Sulawesi rondreizen

Onuitwisbare indrukken

id, sulawesi, tana toraja, kete kesu village (3).jpg
Dorp in Torajaland, Sulawesi
id, sulawesi, tana toraja - londa, burial cave 2.jpg
Torajaland, Sulawesi
id, sulawesi, green rice terraces in tana toraja.jpg
Rijstterrassen in Torajaland, Sulawesi
id, sulawesi, tana toraja, kete kesu village (1).jpg
Traditionele huizen in Torajaland
Bekijk highlights op kaart

Sulawesi Highlights, onuitwisbare indrukken

Sulawesi is een bijzonder eiland. Alleen al de vreemde vorm van het eiland, dat in de koloniale tijd Celebes heette, is opvallend. Voor veel reizigers zijn de duikspots in het noorden de highlights van Sulawesi. Terecht! Voor rondreizigers gelden andere criteria. Voor rondreizigers is het ultieme highlight van Sulawesi, Tanah Toraja, ‘het land van de Toraja’s’. De dodencultus en de architectuurvan de Toraja’s spreekt tot onze verbeelding. Een begrafenis is een waar spektakel, zeker als het een vooraanstaand lid van de gemeenschap betreft. Zo’n ritueel kan dagen in beslag nemen en een fortuin kosten en is voor een Sulawesi rondreiziger een highlight om mee te maken. Doodgaan in Torajaland is dus een kostbare zaak; er wordt soms jarenlang voor gespaard. Een ander highlight van de dodencultus van de Toraja’s op Sulawesi is de voorouderverering. Levensgrote poppen die de voorouders voorstellen waken vanaf hooggelegen ‘balkons’ over de bewoners in de lager gelegen dorpen.

lees meer
Bira
Bira heeft mooie zandstranden en een helderblauwe zee en ligt op het meest zuidoostelijke puntje van Sulawesi. Na de lange autorit van en naar Toraja land is het fijn om hier uit te rusten en te gaan zwemmen of snorkelen. Met een beetje geluk heeft u op een doordeweekse dag het strand voor u alleen. Verwacht hier geen strandstoelen, bars of terrasjes, hooguit in het weekend komen hier Indonesische dagjesmensen recreëren. Geniet vooral van de stranden; er zijn er meerdere om uit te kiezen rondom Bira. Onze keus: Kalukua, een mooi strand met fijn poederzand. Snorkelaars komen ook aan hun trekken. In Bira is snorkelmateriaal te huur. In de haven huurt u ter plaatse een lokale vissersboot (met kapitein) om in een half uur naar het eiland Liukang Lu te varen. In de wateren rond dit eiland zijn prachtige koraalriffen waar u een ongekende rijkdom aan kleurrijke vissen ziet. Alleen ervaren zwemmers zijn welkom. En zelfs voor hen is het gevaarlijk, want de stroming kan hier sterk zijn. Bira is ook een historisch havenstadje van vissers en scheepsbouwers. In Bira en omgeving worden er Makassaarse schepen, groot en klein, gebouwd volgens eeuwenoude tradities. Het is de beste plek in Zuid-Sulawesi om de traditionele schepen in aanbouw te zien.
Ujung Pandang (Makassar)
De stad Makassar is ook wel bekend onder de oude naam Ujung Pandang. Makassar, gelegen in Zuid-Sulawesi aan de westkust, was ooit de poort naar Oost-Indonesië en dan vooral naar de ‘Specerijeneilanden’, de Molukken. Voor de lucratieve handel in specerijen is Makassar altijd van enorm strategisch belang geweest voor de Nederlanders. Door de strategische ligging van de haven is Makassar ook vandaag nog een belangrijk handelsknooppunt van Indonesië. Het VOC Fort Rotterdam herinnert aan de koloniale tijd. Het goed bewaard gebleven fort is nu een museum. Ga hier zeker ronddwalen tussen de massieve muren van het vroegere verdedigingsbolwerk. Wie van authentieke houten zeilschepen houdt, gaat de Buginese schoeners bewonderen in de haven van Makassar. Deze snelle zeilschepen worden nog steeds op traditionele wijze gebouwd door de Buginezen. Zij vormen de grootste bevolkingsgroep van Makassar en de rest van Zuid-Sulawesi en zijn volgens velen de beste zeelui van Indonesië. ’s Avonds tegen zonsondergang verschijnen er talloze eetstalletjes langs de zeeboulevard, de stalletjes vormen een lint van bijna een kilometer lang! Dit wordt wel de langste eettafel ter wereld genoemd. Hier komt de lokale bevolking om te eten, te drinken en te flaneren. In het centrum kunt u een vers gerolde loempia gaan proberen in Jalan Lasinrang, oftewel “Loempia Street”. Hier vindt u vele restaurantjes waar vrouwen loempia’s rollen, die in een wok gefrituurd worden.
id, sulawesi, makassar, fort rotterdam.jpg
Sengkang
Sengkang is een klein stadje gelegen aan het prachtige Tempe meer aan de voet van de bergen. Om de lange heen- of terugreis naar/van Toraja land te onderbreken, raden de reisspecialisten van HelloBeautifulWorld u aan hier een dag te blijven. Sengkang beleeft u het beste vanaf het Tempe meer. Maak een boottocht op het meer bij zonsondergang. De oevers rond het meer zijn bijzonder rijk aan vogels. Het Tempe meer is een overblijfsel van een enorme binnenzee die in een ver verleden is droog komen te vallen. In het droge seizoen vallen hele stukken van het meer droog. Tijdens de moesson treedt het meer soms buiten zijn oevers. Op het water wonen vissers in drijvende huisjes gemaakt van hout en bamboe. Tijdens uw boottocht komt u vissers tegen die uitvaren in deze wetlands. Sengkang en omliggende dorpjes zijn bekend om de vele zijdeweverijen, en de verfijnde sarongs en shawls.
Torajaland
Het wonderlijkste deel van Sulawesi en misschien wel van heel Indonesië is ‘Tanah Toraja’, het land van de Toraja’s. Hun intrigerende cultuur en architectuur samen met de ongerepte natuur zijn een hoogtepunt van uw rondreis op Sulawesi. De Toraja’s wonen in het bergachtige hart van Sulawesi. Tijdens de koloniale overheersing zijn de meeste Toraja’s bekeerd tot het christendom. Toch hebben zij hun traditionele religieuze gebruiken en gewoontes altijd behouden. De ‘Aluk to dolo’, de ‘Gebruiken van de Voorouders’, staan voor hun traditionele geloof. Voorouderverering en de dodencultuur nemen een essentiële plaats in in het religieuze leven van de Toraja's. Nergens in Indonesië vindt u een soortgelijke verering van de doden en de voorouders en dat maakt een bezoek aan Sulawesi zo bijzonder. Als u geluk heeft, kunt u een Toraja begrafenis bijwonen. Hoe vreemd dit misschien ook lijkt, als buitenstaander bent u altijd welkom. De begrafenis is bijzonder belangrijk voor de Toraja’s. Het doel van de begrafenis is om de ziel van de overledene veilig over te brengen naar de volgende wereld. Wanneer iemand overlijdt, wordt het lichaam eerst gebalsemd. Het lichaam blijft net zo lang boven de aarde (in huis) tot de familie genoeg geld heeft gespaard voor de begrafenis. Dat kan soms een paar jaar duren. Afhankelijk van de rijkdom van de familie kan de begrafenis eenvoudig zijn of juist een meerdaags spektakel. De gasten van de familie, zeg maar het rouwkamerbezoek, worden ondergebracht in speciaal gebouwde, tijdelijke, onderkomens van bamboe. De rituelen gaan vaak gepaard met groots opgezette ceremonieën. Er worden tientallen varkens en buffels geslacht in de openlucht. Wie niet tegen bloed kan, kan bij deze ceremonie beter wegblijven.

Wie de voorouderverering van de Toraja’s wil zien, bezoekt de hangende rotsgraven van Lemo en de befaamde Tau Tau-poppen. Deze poppen waken vanaf rotsgraven, uitgehouwen in de imposante bergen bij Lemo en Marante, over de voorouders. De poppen, gemaakt naar het evenbeeld van de voorouders, waken vanaf hoge balkons uitgehouwen in de rotswanden over de levenden. Er zijn ook rotsgraven in grotten bij Londa. Een andere opmerkelijke uiting van de Toraja dodencultuur vindt u op de begraafplaats van Suaya. Hier ziet u babybomen. In de boomstam worden baby’s begraven. De Toraja’s geloven dat de ziel van de baby meegroeit met de boom naar de hemel en zo een volgend leven kan bereiken.

De architectuur van de Toraja’s is net zo indrukwekkend als hun cultuur. De prachtig versierde traditionele huizen, de ‘Tongkonans’, zijn fraai beschilderd. De versiering van het huis zegt veel over de status van de bewoners. De huizen hebben mooie voorgevels en typische hoge daken in de vorm van een zadel of een omgekeerd schip. Ze zijn rijkelijk gedecoreerd met kleurrijke geometrische patronen, houtsnijwerk en buffelhoorns of -schedels. De ‘Tongkonans’ staan symbool voor de band die de bewoners hebben met de grond waarop hun voorouders woonden.

Toraja land heeft niet alleen een fascinerende cultuur, maar ook mooie natuur. U kunt op de fiets stappen, raften op een rivier of gaan wandelen in de weelderig groene omgeving van het bergachtige land. U kunt natuurlijk heerlijk luieren in uw hotel en de vele indrukken verwerken van de overweldigende Toraja cultuur.
id, sulawesi, tana toraja, rice fields (5).jpg
Blijf op de hoogte van aanbiedingen en acties

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Informatie over HelloBeautifulWorld

HelloBeautifulWorld is jong, ambitieus en dynamisch. Ook al zijn we jong, we hebben tientallen jaren reiservaring. Zowel professioneel als privé. Professionele ervaring in leidende posities o.a. bij grote (inter)nationale reisbedrijven. Onze privé reiservaring beslaat enkele decennia, en gaat over alle continenten. We weten wat er in de wereld te koop is. We weten waar u wilt zijn. En weet u het zelf nog niet, dan hebben wij het voor u bedacht. Liefde voor reizen is wat ons drijft. Reizen verrijkt je leven. HelloBeautifulWorld ziet reizen als de vervulling van een primaire levensbehoefte; pure nieuwsgierigheid naar wat er achter de horizon verborgen ligt. We zetten onze reiservaring in, en onze liefde voor reizen, om voor u de meest optimale rondreis samen te stellen. Rondreizen die u in staat stellen zorgeloos te genieten van wat achter de horizon verborgen ligt. Rondreizen die u desgewenst kunt 'tunen' op uw persoonlijke wensen. Betrouwbaar: we zijn aangesloten bij de branche organisatie ANVR. We zijn lid van de SGR, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en van het Calamiteitenfonds.
Kunnen wij u helpen?