gerecht van het Thaise menu, terwijl u geniet van een wisselend doorlopend optreden op het podium van lokale artiesten en amateurs. Er zijn natuurlijk veel souvenirs, kleding en Thaise kunst te krijgen op de markt.
th, chiang rai, wat rong khun  (1).jpg
Doi Inthanon National Park
Vorst in tropisch Thailand? Op de hoogste berg (2.595 meter) van Thailand kan het in december licht vriezen aan de grond. Dit weerfenomeen trekt veel Thai naar dit nationale park, slechts een kleine 60 kilometer ten zuidwesten van Chiang Mai. Ga wandelen in het Doi Inthanon Nationale park met de hoogste bergtop van Thailand. In dit park, ongeveer even groot als Texel, is een goed netwerk van paden door prachtige bossen met watervallen, ideaal voor een dagtrip of langer vanuit Chiang Mai. Het park is vernoemd naar de laatste koning van Chiang Mai, Inthawichayanon. Hij wist het enorme natuurgebied, uitlopers van de Himalaya, te behoeden voor grootschalige ontginning en richtte het nationale park op in 1954. Tijdens de vochtige zomers van Chiang Mai komen Thaise toeristen hier in de bergen verkoeling zoeken, of ondernemen de wandeling omhoog naar Thailand's hoogste punt. Regenkleding, een jack of paraplu wordt aangeraden. In de dichte bossen op de hellingen hangen vaak flarden mist en regenwolken. In de lagere heuvels groeien veel teakbomen en dennenbossen. Boven de 1.800 meter treft u veel veenmossen, en hangend mos in de bomen. Vogelliefhebbers komen aan hun trekken met de bijna 400 vogelsoorten die hier voorkomen in de hooglanden. Drie km voordat u de top bereikt, ziet u twee moderne stupa's, gebouwd door de Thaise luchtmacht ter ere van de Thaise koning Bhumibol en zijn vrouw Sirikit, de ouders van de huidige koning. Wie voor de watervallen komt, plant zijn reis naar Doi Inthanon in het regenseizoen wanneer de stroompjes aanzwellen tot acht spectaculaire watervallen.
thailand, mae chaem, do inthanon national park (2).jpg
Deze highlight komt voor bij de volgende rondreizen:
Eilanden van Thailand
-James Bond eiland
Het meest bezochte eiland in Ao Phang-Nga Nationale Park is Koh Khao Phing Kan (‘Op zichzelf leunen’-eiland), of beter bekend als James Bond eiland. Het tropische eilandje moest in de negende James Bond-film 'Men with the Golden Gun' (1974), met Roger Moore in de hoofdrol, het onderkomen van de slechterik in de film voorstellen. Die slechterik was Francisco Scaramanga; een geweldige rol van Christopher Lee. De Bond-girl met de aansprekende filmnaam Mary Goodnight was de jonge Britt Ekland. Het fotogenieke nationale park met zijn vele schitterend gevormde karststenen kliffen en bergen vormt natuurlijk een prachtige achtergrond voor de scene waarin James Bond (Roger Moore) in zijn watervliegtuigje soepel het park binnenvliegt. Na een zachte landing op het strand stapt James Bond uit, compleet in pak, en serveert een Aziatische uitziende butler hem een glas champagne op een dienblad. Zo wil iedereen wel op zijn strandbestemming aankomen! Het eiland kan erg druk zijn in het hoogseizoen met bezoekers, die natuurlijk allemaal in schietgrage houding met een gouden pistool op de foto willen.
-Koh Chang, Olifant eiland
Het eiland Koh Chang, na Phuket het grootste eiland van Thailand, is een geliefde strandbestemming voor reizigers onderweg van en naar Cambodja. 'Chang' is Thais voor 'olifant'. Het eiland is vernoemd naar het dier vanwege de vorm van het eiland. Koh Chang kent een weelderig binnenland met jungle en watervallen. Er is ruime keuze aan goede hotels. Koh Chang en de andere eilanden in de Oostelijke Golf liggen dicht tegen de grens met Cambodja aan. Pas recentelijk is deze hoek van het land ontdekt door toeristen, en door verbeterde infrastructuur is het opeens helemaal niet zo ver weg meer. Echt veel te doen is er niet op Koh Chang, behalve uitrusten en genieten van zon, zee en strand. Er zijn prachtige zandstranden en baaien aan de westkust, en natuurlijk de onderwaterwereld en koraalriffen. Delen van Koh Chang liggen in het Mu Ko Chang marine nationaal park. Op de uiterste zuidwestpunt van het eiland ligt het toeristische vissersdorp Bang Bao met souvenirwinkels en goede (vis)restaurants. Koh Chang biedt mooie accommodaties voor elke portemonnee.
-Koh Kood
Op zoek naar het 'het perfecte Thaise eiland'? Een plek met fijne zandstranden, azuurblauw water, weinig bebouwing, en geen lawaai, muziek of verkeer? Dan moet u naar Koh Kood, ook wel gespeld als Koh Kut (spreek uit 'koet'). Het is een exclusief, rustig en zeer afgelegen eiland verscholen in het verre oosten van Thailand, pal tegen de grens met Cambodja. De westkust van Koh Kood is gezegend met schitterende zandstranden. Het binnenland van Koh Kood bestaat voor 95% uit weelderige jungle, bezaaid met watervallen. Op het eiland dat de helft is in oppervlak van Koh Chang zijn vooral luxe hotelresorts te vinden, en weinig tot geen winkels, restaurants of bars. Koh Kood is zodoende de ultieme strandbestemming voor absolute rustzoekers. Op dit bounty-eiland is er niets te doen behalve uitrusten, zwemmen, zonnen en genieten van de onderwaterwereld. Hooguit zult u rijke Thai tegenkomen die vanuit Bangkok overkomen voor een weekendje of buitenlanders die de weg weten te vinden naar dit rustige afgelegen eiland.
-Koh Kraden
Koh Kradan is helemaal zoals u zich een tropisch bounty eiland voorstelt. Gezegend met fijne zandstranden, helder azuurblauw zeewater en een mooi zicht op de karststenen bergen aan de kust ligt het eiland Kradan in de Andaman zee te midden van andere eilanden zoals Koh Muk en Koh Libong.

Koh Kradan ligt voor de kust van de Zuid-Thaise stad Trang. Reist u vanuit Bangkok direct naar Koh Kraden, dan neemt u eerst het vliegtuig of de nachttrein naar Trang. De kust bij Trang biedt stranden, afgewisseld met karststenen bergen, plantages en oerwoud. De meeste bezoekers slaan Trang en zijn kust echter over en nemen meteen de boot naar een van de vele eilanden zoals Koh Kradan. Er valt hier weinig te doen behalve uitrusten, luieren, snorkelen, zwemmen en zonnen. Verwacht geen winkels, nachtleven, duikscholen of massagesalons. Het aantal restaurants is op één hand te tellen.

Voor een mooie zonsondergang gaat u naar Ao Chong Lom, ook bekend als Sunset Beach aan de westkust. Wanneer u vanaf Ao Niang of South Beach de zee inloopt, is er onderwater al meteen veel leven te zien, ideaal voor de snorkelfans. Voor een uitstekend avondmaal gaat u naar het restaurant van Paradise Lost, verscholen in de jungle. Het is een van de eerste hotels op het eiland, gerund door een Thais-Amerikaans echtpaar. In het hart van Koh Kradan is nog een wild stuk ondoordringbare jungle over.
-Koh Lanta
Op zoek naar een rustig relaxed eiland zonder muziek, feesten en grote moderne hotels? Dan lonkt Koh Lanta in de Andaman zee in Zuid-Thailand. Het langgerekte grote, relatief vlakke eiland biedt veel keuze aan accommodaties: eenvoudige strandhotels met hutjes aan zee, boutique resorts en familiehotels. Van noord naar zuid meet Koh Lanta bijna 25 km. Aan de westkust vindt u talrijke langgerekte prachtige zandstranden. Aan de oostkust zijn er een paar slaperige stadjes zoals Baan Si Raya, een vissershaven met huizen op palen en gerestaureerde historische huizen. Hoe verder u naar het zuiden van Koh Lanta gaat, des te rustiger en ruiger het wordt. De stranden zijn hier ongerept. Er is zelfs een nationaal park, het Mu Koh Lanta National Park in het heuvelachtige zuiden van het eiland. Maak een wandeling in de jungle of ga hier naar het strand. Vanaf Koh Lanta is het een korte overtocht (28 km) naar het populaire eiland Koh Phi Phi. Er zijn reguliere bootdiensten naar Krabi en Phuket.

Let op: het regenseizoen op Koh Lanta is van juni tot en met oktober. Het kan veel regenen, de zee is onstuimig en er kan dan veel afval aanspoelen op de stranden. De maanden november tot en met mei zijn betere reismaanden om Koh Lanta te bezoeken.
-Koh Phangan, 'party' eiland
Koh Phangan is het ultieme hippie party-eiland, bekend om zijn 'Full Moon Parties', die een keer per maand worden gehouden tijdens de week van de volle maan. Tropische temperaturen in de Thaise nachten op Koh Phangan zakken zelden onder de 25 graden dus zijn ideaal om schaars gekleed op het strand de hele nacht stevig te drinken, dansen en door te halen tot de zon weer opkomt. 'Full Moon Parties' op Koh Phangan zijn bekend over de hele wereld en vooral jonge reizigers komen hierheen om dit fenomeen te beleven. Behalve de feestgangers komen er ook toeristen die allang ontdekt hebben dat Koh Phangan mooie stranden en natuurschoon biedt. Wie slim is en geen party liefhebber, die plant zijn verblijf hier buiten de data van de volle maan. Wanneer de feesten voorbij zijn en het partypubliek weer is vertrokken naar het volgende eiland, komt Koh Phangan volledig tot rust en heeft u het eiland voor uzelf. Het eiland heeft beschutte baaien met stranden en genoeg rustige plekken.

In 2012 is begonnen aan de bouw van een luchthaven op Koh Phangan, echter de bouw is in 2015 stilgelegd. Wanneer de luchthaven wordt voltooid, is nog onduidelijk. Frequente ferries naar het vasteland en de zustereilanden zorgen voor de verbindingen.
-Koh Phi Phi
Beeldt u het zich eens in: een azuurblauwe zee, tropische bounty eilanden met palmbomen, fijne zandstranden, karststenen kliffen weelderig begroeid met jungle. Het bestaat echt: Koh Phi Phi, het eiland met de meest ‘sexy’ naam van de wereld. Koh Phi Phi is zo mooi dat het eiland bijna onder zijn eigen schoonheid bezwijkt. Geen wonder dat dit eiland tot de parel van de Andaman kust is uitgeroepen. Zo veel bezoekers worden aangetrokken door de stranden en baaien van Koh Phi Phi. Snorkelen is geweldig om en nabij Koh Phi Phi; de Andaman zee is rijk aan tropische vissen en mooie koraalriffen. Alleen al de boottocht vanaf Phuket of Krabi naar Koh Phi Phi is een feest voor het oog met het mooie panorama van eilanden en karststenen kliffen.

Koh Phi Phi bestaat uit twee eilanden: Koh Phi Phi Don en Koh Phi Phi Leh. Koh Phi Phi Don is het grootste en meest ontwikkelde eiland – hier vindt u in het dorpje Ton Sai de meeste accommodaties, restaurants en uitgaansleven. Koh Phi Phi Leh is een onbewoond eiland in het Mu Ko Phi Phi National Park. Alleen met een dagtocht per boot vanaf Ko Phi Phi Don is het mogelijk Koh Phi Phi Leh aan te doen, en te genieten van de stranden, koraalriffen, zeegrotten en spectaculaire karststenen kliffen in het nationale park. Het mooiste strand hier, Maya Bay, is helaas gesloten. Dit strand in een intieme baai is wereldberoemd geworden door de Hollywoodfilm ‘The Beach’, met o.a. een jonge Leonardo di Caprio in de hoofdrol, uit 2000. Sindsdien kwamen elke dag hordes bezoekers per boot, sommige zelfs helemaal uit Phuket. Om de natuur boven en onder water te laten herstellen van de invasie aan dagjesmensen hebben de parkautoriteiten eind 2018 besloten Maya Bay voor onbepaalde tijd te sluiten. Onbepaald was destijds minimaal vijf jaar. Een dapper besluit dat alleen maar valt toe te juichen. Gelukkig is er nog genoeg moois te zien op Koh Phi Phi. Huur een longtailboot of een kayak en trek er op uit op zoek naar uw ideale baai en strand.
-Koh Samet, vlakbij Bangkok
Wie een bounty eiland zoekt vlakbij Bangkok, die gaat naar Koh Samet (ook wel Koh Samed). Het tropische eiland van 13 km2 groot ligt in het Khao Laem Ya-Mu Ko Samet Nationaal Park, op slechts 220 kilometer van Bangkok, een rit van circa vier uur. Direct vanaf Suvarnabhumi airport is de reistijd naar Koh Samet nog korter. Het zuiden van Koh Samet biedt rustige baaien en fijne zandstranden. Aan de noordelijke stranden is er meer reuring in de horeca en resorts. Wie de rust zoekt, die reist dus verder door naar het zuiden van Koh Samet. Rust heerlijk uit in uw resort aan het strand, of wandel naar het resort in de volgende baai voor een diner of een drankje. Snorkel en verken de onderwaterwereld met tropische vissen en koraalriffen. Of huur een boot en verken omliggende eilandjes in het nationale park. Trotseer de warmte, trek goede schoenen aan en wandel naar het meest zuidelijke puntje van Koh Samet: End View Point. Let onderweg vooral eens op de unieke groene bomen die overal op de zandgrond groeien: dit zijn cajeput bomen. 'Cajeput' in het Thai klinkt als 'samet'. Het kan druk zijn in de weekenden op Koh Samet. Het kleine eiland is populair bij stadsmensen uit Bangkok en backpackers.
-Koh Samui
Koh Samui is de grootste van de drie zustereilanden en wordt ook wel het ‘Bali’ van Thailand genoemd, of misschien passender: ‘Nusa Dua’ met zijn enorme keuze uit vijfsterren luxe beachresorts aan paradijselijke zandstranden. Koh Samui richt zich meer dan de andere eilanden in de archipel op het high-end luxe segment met strandresorts, malls en boutiques, yoga en wellness retreats, exclusieve restaurants en de mooiste spa's die Thailand te bieden heeft. U hoeft uw hotel nooit uit te komen, alles vindt u binnen uw resort! Wanneer u er toch op uit trekt, ontdekt u Koh Samui met zijn mooie baaien, plantages, vissersdorpen, jungle en watervallen in het binnenland. Ga heerlijk luieren aan Lamai of Chaweng beach. Trek er 's avonds op uit naar de vissershaven Bo Phut in het noorden van Koh Samui en geniet van vers bereide vis in een van de vele (vis)restaurants aan het strand. Bo Phut biedt volop keuze aan hippe bars en op vrijdagavond is hier een leuke avondmarkt. Voor kleding en eten gaat u naar de nightmarket van Chaweng.

Koh Samui biedt niet alleen maar topluxe hotels, er is ook prima middenklasse accommodatie voor reizigers met een kleiner budget. Het eiland heeft een vliegveld. Er zijn vluchten naar Bangkok, Chiang Mai, Phuket en Krabi in Thailand. Internationaal wordt op een klein aantal Aziatische bestemmingen gevlogen zoals Singapore, Hongkong en Kuala Lumpur. Vanaf Koh Samui varen ferries naar de omringende eilanden Koh Phangan en Koh Tao en naar het Thaise vasteland.
-Koh Tao, Schildpad eiland
Koh Tao betekent Schildpad eiland, zo genoemd naar de vorm van het eiland. Van de drie zustereilanden in de archipel is Koh Tao de meest avontuurlijke met volop gelegenheid tot snorkelen en duiken, direct vanaf het strand na de branding. Bewonder de indrukwekkende onderwaterwereld met de mooiste koraalriffen, vissen, roggen, haaien en ja als je geluk hebt ook zeeschildpadden. Koh Tao biedt een keur aan gekwalificeerde duikscholen en is daarmee een van de beste en meest betaalbare plekken ter wereld om uw duikbrevet te halen. Veel duikplekken zijn vlakbij of op korte vaarafstand van het eiland. Koh Tao heeft nog die typische authentieke relaxte down-to-earth eiland sfeer, zonder al te veel lawaai en overlast. Het rustige en betaalbare eiland is mede daarom geliefd bij relaxte reizigers en avontuurlijke ouders met kinderen. Geniet van het onbezorgde strandleven en relaxte tempo in de strandtenten en bars van Koh Tao, maar verwacht hier geen luxe boutiques, spa's of dure restaurants. Drink een cocktail in een luie stoel aan zee of hangmat, met een koele kokosnoot in je hand. Op Sairee Beach ga je 's avonds uit voor een diner of een drankje tijdens zonsondergang. Wie tot diep in de nacht wil feesten, kan beter naar het volgende zustereiland Koh Phangan hoppen met de boot. Voor meer luxe accommodatie, vaart u verder naar Koh Samui. Koh Tao is direct per ferry te bereiken vanaf de stad Chumphon op het vasteland, de toegangspoort naar het Gouden Zuiden. Er is geen luchthaven op Koh Tao.
-Koh Yao Yai
Vlakbij Phuket ligt een verborgen archipel in het Ao Phang-Nga Nationale Park. Met meer dan 40 tropische eilanden in een schitterend landschap van karststenen bergen en kliffen, idyllische kusten, fijne zandstranden, turquoiseblauw zeewater en vissersdorpjes in baaien is dit Ao Phang-Nga Nationale Park een parel aan de Andaman kust van Thailand. Twee grote eilanden domineren in dit park: Koh Yao Yai en Koh Yao Noi.

Koh Yao Yai is de grootste van de twee eilanden. Koh Yao Yai betekent letterlijk ‘groot lang eiland’, en dat klopt: het eiland is wel 30 km lang, en is het minst ontwikkeld. Wie gaat voor rust, stilte en het niet erg vindt dat er helemaal niets te doen is, gaat naar Koh Yao Yai. Verwacht dus geen boulevards met nachtleven, veel keuze aan accommodatie, winkels of duikscholen. Het eiland wordt slechts bewoond door een handjevol vissers en palmplantagewerkers.

Alle stranden zijn rustig, u zult hier heel weinig toeristen tegenkomen, hooguit vissers of spelende kinderen. Het betekent ook dat er op het strand weinig tot geen voorzieningen zijn voor toeristen, hooguit één of twee kleine winkeltjes met een eenvoudig assortiment.

Taxi's zijn er weinig op het eiland, dus wilt u zich verplaatsen op Koh Yao Yai, dan zult u een scooter moeten huren om naar andere stranden te gaan. Zoals het Son Say strand aan de westkant, Hua Lam strand en Chonglard aan de noordoostelijke kant. Lo Pared strand ligt aan de meer ontwikkelde, zuidwestelijke kust van het eiland met een paar restaurants, guesthouses en zowaar een luxe resort. Huur een longtailboot (met kapitein) voor een dag en laat u varen naar naburige eilandjes voor strandbezoek en snorkelen. Geniet bij terugkomst van een prachtige zonsondergang op Lo Pared strand.
-Koh Yao Noi
Dichtbij Phuket eiland ligt de mooiste archipel van Thailand in het Ao Phang-Nga Nationale Park. Met meer dan 40 tropische eilanden in een schitterend landschap van karststenen bergen en kliffen, idyllische kusten en fijne zandstranden, turquoiseblauw zeewater en vissersdorpjes in baaien is dit Ao Phang-Nga Nationale Park een parel aan de Andaman kust van Thailand. Twee grotere eilanden domineren in dit park: Koh Yao Yai en Koh Yao Noi.

Gewoon luieren in uw hotel aan zee of op een bedje op een van de stranden op Koh Yao Noi is natuurlijk helemaal geweldig. De bekendste stranden zijn aan de oostkant van het eiland te vinden. Aan deze oostkust vindt u een aantal prijzige resorts die hier exclusief privé stranden claimen voor hun gasten. De Six Senses Koh Yao Noi is de allerduurste. Dat is niet zo heel gek want het uitzicht over de Hong eilanden is schitterend. Aan de westkust vindt u ongerepte mangrovebossen en iets minder mooie maar wel rustige grindstranden. Het spectaculaire uitzicht op Phang Nga Bay in het Ao Phang-Nga Nationale Park maakt natuurlijk alles goed. Huur een longtailboot (met kapitein) voor een dag en laat u varen naar de prachtige baaien, de Hong eilandjes en onbewoond Koh Nok met het mooiste witte zandstrand van de archipel. Ga snorkelen en duiken, verken een van de vele grotten met een lokale gids of zie Thailand's oudste mangrovebossen aan de westkant van het eiland. De vriendelijke moslimbevolking leeft vooral van de visserij en de landbouw. Er zijn reguliere snelle bootverbindingen naar het nabije Phuket, Ao Nang, Krabi en Koh Phi Phi.

Koh Yao Noi is een pareltje; er heerst die typische relaxte authentieke eilandsfeer, heerlijk rustig zonder het lawaai dat nu eenmaal onvermijdelijk samengaat met massatoerisme. Wij vinden Koh Yao Noi het best bewaarde eilandgeheim van Thailand.
-Phuket eiland
Phuket is de voornaamste toegangspoort tot de Andaman kust, de toeristische badplaats én de populaire trekpleister voor de perfecte strandvakantie. Phuket stad ligt op Phuket eiland met tientallen langgerekte zandstranden. Het binnenland van Phuket eiland is groen en heuvelachtig, en biedt watervallen en mooie uitkijkpunten over verborgen baaien. Phuket eiland is zó groot, dat het eigenlijk niet als een eiland voelt. Daarom is het ‘Koh’, het Thaise woord voor eiland, weggevallen. Het bekendste strand van Phuket eiland is het Patong strand, een brede weidse maanvormige baai aan de westkant van het eiland. Patong is het toeristische middelpunt van het eiland met een druk strand, een levendige avondmarkt, restaurants, cabaretshows en ‘Muay-Thai’, Thaise kickboks wedstrijden. Andere populaire stranden op Phuket eiland zijn Karon, Kata, Chalong, Kamala, Surin en Ao Bang Thao. Hoe noordelijker en verder u gaat van Phuket stad, des te rustiger het wordt.

Phuket is drukbezocht en geliefd, en ook voor wie niet van strand houdt, is er genoeg te doen. In het oude centrum van Phuket stad vindt u gerestaureerde monumenten van Chinees-Portugese architectuur en kleine Chinese tempels. Ga dineren in het Blue Elephant restaurant, in een prachtige voormalige villa uit 1903. Houdt de zondagavond vrij voor de beste markt van heel Phuket: op Thalang road vindt u vele kraampjes, cafés, coffeeshops, boutiques en restaurants. Houdt u liever van meer luxe in de airconditioning, ga dan naar Central Festival Phuket, een grote shoppingmall met veel keuze. Phuket stad is weliswaar geen Bangkok, maar biedt wel degelijk een bruisend nachtleven met als middelpunt Soi Bangla Road, waar de muziek hard klinkt en de neonlichten pas weer doven als de zon opkomt. Op Soi Bangla vindt u een groot aanbod aan muziekclubs, drinkbars, theaters, ladyboy cabaretshows, gogobars, paaldansbars, massagesalons, spa's en tattoo-shops.

Als u Phuket stad uitrijdt op weg naar een strand of een andere bestemming in het binnenland, dan is de kans groot dat u hem ziet: de witte reuze-Boeddha, op een heuveltop, 60 meter hoog en uitkijkend over de westkant van het eiland. De Boeddha is hier in 2007 neergezet op een van de mooiste uitzichtpunten van het eiland. Voor een mooie zonsondergang gaat u naar Promthep Cape, op het meest zuidelijke puntje van het eiland. Het kan er erg druk zijn: u bent niet de enige die hier van een onvergetelijke zonsondergang komt genieten. Een ander mooi uitkijkpunt is het nabijgelegen Windmill viewpoint. In het heuvelachtige binnenland van Phuket vindt u jungle en watervallen. De drie bekendste watervallen van Phuket zijn Bang Pae, Kathu en Ton Sai. Gaat u liever het water op, neem dan ’s ochtends vroeg de boot vanaf de Bang Rong Pier in Noordoost-Phuket naar nabijgelegen bounty-eilanden zoals Koh Yao Yai, Phang Nga Bay en Koh Yao Noi, die op korte vaarafstand liggen. Koh Yao Yai is een groot eiland met lange rustige stranden. Koh Yao Noi is een idyllisch kleinschalig eiland met mooie resorts. Wie iets meer tijd heeft, die chartert een boot naar Ko Similan, een Marine Nationaal park en volgens kenners een van de beste eilanden om te gaan snorkelen of duiken. Ten noorden van Phuket bezoekt u nationale parken zoals Khao Sok en Khao Lak. In zuidelijke richting gaan er reguliere bootdiensten naar de populaire eilanden zoals Koh Phi Phi en Koh Lanta, en naar Krabi.
th, ko chang, ko chang (9).jpg
Gouden Driehoek
De magische naam Gouden Driehoek slaat op een berggebied in drie landen: Laos, Myanmar (Birma) en Thailand. Door zijn afgelegen ligging, poreuze grenzen, de nabijheid van de Chinese markt en grote steden en havens als Bangkok en Hongkong is de Gouden Driehoek uitgegroeid tot 's werelds grootste productiegebied van illegale opium, heroïne en methamfetamine. De Gouden Driehoek, met name Myanmar, is al sinds begin 20e eeuw een belangrijke handelsmarkt in drugs en de grootste producent van opium (samen met Afghanistan). Het militaire bewind in Myanmar treedt vrij laks op tegen drugshandel, en wordt vaak beschuldigd van corruptie, witwassen en betrokkenheid bij de handel. Het Myanmar bewind vecht al jaren etnische conflicten uit met bergstammen uit de hooglanden, zoals de Shan, Kachin en Karen. Deze bergstammen verbouwen al sinds eind 19e eeuw papaver. Dat er veel geld verdiend kon worden met de papaverteelt voor opium, leerden de bergstammen van de Britten, de toenmalige koloniale heersers in Myanmar. Armoede en oorlog dreven deze stammen vaak in de handen van drugsbaronnen. Vooral na de Tweede Wereldoorlog groeide de drugshandel enorm. In de grensregio van Myanmar en Thailand zijn de grenzen poreus en dus ideaal voor smokkel van goederen en mensen. Drugslaboratoria en raffinaderijen zijn maar moeilijk op te sporen onder het gebladerte van de jungle. Politie en leger zijn vaak ook spelers in het drugsnetwerk. Thailand op zijn beurt levert de logistiek en commerciële netwerken voor de drugshandel. Laos ligt op de doorvoerroutes naar China en Vietnam, vanwaar de drugs verder verhandeld wordt. Thailand heeft eind 20e eeuw, met name in de jaren 70 en 80, grootschalige campagnes gevoerd om drugsgebruik, opiumteelt en handel te bestrijden. Prinses Srinagarindra, de moeder van koning Bhumibol, de oma van de huidige Thaise koning, heeft zich in de jaren 70 ingezet voor steunprogramma's voor de bergstammen. Middels onderwijsprojecten leerden zij bijvoorbeeld andere gewassen te verbouwen in plaats van terug te vallen op de teelt van papaver voor opium. Het stimuleren van toerisme naar deze ooit zeer geïsoleerde, en nog steeds relatief arme regio van Noord-Thailand was dan ook een belangrijk speerpunt in het Thaise beleid, en met succes.

Zowel Thaise als westerse toeristen hebben hun weg gevonden naar dit deel van Noord-Thailand. Op slechts 70 km rijden van Chiang Rai vindt u schitterende natuur in het berggebied van de Gouden Driehoek en de machtige brede Mekong rivier met zicht op mistige bergtoppen op de grens met Laos. Chiang Rai is een uitstekende uitvalsbasis voor trips en trekkings naar de etnische bergstammen in de omgeving, watervallen, indrukwekkende tempels, en prachtige thee- en koffieplantages. Bij het drielandenpunt van Thailand, Laos en Myanmar, ligt de plaats Sop Ruak waar de rivieren Nam Ruak en Mekong samenkomen. U heeft hier een prachtig uitzicht over buurlanden Myanmar en Laos. Door de komst van Thaise en Chinese bezoekers zijn aan de overkant van de Mekong grote hotels en casino's verrezen (gokken is verboden in Thailand). In Myanmar ziet u een luxe vijfsterren resort aan de rivier.

Kom meer te weten over de beruchte en eens zo levendige teelt, handel in en smokkel van opium in de Gouden Driehoek in twee musea: het groot opgezette Hall of Opium en het kleine House of Opium. Leer hier meer over de etnische stammen die in de Driehoek wonen, de geschiedenis van opium, de Opiumoorlogen (die Engeland met China uitvocht midden 19e eeuw) en vooral de gevaren van opiumgebruik. De Hall of Opium is mede tot stand gekomen door de inzet van Prinses Srinagarindra, de moeder van koning Bhumibol, en de oma van de huidige Thaise koning. In een speciale tentoonstelling gewijd aan de prinses komt u meer te weten over haar armoedebestrijdingsprogramma's waardoor de Gouden Driehoek zich van sociaaleconomisch achtergestelde regio heeft kunnen ontwikkelen tot een welvarende streek en een geliefde toeristenbestemming.
th, golden triangle, golden triangle viewpoint (2).jpg
Grotten van Tham Luang
De grotten van Tham Luang in de karststenen bergen van het 'Tham Luang Nuang Non'-park trekken normaliter maar weinig bezoekers naar deze verre uithoek van Noord-Thailand, vlakbij de grensstad Mae Sai. Echter in de zomer van 2018 streek hier een groots internationaal mediacircus neer van journalisten en cameraploegen. CNN, BBC, NOS en vele andere internationale media kwamen verslag doen van een ongeluk, dat Thailand en de hele wereld gedurende bijna twee weken in zijn greep zou houden. Een lokaal jeugdvoetbalteam, de ‘Wilde Zwijnen’, en hun 25-jarige coach gingen eind juni de Tham Luang grotten binnen. Felle zomerregenbuien verrasten de voetballers tijdens hun bezoek. De jongens konden niet meer wegkomen uit de grot door het snel stijgende water. Hevige regenval zorgde voor een vloedgolf aan water en dreef de 11 Thaise puberjongens en hun coach steeds verder de gangen van het donkere grottenstelsel in. Uiteindelijk kwamen ze klem te zitten op zo'n vier km van de ingang op een richel in een grotkamer met de bizarre naam Pattaya Beach. Het zou tien dagen duren voordat een internationaal team van reddingswerkers en Thaise Navy Seals (marine duikers) de jongens wist te traceren. Een reddingsactie kwam op gang met experts uit onder meer de VS, Groot-Brittannië, België en Japan. De jongens uit de grot bevrijden bleek nog een bijzonder heikele en ingewikkelde klus, omdat geen van hen kon zwemmen, laat staan duiken. Door het ondergelopen gangenstelsel moesten de voetballers en hun coach op zeker twee plekken in de pikkedonkere grotten een groot stuk onder water zwemmen. Zelfs voor getrainde duikers een bijzonder moeilijke opgave. Triest genoeg is een duiker tijdens de operatie gestorven. Zuurstoftekort in de grotkamer, waar de jongens klem zaten, en mogelijk nieuwe regenval deden het reddingsteam besluiten tot actie over te gaan. De feitelijke redding, waarbij telkens vier duikers vier jongens ophaalden uit de grot, duurde uiteindelijk drie dagen. Ze zaten in totaal twee weken vast in de grot. Het nieuws over de redding van de jongens werd in Thailand en internationaal met grote vreugde ontvangen. Zelfs de toenmalige Amerikaanse president Trump stuurde een felicitatie. Een Netflix serie, National Geographic documentaire en een speelfilm over de redding van de Thaise voetballers zijn intussen in de maak. Drie maanden na hun spectaculaire redding was het voetbalteam zelfs te gast in de Amerikaanse tv-show van Ellen DeGeneres. De stervoetballer Zlatan Ibrahimović kwam als verrassing langs en schonk de ‘Wilde Zwijnen’ een voetbalpakket en kaartjes voor een van zijn wedstrijden. De lokale dorpelingen nabij de grotten van Tham Luang zijn intussen bekomen van alle drukte en media-aandacht. De voorheen onbekende grotten zijn een internationale bezienswaardigheid geworden voor zowel Thai als westerse toeristen. Tham Luang zal nooit meer hetzelfde zijn.
Hua Hin
Op een autorit van slechts drie uur vanaf Bangkok ligt de moderne badplaats Hua Hin met een breed strand van zes kilometer lang. Ideaal voor een comfortabele strandvakantie met alle gemakken van de stad binnen handbereik. Hua Hin wordt ook wel de ‘Koninklijke kust’ genoemd omdat van oudsher het Thaise koningshuis zich hier terugtrok om aan zee te verpozen. Al in de jaren 20 van de vorige eeuw bouwden de koningen Rama VI en VII hier zomerpaleizen om aan de zinderende hitte van Bangkok te ontsnappen. Met de aanleg van een spoorlijn werd het reizen naar Hua Hin gemakkelijker en al snel volgde de Thaise elite. In de jaren 80 kwamen de buitenlandse toeristen en westerse hotelketens. Hua Hin is een moderne stad met veel keuze aan grote, luxe resorts en hoogbouwhotels, goed ontwikkelde infrastructuur en een centrum met shoppingmalls, (seafood)restaurants, cafés, bars en straatmarkten. Thaise toeristen en stadsmensen uit Bangkok komen graag in Hua Hin voor het weekend, niet zo zeer om te zonnebaden als wel om te eten en shoppen, en dat allemaal in de nabijheid van de gerespecteerde koninklijke familie. Al zijn er geen koraalriffen om naar te snorkelen of eilanden om te verkennen, de lange brede stranden van Hua Hin en zijn provinciale sfeer, de ruime keuze aan accommodatie en de nabijheid van Bangkok zijn de voornaamste pluspunten van Hua Hin. Ga zeker naar de avondmarkt en zoek een tafel in een van de vele seafood restaurants: het is de beste plek om mensen te kijken en lekker te eten. Wie liever winkelt of eet in de airconditioning, kiest een van de vele moderne mega shoppingmalls uit. Even genoeg van de stad en het strand, ga dan de bergen in ten westen van Hua Hin naar de Monsoon Valley wijngaard. Proef hier Thaise wijn en ga fietsen tussen de druivenranken. Voor een mooi uitkijkpunt beklimt u de Apenheuvel ten zuiden van Hua Hin. Op de top van de heuvel is de tempel Wat Khao Takiap. Pas goed op uw spullen want langs de trappen omhoog naar de tempel komt u de vele grijpgrage apen tegen die hier leven.

Nog verder naar het zuiden ligt Kui Buri National Park, een uniek natuurgebied waar honderden wilde olifanten in de vrije natuur leven.
th, hua hin, strand (6).jpg
Huay Nam Dang Nationaal Park
Huay Nam Dang Nationaal Park in het hoge noorden van Thailand staat bekend om zijn bergen, heetwaterbronnen en watervallen. Langs de wandelroutes in dit park zijn vele uitkijkpunten met weids uitzicht op de mooie bergen. Het hoogste punt in het park is de Doi Chang bergpiek (1.962 meter). Een bekend fenomeen dat vooral Thai bezoekers naar dit park trekt is de zee van mist, die 's ochtends in de winter is te zien vanaf de Doi Chang berg. De Huay Nam Dang waterval, waarnaar het park is vernoemd, is populair bij dagjesmensen. Het park ligt op 50 km rijden van Chiang Mai. Het is een rit van 35 km naar het sfeervolle bergdorp Pai.
Kanchanaburi en de River Kwai
De provinciestad Kanchanaburi in Centraal-Thailand ligt midden in een weelderig groen natuurgebied, vol nationale parken, karststenen heuvels, grotten en watervallen. Die prachtige tropische omgeving verhult de oorlogsmisdaad die hier gepleegd is tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geallieerde krijgsgevangenen, waaronder Amerikanen, Britten, Australiërs, Nederlanders uit Nederlands-Indië, en niet te vergeten Aziatische dwangarbeiders werden door de Japanners hier onder erbarmelijke omstandigheden als slaven te werk gezet om een spoorlijn naar Myanmar (Birma) te bouwen. Leer meer over deze geschiedenis in het Thai Birma Spoorlijn-Museum en eer de meer dan 100.000 slachtoffers op de indrukwekkende oorlogsbegraafplaats. Vanuit het Thai Birma Spoorlijn-Museum heeft u het beste uitzicht op de beroemde spoorbrug ‘Bridge on the River Kwai’, ook wel bekend als de ‘Death Railway Bridge’. Deze ijzeren spoorbrug van 300 meter lang is vrij toegankelijk voor bezoekers en is een levende herinnering aan de tragedie. Mede dankzij het boek en de Hollywood-film ‘Bridge on the River Kwai’ is Kanchanaburi sinds de jaren 60 uitgegroeid van een slaperig provinciestadje tot een belangrijke toeristentrekpleister. Door de komst van vooral Britse en Amerikaanse ‘oorlogs’-toeristen zijn er goede wegen en accommodaties in en om Kanchanaburi.

Voor wie wat anders wil zien dan oorlogsgeschiedenis, biedt de omgeving van Kanchanaburi volop alternatieven: wandel een schitterend pad omhoog naar de magische Erawan watervallen (circa 1,5 uur rijden vanaf Kanchanaburi), die bestaan uit wel zeven niveaus. Neem zwemkleding mee zodat u kunt afkoelen in het water. Betreed een unieke boeddhistische tempel in de Khao Pun grot iets buiten de stad. Wie de tocht door nauwe gangen voor lief neemt, wordt beloond met het aanzicht van gouden Boeddhabeelden. In de stad Kanchanaburi zelf is er een historische straat met een gerestaureerde stadspoort uit 1831 en een ‘Heritage Walking Street’ met bijzondere vroeg 20e eeuwse gebouwen in Chinese, Portugese en Vietnamese architectuurstijlen. De stad is een goed vertrekpunt voor dagtrips, wandelingen, fietstours, kanotochten op de rivier, jungletrekkings en ziplining in de omgeving.
Floating hotels op de Kwai rivier
Kies voor een unieke overnachting in een ‘floating hotel’ op de rivier Kwai Noi omringd door de jungle. Ten noorden van Kanchanaburi, niet ver van het eindstation Nam Tok op de Birma spoorlijn, liggen een aantal van deze bijzondere bamboe hotels op het water. Zoals de River Kwai Jungle Rafts, een ‘floatel’, met comfortabele kamers voorzien van privé badkamer, balkon en hangmat. Berg uw mobiele telefoon maar op, want dit hotel biedt geen wifi. Kom dichter bij de natuur, ervaar de jungle en luister naar de stromende rivier. Leer meer over de cultuur van de Mon, de bergstam die in deze streek woont, en die mede de bamboe boot en het interieur van de kamers heeft ontworpen.
Erawan watervallen en national park
Vlakbij Kanchanaburi in het westen van Thailand, niet ver van de grens met Birma, ligt het zeer populaire Erawan National Park, geliefd bij zowel Thaise reizigers als buitenlanders. Wandel een schitterend pad omhoog naar de magische Erawan Watervallen die bestaan uit wel zeven niveaus. Neem goede wandelschoenen en zwemkleding mee, want op elk niveau kunt u veilig zwemmen. De wandeling omhoog wordt een stuk uitdagender na niveau vier. Pas op voor apen die mogelijk uw spullen jatten terwijl u zwemt.

Ga de Tham Phra That grotten in, met een gids, voor zijn grillige kalkstenen formaties. Het Erawan National park is iets groter in oppervlakte dan Texel, en is voor meer dan driekwart bedekt met tropische bossen. Olifanten, gibbons, herten en tijgers komen voor in het park, maar de dieren laten zich niet zien bij de watervallen, de voornaamste trekpleister in dit park. Vanaf Kanchanaburi is het slechts een rit van circa 1,5 uur naar het park.
th, kanchanaburi, river kwai (2).jpg
Khanom
Wie de zeldzame roze dolfijn wil spotten en een rustig tropisch zandstrand zoekt, die moet naar Khanom aan de oostkust van het Thaise vasteland tegenover Koh Samui. Je reist vanuit Bangkok per nachttrein of vliegtuig naar Surat Thani en dan is het nog een uurtje rijden. Khanom is bekend om zijn rust, serene tropische zandstranden en azuurblauw water. In het bergachtige achterland zijn mooie watervallen en grotten. Veel bezoekers sloegen altijd deze uithoek over en namen direct de ferry naar Koh Samui of reisden door naar Phuket of Krabi. Echter, de roze dolfijn trekt nieuwe bezoekers en dagjesmensen aan. Dolfijnspotting per boot wordt aangeboden door lokale agenten, en met een beetje geluk ziet u de zeldzame albino soort met een roze tint tijdens uw boottocht. Als u nog meer geluk heeft, spot u de roze dolfijnen gewoon vanaf de zeepier bij zonsopkomst of zonsondergang.

Voor een panoramisch uitzicht rijdt u naar de Dat Fa berg, onderweg zijn er mooie uitzichtpunten voor een goed zicht op zee en Koh Samui in de verte. Toeristenvoorzieningen zijn niet dik bezaaid in Khanom, verwacht hier geen drukke strandboulevard, veel keuze aan restaurants of lawaaiig nachtleven. Mocht het u toch te kalm worden, dan pakt u gewoon de ferry naar Koh Samui of voor de afwisseling een van de andere eilanden.
th, khanom, strand (1).jpg
Khao Lak
Wie een rustige strandbestemming zoekt, die gaat naar Khao Lak, zo'n 60 km ten noorden van Phuket aan de zuidwestkust van Thailand, ook wel bekend als de noordelijke Andaman kust (Krabi, Koh Lanta en verder heet de zuidelijke Andaman kust). De noordelijke Andaman kust is ideaal voor rustzoekers en families met kinderen. Khao Lak beslaat wel 30 km aan mooi rustig zandstrand. Uitrusten aan zee, zwemmen en genieten van het strand.

Nang Thong Beach en Bang Niang Beach zijn de meest populaire stranden en hebben een ruime keuze aan hotels, barretjes, restaurants en duikcentra. Khao Lak Beach, ook wel South Beach genoemd, is een stuk rustiger. Doordat Khao Lak Beach een beetje beschut ligt in de baai is de zee hier vaak kalmer en zijn er minder golven. Om deze reden in trek bij families. Pakarang Beach en Bangsak Beach zijn de meest noordelijk gelegen stranden van Khao Lak waar u echt het gevoel heeft aan alle drukte te zijn ontsnapt. Hier vindt u strand, zee, mangrovebossen en rubberboomplantages, en verder geen vertier.

Wie meer natuur wil, die maakt een dagtrip naar het Khao Lak-Lam Ru Nationaal Park, een klein park met stranden, kliffen aan zee, bergen, mangrovebossen en watervallen. In het park is een goed restaurant, vanwaar u een comfortabele wandeling van drie km kunt maken. Neem goede wandelschoenen mee, want het pad kan op sommige plekken steil zijn. Voor een ander groter nationaal park reist u iets noordelijker naar het Khao Sok Nationaal Park. Wie stedelijk vertier en hectiek mist en wil shoppen of uitgaan, die rijdt in twee uur naar Phuket.

De beste tijd om Khao Lak te bezoeken is tussen november en april. Het regenseizoen loopt van mei tot en met oktober.


th_khao lak, bewerkt.jpg
Khao Sok Nationaal Park
Zie een van de oudste tropisch regenwouden ter wereld in het Khao Sok National Park. Volgens kenners is dit woud maar liefst 160 miljoen jaar oud en het mooiste stuk jungle in Zuid-Thailand. Dit unieke natuurgebied heeft groen beboste karststenen rotsen, kristalheldere rivieren, bergbeken, een azuurblauw meer en grottenstelsels. Het is rijk aan flora en fauna. Als u geluk heeft, ziet u tapirs, olifanten, beren, apen, neushoornvogels, en heel misschien, een tijger. Maak een tocht op een bamboevlot of longtailboot over de Sok rivier of het Cheow Lan meer, langs schitterende karststenen kliffen die recht uit het water oprijzen. Ga hier zwemmen of verken per kayak de vele inhammen. Met een beetje geluk ziet u herten, bijzondere vogels en misschien gibbons op de oever. Maak een wandeling in de dichte jungle en boek een overnachting in een drijvend hotel op het meer. 's Ochtends ontwaken met zicht op het water, midden in de jungle, is een magische ervaring.
th, khao sok national park, khao sok np (1).jpg
Khon Kaen
De levendige universiteitsstad Khon Kaen ligt in het noordoosten van Thailand, in het midden van de Isaan provincie. Khon Kaen ligt ongeveer halverwege de route Bangkok-Vientiane (Laos) en is een handige tussenstop op uw reis. Alles draait voornamelijk om de universiteit en handel gericht op buurland Laos en op China. Door het grote aantal studenten die hier wonen, is er een levendige scene van bars, restaurants en galeries. Maak een wandeling rond het Bueng Kaen Nakhon meer midden in het centrum en bekijk de Wat Nong Wang tempel met de indrukwekkende stupa. Ook de Rim Bueng markt met kleding en volop eten is de moeite waard.
th, khon kaen, bueng kaen nakhon meer.jpg
Deze highlight komt voor bij de volgende rondreizen:
Krabi
Krabi is een handige springplank naar de vele eilanden langs de Andaman kust, een van de meest spectaculaire kusten van Zuid-Thailand. Krabi is zowel een stad als een provincie. Voor de kust van Krabi liggen onbewoonde bounty eilanden en de grilligste kalksteenrotsen in zee. De sprookjesachtige karststenen rotsformaties van Krabi rijzen loodrecht op uit het water, en doen denken aan Guilin (China) of Halong Bay (Vietnam). Reist u per vliegtuig dan arriveert u op de luchthaven van Krabi in Krabi-stad. De meeste reizigers gaan direct naar hun strandhotel. Vanaf Krabi-stad is het een rit van 25 km naar de badplaats Ao Nang. Dit is de drukste en populairste strandbestemming in de provincie Krabi. Het is een handige uitvalsbasis om de Andaman zee te verkennen. Charter bijvoorbeeld een longtailboot en laat u voor een dagtrip varen naar kleine eilandjes zoals Koh Hong, Koh Tub of Koh Poda. Of boek een snorkeltour en ga de zee op naar mooie (ondiepe) riffen. Alleen al de tocht op zee is schitterend met het zicht op de spectaculaire karststenen kliffen van Krabi. Ga chillen op Railay Beach, een van de mooiste stranden van Krabi, gelegen op het Railay schiereiland.

Het achterland van Krabi biedt mogelijkheden tot actieve sporten zoals rotsklimmen op Ton Sai Beach en cliff jumpen. Ga jungle-hiken naar de top van de Ngon Nak berg, of kajakken naar Ao Thalane Bay door smalle kanalen langs mangrovebossen. Verder met ‘island-hopping’? Stap dan op de boot naar het volgende eiland langs de Andaman kust. Vanaf Krabi gaan er reguliere bootdiensten naar populaire eilanden zoals Phuket, Koh Phi Phi en Koh Lanta.
th, krabi, pranang cave (2).jpg
Deze highlight komt voor bij de volgende rondreizen:
Kui Buri Nationaal Park
Altijd al eens olifanten in het wild willen zien? Ten zuiden van Hua Hin ligt het Kui Buri National Park, een uniek natuurgebied waar een kudde van enkele honderden wilde olifanten leeft in de graslanden en bossen. Het Kui Buri park beslaat ongeveer 1.000 km2, ruim twee keer de oppervlakte van Texel. Dit nationale park tezamen met Kaeng Krachan National Park vormt één aansluitend bosgebied op de grens met Myanmar en is een van de grootste nog intacte natuurgebieden in het dichtbevolkte Zuidoost-Azië. In dit park heeft u de grootste kans in Thailand om wilde olifanten daadwerkelijk te zien, let wel, alleen onder begeleiding van de parkwachters. U mag niet zelf gaan wandelen in dit park. Deze wachters van het park beschikken over grondige kennis van de wilde olifanten en zorgen voor hun en uw veiligheid. In het park staan observatieplatforms om de olifanten te spotten tijdens het baden en drinken. Vooral 's avonds als de olifanten drinken bij meren en beken is de beste tijd om de dieren te bekijken. Er leven ook andere dieren in het park, zoals de Indiase bizon, de neushoornvogel, tapir, Sumatraanse berggeit, Aziatische zwarte beer, gibbons, makaken, wilde zwijnen en herten.
Khao Yai Nationaal Park
Bezoek Khao Yai, het oudste nationale park van Thailand. Het Khao Yai Nationale park herbergt een van de oudste onaangetaste regenwouden van Azië en werd in 2005 tot UNESCO erfgoed uitgeroepen. Door zijn ligging nabij Bangkok is Khao Yai een zeer aantrekkelijk en populair nationaal park. Trek erop uit en maak een jungle trekking, bewonder de watervallen en wandel omhoog naar een van de vele uitzichtpunten. Met een beetje geluk ziet u wilde dieren zoals olifanten, herten, beren, apen en vele tropische vogels. Met heel veel geluk kunt u zelfs een luipaard of tijger spotten.

Ook heel bijzonder is het bijzondere schouwspel bij de grotten van Khao Yai. Iedere middag rond 15 uur vliegen tienduizenden vleermuizen de grotten uit, allemaal tegelijk op zoek naar voedsel.

Vanaf Bangkok of Ayutthaya is het drie uur rijden naar het Khao Yai nationaal park. Vanuit Khorat is het slechts anderhalf uur rijden.
th. khao yai national park, khao yai np (10).jpg
Mae Hong Son
Mae Hong Son is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Mae Hong Son en was vroeger alleen bereikbaar per olifant. Nu komt u er comfortabel per vliegtuig of na een rit per auto over de ‘Mae Hong Son Loop’, een populaire autoroute die van Chiang Mai via Pai naar Mae Hong Son en weer terug naar Chiang Mai voert. Door zijn ligging vlakbij de Birmese grens is Mae Hong Son een smeltkroes van Thai, Birmezen en de Shan, de grootste etnische groep in deze provincie. Alleen al door de vele Birmese tempels waant u zich soms in Myanmar.

Het stadje Mae Hong Son was begin 1800 niet veel meer dan een verzamelplaats voor olifanten. Later in de 19e eeuw trokken gelukszoekers voor de houtkap naar deze bergregio. Pas in 1900 werd Mae Hong Son bij het Thaise koninkrijk ingelijfd. Thailands meest afgelegen bergachtige provincie is een lappendeken van bergstamdorpen met behalve de Shan bewoners, ook de Kayan, Karen, Lisu en de Hmong. Deze etnische stammen en het prachtige natuurschoon werken als een magneet op bezoekers naar deze uithoek van Thailand.

Mae Hong Son is de ideale uitvalsbasis voor boottochten, grotexpedities en trekkings in de nabije omgeving. Het kent prachtige tempels en spectaculair gelegen kloosters op heuveltoppen. De bekendste, en ietwat omstreden, bezienswaardigheid van Mae Hong Son zijn de Kayan 'langnek' vrouwen. Elke jonge vrouw in de Kayan-stam, geboren tijdens volle maan, krijgt elk jaar een zware koperen ring om haar nek. Zo kweken de Kayan-vrouwen een lange nek. Waarom de Kayan ooit met deze gewoonte zijn begonnen, is onduidelijk. Om esthetische redenen? Om de meisjes onaantrekkelijk te maken voor andere rivaliserende stammen? Ter verdediging tegen bijtgrage tijgers, of vandaag de dag om economische redenen: de Kayan vrouwen verdienen hun geld met toerisme. U bent niet de enige die komt kijken naar de Kayan vrouwen. Mocht deze menselijke ‘dierentuin’ u tegenstaan, dan blijft er genoeg moois over voor een paar dagen in en om Mae Hong Son.

Steek bijvoorbeeld de Su Tong Pae brug over iets ten noorden van Mae Hong Son. Wandel tussen de rijstvelden over deze 500 meter lange bamboe brug naar een tempel op de berg. Vooral in de periode van augustus tot oktober zijn de rijstvelden op hun mooist. Op een klein uur rijden van Mae Hong Son ligt het dorp Ban Rak Thai, ook bekend als Mae Aw, waar meerdere theetuinen liggen. Proef hier de lokale thee en geniet een Yunnan-maaltijd in een van de vele Chinese restaurants. Voor een weids uitzicht over Mae Hong Son gaat u naar de tempel Wat Phra That Doi Kong Mu net iets buiten de stad bovenop een heuvel. Neem plaats op een bamboevlot en laat u varen door de Tham Lod grotten; de rivier heeft hier een doolhof van tunnels door de berg uitgesleten. Ga zeker langs bij de ‘modder’-spa van Pu Klon; heerlijk uitrusten en badderen in een heet waterbad, laat u masseren of kies een 'facial' met modder, vermengd met inheemse kruiden. Maak een stop bij de mooie Pha Suea waterval op de terugweg naar Mae Hong Son.

De winter (november tot en met februari) is de beste periode om Mae Hong Son te bezoeken, al moet u wel warme kleding meenemen. Temperaturen kunnen 's nachts dalen tot zo'n twee graden boven het vriespunt.
th, mae hong son, wat phra that doi kong mu (1).jpg
Mae Sot
Deze kleine grensstad in West-Thailand wordt ook wel ‘Klein Myanmar’ genoemd. Dat wordt u al meteen duidelijk op straat. De Birmese mannen zijn te herkennen aan de 'longyi', de typische Birmese sarong (wikkeldoek) die zij dragen. De Birmese vrouwen herkent u aan de 'tanaka', de lichtgele strepen onder hun ogen, die zij opsmeren ter bescherming tegen de zon. Andere etnische minderheden zoals de Hmong en Karen wonen ook in Mae Sot en de omliggende provincie Tak. Veel van hen zijn ooit als vluchteling naar Thailand gekomen. Fabrieken en werkplaatsen in Mae Sot en andere stadjes in de provincie Tak verschaffen werkgelegenheid aan Birmese migranten. Door de voortdurende conflicten in Myanmar tussen het militaire bewind en etnische groepen, blijven vluchtelingen Thailand binnenkomen. Internationale hulporganisaties hebben projecten, zoals migrantenscholen en medische klinieken, voor vluchtelingen vooral hier in Mae Sot en omgeving opgezet. In Mae Sot is niet heel veel te zien, maar het is vooral de culturele en etnische diversiteit die het stadje aantrekkelijk maken. Slenter over straat, zie de vele uithangborden in het Birmees of Chinees en bezoek een Birmese boeddhistische tempel. Ga naar de avondmarkt en kies voor een Indiase, Birmese of moslimmaaltijd. Probeer ook zeker een kop loeisterke Birmese thee met melk, een erfenis uit de Britse koloniale tijd. Mae Sot is beroemd om zijn levendige handel in edelstenen en jade uit Birma, waardoor vele shoppers naar deze stad trekken. Let wel goed op bij uw aankopen, pas op voor nepstenen en oplichterij.
Pai
Diep in de hooglanden van de meest afgelegen provincie Mae Hong Son ligt Pai (spreek uit: baai), het mooiste bergdorp van Noord-Thailand. Pai ligt in een idyllische groene vallei, omringd door rijstvelden en dichtbeboste bergen. Het sfeervolle dorp is populair bij zowel Thai als avontuurlijke reizigers met zijn aantrekkelijke mix van betaalbare accommodaties, restaurants, kunstgaleries, bars en markten. Elke avond is er een grote straatmarkt in Pai met eetkraampjes en stalletjes met souvenirs, kleding, sieraden en nog veel meer. Pai is populair bij wat meer avontuurlijke reizigers en backpackers; zeker in het hoogseizoen bent u niet de enige hier.

Trek erop uit in de omgeving van Pai en maak een tocht naar de rijstvelden, de Nam Tok Mo Paeng watervallen of neem een bad in de Tha Pai heetwaterbronnen. Iets buiten Pai waant u zich even in China in het dorp Ban Santichon met zijn vele Chinese 'Yunnan'-restaurants, theewinkels en een nagebouwd stuk Chinese Muur. Ook Pai Canyon is een bezoek zeker waard; een spectaculaire kloof met steile rotswanden en mooie uitzichtpunten over de Pai vallei. Zeker ook met zonsopgang. Trek wel goede wandelschoenen aan.

Per auto van Chiang Mai naar Pai (130 km) is een spectaculaire rit omhoog door de bergen van drie tot vier uur (130 km) met maar liefst 762 bochten. De weg is onderdeel van de Mae Hong Son Loop.
th, pai, pai canyon (2).jpg
Phang-Nga Nationaal Park
Op een kwartier varen van Phuket in de beroemde Phang Nga Bay ligt een verborgen archipel in het Ao Phang-Nga Nationale Park. Met meer dan 40 tropische eilanden in een schitterend landschap van karststenen bergen en kliffen, idyllische kusten en fijne zandstranden, turquoiseblauw zeewater en vissersdorpjes in baaien is het Ao Phang-Nga Nationale Park een parel aan de Andaman kust van Thailand. Twee grote eilanden domineren in dit nationale park: Koh Yao Yai en Koh Yao Noi. Koh Yao Yai is de grootste van de twee eilanden en het minst ontwikkeld. Op Koh Yao Noi zijn de meeste voorzieningen voor reizigers te vinden, zoals hotels, restaurants, verhuur van boten en kajaks, duikscholen en fietsverhuur. Het belangrijkste dorp van het eiland is Koh Yao Noi Village. Het heeft een kleine authentieke markt, winkeltjes en leuke restaurantjes. Huur een traditionele longtail boot (met kapitein) en verken de prachtige eilandjes, baaien en stranden in Ao Phang-Nga, zoals de Hong eilandjes of het idyllische bounty-eiland Koh Nok met het mooiste witte zandstrand van de archipel. In de Pang Nga Bay liggen ook de eilandjes met de beroemde locaties uit de James Bond film ‘Men with the Golden Gun’. Ga snorkelen en duiken, verken een van de vele grotten met een lokale gids of zie Thailand's oudste mangrovebossen. Er zijn reguliere snelle bootverbindingen naar het nabije Phuket, Ao Nang, Krabi en Koh Phi Phi.
th, ko yao noi (1).jpg
Pha Taem Nationaal Park
In de provincie Isaan aan de grens met Laos ligt het spectaculaire Pha Taem National Park. Pha Taem is de naam van een steile klif met zicht over de machtige Mekong rivier tot ver in buurland Laos. En er is meer… Pha Taem National Park heeft 3000 jaar oude prehistorische rotsschilderingen. U bewondert de rotsformaties van Sao Cha Liang in de vorm van grote paddenstoelen en u ziet mooie watervallen. De toegangspoort tot Pha Taem National Park is het slaperige stadje Khong Jiam, gelegen op een schiereiland waar de Mekong en de Mun rivieren samenkomen. Maak een boottocht en zie de bijzondere waterkolken en het kleurenpalet als de roodbruine Mekong en de blauwe Mun rivier samenvloeien. Bezoek de tempel Wat Tham Khuha Sawan met schitterend uitzicht op de twee rivieren. De Thai komen graag in Khong Jiam, er zijn een paar mooie hotels en restaurants aan de Mekong rivier. Vanuit Khong Jiam is het een rit van 18 km naar het Pha Taem National Park. Kom heel vroeg voor de zonsopgang of maak een middagwandeling en geniet aansluitend van de zonsondergang vanaf de beroemde klif.
Phimai
Bezoek het ‘Angkor Wat’ van Thailand in het rustige stadje Phimai, op anderhalf uur rijden van Khorat. In het centrum van Phimai ligt het mooiste Khmer tempelcomplex in Thailand. Zelfs voor wie misschien al de Angkor Wat tempels in Cambodja gezien heeft, is Phimai absoluut de moeite waard. Phimai lag aan de ‘klassieke Khmer weg’, een historische route die vanuit Angkor Wat (Cambodja), hoofdstad van het grootse Khmer koninkrijk (9e-15e eeuw), naar Thailand leidde. De Khmer tempels liggen hier in het Phimai Historische park, midden in het kleine centrum van de stad. De tempels zijn ergens tussen de 10e en 12e eeuw gebouwd, het hoogtepunt van het eens machtige Khmer koninkrijk. Wie nog meer wilt leren over het Khmer koninkrijk, die bezoekt het Phimai National Museum, het beste museum van de provincie Isaan, met Khmer beeldhouwwerken, aardewerk en Boeddhabeelden.
th, phimai, phimai historical park (6).jpg
Phra Pathom Chedi
Onderweg naar Kanchanaburi op een dik uur rijden van Bangkok ziet u de goudkleurige stupa waarschijnlijk al uit de verte. Bewonder de tempel Phra Pathom Chedi; met zijn 127 meter de hoogste boeddhistische stupa ter wereld. De chedi staat in de kalme provinciestad Nakhon Pathom op ongeveer 60 km ten westen van Bangkok. Op deze plek stond al in de 6e eeuw een stupa, die door Khmer koningen in de vroege 11e eeuw verbouwd werd. Birmese legers uit Bagan verwoestten de tempels en stupa helaas midden 11e eeuw. Gedurende acht eeuwen lag Phra Pathom Chedi in puin. Koning Rama IV herstelde het tempelcomplex en de hoge stupa in al zijn glorie in 1860. Vandaag de dag bezoeken de Thai deze tempel vanwege zijn bijzondere koninklijke status en om eer te bewijzen aan koning Rama VI, wiens as hier bewaard wordt.
Phuket
Phuket is de voornaamste toegangspoort tot de Andaman kust, de toeristische badplaats én de populaire trekpleister voor de perfecte strandvakantie. Phuket stad ligt op Phuket eiland met tientallen langgerekte zandstranden. Het binnenland van Phuket eiland is groen en heuvelachtig, en biedt watervallen en mooie uitkijkpunten over verborgen baaien. Phuket eiland is zó groot, dat het eigenlijk niet als een eiland voelt. Daarom is het ‘Koh’, het Thaise woord voor eiland, weggevallen. Het bekendste strand van Phuket eiland is het Patong strand, een brede weidse maanvormige baai aan de westkant van het eiland. Patong is het toeristische middelpunt van het eiland met een druk strand, een levendige avondmarkt, restaurants, cabaretshows en ‘Muay-Thai’, Thaise kickboks wedstrijden. Andere populaire stranden op Phuket eiland zijn Karon, Kata, Chalong, Kamala, Surin en Ao Bang Thao. Hoe noordelijker en verder u gaat van Phuket stad, des te rustiger het wordt.
Phuket is drukbezocht en geliefd, en ook voor wie niet van strand houdt, is er genoeg te doen. In het oude centrum van Phuket stad vindt u gerestaureerde monumenten van Chinees-Portugese architectuur en kleine Chinese tempels. Ga dineren in het Blue Elephant restaurant, in een prachtige voormalige villa uit 1903. Houdt de zondagavond vrij voor de beste markt van heel Phuket: op Thalang road vindt u vele kraampjes, cafés, coffeeshops, boutiques en restaurants. Houdt u liever van meer luxe in de airconditioning, ga dan naar Central Festival Phuket, een grote shoppingmall met veel keuze. Phuket stad is weliswaar geen Bangkok, maar biedt wel degelijk een bruisend nachtleven met als middelpunt Soi Bangla Road, waar de muziek hard klinkt en de neonlichten pas weer doven als de zon opkomt. Op Soi Bangla vindt u een groot aanbod aan muziekclubs, drinkbars, theaters, ladyboy cabaretshows, gogobars, paaldansbars, massagesalons, spa's en tattoo-shops.
Als u Phuket stad uitrijdt op weg naar een strand of een andere bestemming in het binnenland, dan is de kans groot dat u hem ziet: de witte reuze-Boeddha, op een heuveltop, 60 meter hoog en uitkijkend over de westkant van het eiland. De Boeddha is hier in 2007 neergezet op een van de mooiste uitzichtpunten van het eiland. Voor een mooie zonsondergang gaat u naar Promthep Cape, op het meest zuidelijke puntje van het eiland. Het kan er erg druk zijn: u bent niet de enige die hier van een onvergetelijke zonsondergang komt genieten. Een ander mooi uitkijkpunt is het nabijgelegen Windmill viewpoint. In het heuvelachtige binnenland van Phuket vindt u jungle en watervallen. De drie bekendste watervallen van Phuket zijn Bang Pae, Kathu en Ton Sai. Gaat u liever het water op, neem dan ’s ochtends vroeg de boot vanaf de Bang Rong Pier in Noordoost-Phuket naar nabijgelegen bounty-eilanden zoals Koh Yao Yai, Phang Nga Bay en Koh Yao Noi, die op korte vaarafstand liggen. Koh Yao Yai is een groot eiland met lange rustige stranden. Koh Yao Noi is een idyllisch kleinschalig eiland met mooie resorts. Wie iets meer tijd heeft, die chartert een boot naar Ko Similan, een Marine Nationaal park en volgens kenners een van de beste eilanden om te gaan snorkelen of duiken. Ten noorden van Phuket bezoekt u nationale parken zoals Khao Sok en Khao Lak. In zuidelijke richting gaan er reguliere bootdiensten naar de populaire eilanden zoals Koh Phi Phi en Koh Lanta, en naar Krabi.
th, phuket, freedom beach  (2).jpg
Samui Archipel
Voor de zuidoostkust van Thailand in de Thaise Golf liggen drie zustereilanden, het onweerstaanbare trio Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao. De drie eilanden met hun fijne zandstranden, baaien en azuurblauwe zee zijn geliefd bij vele toeristen en trekken zowel backpackers als luxe resortgasten aan, vooral in onze zomermaanden wanneer het hier aan de oostkust van Thailand weinig regent. In de Koh Samui archipel begint het regenseizoen pas in november. De Koh Samui archipel is een paradijs voor eiland hoppers, vooral omdat de eilanden zo verschillend zijn. Al eiland hoppend geniet je van bijzondere eiland sferen van authentiek tot mondain.
th, ko samui, angthong national marine park  (1).jpg
Si Satchanalai
Bezoek een waar openluchtmuseum uit ruwweg de 13e tot en met 15e eeuw in Si Satchanalai of voluit Si Satchanalai & Chaliang Historisch Park. In deze twee historische ruïnesteden Si Satchanalai en Chaliang staan de stenen tempels nog overeind, de huizen van de bewoners zijn niet bewaard gebleven. De architectuur van de tempels in beide ruïnesteden is uit dezelfde tijd als het bekendere Sukhothai, dat 70 km naar het zuiden ligt. De omgeving van Si Satchanalai is landelijk en het is hier een stuk rustiger dan in Sukhothai. Het beste verkent u de vele tempels op de fiets en bewondert u in uw eigen tempo de monumenten en vooral de sierlijke Boeddhabeelden. De hoofdtempel in Si Satchanalai is de laat 13e eeuwse Wat Chang Lom met mooie beelden van bijna 40 olifanten in de basis van de Sri Lankaanse stijl stupa. Vlakbij beklimt u een heuvel met mooi zicht op de Wat Chang Lom en de ruïnestad. Zo krijgt u een goed beeld van de vroegere oude stad. Op de heuvel staat de tempel Wat Khao Phanom Phloeng met een chedi (stupa) en een zittend Boeddhabeeld. Een kort ritje op de fiets verder komt u aan in Chaliang, de tweede ruïnestad. Neem een kijkje in de tempel Wat Phra Si Ratana Mahathat met een hoge chedi (stupa) en drie schitterende Boeddhabeelden in Sukhothai-stijl. De Wat Chao Chan tempel kenmerkt zich door de typische toren in Khmer-bouwstijl uit de 12e eeuw. Wilt u meer weten over de hoogtijdagen van deze twee steden, ga dan naar het naburige stadje Sawankhalok en bezoek het Sawanworanayok Nationale Museum met zijn uitgebreide kunstcollectie van onder meer 'Celadon', Chinees groen keramiek, bronzen en stenen Boeddhabeelden in Sukhothai-stijl uit de 12e tot en met 15e eeuw.
Sukhothai
Sukhothai is een schitterend groot openluchtmuseum dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Van 1238 tot 1350, tijdens de Gouden Eeuw van de Thaise beschaving, was Sukhothai de hoofdstad van het koninkrijk Siam, met de mooiste klassieke religieuze kunst en architectuur. In Sukhothai zijn tempelruïnes, stupa’s en Boeddhabeelden uit de 13e en 14e eeuw te zien in het Sukhothai Historical Park. Het beste verkent u de vele tempels op de fiets en bewondert u in uw eigen tempo de monumenten en vooral de sierlijke Boeddhabeelden. Bekijk het 15 meter hoge Boeddhabeeld in de tempel Wat Si Chum, waar lokale bezoekers bladgoud op de vingers van de zittende Boeddha plakken. Proef de sfeer in de wat kleinere intieme tempel Wat Chang Lom met mooie beelden van bijna 36 olifanten in de basis van de stupa. Nog niet genoeg gekregen van de tempelarchitectuur van Sukhothai? Leer meer over de geschiedenis van het oude Thailand in het Ramkhamhaeng National Museum. Dit is de beste plek om meer te weten te komen over het Sukhothai Historical Park.
th, sukhothai, wat mahathat (4).jpg
Udon Thani
Deze grote hoofdstad van de gelijknamige provincie Udon Thani is een handig vervoersknooppunt op de route van Bangkok naar Vientiane, de hoofdstad van Laos. Vanaf Udon Thani is het nog maar een rit van circa twee uur naar Vientiane. Udon Thani is een moderne stad met voornamelijk handel gericht op buurlanden Laos en China. Voordat u verder reist naar Laos of een andere Thaise bestemming, raden wij u aan om toch rond te kijken in deze stad. Vlakbij Udon Thani lag tijdens de Vietnamoorlog een van de grootste Amerikaanse luchtmachtbases. Steek een wierookstokje op in de Sanjao Puya, een grote Chinese tempel opgezet door de lokale Thai-Chinese gemeenschap. Huur een fiets en verken het Nong Prajak park of laat u masseren door een van de vele straatmasseurs. Bent u in de eerste helft van december in Udon Thani, probeer dan het lokale Thung Si Meuang festival bij te wonen, met culturele optredens, Chinese tempelprocessies, markten en natuurlijk veel eten. Udon Thani heeft een luchthaven met directe vluchten naar Bangkok, Phuket en Chiang Mai.
Blijf op de hoogte van aanbiedingen en acties

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Informatie over HelloBeautifulWorld

HelloBeautifulWorld is jong, ambitieus en dynamisch. Ook al zijn we jong, we hebben tientallen jaren reiservaring. Zowel professioneel als privé. Professionele ervaring in leidende posities o.a. bij grote (inter)nationale reisbedrijven. Onze privé reiservaring beslaat enkele decennia, en gaat over alle continenten. We weten wat er in de wereld te koop is. We weten waar u wilt zijn. En weet u het zelf nog niet, dan hebben wij het voor u bedacht. Liefde voor reizen is wat ons drijft. Reizen verrijkt je leven. HelloBeautifulWorld ziet reizen als de vervulling van een primaire levensbehoefte; pure nieuwsgierigheid naar wat er achter de horizon verborgen ligt. We zetten onze reiservaring in, en onze liefde voor reizen, om voor u de meest optimale rondreis samen te stellen. Rondreizen die u in staat stellen zorgeloos te genieten van wat achter de horizon verborgen ligt. Rondreizen die u desgewenst kunt 'tunen' op uw persoonlijke wensen. Betrouwbaar: we zijn aangesloten bij de branche organisatie ANVR. We zijn lid van de SGR, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en van het Calamiteitenfonds.
Kunnen wij u helpen?