Sumatra, Java, Bali Insider 23 dagen

vanaf 3312
Vanafprijs in euro is per persoon o.b.v. 2 personen in een 2-persoonskamer in ‘Midrange’ hotels. Inclusief intercontinentale retourvlucht. De prijzen van vluchten veranderen voortdurend. Vanafprijs is niet gescand op actualiteit of beschikbaarheid van de intercontinentale retourvlucht. Klik op de tab ‘onze hotels', voor de voorbeeld hotels. Exclusief boekingskosten 35 per boeking, calamiteitenfonds 2,50 per boeking en SGR bijdrage 5 per persoon.
Route op kaart
Klik op de hotelcategorie van uw voorkeur. Alle prijzen, ook uw aanpassingen zijn daarop gebaseerd. Wijzigt u de categorie, dan moet u uw aanpassingen opnieuw toevoegen.
Vanafprijs in euro is per persoon o.b.v. 2 personen in een 2-persoonskamer in ‘Midrange’ hotels. Inclusief intercontinentale retourvlucht. De prijzen van vluchten veranderen voortdurend. Vanafprijs is niet gescand op actualiteit of beschikbaarheid van de intercontinentale retourvlucht. Klik op tab ‘onze hotels', voor de voorbeeld hotels. Exclusief boekingskosten 35 en calamiteitenfonds 2,50 per boeking.
Deze gegevens bepalen de prijs die we u tonen bij het zoeken en boeken. We onthouden deze gegevens om ook bij een volgend website bezoek direct de juiste prijzen te kunnen tonen.
Vul hier de juiste gegevens van uw reisgezelschap in. Leeftijden die gelden op het moment van reizen. Mogelijke kortingen verwerken we o.b.v. deze gegevens.
Sanur beach, Bali
Sanur beach, Bali
Sanur beach, Bali
Markt, Bali
Sanur beach, Bali
Batak huis op Sumatra
Sanur beach, Bali
Borobudur tempel, Java
Sanur beach, Bali
Orang-oetans, Sumatra

Kies de hotels in Indonesië die bij u passen

Het kiezen van de juiste hotels voor uw Indonesië rondreis is altijd spannend. De juiste hotelkeuze draagt immers ook in belangrijke mate bij aan uw reiservaring, ongeacht het beschikbare budget. Op elke Indonesië rondreis van HelloBeautifulWorld kunt u kiezen uit 3 hotel categorieën. We hebben alle hotels persoonlijk gekozen. Klik op ‘bekijk hotels’ en u ziet alle door ons geselecteerde hotels in Indonesië, per categorie in de handige hotel vergelijker. Houd er rekening mee dat er tussen de verschillende eilanden grote verschillen zijn in prijs, comfort en beleving tussen de diverse hotel categorieën.

Hotel vergelijker Indonesië

Per plaats in Indonesië, op alfabetische volgorde, kunt u al onze hotels in Indonesië vergelijken. Per categorie staan ze per plaats naast elkaar. Soms zijn er per plaats meerdere hotels. In een enkel geval gebruiken we in een plaats hetzelfde voorbeeld hotel in verschillende categorieën. Mocht een hotel bij boeking niet beschikbaar zijn, dan boeken we voor u een vergelijkbaar hotel.

Belangrijk

lees meerlees minder

Grensdocumenten

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben een paspoort nodig dat na terugkomst in Nederland nog 6 maanden geldig is. Daarnaast moet het paspoort nog minimaal 2 lege pagina’s hebben (voor de douane stempels).

Als u aankomt en vertrekt vanaf de internationale luchthavens Denpasar, Jakarta, Medan, Ujung Padang (Makassar) of Jogjakarta, hoeft u in Nederland geen visum aan te vragen. Let op! Vliegt u naar of terug van een andere luchthaven, dan dient u het visum in Nederland te regelen.
Bij aankomst op deze luchthavens in Indonesië ontvangt u, op vertoon van uw retour- of doorreisticket, een ‘visa on arrival’ (in de vorm van een stempel) in uw paspoort dat maximaal 30 dagen geldig is. U heeft niet de mogelijkheid om dit visum te verlengen. Daarnaast ontvangt u een toeristenkaart. Deze wordt bij binnenkomst in Indonesië afgestempeld. Het onderste gedeelte krijgt u mee en levert u bij het verlaten van het land weer in. Het is belangrijk dit tijdens uw reis goed te bewaren! Wij adviseren u voor de zekerheid een kopie te maken van dit gedeelte. Ook is het slim om een kopie van uw paspoort en een print van uw vliegtickets mee te nemen.

U kunt ook voor uw vertrek naar Indonesië een e-visum kopen. Een e-visum kunt u alleen krijgen, wanneer u korter dan 30 dagen in Indonesië verblijft. De prijs is 500.000 Rps per visum. U betaalt met een creditcard. U kunt dit e-visum regelen op de volgende website: https://molina.imigrasi.go.id/#e-voa. Op de website maakt u eerst een account aan, vervolgens kunt u het visum aanvragen. U krijgt vrijwel direct het visum per e-mail toegestuurd. Wij adviseren u om een e-visum te kopen, wanneer u in het hoogseizoen reist naar Indonesië. Het voordeel van een e-visum is dat u niet in de rij hoeft te staan bij aankomst.

Blijft u langer dan 30 dagen in Indonesië of vliegt u niet naar één van de bovengenoemde luchthavens? Dan dient u het visum via een lokale agentschap in Indonesië te regelen. Vraag voor meer informatie hierover bij uw reisspecialist.

Heeft u geen Nederlands paspoort, dan adviseren we u om contact op te nemen met de ambassade van Indonesië.

Ambassade van Indonesië:
Tobias Asserlaan 8
2517 KC Den Haag
Tel: 070 310 8100
https://www.indonesia.nl/en/visa/apply-via-the-indonesian-embassy-in-the-hague/

Geld

De lokale munteenheid van Indonesië is de Rupiah (IDR). De munteenheid is onderverdeeld in munten en biljetten. Er zijn munten van 25 tot 1.000 Rupiah en biljetten van 100 tot en met 100.000 Rupiah. Begin januari 2023 is 1 euro ongeveer 15.603 Rupiah waard

Pinnen
In Indonesië, vooral in de grote steden, is het mogelijk om Indonesische Rupiah op te nemen met uw pinpas waar het Cirrus of Maestro logo op staat. Houd u er rekening mee dat geldautomaten soms niet werken of leeg zijn, vooral tijdens het weekend en feestdagen. Daarnaast is het niet vanzelfsprekend dat er een pinautomaat is in kleinere steden. Wanneer u pint, worden er per bank verschillend, kosten berekend. Ook heeft u te maken met een maximumbedrag dat u kunt pinnen per dag. Veel Nederlandse banken hebben een beveiliging op de pinpas, waardoor het niet mogelijk is om automatisch buiten Europa te pinnen. Zorgt u ervoor dat u tijdig ‘Buiten Europa’ activeert voor uw pinpas.

Cash
Hoewel pinnen in veel plaatsen mogelijk is, adviseren wij u om ook contant geld mee te nemen op uw reis, in euro’s of US Dollars. Neem kleine coupures mee; deze worden overal geaccepteerd en zijn gemakkelijk in te wisselen bij een bank of wisselkantoor. Let er wel op dat de biljetten puntgaaf zijn, anders bestaat de kans dat ze geweigerd worden.
Met de US Dollar en de euro kunt u op steeds meer plaatsen in Indonesië betalen. Houd u er wel rekening mee dat de koers voor buitenlandse valuta vaak ongunstig is ten opzichte van de Indonesische Rupiah.
Als u US Dollars of euro’s wilt omwisselen in Rupiah, raden wij u aan om dit te doen bij grotere banken of wisselkantoren. Wissel uw geld niet in bij straatwisselaars. Ze lijken op het eerste gezicht een betere koers te geven, maar er bestaat een grote kans dat u vals geld ontvangt.
Zorg er daarnaast voor dat u kleine coupures heeft van de Rupiah. In kleinere winkels of restaurants hebben ze vaak geen wisselgeld.
Let op! Per persoon mag je een maximum van 100.000.000 Rupiah vrij in- en uitvoeren.

Creditcards
Wij adviseren u om uw creditcard mee te nemen. U kunt gebruik maken van Visa en Mastercard. Directe betalingen met uw creditcard kosten u een paar procent commissie. Pinnen met uw bankpas is goedkoper dan met uw creditcard.
In duurdere hotels, restaurants en winkels kunt u steeds vaker betalen met uw creditcard. Bij de duurdere hotels is het gebruikelijk dat er bij de incheck een borg betaald wordt. Deze staat garant voor eventuele kosten die u maakt in het hotel. De hoogte van de borg verschilt per hotel. U kunt de borg contant betalen of uw creditcard gebruiken.
In veel dorpen en kleinere steden kunt u alleen betalen met contant geld.

Afdingen
In Indonesië is het heel gewoon dat u afdingt. In een winkel, een kiosk, een 7-Eleven (kleine supermarkt), een warenhuis, een kledingzaak of een supermarkt met vaste prijzen, gaat u uiteraard niet afdingen. In bijvoorbeeld een kunstgalerie, souvenirwinkel of marktstalletje moet u zeker proberen 30 tot 40 procent af te dingen op de vraagprijs. Voordat u begint met afdingen, moet u de waarde van het product bepalen. De verkoper verwacht dan wel dat u geïnteresseerd bent in het product.

Gezondheid

Wanneer u een reis heeft geboekt naar Indonesië, raden wij u aan contact op te nemen met uw lokale GGD, het Tropencentrum of uw huisarts om de meest up-to-date gezondheidsinformatie te krijgen. Voor Indonesië worden de volgende inentingen aanbevolen: DTP en Hepatitis A. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt, is vaccinatie verplicht. Malaria komt in delen van Indonesië voor, waardoor er geadviseerd kan worden om malariatabletten te gebruiken. Zika virus komt sporadisch voor in Indonesië.

Om u tegen muggen te beschermen is het belangrijk dat u zich altijd goed insmeert met een antimuggenmiddel met DEET erin. Ook helpen bedekkende kleding en het slapen onder een klamboe of in een airconditioned ruimte. Muggen bijten vooral wanneer de schemering inzet rond 17 uur, dus vooral dan is het belangrijk om u goed in te smeren. We raden u aan om ijsblokjes, rauw vlees, rauwkost en melkproducten te vermijden. Het kraanwater in Indonesië is niet drinkbaar. Wees u ervan bewust dat het in Indonesië minder hygiënisch is dan in Nederland. Mocht u last krijgen van diarree en houdt het meer dan twee dagen aan, neem dan contact op met een arts.

Veiligheid

Indonesië is een betrekkelijk veilig land om te bereizen. Houdt u wel in gedachten dat het een arm land is. Het land heeft, net zoals veel andere landen, met criminaliteit te maken. Denk daarbij aan zakkenrollers en wisseltrucs. Daarom adviseren we u om tijdens uw reis uw waardevolle spullen en bagage goed in de gaten te houden; draag het liefste uw rugzak op uw buik en geld en mobiele telefoon in een moneybelt. Verder is het verstandig om overdag te pinnen en sieraden thuis te laten. Veel hotels beschikken over een kluisje, waar u uw waardevolle spullen, zoals paspoort en reisdocumenten, kwijt kunt.

Wij adviseren u om ’s nachts niet alleen of in een kleine groep over straat te lopen en om afgelegen gebieden te vermijden. Het is veiliger om een taxi te nemen. Let er wel op of dit een officiële taxi is. Anders loopt u de kans dat u teveel betaalt.

Ik ga op reis

lees meerlees minder

Ik ga op reis en neem mee

Bagageadvies
Het advies dat u nu leest is een heel persoonlijk advies. Na tientallen jaren veel zakelijk en privé reizen, heb je een bepaalde routine ontwikkeld in wat je meeneemt op reis, waarin je het meeneemt en hoe je het inpakt. Die routine deel ik graag met u.

Koffer, reistas of toch rugzak
Ongeacht wat uw voorkeur heeft, het allerbelangrijkste vind ik dat bagage waterdicht moet zijn, zo licht mogelijk en flexibel en dat ritsen, naden en sluitingen van topkwaliteit zijn. Dat er goedlopende onverslijtbare wielen onder zitten, dat vuil en vlekken geen probleem zijn, dat er voldoende in kan, en dat de bagage ook op afstand herkenbaar is.

Hoe pak ik alles in
Bijna alles wat ik meeneem en inpak, zit mooi gesorteerd in aparte zakken met ritsen. Delicate kleding en shirts gaan gevouwen en gestreken in een speciale ‘overhemdenzak’. Verpakken in aparte zakken is superhandig als je snel wil in- en uitpakken. Bovendien past er meer in je bagage.
Vloeistoffen en crèmes in tubes, flesjes of potjes gaan eerst in goed afsluitbare plastic zakken. U zult niet de eerste zijn met een volledig ‘ondergelopen’ toilettas of nog erger koffer of reistas, na een intercontinentale vlucht. De luchtdruk aan boord van een vliegtuig is lager, dus die vloeistof of crème drukt zichzelf naar buiten. Let ook op dit fenomeen als u naar hooggelegen gebieden reist of een pas van meer dan 2000 meter over gaat.
Ik pak altijd alles in precies dezelfde volgorde in en leg het op dezelfde plek in de reistas. Dan weet je zeker dat alles er in past, en kun je wat je zoekt gemakkelijk vinden als je een keer geen zin hebt om je bagage helemaal uit te pakken.

Voldoende ruimte over laten
Ik zorg altijd dat er voldoende ruimte overblijft voor al die mooie dingen die je onderweg koopt en die ook kwetsbaar zijn. Toch ruimtegebrek? Koop dan onderweg een extra reistas, of geef weg wat u wellicht kunt missen en in Nederland ook eenvoudig en goedkoop weer kunt vervangen.

Direct bij de hand
Alles wat je onderweg direct nodig mocht hebben, gaat in een ‘dagrugzak’ of schoudertas. Met name in de steden en bij drukke bezienswaardigheden is dat altijd een klein risico. Sommige criminelen vermoeden dat er waardevolle zaken inzitten en hebben allerlei trucs bedacht om die in bezit te krijgen. Van het ongemerkt opensnijden tot het van de schouder rukken. Draag uw bagage zoveel mogelijk op uw buik en let op elkaar. Nog beter, laat in uw hotel alles achter wat u niet perse nodig heeft, of stop het in uw reistas, koffer of rugzak als u onderweg bent.

Sieraden en dergelijke
Mijn advies? Niet meenemen maar thuis laten!

Geld, creditcards, huissleutel, persoonlijke documenten en dergelijke
Ik stop geld, bankpasje, creditcard, rijbewijs, paspoort, huissleutel en camerageheugen altijd in een zgn. ‘nektasje’. Dat tasje hangt met een koord om je nek en op je borst, onzichtbaar onder je kleding. Mijn partner gebruikt een zgn. ‘money-belt’, onzichtbaar op de heupen, onder de kleding. In de hotelkamer stop ik ze altijd in de kluis.

Nooit op reis zonder…..
Ik heb 2 zakjes met ‘essentials’, zeg maar zaken die je niet kunt missen als je ze onverhoopt nodig hebt, ongeacht waar je naar toe gaat.
In het ene zakje zitten medicamenten en dergelijke zoals:
-aspirine (Paracetamol en Aspro bruis)
-jodium
-wondpoeder (bv. Dermatol)
-diarreeremmers (huismerk)
-immodium
-azaron (middel tegen jeuk en beten door insecten)
-ORS (helpt snel tegen uitdroging)
-desinfecterend middel (altijd je handen kunnen ‘wassen’ ook zonder water en zeep)
-pleisters
-anti muggenmiddel (o.b.v. DEET) met een minimale werking van 8-10 uur
-wondgaasjes (verpakt) en pleisters
-een paar gram zout (helpt opgelost in water perfect bij neus- (met rietje opsnuiven) en keelverkoudheid)
-zonnebrandmiddel, waarvan 1x sunblock
-talkpoeder

In het andere zakje zitten de andere ‘essentials’ zoals:
-een ‘swiss army knife’
-een scherp schaartje
-wereldstekker geschikt voor alle stopcontacten met minimaal 4 oplaadpunten, geschikt voor al uw devices en/of camera's
-een hele goede ‘powerbank’ die geschikt is om zowel bij 110V als bij 220V op te laden. Twee ‘powerbanks’ als u veel filmt of fotografeert met uw telefoon
-kleine lichte zaklantaarn die ver kan schijnen en lichtsignalen kan afgeven
-een paar meter dun, maar heel sterk touw
-opener/kurkentrekker
-scherp mesje
-2 plastic bekers
-oordopjes
-naaigerei en veiligheidsspelden

Andere ‘essentials’:
-een handzaam te verpakken klamboe naar malaria gebieden
-een dunne regenponcho, in de zij