Japan Highlights 13 dagen

vanaf 3896
Vanafprijs in euro is per persoon o.b.v. 2 personen in een 2-persoonskamer in ‘Midrange’ hotels. Inclusief intercontinentale retourvlucht. De prijzen van vluchten en hotels veranderen voortdurend. Vanafprijs is niet gescand op actualiteit of beschikbaarheid van de intercontinentale retourvlucht en van de hotels. Klik op tab ‘onze hotels', voor de voorbeeld hotels. Exclusief boekingskosten 35 en calamiteitenfonds 2,50 per boeking.
Route op kaart
Kies de reis van uw keuze. Elke reis kunt u desgewenst zelf aanpassen tot uw ideale reis.
Klik op de hotelcategorie van uw voorkeur. Alle prijzen, ook uw aanpassingen zijn daarop gebaseerd. Wijzigt u de categorie, dan moet u uw aanpassingen opnieuw toevoegen.
test
Deze gegevens bepalen de prijs die we u tonen bij het zoeken en boeken. We onthouden deze gegevens om ook bij een volgend website bezoek direct de juiste prijzen te kunnen tonen.
Senso-ji tempel, Tokyo
Senso-ji tempel, Tokyo
Senso-ji tempel, Tokyo
Mount Fuji
Senso-ji tempel, Tokyo
Stone garden bij de tempel in Koyasan
Senso-ji tempel, Tokyo
Japanse thee cultuur
Senso-ji tempel, Tokyo
Kyoto, Kiyomizu-dera tempel

Kies de hotels en/of ryokans & minsuku’s in Japan die bij u passen

Het kiezen van de juiste hotels en/of ryokans & minshuku’s voor uw Japan rondreis is altijd spannend. De juiste hotelkeuze draagt immers ook in belangrijke mate bij aan uw reisbeleving, ongeacht het beschikbare budget. Dat geldt zeker voor Japan. Ook in Japan kunt u voor elke rondreis van HelloBeautifulWorld kiezen uit 3 hotel categorieën. We hebben alle hotels, ryokans en minshuku’s persoonlijk gekozen. Klik op ‘bekijk hotels’ en u ziet alle door ons geselecteerde hotels, ryokans en minshuku’s in Japan, per categorie in de handige hotel vergelijker.

Hotel vergelijker Japan

Per plaats in Japan, op alfabetische volgorde, kunt u al onze hotels, ryokans en minshuku’s in Japan met elkaar vergelijken. Per categorie staan ze per plaats naast elkaar. Soms zijn er per plaats meerdere hotels, ryokans en minshuku’s. In een aantal gevallen gebruiken we in een plaats hetzelfde hotel, ryokan of minshuku in verschillende categorieën. Er is dan geen hotel, ryokan of minshuku in de door u gekozen categorie. Mocht de accommodatie bij boeking niet beschikbaar zijn, dan boeken we voor u een vergelijkbare accommodatie.

Belangrijk

lees meerlees minder

Grensdocumenten

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben een paspoort nodig dat na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is en minimaal één lege pagina heeft. Bij aankomst op de luchthaven krijgt u een stempel in het paspoort. Een visum is niet nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen.

Heeft u geen Nederlands paspoort, dan adviseren we u om contact op te nemen met de ambassade van Japan.

Ambassade van Japan:
Tobias Asserlaan 5
2517KC 's-Gravenhage
Tel: +31 70 346 95 44
https://www.nl.emb-japan.go.jp/itprtop_en/index.html

Geld

De officiële munteenheid in Japan is de Japanse Yen. De Japanse Yen is ook bekend onder de afkorting JPY en is herkenbaar aan het ¥ symbool. Er is muntgeld van 1, 5, 10, 50, 100 en 500 Yen beschikbaar. Daarnaast is er briefgeld van 1000, 2000, 5000 en 10.000 yen beschikbaar. Biljetten van 2.000 JPY zijn erg zeldzaam en zult u waarschijnlijk zelden tegenkomen in Japan. De overige biljetten komen vaker voor. Zelfs het biljet van 10.000 JPY, een relatief hoge waarde, wordt vrijwel overal geaccepteerd. Eind maart 2024 was 1 euro ongeveer 163,77 Yen.

Pinnen
Geld opnemen in Japan is niet zo gemakkelijk als u misschien zou verwachten. Een aanzienlijk deel van de pinautomaten accepteert alleen Japanse kaarten. U kunt wel pinnen bij geldautomaten bij een postkantoor, een supermarkt (7/11) en bij pinautomaten van de JP Bank en Citibank. Met veel Nederlandse bankpassen kunt u maximaal 500 euro per dag opnemen. Houd hier van tevoren rekening mee. Wij raden u aan om het aantal transacties zo laag mogelijk te houden, omdat er per transactie kosten worden gerekend. Buiten de grote steden zult u vaak niet kunnen pinnen. Veel Nederlandse banken hebben een beveiliging op de pinpas, waardoor het niet mogelijk is om automatisch buiten Europa te pinnen. Zorgt u ervoor dat u tijdig ‘Buiten Europa’ activeert voor uw pinpas.

Cash
Japan is een echte contant geld georiënteerde samenleving. U zult op veel plekken daarom alleen contant (en bij voorkeur gepast) kunnen betalen. Zorg er dus voor dat u vooruit plant, zodat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. Als u een buffer wilt meenemen in vreemde valuta kunt u dit doen in Yen of in andere grote valuta’s, zoals Amerikaanse dollars of euro’s. Deze valuta worden in ieder wisselkantoor geaccepteerd. U mag tot 1 miljoen JPY, of de tegenwaarde daarvan in vreemde valuta, vrij in- of uitvoeren in Japan. Bedragen boven de 1 miljoen JPY (ruim 8000 euro) dienen te worden aangegeven bij de Japanse douane. In Nederland zijn we het niet zo gewend om met honderden euro’s aan contant geld over straat te gaan. Vaak zijn we hier uit veiligheidsoverwegingen wat huiverig voor. Gelukkig is Japan over het algemeen een zeer veilig land en gaat het alleen in uitzonderlijke gevallen mis. Wees dan ook niet te bang om met veel geld over straat te gaan. Zo lang u gewoon uw gezond verstand gebruikt is het erg veilig.

Creditcard
Wij adviseren u om uw creditcard mee te nemen. De Visa-creditcard wordt het meest algemeen geaccepteerd, maar ook American Express / Diners Club en MasterCard worden geaccepteerd. Echter blijft contant geld de belangrijkste betaalwijze.

Betaal op de juiste manier
Japan is een land der gewoontes en ook het afrekenen gaat anders dan in Nederland. Vaak staat er een bakje bij de kassa waar het geld in wordt gelegd als men iets afrekent, in plaats van los op de toonbank of in de handen van de caissière. De caissière pakt het geld uit het bakje en legt het eventuele wisselgeld hier ook weer in. Japanners hebben beleefdheid hoog in het vaandel staan. Zo is het in Japan beleefd om dingen met twee handen aan te geven en om uw papieren briefgeld zo netjes mogelijk te houden. Gekreukeld geld betekent in Japan dat u geen waarde zou hechten aan de aankoop en aan de verkoper. Voorkom helemaal dat u aan het bellen bent terwijl u betaalt. In Nederland is dit natuurlijk al niet netjes, maar in Japan zien ze dit echt als onbeschoft.

Gezondheid

Voor Japan zijn er geen verplichte of aanbevolen vaccinaties. In Japan is de kwaliteit van de gezondheidszorg goed, maar de kosten zijn hoog. Wij raden u aan om altijd een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten.
Japan heeft een van de striktste kwaliteitsstandaarden met betrekking tot drinkwater ter wereld. Het kraanwater in Japan kan daarom prima gedronken worden. Onveilige waterbronnen zijn met een waarschuwingsbordje gemarkeerd.
Om u te beschermen tegen muggen of insecten is het handig om muggenzalf of insectenspray mee te nemen, vooral in de warme lente- en zomermaanden waarin de luchtvochtigheid zeer hoog is.

Veiligheid

Japan is een van de veiligste landen om te bereizen. De criminaliteitscijfers liggen veel lager dan in Nederland. Diefstal komt zelden voor en ook van lichamelijk geweld ten opzichte van toeristen is zelden tot nooit sprake. U kunt dus prima ’s avonds over straat lopen. Wij raden echter altijd aan om goed op uw bagage en persoonlijke eigendommen te letten. Veel hotels beschikken over een kluisje, waarin u uw waardevolle spullen, zoals paspoort en reisdocumenten, kwijt kunt.

Belangrijke nummers in Japan zijn:
- Politie: 110
- Ambulance en brandweer: 119
- Algemeen hulpnummer: 0120-461997

Ik ga op reis

lees meerlees minder

Ik ga op reis en neem mee

Bagageadvies
Het advies dat u nu leest is een heel persoonlijk advies. Na tientallen jaren veel zakelijk en privé reizen, heb je een bepaalde routine ontwikkeld in wat je meeneemt op reis, waarin je het meeneemt en hoe je het inpakt. Die routine deel ik graag met u.

Koffer, reistas of toch rugzak
Ongeacht wat uw voorkeur heeft, het allerbelangrijkste vind ik dat bagage waterdicht moet zijn, zo licht mogelijk en flexibel en dat ritsen, naden en sluitingen van topkwaliteit zijn. Dat er goedlopende onverslijtbare wielen onder zitten, dat vuil en vlekken geen probleem zijn, dat er voldoende in kan, en dat de bagage ook op afstand herkenbaar is.

In Japan reist u met het openbaar vervoer; meestal met de trein. Het is dan erg onpraktisch als u met zware bagage reist, zeker omdat u regelmatig een overstap maakt. Ook Japanners zien dat probleem en hebben daar een oplossing voor. Zij sturen de bagage een dag van tevoren naar het volgende hotel. Deze oplossing raden wij u ook dringend aan. Pak wat u voor 1 nacht en onderweg nodig denkt te hebben in een zogenaamde dagrugzak. Een andere optie is om zo licht te reizen dat al uw bagage in een handzame rugzak past of eventueel in een stevig, kleine rolkoffer (het liefst met 4 wielen).

Hoe pak ik alles in
Bijna alles wat ik meeneem en inpak, zit mooi gesorteerd in aparte zakken met ritsen. Delicate kleding en shirts gaan gevouwen en gestreken in een speciale ‘overhemdenzak’. Verpakken in aparte zakken is superhandig als je snel wil in- en uitpakken. Bovendien past er meer in je bagage.
Vloeistoffen en crèmes in tubes, flesjes of potjes gaan eerst in goed afsluitbare plastic zakken. U zult niet de eerste zijn met een volledig ‘ondergelopen’ toilettas of nog erger koffer of reistas, na een intercontinentale vlucht. De luchtdruk aan boord van een vliegtuig is lager, dus die vloeistof of crème drukt zichzelf naar buiten. Let ook op dit fenomeen als u naar hooggelegen gebieden reist of een pas van meer dan 2000 meter over gaat.
Ik pak altijd alles in precies dezelfde volgorde in en leg het op dezelfde plek in de reistas. Dan weet je zeker dat alles er in past, en kun je wat je zoekt gemakkelijk vinden als je een keer geen zin hebt om je bagage helemaal uit te pakken.

Voldoende ruimte over laten
Ik zorg altijd dat er voldoende ruimte overblijft voor al die mooie dingen die je onderweg koopt en die ook kwetsbaar zijn. Toch ruimtegebrek? Koop dan onderweg een extra reistas, of geef weg wat u wellicht kunt missen en in Nederland ook eenvoudig en goedkoop weer kunt vervangen.

Direct bij de hand
Alles wat je onderweg direct nodig mocht hebben, gaat in een ‘dagrugzak’ of schoudertas. Met name in de steden en bij drukke bezienswaardigheden is dat altijd een klein risico. Sommige criminelen vermoeden dat er waardevolle zaken inzitten en hebben allerlei trucs bedacht om die in bezit te krijgen. Van het ongemerkt opensnijden tot het van de schouder rukken. Draag uw bagage zoveel mogelijk op uw buik en let op elkaar. Nog beter, laat in uw hotel alles achter wat u niet perse nodig heeft, of stop het in uw reistas, koffer of rugzak als u onderweg bent.

Sieraden en dergelijke
Mijn advies? Niet meenemen maar thuis laten!

Geld, creditcards, huissleutel, persoonlijke documenten en dergelijke
Ik stop geld, bankpasje, creditcard, rijbewijs, paspoort, huissleutel en camerageheugen altijd in een zgn. ‘nektasje’. Dat tasje hangt met een koord om je nek en op je borst, onzichtbaar onder je kleding. Mijn partner gebruikt een zgn. ‘money-belt’, onzichtbaar op de heupen, onder de kleding. In de hotelkamer stop ik ze altijd in de kluis.

Nooit op reis zonder…..
Ik heb 2 zakjes met ‘essentials’, zeg maar zaken die je niet kunt missen als je ze onverhoopt nodig hebt, ongeacht waar je naar toe gaat.
In het ene zakje zitten medicamenten en dergelijke zoals:
-aspirine (Paracetamol en Aspro bruis)
-jodium
-wondpoeder (bv. Dermatol)
-diarreeremmers (huismerk)
-immodium
-azaron (middel tegen jeuk en beten door insecten)
-ORS (helpt snel tegen uitdroging)
-desinfecterend middel (altijd je handen kunnen ‘wassen’ ook zonder water en zeep)
-pleisters
-anti muggenmiddel (o.b.v. DEET) met een minimale werking van 8-10 uur
-wondgaasjes (verpakt) en pleisters
-een paar gram zout (helpt opgelost in water perfect bij neus- (met rietje opsnuiven) en keelverkoudheid)
-zonnebrandmiddel, waarvan 1x sunblock
-talkpoeder

In het andere zakje zitten de andere ‘essentials’ zoals:
-een ‘swiss army knife’
-een scherp schaartje
-wereldstekker geschikt voor alle stopcontacten met minimaal 4 oplaadpunten, geschikt voor al uw devices en/of camera's
-een hele goede ‘powerbank’ die geschikt is om zowel bij 110V als bij 220V op te laden. Twee ‘powerbanks’ als u veel filmt of fotografeert met uw telefoon
-kleine lichte zaklantaarn die ver kan schijnen en lichtsignalen kan afgeven
-een paar meter dun, maar heel sterk touw
-opener/kurkentrekker
-scherp mesje
-2 plastic bekers
-oordopjes
-naaigerei en veiligheidsspelden

Andere ‘essentials’:
-een handzaam te verpakken klamboe naar malaria gebieden
-een dunne regenponcho, in de zijkant van de reistas of direct bovenin
-pet of zonneklep
-zonnebril
-voor de brildragers een reservebril en voor de lenzendragers, voldoende lenzenvloeistof, reserve lenzen en een reservebril.
-een hele goede lichtgewicht verrekijker kan veel waarde toevoegen aan uw reis
-een goede recente landkaart met voldoende schaal en plattegronden van de belangrijkste steden. Google maps kan ondersteunen, maar kan geen kaart vervangen.

Laptop, tablet en mobiel
-meestal neem ik ze alle drie mee, en soms laat ik de laptop thuis. Bijna overal op de wereld is een goede internetverbinding beschikbaar. Wel is het vaak lastig, zo niet onmogelijk om 3 devices tegelijkertijd te activeren op de internetverbinding op je kamer.
-zorg dat je voldoende opslag hebt in de ‘cloud’ als je beelden gaat uploaden.
-zorg dat de ‘zoek mijn phone of tablet’ optie altijd aanstaat.
-leer de wachtwoorden uit uw hoofd die toegang geven tot de gegevens op uw telefoon of tablet, om ze via anderen op afstand uit te kunnen schakelen.

Nog een paar tips
-zorg voor een lijstje met belangrijke telefoonnummers en e-mailadressen op papier. Niet iedereen kent die uit z’n hoofd. Toch handig als je telefoon gestolen wordt. Ik stop het lijstje in mijn ‘nektasje’.
-weet u wat u moet doen als uw bankpas, creditcard, paspoort of mobiel gestolen wordt?
-ik zorg dat ik digitaal bij een kopie van mijn paspoort kan en bij de vliegtickets. Maar ik zorg ook altijd voor een fotokopie van mijn paspoort, en bewaar die ook in het ‘nektasje’. Altijd handig mocht je je paspoort ergens in een hotel laten liggen, of als het gestolen wordt. In sommige landen is er een wettelijke verplichting om bij de receptie het paspoort in te nemen van de gasten voor allerlei bureaucratische handelingen. Handig als je dan een kopie hebt om je provisorisch te kunnen legitimeren.
-ik neem altijd een creditcard mee. Het is vaak veel gedoe, zeker in de luxere hotels als je gaat inchecken en je hebt geen creditcard.
-voor de camera neem ik altijd reservebatterijen mee.
-ik laad altijd wanneer de kans zich voordoet, mijn telefoon, 'powerbank' en overige apparatuur op. Zelfs wanneer ze nog bijna helemaal opgeladen zijn. Ook de camera en de reservebatterijen van die camera.
-overweegt u een drone mee te nemen, bedenk dan dat het gebruik daarvan op veel plekken in de wereld verboden is. Zorg dat u op de hoogte bent van alle beperkingen.
-neem de bijsluiter mee van de medicijnen die u gebruikt. Vraag desnoods uw apotheek of de naam van de medicijnen voldoende duidelijk is als u deze in het verre buitenland bij moet bestellen.
-stop medicijnen NOOIT in uw ingecheckte reistas, koffer of rugzak. ALTIJD in de handbagage.

Eten en drinken

lees meerlees minder

Eten en drinken in Japan

De Japanse eetcultuur is legendarisch. Kiest u voor een rondreis naar Japan, dan is een kennismaking met die eetcultuur een verrijking, zelfs al zou u niks hebben met Japans eten. Dat laatste kunnen wij ons natuurlijk nauwelijks voorstellen... Onze belangrijkste tip om te genieten van die rijke eetcultuur en van alle culinaire genoegens is; bereidt u grondig voor en verdiep u zoveel mogelijk in de Japanse eetcultuur en de Japanse keuken. Hieronder volgen een aantal onderwerpen waarin we u mee willen nemen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn als u bij aankomst in Japan uw eerste restaurant gaat kiezen. En zelfs als u niets heeft met Japans eten; ook dan zitten er voor u zeer waardevolle tips in onderstaande verhalen.

Eten in restaurants

In Japan treft u vaak restaurants met één specialiteit of een klein menu. Een zaak serveert bijvoorbeeld alleen sushi of tempura (gefrituurde groentes en vis), yakitori (saté, spiesjes), shabu shabu en sukiyaki (hotpot, fondue). Ontdek in Japan de smaak van echt goed gemaakte verse sushi in de kleine sushitentjes of de ‘kaiten’-sushibar. De pret begint al buiten in de etalage: een restaurant heeft vaak een etalage met plastic replica’s van de schotels die de zaak op het menu heeft staan, met naam en prijskaart. Zo is het voor de gasten makkelijk uitkiezen. En is er geen etalage, dan heeft het restaurant vaak een menukaart in het Engels met plaatjes van de gerechten. Het wordt helemaal avontuurlijk als u een zaak binnenloopt zonder Engelstalig menu of bediening die Engels spreekt. Dan zit er niets anders op dan te gebaren en te kijken wat andere gasten op hun bord hebben liggen. Loop anders mee naar de keuken om uw eten aan te wijzen.

Eetstalletjes op straat: 'yatai'

Het eten in Japanse restaurants is vrijwel altijd veilig, omdat er strenge eisen gelden voor kwaliteit en hygiëne. Ook voor Japanse eetkraampjes op straat gelden zeer strenge regels. Absolute voorwaarde voor Japanners is dat alle ingrediënten zoals vlees en vis kraakvers zijn. 'Yatai' zijn kleine straatstalletjes, enigszins te vergelijken met onze foodtrucks, gespecialiseerd in enkele gerechten. Bent u in Fukuoka, ga dan zeker de 'yatai' opzoeken en proef waarom ze zo populair zijn. Het kan zijn dat alles in het Japans opgeschreven staat: kijk waar de meeste Japanse mensen zitten, wijs aan wat u wilt eten of vraag een Japanner om hulp.